Afbeelding

Neil Gaiman

Foto: Kyle Cassidy via Wikipedia

3 schrijfwijsheden van Neil Gaiman

Neil Gaiman is een Engelse schrijver van onder andere sciencefiction, fantasy, horror en comics. Wellicht ken je hem van de boeken Good Omens (geschreven met Terry Pratchett) en American Gods die beide zijn verfilmd. Welke schrijflessen kan hij je meegeven? 


1. Je hoeft geen auteur te zijn, je kan ook een verhalenverteller zijn

Gaiman benadrukt dat het niet erg is om jezelf als verhalenverteller te zien. “Ik ken veel auteurs. Auteurs zijn erg aardige mensen. Maar ik ben geen auteur. Ik ben een storyteller die soms een boek schrijft, maar ook strips, korte verhalen en films en televisieseries.” 

2. Je wordt een schrijver zodat je niet vroeg op hoeft te staan

Als je om 9 uur gaat schrijven, lunchpauze neemt, en weer tot 17 uur gaat schrijven, waarom neem je dan geen ‘normale’ baan? Dat vraagt Gaiman zich af als hij sommige andere schrijvers hoort. “Zoals ik het zie is de hele reden om een schrijver te worden dat je niet vroeg op hoeft in de ochtend. Het is niet schrijven als je er geen zin in hebt, en tot laat in de avond schrijven wanneer je dat juist wil.”

3. Een writer’s block bestaat niet

Gaiman gelooft niet in een writer’s block. “Ik kom vast te zitten. En ben lui. En ik word moe.” Maar dat noemt hij geen writer’s block. “Ik probeer ermee om te gaan door meerdere ijzers in het vuur te hebben.” Dus weet dat zelfs 100 slechte woorden die er eerder niet waren ook voortgang is. 

Bron: Vanityfair, Writers Write, Writers and Artists