Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#280 - Niets

Ik zit rustig te schrijven wanneer mijn vrouw de kamer binnenkomt.
‘Wat ben je aan het schrijven?’ vraagt ze.
‘Niets,’ zeg ik naar waarheid.
‘Hoezo niets?’ zegt ze. ‘Je zit toch lustig te pennen?’
‘Dat kan wel zijn,’ antwoord ik, ‘maar desalniettemin ben ik niets aan het schrijven.’
‘Onzin!’ snuift ze.
‘Inderdaad,’ zeg ik, ‘net wat ik zeg.’
Ze neemt geen genoegen met mijn antwoord. Ze grist mijn notitieboek uit mijn handen en leest:

Onze hond, een teef die we een klein jaar geleden uit het asiel redden, zit rustig te schrijven wanneer ik de kamer binnenkom.
‘Wat ben je aan het schrijven?’ vraag ik haar.
‘Niets,’ zegt ze.
‘Hoezo niets?’ zeg ik. ‘Je zit toch lustig te pennen?’
‘Dat kan wel zijn,’ antwoordt ze, ‘maar desalniettemin ben ik niets aan het schrijven.’
Ik gris het blad van onder haar poten en lees. Inderdaad: de hond was niets aan het schrijven.

‘Wat heeft dit te betekenen?’ vraagt mijn vrouw wanneer ze klaar is met lezen. ‘Dit slaat echt nergens op!’
‘Dat probeerde ik je daarnet al uit te leggen,’ verdedig ik me.
'Hoezo?' vraagt mijn vrouw nogmaals.

‘Ik zei dat ik niets aan het schrijven was,’ verduidelijk ik. 'Dat is niet hetzelfde als beweren dat ik niet aan het schrijven was. Ik was wel degelijk aan het schrijven.'
‘Ik snap het niet,’ zegt mijn vrouw. ‘Als je niet niet aan het schrijven was, wat was je dan wel aan het schrijven?’
'Dat zei ik toch al: niets!'
Ik besluit het over een andere boeg te gooien. Ik stel een tegenvraag.
‘Wat is de hond aan het schrijven?’
‘Niets,’ antwoordt mijn vrouw.
‘Ben je daar zeker van?’ vraag ik.
‘Ja, want dat staat er,’ zegt mijn vrouw. ‘De hond zegt dat ze niets aan het schrijven is.’
‘Dus,’ argumenteer ik, ‘je gelooft eerder een teef uit het asiel dan je man als we allebei zeggen dat we niets aan het schrijven zijn?’
‘Als je het zo stelt,’ zegt mijn vrouw, ‘dan heb ik geen zin meer in deze discussie.’
Met deze woorden beent ze kwaad de kamer uit. Ik heb geen medelijden met haar. Ze had maar moeten weten waar ze aan begon toen ze met een schrijver trouwde. Nu ze de deur uit is, kan ik rustig verder schrijven.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@Mw.Marie Ik hou mijn hart vast voor de dag dat onze hond echt over iets begint te schrijven. Ik vrees dat veel van wat Ayla kan vertellen niet voor publicatie vatbaar is.

@Fief Ik heb helemaal niets verzonnen! 😜

@Kruidnagel Ik geloof je. Vroeger was vooral mijn vrouw thuis en was ik veel weg van huis. Sinds een jaar is het omgekeerd. Zij is vaak in het nieuwe bedrijf dat zij opstartte en ik ben dan alleen thuis met de hond.

@Mw.Marie Een kleine tip: voor de Emoji's ga ik naar https://getemoji.com
Van die pagina knip en plak ik de emoji die ik wil invoegen. Ik selecteer een emoji, klik op Ctrl+C (op Windows), ga dan met de cursor in het tekstveld op Schrijven Online staan op de plaats waar ik de emoji wil toevoegen en klik vervolgens op Ctrl+V. 🕵🏼🐶

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bruno, mag ik jou een goeie raad geven? Zorg dat je van die vrouw verlost wordt. Daar is niet mee te leven. Die kunnen eindeloos doorvragen en zeuren over niets en willen niets begrijpen. Doodvermoeiend wordt dat op den duur.

