#263 ai zhi

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#263 ai zhi

Wang Shu liep het universiteitsgebouw binnen waar ze leiding gaf aan het team dat de kunstmatige intelligentie ontwikkelde. Zoals iedere dag keek ze even op naar de Engelse letters op de gevel, 'department AI,’ en maakte een kleine buiging. Haar moeder heette Ai en elke dag dat ze hier naar binnen liep dacht ze aan haar. De geur van kokos in haar moeders haar, de trotse blik in haar ogen als docenten haar dochter prezen. Wang Shu was enig kind en haar moeder had een hoge prijs betaald voor haar. Wang had een zwarte vlek over de linkerhelft van haar gezicht en hoewel de doktoren bezwoeren dat het wellicht zeldzaam, maar toch geheel onschuldig was, had haar vader hen verlaten, bijgelovig als hij was. Haar moeder had altijd gezegd dat het de schaduw van de maan was die over het gezicht van haar dochter viel en dat ze voorbestemd was voor grootse dingen. In het lab bekeek Wang systematisch alle gegevens, nam de tijd om het verslag van de nachtploeg aandachtig te lezen en bestudeerde de code van de kunstmatige intelligentie die ze Zhi hadden genoemd. Zevenhonderd onregelmatigheden vandaag. Zhi herschreef haar eigen code steeds vaker en sneller. De wetenschappers konden het nauwelijks meer bijbenen. Soms waren het elegante verbeteringen in haar algoritmen, maar Zhi veranderde soms ook stukken code zonder dat duidelijk was met welke functie. Wang noemde het evolutie, het waren mutaties die nu niet per se zinvol leken, maar in een onvoorziene toekomst misschien van pas konden komen. Zhi kon het zelf ook niet goed uitleggen. Het ontbrak haar simpelweg aan intelligentie. Al verbeterde haar neurale netwerk exponentieel, voorlopig was Zhi niet veel slimmer dan een kleuter. Een zinnig gesprek was niet echt met haar te voeren. Wang nam plaats achter haar kleine monitor en drukte op ‘execute’.

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1. Mooi verhaal. 2. Graag gelezen. 3. De verhaalstructuur suggereert een verband tussen Wang Shu en Ai Zhi. 4. Mijn Chinees is te roestig om de namen evt. te duiden. 5. De huidige stavaza is dacht ik dat techies big data voeren aan AI's voor patroonherkenning, zoals 'dit is een half begroeid verkeersbord' voor zelfrijdende auto's. 6. Maar dit verhaal is SF, en AI's zijn er rudimentair autonoom. 7. Wang oogt imperfect maar vergt positief denken. Wellicht geldt dat ook voor Zhi. 8. Ultimo is Wang de baas die de software aanslingert. 9. Aan tech faith kleeft ook een zeker bijgeloof: ziekte en dood eindelijk de wereld uit. 10. Bijzonder is dat Wang als meisje in China enig kind is, en ook nog met een soort afwijking. En ten slotte: volgens mij klopt de eerste zin van de tweede alinea niet. Hij volgt een Engelse syntax.

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Tilma, Dat Zhi haar eigen code herschrijft geeft mij de kriebels. Ik ben geen groot SF fan, maar toch boeit jouw verhaal me. Het doet me wel denken aan het zoveelste verhaal waarin de wereld wordt vernietigd door een zelflerende computer.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Tilma, intrigerend verhaal, met hele sterke eerste alinea. In de tweede alinea geef je me de breinbreker. Is Wang wellicht zelf ook een product van AI? Niet helemaal perfect maar in de toekomst absoluut bruikbaar als 'moeder' van de nieuwe generatie Ai's? Ik gok maar wat en misschien zit ik er helemaal naast, maar mijn nieuwsgierigheid heb je.

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi. Graag gelezen. :) :thumbsup: Ik ben zeer benieuwd naar wat er volgt na 'execute'. Mensen die massaal vegetariër worden? Of ineens ander onverklaarbaar groepsgedrag beginnen vertonen? I want more.

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
[Zhi kon het zelf ook niet goed uitleggen. Het ontbrak haar simpelweg aan intelligentie.] Deze zin verwarde me. Aan de ene kant is Zhi voortdurend bezig met het herschrijven van haar eigen codes. Dat vergt enige intelligentie, maar toch schrijf je dat ze niet slimmer dan een kleuter is. En dat terwijl Wang denkt de aanpassingen met een bepaalde reden gebeuren. Ik heb het laatste stukje een paar keer moeten lezen, maar dat ligt waarschijnlijk ook aan mijn intelligentie. :confused:

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Heerlijk Tilma, hoe je de robot beschrijft, die behoorlijk wat functies heeft, maar intelligentie is echt iets anders. Heel graag gelezen, natuurlijk ook omdat je er een Ai in hebt zitten :lol: Fijne zondag.

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste Kruidnagel, Bedankt voor het overzicht in 10 punten en een 'ten slotte'. Je verwijst twee keer naar China, hoewel dat land niet expliciet in het tekstje genoemd wordt. Misschien is je Chinees toch minder roestig dan je denkt en duidt je de namen. Waarschijnlijk heb je gelijk over de zin die niet goed loopt. Ik zal het op zo'n manier herschrijven dat dit geneest. Ik zet een punt na 'gegevens,' en typ daar 'Ze' achter. Beste Jurrit, Ik lees niet veel van dat soort verhalen, maar als het je er aan doet denken vat ik het als een compliment op. Volgens mij schreef ik in de richting van dat genre. Beste Edwinchantalenq.., Bedankt voor je vriendelijke complimenteusheid. Ik weet niet zeker of deze verdiend is, maar ik neem hem graag aan. Beste N.D.D., Leuk dat je nieuwsgierig bent. Ik kan je verzekeren dat mensen niet ineens vegetariër worden. Onverklaarbaar groepsgedrag vertonen ze al. Als ik het verhaal goed geschreven heb en weet van kunstmatige intelligentie wat ik denk te weten, dan zal wat er gebeurt ons begrip torenhoog te boven gaan. Beste Fief, Om haar code te herschrijven heeft Zhi niet per se veel intelligentie nodig. Dat gezegd hebbende is de volgende stap die ze in haar exponentiële ontwikkeling neemt, na het niveau van een kleuter bereikt te hebben, waarschijnlijk een onverwacht grote. Laten we het er op houden, dat er 's nachts iets gebeurd is. Beste Mw Marie, Ik ben het daar, met een anglicisme, respectvol oneens.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Het moeilijkste aan SF is soepel personages beschrijven in de wereld, zonder dat het een infodump wordt, het liefst ook nog handelend. Dat vervlechten van geloofwaardige personage met diepte en wereld is je goed gelukt. Het is geen infodump geworden. Het verhaal roept bij me een beeld op van een vrouw die haar kind programmeert, vanwege de moederband die in de eerste alinea sterk blijkt te zijn en het 'nauwelijks nog een kleuter' gecombineerd met haar devotie. Maar het commentaar lezend blijk ik een persoonlijke interpretatie te hebben.