Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#340 Vondst

Op het strand zie ik vaak van alles liggen, vrijwel altijd waardeloos afval.
Wat ik vandaag tegenkom, beneemt mij mijn adem. Mijn hart slaat een paar slagen over, ik weet niet hoe ik het heb. Ik onderdruk de neiging om terug te gaan en kijk nog eens goed naar het strand voor mij.

Een hand steekt omhoog uit het zand. Een goed verzorgde vrouwenhand, met nagels gelakt in vijf tinten rood. Om de duim een glanzende, gouden ring met een knoepert van een diamant die fonkelt in de zon.
Droom ik? Ik sluit ik mijn ogen en open ze na tien tellen. De vrouwenhand is daar nog steeds.
Ik kniel en voel voorzichtig aan de vingers.
Hmm … niet van plastic of rubber, dit moet wel een echte hand zijn. Alleen is hij niet warm zoals bij een levende vrouw.
Het zand eromheen graaf ik weg. De hand zit vast aan een arm, recht naar beneden de bodem in. Alleen een onderarm, verder is er geen elleboog, bovenarm of schouder te bekennen, laat staan een lichaam.
Peinzend blijf ik een poosje geknield zitten. De schittering van het sieraad doet me besluiten het mee te nemen, daar kan ik vast nog een aardig bedrag voor krijgen.
Wat ik ook doe, ik krijg het kleinood niet van de duim geschoven.
Uiteindelijk klap ik mijn zakmes open, snijd de duim los en pak de ring. 
De bloedende duim leg ik naast de hand en bedek beide met zand. In de ring zie ik met het blote oog geen inscriptie staan. Met de gedachte deze thuis te zoeken met een vergrootglas ga ik op huis aan.
Na een paar passen draai ik me om.
Het zandhoopje dat ik achterliet kleurt langzaam rood en komt in beweging. De hand verschijnt weer. De wijsvinger, de ringvinger en de pink krommen zich. Uiteindelijk staat alleen de middelvinger nog fier overeind.

 

Lid sinds

1 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Luguber en spookachtig. Goed geschreven.

Twee vragen:

 • Hoe komt het dat een uitgegraven hand weer rechtop in het zand staat?
 • Hoe komt het dat het zand rood kleurt? Ik neem aan dat zo'n dood lichaamsdeel niet meer bloed.

Lid sinds

2 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bizar! Geweldig Ton. Alleen: de hand met de onderarm steekt dus in de grond, maar wat is de onderkant? Kun je die arm niet gewoon uit het zand halen? En waarom is een inscriptie belangrijk? Wat heb je eraan? Verder stoorde alleen dat je het over een kleinood hebt, terwijl het om een duimring gaat met een knoeperd van een diamant.

Verrassend.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Musonius, dank voor je fijne reactie. Op je twee vragen heb ik één antwoord; fictie. Maar gezien je kwalificaties had je dat wellicht al vermoed ... 😉

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@Ton Badfrak: wat heb je dit goed gemaakt. Ik wou haar ring er meteen afsleuren. De dikke fuck you vinger op het eind maakt het af, maar jouw buit niet minder. De strijd tussen nemen en laten leven.

Graag gelezen!

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Katja, dankjewel voor je reactie.
Pfff ... je stelt wel veel vragen, je wilt echt alles weten, haha. Het is hier fictie, wat de klok slaat en ik heb dan een beetje lak aan natuurkundige en andere wetten.
Om te vermijden vaak 'ring' te schrijven, heb ik ook de synoniemen 'sieraad' en 'kleinood' gebruikt.
 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Tony, dank voor je lovende woorden en vermakelijke reactie.
De gedachte die jij had bij de ring had ik ook, maar ik moest eerst van de schrik bekomen; als je ervoor staat, komt het toch even wat heftiger binnen ...
En eerlijk gezegd heb ik overwogen om jouw kwalificatie van die dikke vinger als titel te gebruiken, maar daarmee zou ik te vroeg teveel hebben weggegeven.