Een andere mogelijkheid is haar behouden en koesteren, want als protagonist voor je verhalen kan ze van onschatbare waarde zijn, zo blijkt. 😂

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@Dos Maandag laatstleden was ik 25 jaar getrouwd.
Zoals ik al zei tegen Fief: "niets" is verzonnen; alles is fictie.
Ik zou zelfs meer zeggen: alles is verzonnen; "niets" is fictie.
Als je begrijpt wat ik bedoel 🥴

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bruno, als ik één moment gedacht zou hebben dat het de vrouw betrof waar je nu 25 jaar mee getrouwd bent, zou ik je niet aangeraden hebben ervan af te geraken. Uiteraard is ze fictief en dan mag je haar zelfs zonder bezwaar nog een klap om haar oren, of iets dergelijks, geven als je denkt dat dat het verhaal ten goede komt.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Dos Wijnhof

@Dos Ik heb onlangs zelfs een fictieve echtgenote op vreselijke manier laten omkomen (in de Wekelijkse Schrijfopdracht van Reedsy): https://blog.reedsy.com/creative-writing-prompts/…

Helaas heb ik er achteraf zelf het loodje bij gelegd voor ik de laatste zin van het verhaal kon vervolledigen.

Lid sinds

5 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bruno, ik heb gelachen om je verhaal; het klinkt bijna als een goede mop. Het verhaal zit goed in elkaar en technisch klopt ook alles. Zoals ik volgens mij al eens heb gezegd voel ik me altijd een beetje leeg als ik je verhalen lees: ik kan bijna nooit kritiekpunten vinden. Echter heb ik deze keer nog een klein technisch dingetje gevonden:

‘Ik zei dat ik niets aan het schrijven was,’ verduidelijk ik, 'Dat is niet hetzelfde als beweren dat ik niet aan het schrijven was. Ik was wel degelijk aan het schrijven.'

Het gaat hier om de hoofdletter in het tweede gedeelte van het dialoog. Als ervoor een komma staat, ga je verder zonder hoofdletter. Als er een punt staat, mag je weer een hoofdletter gebruiken. Dus het is:
'Ik zei dat ik niets aan het schrijven was,' verduidelijk ik, 'dat is niet hetzelfde...'
of
'Ik zei dat ik niets aan het schrijven was,' verduidelijk ik. 'Dat is niet hetzelfde...'

Graag gelezen! 

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bedankt voor de correctie. Ik maak die fout wel meer.

Mijn goede voornemen voor 2019 was minstens één schrijfwedstrijd winnen (en ik hield me aan die belofte).
Voor 2020 heb ik een aantal nieuwe voornemens: https://lowagie.com/Reedsy23-winter-wonderland
Ik ga proberen mee te doen aan een "Wekelijkse Schrijfopdracht" in het Engels, kwestie van de lat wat hoger te leggen.
Er is al één van mijn verhalen geaccepteerd: https://blog.reedsy.com/creative-writing-prompts/…
Ik weet niet of ik elke week ga meedoen, maar ik hoop tegen eind dit jaar een 60-tal verhalen in het Engels te hebben van tussen de 1000 en 3000 woorden. We zullen zien waar ik uitkom ;-)

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

 

Bruno, ik ben flabbergasted door de prestaties die jij op schrijfgebied levert. Ook fijn dat je ons deelgenoot maakt van je successen en ons laat weten waar we je verhalen, en welke boeken van jouw hand, kunnen lezen. En niet alleen in het Vlaams/Nederlands, nee, ook in het Engels. Het kan niet op.
Jammer dat ik geen Engels spreek, om van lezen maar niet te spreken. Als dat wel het geval zou zijn, zou ik jouw Engelse verhalen als een veelvraat tot mij nemen en zou ik je bij voorbaat willen verzoeken een exemplaar van je Engelstalige verhalenbundel voor mij te reserveren.
Ook vind ik het indrukwekkend dat jij je eigen succes kunt afdwingen. Je neemt je voor minstens één schrijfwedstrijd te winnen, je houdt je aan je belofte en verdomd, alsof de duvel er mee speelt… je wint. Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, je kunt je nog voornemen vijf schrijfwedstrijden te winnen. Dóén!

