Afbeelding

Boek lezen

Foto door Rahul Shah via Pexels

4 do’s en don’ts voor de opening van je verhaal

De opening van je verhaal is allesbepalend. Het bepaalt of de lezer wel of niet besluit om door te lezen of soms zelfs of je boek gekocht wordt. Daarom is het ook belangrijk dat je weet wat je beter wel en niet kunt doen in die opening. Wij hebben vier do’s en don’ts voor je.


Wel doen:

1. Pak je favoriete boeken erbij

Kijk hoe de verhalen beginnen. Die openingsscènes hebben jou aandacht in ieder geval goed getrokken. Analyseer wat jij er goed aan vindt en vergelijk de boeken onderling. Haal de elementen eruit die je denkt dat zullen werken voor jouw eigen boek.

2. Het tegenovergestelde

Pak juist boeken erbij waarvan het begin je niet aansprak. Misschien zijn er wel boeken die je zelfs niet eens hebt doorgelezen door het slechte begin. Analyseer wat jij er slecht aan vond en voorkom dat je die dingen zelf gaat gebruiken in je boek.

3. Begin met de setting van je verhaal

Probeer een bijzonder gevoel bij een plaats te schetsen. Als de setting een groot onderdeel gaat zijn van je verhaal kun je dit overwegen. Hierdoor geef je al subtiele hints dat ze deze informatie goed moeten onthouden en dat het een grote rol gaat spelen.

4.Cliffhanger of verrassende actie

Eindig het eerste hoofdstuk met een cliffhanger of begin gelijk met een verrassende actie. Veel eerste hoofdstukken beginnen sloom met veel informatie en laten we eerlijk zijn: dat is eigenlijk best saai. Door aan het einde van het eerste hoofdstuk al een cliffhanger te plaatsen of verrassend te beginnen, hoeven de lezers niet nog een paar hoofdstukken te wachten voor ze meegesleept worden in de spanning.

Niet doen:

1.Begin niet met een wekker

Als je dit nog niet verteld is, begin alsjeblieft niet met een wekker. Inmiddels zijn er zoveel boeken waarin de hoofdpersoon in de eerste zin wakker wordt, dat het niet meer leuk is. Mijn eerste boek begint ook zo en Gerard Reve zijn debuutroman De avonden ook. Het is logisch dat het eerste is wat in je opkomt, maar doe het niet. Als het dan echt niet te vermijden valt, en je een goede reden hebt om je boek zo te laten beginnen, probeer dan op zijn minst de wekker weg te laten.

2. Begin niet met een heel achtergrondverhaal

De achtergrond is heel belangrijk, maar je moet dit op een consequente manier vertellen. Geef de lezer beetje bij beetje informatie. Dit kun je doen door onder andere Show don't tell. Hierdoor ben je niet de hele tijd bezig met het letterlijk vertellen, maar kan de lezer de informatie zelf bij elkaar puzzelen.

3. Niet te veel personages introduceren

Hetzelfde geldt voor het introduceren van personages. Probeer niet gelijk alle bij-personages te introduceren in het eerste hoofdstuk tegelijk met je hoofdpersoon. Als je in het eerste hoofdstuk al iedereen probeert voor te stellen, gaat je lezer het nooit onthouden. En daarnaast heb je een grote kans dat ze je boek ook niet verder willen lezen.

4. Wacht niet te lang met introductie hoofdpersoon

Zorg dat gelijk duidelijk is wie je hoofdpersoon is. Probeer intrigerende informatie te delen over je hoofdpersoon. Zorg dat diegene mysterieus, intrigerend, excentriek of in ieder geval anders dan anders is.

Bron: TikTok @rstwells