Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#322 Kutopdracht?

 

Jezus Christus, wat een kutopdracht. Het land van de afgezaagde stoelpoten.  

Al jaren lees ik fantasy, en af en toe schrijf ik fantasy dus geconditioneerd komt er een avonturier (m/v) die de top van een bergketen bereikt en daarachter onder een oranjegekleurde nevelige hemel afgezaagde, afgedankte stoelpoten ziet, zover het oog reikt. Een stortplaats gelijk een ondoordringbare massa kreupelhout. 

Daar stokt het. Want ik denk; in het half jaartje dat ik hier mijn hersenspinsels soms drop, is het altijd dit. Altijd is iets overgoten met een fantasy-sausje. En dat roept de vraag op: is dat het enige dat ik kan? M’n inspiratie is in koelen bloede vermoord en ik laat me door die vraag bezighouden. 

Dan lees ik het verhaal van Kruidnagel, en ik begrijp er geen hol van. Wel vind ik de link naar zijn inspiratiebron en lees de column die daar te vinden is. Och wat een armoede, het gaat over een literaire kerk en iets met stoelpoten en de Nederlandse aard en alles wat ik kan denken is dat ik niet uit het intellectuele schrijvershout gesneden ben.

Steeds minder zin in dit gezeik. 

Ik keer nog even terug naar m’n oorspronkelijke idee, de eindeloze vlakte gevuld met stoelpoten, en behoedzaam verschijnt er een bouwwerk vanuit de nevel waar wezens aan werken. Yep, gemaakt van stoelpoten. En ineens krijgen de column en het verhaal van Kruidnagel betekenis. 

Aan alle fantasyliefhebbers, er zijn fantastische werken geschreven door je helden als Tolkien, Lovecraft, Pullman of Pratchett. Maar heb je wel eens gehoord van N.K. Jemisin? Zij schrijft fantasy, maar anders. Fantasy met vrouwen in de hoofdrol? Jazeker, maar geen zwaardvechten op hoge hakken in een weinig verhullend harnas. Thema’s als minderheden of onderdrukking? Natuurlijk, maar méér dan een ontsnapte slaaf die haar slavendrijver ter verantwoording roept.

Als je bouwt zaag je om te creëren, niet om te slopen.

Lid sinds

4 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Het er toch nog goed van af gebracht, Vincent, op naar de volgende k.., euh opdracht.  Zal eens op zoek gaan naar Jemisin. Ben benieuwd.

 

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Misschien is het land van de afgezaagde tafeltpoten dan ook één of ander Walhalla alvorens deze poten in een nieuwe creatie belanden? Ach ja, gelukkig hebben we allemaal een andere fantasie/inspiratie. Anders hadden we allemaal Harry Potter geschreven, of the girl with the Dragon Tattoo... Lang leve de persoonlijke hersenspinsels ;)

Lid sinds

11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Vincent,

Je eindigt met een mooie leus terwijl je begint met een vloek en daar tussenin een hoop gemopper, gutochgut. Volgende keer beter of gewoon niet, het is geen verplichting.

Lid sinds

2 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Vincent, niemand verplicht je om iedere week mee te doen. Er komen echt nog wel opdrachten die beter bij jou passen. Ik had ook moeite met de invulling van deze opdracht, maar daarom is de uitdaging groter om eraan mee te doen. 
Je hebt in deze bijdrage in ieder geval je hart kunnen luchten en uiteindelijk er toch een eigen draai aangegeven. 

Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi allen, dank voor jullie reacties.

Fief, ik weet dat het geen verplichting is om elke week mee te doen, dat doe ik ook niet. Juist omdat deze opdracht me niet aansprak wilde ik de uitdaging aangaan en omdat ik steeds niet verder kwam besloot ik om dan de weerzin maar te beschrijven. Er kwam toch iets positiefs uit, in the end.

Katja, naar mijn idee staat er tussen de vloek en de leus wel meer dan alleen gemopper maar misschien moet ik dat stukje nog eens herlezen. Mijn bedoeling was in elk geval meer om inzicht te geven dan om te mopperen.

Kruidnagel, dank voor je compliment. Dat deconstructivisme, als je het goed bekijkt, bouwt dat eigenlijk toch alleen maar...

Emy, Long Live Herspenspinsels!

Gi, Ik ben benieuwd wat je van Jemisin vindt. Ik kan haar niet genoeg aanbevelen.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ja! Ik heb de Broken Earth-trilogie van Jemisin gelezen en inderdaad zeer aanbevelenswaardig. Krachtige vrouwen hebben de hoofdrol in een bijzonder originele wereld. Geen elf, draak of dwerg te bekennen, maar wel allerlei andere vreemde, fantastische elementen. En opvallende kapsels. 

Al met al een leuke tekst trouwens, Vincent. Leest lekker weg.