Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#444 Schipper mag ik overvaren?

Lang geleden was  ik als waterklerk aan de slag in een belangrijke haven van het land. Voor wie niet weet wat deze job inhield: van zodra een schip in de haven aanmeerde, kwam naast de havenpolitie en douane ook de waterklerk aan boord. Als agent voor de rederij bezorgde hij aan de gezagvoerder naast alle papierwerk en inklaringsdocumenten aangaande de lading ook het geld om de bemanning uit te betalen samen met de correspondentie.  

Dat de havens van Rotterdam en Antwerpen momenteel  in het nieuws komen door drugstrafiek kan mij amper boeien. Reeds in die tijd voerde de havenpolitie razzia’s uit met name op de mineraalschepen uit Zuid Amerika of Afrika. De smokkel van allerlei spullen vierde hoogtij. Met mijn eigen ogen zag ik hoe douanebeambten werden omgekocht om een oogje dicht te doen bij het controleren van ingevoerde goederen. Ook ik deelde in de gulheid en kreeg soms  een slofje sigaretten cadeau.

Niet enkel bezocht ik de zeereuzen, ook de minuscule bootjes die vanuit de Engelse Thames overvoeren naar het vasteland moest ik aandoen. Omdat ze volgeladen toekwamen, lag het dek bij aankomst diep onder de rand van de havenmuur. Langs een ijzeren staaftrapje moest ik dan op het schip raken. Op deze kleine schepen bestond de bemanning meestal uit amper drie personen, de kapitein, de bootsman en een matroos.

Aan boord bevond zich de bejaarde moeder van de kapitein. Via het staaftrapje had ik haar aan wal geholpen. Als dank troonde hij mij mee naar zijn kajuit en bekende niet alle goederen braaf te hebben aangegeven. Met de wijsvinger op de mond (mondje dicht!) hief hij zijn matras op waaronder over de hele breedte en lengte gesmokkelde flessen ‘Four Roses Bourbon whisky’ gestapeld lagen. Ik kreeg een exemplaar.

Deze schipper sliep voorwaar op rozen!

 

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Een aardige anekdote die mij jammer genoeg maar matig weet te boeien. Past volgens mij wel goed binnen de opdracht, maar ik mis wat spanning.

Lid sinds

3 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Schmetterling,

Bedankt voor je inzending. De uitvoering van de opdracht heb je perfect gedaan. Dit is een navertelling in de vorm, structuur, woordkeuze en inhoud. Ik vind de verteltrant goed en de zinnen hebben een soepele overgang (let hierbij wel op woorden zoals ‘daarnaast’ en ‘omdat’, daar begint de tekst dan weer te haperen).

Wel mis ik een conflict in het verhaal, hoe klein ook. Een personage heeft altijd een probleem nodig, om het een boeiend tekst te maken. Het maakt in principe niet erg veel uit wat dit is, als het maar spanning toevoegt aan het verhaal. 

Dit zou prima kunnen dienen als een begin van een (langer) kort verhaal. Een korte (navertellende) introductie, waarna het conflict geïntroduceerd wordt. 

Ik hoop dat je iets aan mijn commentaar hebt!

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dank je Anna voor de feedback. Je hebt het goed geraden, het stukje is een naar de opdracht herschreven deel uit een langer verhaal over de belevenissen van de waterklerk in een grote haven. Ik heb de haperingen uit de tekst gehaald. Een mogelijk conflict kan gevonden worden in het feit dat de verteller, niettegenstaande zijn goede inborst, meedoet met de fraude van politie- en douanebeambten.

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Schmetterling, leuk verhaal. Mijn vader had ook zulke verhalen van de tijd dat hij als scheepskok werkte. Ze bedachten ingenieuze verstopplekken. Dat ging vaak goed, maar soms ook niet. Het verhaal leest lekker, maar ook ik mis iets van spanning. 

Hier en daar mis ik een komma tussen werkwoorden die niet bij elkaar horen. De zinnen worden beter leesbaar als je ze ertussen zet.

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Schmetterling, goed verhaal. Ik heb het gelezen als een boeiend verslag waardoor ik er ook geen spanning in gemist heb. 

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Bedankt Fief, ik heb twee komma's toegevoegd.
Elrie, vooral het zelf meemaken was heel spannend. Een besje op je schouder naar boven dragen was ook niet niks.