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Ton, met recht een lugubere vondst en een einde met een knipoog. Goed bedacht, met plezier gelezen. 
Een paar zeurtjes:

Alleen is hij niet warm zoals bij een levende vrouw. ---> had je iets anders verwacht?

Alleen een onderarm, verder is er geen elleboog, bovenarm of schouder te bekennen, laat staan een lichaam. ---> alles na "onderarm" is dubbelop. Als er alleen een onderarm is, is het logisch dat de rest dan ontbreekt.

In de ring zie ik met het blote oog geen inscriptie staan. Met de gedachte deze thuis te zoeken met een vergrootglas ga ik op huis aan.  ---> Het zou logischer zijn als je wel iets van een inscriptie zou zien en dat je dat thuis met een vergrootglas nader gaat bekijken.

 

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ton, subliem. Dit moet aan de kust van België geweest zijn, het land van het surrealisme. James Ensor zou dit geschilderd kunnen hebben of René Magritte met als titel: 'Ceci n'est pas une bague'.

Lid sinds

2 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bizar en vrolijk verhaal, met een snufje gruesome: mooi bedacht en leuk om te lezen! Ik vind zelf dat bebloede zand een tikkie over de top, temeer omdat je er tijdens het duimsnijden niet over rept. Misschien kun je de spanning in de finale nog wat opvoeren door te vertellen hoe je omkeek en zag dat de hand langzaam weer uit het zand tevoorschijn kwam, de vingers zich kromden en hoe daarna de middelvinger zich strekte. Alhoewel die fier overeind staande middelvinger ook een fraai beeld oplevert!

 

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Ton, wat een supergaaf verhaal zeg. Spannend, een beetje spookachtig maar ook lekker rock 'n roll en humorvol, met die middelvinger op het eind. Fantastisch

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Fief, hartelijk dank voor je complimenten.

Alleen is hij niet warm zoals bij een levende vrouw. ---> had je iets anders verwacht?

Het gaat hier niet om de verwachting van HP; het volgt op zijn voorzichtig voelen aan de vingers en de constatering dat het geen plastic of rubber is wat hij voelt, maar een echte hand. 

alles na "onderarm" is dubbelop. Als er alleen een onderarm is, is het logisch dat de rest dan ontbreekt.

Hier wilde ik de beleving van zijn vondst schetsen, geen wiskundige of biologische waarheid verkondigen.

Het zou logischer zijn als je wel iets van een inscriptie zou zien en dat je dat thuis met een vergrootglas nader gaat bekijken.

Ik heb over je suggestie nagedacht, ik kan me er wat bij voorstellen maar volg hem niet op. Daarmee zou het verhaal een andere focus krijgen; de lezers nieuwsgierigheid zou nog eens extra worden gewekt naar wat er dan in zou staan. Nu is die verwachting niet al te groot. Daarnaast zocht ik een reden om HP weg te laten lopen om daarna om te kunnen kijken. 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Gi, dankjewel voor je compliment. Ik had geen specifiek strand op het oog, een strand is wat mij betreft universeel hoewel er verschillende verschijningsvormen van zijn. 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Bob, dankjewel voor je complimenten én suggesties. Als het toch al gruwelijk moet zijn, kruipt het bloed waar het niet gaan kan, in dit geval uit de duim na het afsnijden en in het hoopje zand.
Je suggesties ter verhoging van de spanning op het eind vind ik heel treffend, ik neem ze in dank over!   

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Vincent, dankjewel voor je superlatieven! Op dat moment zag HP er niet echt de humor van in, maar ik glimlach nu graag met je mee om die opgestoken middelvinger. 

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dag Ton

Wat heb je dat goed gevonden. Je laat je fantasie in werking treden en dan slaag je er ook in om het gewoon erg mooi verhalend op te schrijven.

Ik vond het enorm prettig om te lezen. Knap gedaan.

Coach Johanna

   

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Johanna, je laat me blozen met je complimenten. Dankjewel. Ook voor de moeite die je op zaterdagavond neemt om in te springen voor een collega-coach, eveneens vrijwilliger. Respect!