Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Opdracht #437 - het zijn de kleine dingen… De vlek- Bewerkte versie

18 januari 2023 - 15:49

Ik kijk naar mijn mams, naar de wat ingevallen mond die nu halfopen is. Naar de rimpels, die niet eens in grote mate aanwezig zijn. Haar moeder is bijna 80 en zweert bij Nivea en een schone washand voor haar schoonheidsregime, het heeft haar in ieder geval geholpen. Ik kijk naar het bloesje dat ze draagt, altijd met een vest erover. Het bloesje is wat ouderwets en ik zie een vlek, ongetwijfeld van een van haar vele kopjes koffie. Maar toch, een vlek. Het zegt iets over haar, ik heb haar nog nooit met een vlek gezien, ze is altijd kraakhelder. Ik weet wel dat mijn moeder achteruit gaat maar die vlek maakt het ineens bijna tastbaar.

Maar goed, ik zal eerst maar even de boodschappen wegzetten en lekker wat te drinken inschenken. Ik loop naar de keuken en schrik een beetje. Het is chaotisch in de keuken, er staat nog een pan met eten van gisteravond en kopjes en glazen, alles kriskras door elkaar op het aanrecht. Het lijkt alsof ze niet ontbeten heeft, want het schaaltje havermout dat haar moeder altijd al in de avond klaarzet, staat er nog.

Ineens besef ik wat dat betekent! Ik loop snel naar mijn moeder en legt mijn hand op haar gezicht, koud! Haar moeder is er niet meer. De gedachte dat ik blij ben dat mijn moeder gelukkig niet heeft geweten van de vlek op haar bloesje vind ik krankzinnig van mezelf. Maar het is wel waar. Ik ga eerst de keuken opruimen en dan pas de dokter bellen, hij hoeft niet te weten dat haar moeder het zo heeft achtergelaten. Dat is ze aan haar moeder verplicht. Het zijn de kleine dingen die zoveel over een mens zeggen en haar moeder zou nog steeds bekend staan als Kraakhelder. Ze pakt een doekje om de vlek weg te poetsen. Dag mams.  

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 januari 2023 - 16:13

Welkom Claudia,
Ontroerend verhaal. Ik denk dat het nog harder binnenkomt als het in de tegenwoordige tijd staat. Een verdeling in alinea's zo de leesbaarheid bevorderen.

Paar puntjes die mij opvielen:

 • Ik keek naar het bloesje wat ze droeg, > dat ze droeg
 • altijd met een vest er over. > erover
 • Ze wist wel dat haar moeder achteruit ging maar > komma tussen ging en maar
 • het schaaltje havermout dat ze gisteravond had klaargezet stond er nog. > komma tussen klaargezet en stond

Gi

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 januari 2023 - 16:27

Claudia achterstevoren, welkom in ons midden, ook al ben je al zolang forumlid. Je eerste bijdrage is er 'boenk op' zouden wij in Vlaanderen zeggen. Wat een pakkend verhaal. Blijf maar schrijven. Ik lees je alvast graag.

Lid sinds

4 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
18 januari 2023 - 16:54

Hoi Claudia, 

Een heel ontroerend verhaal! Je maakt het authentiek door de details net zo uniek te maken als het personage. Het sluit  prachtig op elkaar aan: iemand die letterlijk en figuurlijk vlekkeloos is, zou geen vaat op de aanrecht laten staan. 

Je laat ook heel mooi zien hoe rouw zich kan manifesteren: zulke 'domme' gedachten die door je hoofd kunnen gaan, waarvan je je afvraagt hoe ze daar komen. Hoe iemand een laatste groet brengt.. Heel erg mooi gedaan! 

Ik ben wel enigszins verward door de gekozen vertelvorm. Wie is de ik-figuur? Ik dacht eerst aan een wijkverpleegster, maar waarom zou die dochter dan niet al van dit voorval hebben verteld?  Hoe kan het dat zij haar gedachten kan lezen? Is de ik-figuur zichtbaar voor de dochter? Dat brengt me wat van mijn stuk. Ik denk dat het fijner was geweest als je van de dochter de ik-figuur had gemaakt, of anders in de zij-vorm over haar had geschreven. 

