24 september Nacht van de Literatuur in Amersfoort

Zaterdag 24 september wordt de Nacht van de Literatuur gevierd. Onder andere Griet Op de Beeck, Paulien Cornelisse en Wilfried de Jong zijn hierbij aanwezig.

Op negen locaties in de stad worden literaire activiteiten gehouden. Overdag is er een boekenmarkt op het Spui, waar ook plaatselijke dichters werk zullen voordragen. Onder andere Nynke Geertsma, stadsdichter van Amersfoort, en Arjan Zwerus, die onlangs debuteerde met zijn gedichtbundel.

Na de officiële opening om 19.30 onder de Onze Lieve Vrouwetoren kunnen bezoekers zelf een programma samenstellen om de verschillende schrijvers en dichters te zien optreden. Het programma wordt om 02:00 afgesloten.

Regionale talenten en jongeren

Tijdens de Nacht van de Literatuur krijgen niet alleen gevestigde auteurs een podium, maar ook regionale talenten krijgen de kans om hun werk te laten zien. In De Drie Ringen treedt bijvoorbeeld Marieke Rijneveld op, die onlangs door de Volkskrant werd benoemd tot Literair Talent van 2016.
Er wordt veel aandacht besteed aan het betrekken van jongeren bij het programma. Zo worden er schrijvers, onder wie Auke Hulst (Kinderen van het ruige land) geïnterviewd door Amersfoortse jongeren, debuteren Utrechtse studenten van de Schrijversopleiding in De Drie Ringen en verzorgen leerlingen van het Stedelijk Gymnasium een literair programma in de Eemhaven.
In de St. Aegtenkapel wordt ’s middags een Young Adult Literatuurfeest (YALfoort) georganiseerd.

Gratis toegang

Door sponsoring en subsidie van de gemeente is de toegang tot de Nacht van de Literatuur gratis. De eerste editie van de Nacht van de Literatuur was in 2015. Het volledige programma en informatie over de locaties en schrijvers kun je hier vinden.