Lid sinds

1 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#409 Op een kat

Er was een kat in Amsterdam
die telkens op de filmset kwam,
al wees de boze regisseur
haar steeds meedogenloos de deur.
Het dier verzuchtte: “Lieve schat,
waarom roep je dan telkens: 'Kat'?”

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Leuk!

Het viel te vermoeden, dat jij hier niet lang op hoeft te broeden. Ik laat mijn hersens even kraken en poog er ditmaal iets kloppend van te maken ;) 

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Leuk! Toch moet je wel een beetje je best doen om cut als kat te laten klinken, maar dat is mogelijk mijn beperkte kennis van de Engels uitspraak. 😀 

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Inderdaad Musonius, dat het een goed voorbeeld is.
Inderdaad Hadeke, dat kat nooit als cut kan klinken. 

Lid sinds

1 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Voor de goede orde: ik laat kat niet op cut rijmen, maar schat op kat. De u-klank in cut zit fonetisch tussen de u als in kut en de a als in kat. Het is een klank die in het Nederlands niet voorkomt, dus ik waag mij niet aan het rijmen hierop.

Het rijmen op on-Nederlandse klanken wordt overigens bastaardrijm genoemd. Op sommige buitenlandse woorden kun je makkelijk rijmen, al ligt een geschil tussen Nederland en Vlaanderen op de loer; in Nederland rijm flat prima op bed, maar in Vlaanderen zal men van mening zijn dat het op bad rijmt.
Andere rijmen zullen op zijn minst discutabel zijn. Zo ben ik van mening dat Fontaine niet op kleine rijmt, maar wel op gêne. Andere discutabele rijmkoppels zijn koe/barbecue en jeep/piep.
Doelbewust buitenlandse woorden met het Nederlands mengen in rijmen om een humoristisch effect te creëren, levert macaronische verzen op. Een meester in dit genre was John O'Mill.

Maar dit terzijde.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Door John O'Mill te noemen, ga ik al helemaal met je mee. (Hoewel ik ook niet suggereerde dat cut op kat rijmt 😀, maar ik kan wel meegaan in de opmerking van ikruisw.)