Als het een hogere macht betreft (?) dan zou een klein 'zetje' mij geholpen hebben voor de aanduiding. De overledene zou dan mijn schepping kunnen zijn, of een religieuze symboliek waar naar verwezen wordt. 

Buiten die (tijdelijke) verwarring heb ik je verhaal met ontroering en veel plezier gelezen. 

Goed gedaan! 

Groet,

Nadine

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 januari 2023 - 18:01

Dank jullie wel voor de reacties! Dit is het allereerste verhaal wat ik ooit op "papier" heb gezet. Ik heb nog nooit iets geschreven dus ik heb nul ervaring. Het was inderdaad de dochter, ik dacht dat dat duidelijk was maar hier leer ik dus alleen maar van. Ik heb het verhaal binnen 5 minuten getikt zonder enige voorbereiding. Ik zal volgende keer wat beter opletten qua alinea's enzovoort. 

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 januari 2023 - 18:59

Wat een mooi verhaal en als dit je eerste is, wow! Zeer ontroerend en invoelbaar. Verheug me op je volgende inzendingen.

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 januari 2023 - 21:52

Goed gedaan voor je eerste! Voortdoen! Je hebt wat marge om de beschrijver dichter bij de hp te brengen, en het alzo 'dieper' te doen inwerken; Maar applaus en grote welkom!

 

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 januari 2023 - 23:19

Hoi Claudia, welkom op het forum. Ik sluit me aan bij de complimenten van mijn voorgangers. 

Je begint de tekst in de ik-vorm en gaat daarna over naar de ze-vorm. Daardoor leest het wat verwarrend. De tekst in de tegenwoordige tijd zou ik ook mooier vinden. 

Het leek alsof ze niet ontbeten had want het schaaltje havermout dat ze gisteravond had klaargezet stond er nog.  ---> Musonius wees al op de komma die tussen klaargezet en stond moet staan. In deze zin is "want' een voegwoord en daar hoort een komma voor. 

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
20 januari 2023 - 14:01

Beste Claudia, ik heb het ademloos en met ontroering gelezen. Ik vind het zeer indrukwekkend voor een eerste verhaal.

De groeten van Chezz

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
20 januari 2023 - 21:29

Hoi Claudia, een ontroerend, liefdevol verhaal. Je beschrijft heel beeldend en trefzeker hoe de dochter bij haar moeder binnenkomt en wat er allemaal door haar heengaat. Compliment!
Als ik je een tip mag meegeven; je tekst is nu één aaneenschakeling van woorden, begin af en toe op een nieuwe regel of voeg een witregel toe. Dat maakt het voor de lezer prettiger om te lezen en brengt onderscheid tussen verschillende onderdelen/passages in je tekst.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
21 januari 2023 - 10:47

Mooie scène. Ik denk ook dat het herschrijven in de tegenwoordige tijd je verhaal sterker maakt. Daarnaast denk ik dat het steeds dezelfde persoon is en dat het consequent 'ik' moet zijn. De 'ze' is er in je vijf minuten schrijven onterecht ingeslopen, denk ik.

Ik haak op de zin:

Ze rende bijna naar haar moeder ...

Je bedoelt denk ik dat ze net niet rende, maar je kunt het ook lezen dat ze de intentie had om naar moeder te rennen en het toch niet deed.

Eens met de tip van Ton.

Voor een eerste verhaal, dat in 5 minuten geschreven is een knappe prestatie. Ik ben heel benieuwd wat er uit komt als je de volgende keer nog iets meer tijd neemt om te schrijven.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2023 - 13:30

Wat een fijne reacties allemaal. Ik heb het verhaal bewerkt, ik hoop dat het zo prettiger leest. Ik hoor graag wat jullie er nu van denken. Ik ben heel dankbaar voor jullie tips en ga zeker vaker een verhaal hier schrijven. Is het ook mogelijk om nog verhalen bij de vorige weken achter te laten of is dat alleen per week mogelijk? Fijn weekend allemaal! 

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2023 - 15:03

Hoi Claudia, je nieuwe versie leest al een stuk prettiger, je hebt ook de suggesties ter harte genomen. Als ik daar nog eentje aan mag toevoegen; het is gebruikelijk, of in ieder geval handiger, om bij een herschrijf de verbeterde versie boven het oorspronkelijke verhaal te zetten. Zie bijv. het verhaal Spoor 5 van Kerman.
Tenslotte wat de suggesties betreft; het is en blijft jouw eigen tekst, het is aan jou om wijzigingsvoorstellen al dan niet over te nemen.
Ik kijk ernaar uit hier nog veel van je te lezen. 

