Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#224 Bittere liefde

Zijn tweede dochter was knapper, zowel in uiterlijk als haar verstand, toch hield hij vast aan de familietraditie dat eerst de oudste dochter moest trouwen. De jongeman, die zich meldde als huwelijkskandidaat, kreeg te horen dat hij of kon trouwen met de oudste dochter, of wachten totdat die getrouwd was. Zo trouwde de oudste dochter met de wat jongere man. Het was een publiek geheim dat de man de jongste dochter bleef zien. Het noodlot trof de oudste dochter, zij bleek onvruchtbaar te zijn en zij had een longziekte, waaraan zij spoedig overleed. De jongste dochter, Jo, werd mijn oma en Jan, de jongeman die haar trouw bleef, werd mijn opa. Het wonderlijke van de geschiedenis was, dat deze zich herhaalde, zij het met een twist. Mijn vader speelde de rol van verliefde jongeman en mijn moeder die van de oudste dochter. Omdat mijn vader jong beide ouders verloor kwam hij veel over de vloer bij mijn oma en opa aan moeders kant. Hun oudste dochter dreigde een muurbloempje te worden, haar vriendinnen waren allemaal al getrouwd. Geleidelijk nam de druk toe dat mijn vader best met haar zou kunnen trouwen. 'Heb jij niet veel aan ons te danken?' vroegen haar ouders. 'Heeft zij jou niet steeds gestimuleerd bij je studie?' Aldus geschiedde. Mijn moeder was wel vruchtbaar, anders was ik er nooit gekomen, maar het is een publiek geheim dat mijn vader zijn jeugdliefde nooit vergeten is. “Liefde laat zich niet dwingen”, zei mijn moeder op mijn bruiloft met een ondertoon van verbittering. Pas na haar overlijden ben ik ten volle gaan beseffen hoe diep deze waarheid gaat.

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Verschil tussen je hoofd en je hart volgen. Is een verstandshuwelijk echt verstandig? De zinsnede Hun oudste dochter haar vriendinnen, vind ik wat ongelukkig geformuleerd. Je noemt de jongere zuster niet op wie vader verliefd was. Misschien toch even kort benoemen. Gr. Nynke

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
L'histoire se répète. . Ik hoop met heel mijn hart dat je ouders elkaar ergens in hun huwelijk wel hebben gevonden. Een eerste liefde kan zo krachtig zijn, zelfs al is het slechts een herinnering. "En de twee hadden geluk: ": dit vind ik wat cru overkomen (omdat het geluk over de rug van het ongeluk van de oudere zus gaat). Misschien kan het wat subtieler verpakt, bv. "Maar het noodlot was de twee gunstig gezind" In de derde alinea ga je heel even over op de tt. Hier zou ik ook gewoon vt van maken.

Lid sinds

5 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@PeterFD, Je verhaall leest als een waargebeurde familiegeschiedenis. Zo niet, dan heb je die suggestie knap gewekt. Mooi beschreven hoe traditie de ware liefde in de weg kan staan. De slotalinea is veelzeggend: de ondertoon van verbittering en gebrek aan liefde. Je vertelt veel in weinig woorden. Het is stof voor een veel langer verhaal. Deze zin: “Had hij niet veel aan hen te danken, had zij hem niet gestimuleerd bij zijn studie?” Moet het tweede ‘had’ geen ‘hadden’ zijn? Het slaat op de ouders (mv) of begrijp ik de tekst verkeerd? Mocht je zin hebben verder te gaan met dit thema: Hoe zou je verhaal zijn, als je je helemaal op de moeder van de hp zou focussen en van binnenuit toont hoe zij het allemaal zelf beleefde? Het zou het verhaal misschien spannender en persoonlijker kunnen maken.

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat een bijzonder verhaal Peter FD, je schrijft autobiografisch vertel je weleens hier op het forum, zo leest dit ook. Gelukkig is dit nu niet meer zo in onze tijd en kan je zelf je partner kiezen. Aanwijzingen hierboven al gekregen. Het zal aan mij liggen maar ik vind het tweede deel van hp's eigen ouders wat ingewikkeld. Ik ben geen schrijfcoach en kan de vinger er niet goed op leggen waardoor het komt. Mss in de klomp tekst een paar keer op een nieuwe regel beginnen of een wit regel plaatsen? Fijne zondag.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Coach: gebaseerd op waar verhaal, maar vanwege de krapte fors ingekort de zin met hadden en had eerste helft haar ouders, tweede helft zij zelf, dus de muurbloem kan ik makkelijk oplossen door naam te gebruiken in het boek komen alle personen langs die ik gekend heb, of waar toevallig een brief of zo bewaard is gebleven dank voor je suggesties mwMarle en Levina: bedankt voor het lezen en de suggestie