#251 - Verdommenis

Ik ben terug van nooit weggeweest uit de gedachten van geiten en schapen. Ze weten niet dat ik eraan kom, maar ze voelen het wel. Hun instinct van kuddedier geeft hen de aandrang tot vluchten, maar ze begrijpen niet waarom en ze zien niet waarheen. Ze lopen schichtig van hot naar her, zonder de oorzaak van hun rusteloosheid te kennen. Ik ben de neurose van hun tijd. Ze worden gewaar dat ik nader, maar beseffen niet wat er gebeuren gaat. De geur van hun angst is onmiskenbaar en verslavend. Oude bokken en jonge tafelspringers ruiken hun kans om zich te onderscheiden als leiders van de troep. Propaganda over zelfverzonnen gevaren gaat er bij de kudde in als zoete koek. Zelfverklaarde beschermers op zoek naar macht in tijden van nood richten zich met holle woorden tot het gepeupel: ‘De geit en de kool dienen gespaard, maar zwarte schapen moeten buiten! Laten we niet alle schapen over dezelfde kam scheren, maar wie geen wol geeft, krijgt geen eten! Spijt is wat de geit schijt, met de benen gespreid.’ Het gebekvecht over wat de grootste dreiging vormt, maakt de kudde alleen maar zwakker. Ik ben op komst, en ik heb hen waar ik hen hebben wil: in chaos. Ze zijn verdoemd. Ik hoor hun gemekker en geblaat al van ver. Het klinkt als muziek in mijn oren. Straks zal ik hen en mijn honger stillen.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bruno sterk stuk weer van jouw hand, ik zie meer iets richting: 1984 van Georg Orwell. Waarbij ik jouw orginaliteit niet wil beknibbelen hoor. Ik denk ook meer aan een machtspersoon, grof gebouwd... Prachtige zin: Ik ben de neurose van hun tijd. :D Graag gelezen en fijne dag.
19 juni 2019 - 15:39

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bruno sterk stuk weer van jouw hand, ik zie meer iets richting: 1984 van Georg Orwell.
1984 is dan ook weer heel actueel. Je kent vast de slogan "Make 1984 Fiction Again!" Soms heb ik het gevoel dat Newspeak langzaam maar zeker ingevoerd wordt door links; terwijl rechts er garen van spint.
Waarbij ik jouw orginaliteit niet wil beknibbelen hoor.
Dat heb je goed gezien, hoor. Orwell was één van de schrijvers, niet de enige, die ik in gedachten had.
Ik denk ook meer aan een machtspersoon, grof gebouwd...
Misschien denk je nu aan Trump. Ik dacht meer aan de overwinning van extreem-rechts (Vlaams Belang) en extreem-links (de communisten van PVDA-PTB) in de recente Belgische verkiezingen. België zit als sinds december in een regering van lopende zaken en het ziet er niet naar uit dat er binnenkort een regering gevormd zal kunnen worden. De wolf ziet dit alles graag gebeuren; ik niet.
19 juni 2019 - 15:53

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind het leuk gedaan. De makke schapen zouden eigenlijk een beetje flauw kunnen zijn in deze allegorie, net als 'the boy who cried wolf' maar dat is het toch niet omdat je de dreiging mysterieus houdt en de kudde-paniek actueel. Het had van mij nog kleuriger en voller gemogen. Volgens mij heb je nog woorden over. Niets voor jou.
19 juni 2019 - 23:07

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Misschien is de "ik" in mijn stukje wel een wolf, maar geen viervoeter :confused:
Dat zou alles verklaren :)
20 juni 2019 - 9:09

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Bruno: ik dacht ook aan de huidige politieke toestand hier. Het voelt als een dreiging, en veel erger dan een echte wolf. :(
Wat een echte wolf doet, ligt in zijn natuur. Hij doet het niet uit kwade wil, maar om te overleven. Wat de figuurlijke wolf doet uit mijn stukje, heeft niets met natuur of overleven te maken, maar met het stillen van een ander soort honger.
20 juni 2019 - 12:37