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2023 - 16:25

Hoi Claudia, zo leest het in ieder geval beter. Mag ik ook nog een tip geven? Je hoeft de titel van de opdracht niet voor je eigen titel te zetten. Alleen het nummer van de opdracht en je eigen titel voldoet. 

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 januari 2023 - 0:23

Erg mooi beschreven hoe de kleine dingen het verschil maken, al zie ik er niet onmiddellijk een geluksmoment in. Het wisselende perspectief vind ik zoals vaker genoemd verwarrend en het repareren waard, want verder vind ik het een goed verhaal dat smaakt naar meer.

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 januari 2023 - 4:22

Is het ook mogelijk om nog verhalen bij de vorige weken achter te laten of is dat alleen per week mogelijk?

Alleen één verhaal bij de weekopdracht. Je kunt dit in de regels teruglezen.

Ik kijk naar mijn mams, [...]. Haar moeder is bijna 80

Dit verwart mij. heeft de hp het over de moeder van haar moeder, dus haar oma?
'Tachtig' kun je beter uitschrijven.

We zitten nog vol spanning te wachten op jouw respons bij onze verhalen.

Gi

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 januari 2023 - 10:52

Claudia, Musonius heeft het over één verhaal per opdracht, maar je mag gerust nog bijdragen schrijven bij de opdrachten van vorige weken, alleen kan het zijn dat je dan geen feedback meer krijgt van de coach. Commentaar van andere forumleden daarentegen kan uiteraard nog altijd. Dus: schrijven maar en zoals Musonius ook aangaf: geef jouw commentaar bij de andere verhalen, dat is op zich ook schrijven. 

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 januari 2023 - 11:00

Gi, ik weet ook niet of iedereen op inzendingen van oude opdrachten zit te wachten. Als ik al maar deze week kijk, zijn er al genoeg verhalen waarop we ons kunnen richten. 

Gi

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 januari 2023 - 11:10

Fief, ik spreek voor mezelf en weet ook niet of andere forumleden dit zouden appreciëren. Onlangs waren er opdrachten waarop weinigen reageerden. Ik merk trouwens dat vele getrouwen, die ik graag las, niet meer van de partij zijn en mogelijk elders publiceren. Mochten zij besluiten alsnog teksten bij oude opdrachten in  te sturen, ga ik hen zeker lezen. 

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 januari 2023 - 18:22

Gi, er staat in de regels:

 • verhalen die niet gebaseerd zijn op de wekelijkse schrijfopdracht in kwestie worden verwijderd.

Je coulance verbaast mij, aangezien jij de eerste bent die moppert als oude weekopdrachtverhalen de nieuwe verhalen naar beneden drukken.

Zelf vind ik het ook wel leuk om met oude opdrachten aan de slag te gaan en aan te bieden voor commentaar. Je kunt ze natuurlijk altijd plaatsen bij Proeflezen, maar daar tref je toch weer een ander lezerspubliek.

Gi

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
23 januari 2023 - 0:31

 

Musonius, daarmee wordt volgens mij bedoeld dat verhalen die niet naar EEN VAN DE opdrachten verwijzen verwijderd worden. Daarnaast heb ik nog nooit geweten dat de redactie hier een verhaal heeft verwijderd ook al had het weinig uitstaans met een opdracht (cfr. de vele commentaren met: 'ik vind er de opdracht niet in terug'). Proeflezen is weer heel wat anders en kan mij iemand uitleggen, mopper de mopper, waarom dit item hier nog altijd staat?

Vast onderwerp Schrijven Magazine presents: Ultrakorte Verhalen Door Marije Catsburg 5 jaar 11 maanden geleden 474Door Maria Fransisca 10 maanden 3 weken geleden

 

 

Gi

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 januari 2023 - 16:52

Claudia, voilà, er is nu een nieuw vast onderwerp waaronder je bijdragen kan leveren bij vroegere opdrachten, dus verwacht ik daar snel iets van je te mogen lezen (wel eerst goed de instructies van Maaike bekijken).