Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#390 In eenzame diepte

Nu de pindakaas buiten zijn bereik is geplaatst, besluit Jos dat hij meer van jam houdt.
Hij loopt met zijn boodschappenmandje naar de kassa, links en rechts voorbijgezweefd door winkelend publiek.
De hagelslag staat ook te hoog. Dan maar muisjes. Natuurlijk kan hij personeel vragen iets voor hem te pakken, maar dat doet hij niet. Hij is het moe om telkens uit te leggen dat hij geboren is met een onvolgroeide hevel, dat zijn lichaam geen antigravitonen aan kan maken en dus niet loskomt van de grond.

Buitengekomen wandelt hij langs overwoekerde paden als hij zijn naam hoort roepen.
Hij kijkt op.
Studiegenoten wenken hem vanaf een hoger gelegen terrasje om wat te komen drinken.
“Geen tijd!” Hij zwaait gedag en loopt door.
Hij heeft alle tijd van de wereld, maar ziet al voor zich hoe hij bungelend als een lappenpop tussen twee behulpzame mensen omhoog zweeft. Hij wil zich deze vernedering besparen.

Uit het zicht van nieuwsgierige blikken huppelt en springt hij tot tranen van frustratie opwellen in zijn ogen.
“Misschien moet de hevel geprikkeld worden”, sprak zijn huisarts toen hij nog een kind was. “Veel springen, misschien helpt dat.”
Deze woorden had de dokter in geen jaren meer gesproken, die had de hoop allang opgegeven, maar Jos probeerde het nog iedere dag.

Hij stopt als hij de rand van zijn stad bereikt heeft. Dit is zijn lievelingsplek. De stad is gebouwd op een berg. Als hij gaat zitten en zijn benen over de rand laat bungelen, is het net of hij zweeft. Onder zijn voeten ziet hij bossen, rivieren en meren.
Even is hij gelukkig. Dan trekken de nare beelden weer aan zijn geestesoog voorbij. De takel op school die hem als een meubelstuk naar de volgende verdieping hijst. De blikken vol spot, de blikken vol medelijden en de blikken die zich beschaamd afwenden. Hij hoort de spottende opmerkingen, waarvan Jos de heen-en-weerman, de man die niet op en neer kan, nog wel het vriendelijkst klinkt. Hij wrijft over zijn benen die door veelvuldig gebruik er absurd gespierd uitzien.
Opnieuw voelt hij tranen branden.

De boodschappentas glijdt van zijn schouder. Jos staart naar het potje dat over de rand gluurt. Hij wilde geen jam. Hij wilde pindakaas. Nijdig smijt hij de pot naar beneden. Luttele seconden later spat deze op een uitstekende rots uiteen.
 
Misschien moet de hevel geprikkeld worden.
De woorden van de dokter dringen zich weer aan hem op. Heeft hij zijn hevel al die jaren wel genoeg uitgedaagd? Hij kijkt over zijn schouder naar de mensen die over tuinen en daken zweven. Dan glijdt zijn blik weer naar zijn voeten en het landschap ver daarbeneden.
Hij recht zijn rug, sluit zijn ogen, ademt een paar keer diep in en uit, en springt.

Lid sinds

2 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Goed. Mooi die hevel teruggebracht. Daar stond wel vast hoe dit ging aflopen. 

Je plaatst de opening in een supermarkt. Er wordt niet zomaar een potje jam gekocht. De jam toont Jos' geaardheid en is uiteindelijk de katalysator voor de climax. Mooi knoopje gelegd.

Leuk detail: de overwoekerde paden. Alleen nog voor Jos van belang.

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Musonius,

Je verweeft je details heel mooi in elkaar om er uiteindelijk een vloeiend, mooi geheel van te maken. Het verschil tussen de pindakaas en jam, bijvoorbeeld. Het blijft niet alleen bij een voorbeeld over hoe Jos zich voelt, maar het heeft ook een functie voor zowel de toon van het verhaal, het midden van het verhaal en de climax. 

Je hebt het principe van een he(u)vel (zo las ik het in ieder geval gedeeltelijk de hevel en de heuvel wat betreft hoogten) ook erg mooi toepast, op zo'n zelfde bijna symbolische manier. De stad die op een berg ligt, mensen die vanaf het hogere terrasje naar Jos roepen. Om dan vervolgens te springen naar zijn einde omdat hij niet kan zweven.
Dat einde kwam hard aan, moest ik zeggen. Het was niet onverwacht, maar ik had Jos meer geluk gegund. (Dat is een compliment!)

Groet, 

Nadine

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Musonius, wat een mooi verhaal. Bijzonder hoe je omschrijft dat Jos zich er niet bij heeft neergelegd, dat hij niet kan zweven. Hij lijkt de enige te zijn, dus geen lotgenotencontact voor hem ter bemoediging. Je verhaal klopt en het einde zien we al aankomen, met nieuwsgierige tegenzin las ik ernaar toe. Hij zal toch niet....
Met plezier gelezen.

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wow Musonius, geweldig verhaal. Erg genoten hoe die dokter steeds misschien zegt. Je verhaal klopt van a tot z.

ZZG

 

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wat een mooi verhaal. HP leeft in een absurde wereld zo te lezen. Stiekem hoop ik dat zijn gravitonen het alsnog blijken te doen. Maar ja. Dat is niet heel waarschijnlijk.

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Musonius, dat het mooi en geweldig is, werd al gezegd. Wat zo subliem is aan jouw verhaal is dat de handicap van de hp, door gelijk welke andere zou kunnen vervangen worden. Een knap staaltje van hoe minder validen zich in de 'normale' maatschappij (uitgesloten) voelen.

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hartelijk dank, Sakura, Nadine, Maria, Madrid, Tony & Gi, voor jullie feedback.

Wat het einde betreft: de kans blijft bestaan dat de sprong de hevel prikkelt, dus wie weet. Ik laat het over aan de fantasie van de lezer.