Je voornemen de wekelijkse schrijfopdracht in het Engels in te leveren, sloeg in als een bom. Mijn eerste gedachte was: hoe haalt-ie het in z’n hoofd. In de acht jaar dat ik hier rondfiets heeft nog nooit iemand die euvele moed gehad. Ik vind het ronduit een slechte zaak; ook lijkt het op ijdeltuiterij.
De weekopdracht is een Nederlands/Vlaamse aangelegenheid en zo moet het blijven, ben ik van mening. Engels heeft hier niets te zoeken. Het zou voor velen bovendien  afschrikwekkend werken.
De introductie van je Engelse verhalen zou ook een precedent scheppen. Onze Friezen zouden hun verhalen in het Fries willen plaatsen. Een landgenoot van jou uit Eupen zou het Duits introduceren en een Luikenaar het Frans. Er loopt hier ook een classica rond; die zou haar kans schoon zien een verhaaltje in het Latijn of oud Grieks af te leveren. Mijn moeder komt uit Hongarije en zelf zou ik in mijn moedertaal over de puszta willen schrijven. Dan is de toren van Babel goed gevuld en kan hij in elkaar storten.

Ik ben een hele poos niet meer op SOL geweest. Toen ik kortgelden terug kwam schrok ik. Anderhalf jaar geleden waren er wekelijks zeker drie maal meer deelnemers en er werd veel actiever op elkaar gereageerd. De wekelijkse schrijfopdracht van het moment lijdt aan bloedarmoede, vergeleken met toen. Wat de oorzaak is weet ik niet. Maar ik verwacht dat als we de lat wat hoger leggen door een vreemde taal toe te laten, de wekelijkse schrijfopdracht langzaam ter ziele gaat.
Daarom Bruno, zou ik je willen voorstellen je Engelse verhalen ergens anders op SOL geplaatst te krijgen. Probeer een Engelse afdeling te openen.

Bij mijn weten is in de rubriek ‘wekelijkse schrijfopdracht’ nog geen Engelstalig verhaal van jou geaccepteerd.

 

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoewel ik een anglofiel in hart en nieren ben, en ik de Engelse taal een zeer warm hart toedraag, sluit ik me volledig aan bij Dos. Dit is een Nederlands schrijfforum. Laten we eerst het schrijven in het Nederlands/Vlaams maar eens onder de knie krijgen voor we over de grens stappen.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@Dos Ik denk dat je het verkeerd begrepen hebt. Omdat ik een staffere uitdaging nodig had, ben ik op zoek gegaan naar een site waar er wekelijks een Engelse opdracht gegeven wordt. Die heb ik gevonden op Reedsy. Het is niet mijn bedoeling om Engelse verhalen op schrijvenonline.org te plaatsen. Het zou wel kunnen dat ik stilletjesaan het Nederlands inruil voor het Engels, en dus niet meer zo vaak op schrijvenonline.org kom. Ik ben eigenlijk al een beetje aan het afbouwen. Vroeger reageerde ik veel meer op andere verhalen, dan in de laatste maanden.

@Kruidnagel Ik zorg altijd voor realistische doelen, maar ik heb de gewoonte die te overtreffen. Ik wilde één wedstrijd winnen in 2019; ik won er drie. Voor 2020 druk ik het doel niet uit in aantal wedstrijden. In het Nederlands taalgebied zijn de mogelijkheden beperkt. Vorig jaar nam ik werkelijk aan elke wedstrijd deel die ik tegenkwam, ook aan wedstrijden die me totaal niet lagen. Dit jaar ga ik het aantal deelnames in Nederland en Vlaanderen beperken. Ik hoop wel eens een short-listplaats te behalen in Furious Fiction en ik wil aan het einde van 2020 een top 20 plaats behalen op Reedsy ( https://blog.reedsy.com/creative-writing-prompts/… ), maar ik weet niet in hoeverre mijn Engels goed genoeg is om ooit eens Reedsy te winnen, ook al omdat het aantal deelnemers veel hoger is. Bij de vorige weekopdracht van Reedsy waren er 465 inzendingen. Er is dus een pak meer competitie.

@Fief Ik was misschien niet duidelijk genoeg toen ik de link toevoegde naar de Wekelijkse Schrijfopdracht van Reedsy. Ik schrijf ook graag in het Nederlands, maar ik hoop dat je begrijpt dat ik soms wat op mijn honger zit ;-)
Ik ben ook meer op de US gericht dan op de UK.