Lid sinds

1 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#224 - Klem

Het was de uitvaart van buurtbewoner Farid. Ahmed was naar de islamitische begrafenis gegaan. “Het ruikt naar nepkaas”, hoorde hij Jawad naar zijn maat Ap sissen. “Je bedoelt Bounty?”, zei Ap spottend. “Die allochtoon denkt dat hij een Hollander is. Beetje literatuur lezen en verhaaltjes publiceren op internet. Wallah hij denkt dat ie stoer is.” Zelfs bij een uitvaart laten ze me niet met rust, dacht Ahmed verdrietig. De tranen sprongen hem in de ogen. Maar goed dat het een begrafenis was. Zo leek het alsof hij voor Farids dood huilde. Ahmed keek toe hoe de overledene werd begraven. De imam zei allerlei toepasselijke verzen uit de Koran op. Soms wilde hij ook dood zijn. Dan was hij van alle vooroordelen af. Zelfs de Nederlanders konden er wat van. Hij zag heus wel hoe ze keken als hij weer eens een boek kocht. Wat moet die Turk daar nou mee?, leek hij ze dan te horen denken. “Kijk ‘m voer voor z’n geit kopen”, zei eens een man, knikkend naar een boek dat Ahmed net had uitgezocht, tegen zijn vrouw. Als antwoord kreeg hij een stomp van haar. De vrouw keek Ahmed verontschuldigend aan. Maar hij deed alsof hij niks had gehoord. Om maar niet te spreken van de scheve gezichten als reactie, wanneer menig Nederlander weet dat hij graag in het Nederlands schrijft. Alsof alle buitenlanders analfabete, fietsstelende barbaren zijn die blanke meisje verkrachten en terroristische aanslagen bekokstoven. Ahmed voelde zich enorm klem tussen beide culturen. Toch was hij erg trots op zichzelf. Dat negatieve gedachten, als gevolg van alle vooroordelen, wel eens door zijn hoofd dwarrelden betekende niet dat hij zijn passie opgaf. Liefde voor literatuur overwon alles en iedereen.

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mooie inkijk bij onze islamitische mede landers. Graag gelezen. Heel eigen kijk op Pride en Prejudice.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
originele invulling van de opdracht een paar dingetjes die mij zo opvielen: - ik zou 'islamitsche' voor begrafenis schrappen, dat blijkt wel afdoende uit de tekst. Zo zou je ook kunnen overwegen 'Ahmed voelde zich enorm klem tussen beide culturen.' te schrappen, ook dat is duidelijk, en de statement 'Ahmed was erg trots op zichzelf' is krachtiger zonder 'toch' - kijk nog eens naar de interpunctie; een komma gaat doorgaans voor de aanhalingstekens sluiten, en vervalt na een vraagteken. - 'huilen om' ipv 'huilen voor'

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Goed verhaal. Met een hoogopgeleide Turkse man, herken ik veel in je verhaal. Ook wij hebben veel te maken gehad met kleine discriminatiemomenten gebaseerd op vooroordelen. Je probeert je toch altijd aan te passen en bent op je hoede binnen beide culturen. gr. Nynke

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bij het lezen van je intense stukje overvalt mij dat globalisering vooral economisch belang heeft nagestreefd en niet het culturele. In mijn ogen meer veelzeggend.

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Duidelijk verhaal, Aresh. Mensen worden over één kam geschoren. Kijk nog even naar de opmerkingen van Schrijvenmaar.

Lid sinds

5 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Aresh, Je raakt met je verhaal heel goed de kern van “trots en vooroordeel’ Schrijnend en overtuigend verteld. Je beschrijft van binnenuit hoe de hp Ahmet zich beklemd voelt tussen twee culturen en hoe hij al die kwetsende uitspraken ervaart. Je schetst een zachtmoedige man, die lijdt, niet oordeelt en wordt getroost door zijn liefde voor de literatuur. Sterk detail: de tranen die vloeien, waarbij het echte verdriet anders kon worden geduid. Ik ben het eens met de suggesties die @Schrijvenmaar doet. Kijk nog even gied naar deze punten.

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Vooroordelen zijn zo snel en gemakkelijk te volgen met wat een gevolgen voor diegene die het betreft. Duidelijk beeld geschreven. Heel sterk vind ik hoe je de liefde voor de literatuur laat prevaleren. Blijf lekker schrijven, het geeft veel plezier. Fijne zondag.

Lid sinds

1 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Iedereen bedankt voor de leuke reacties!
originele invulling van de opdracht
Dank!
- kijk nog eens naar de interpunctie; een komma gaat doorgaans voor de aanhalingstekens sluiten,
Bedoel je de ELDA-regel? Volgens https://onzetaal.nl/taaladvies/aanhalingstekens-en-leestekens is dat geen regel maar iets wat sommige uitgevers hanteren.
en vervalt na een vraagteken.
Op https://onzetaal.nl/taaladvies/aanhalingstekens-en-leestekens staat het volgende: Na een vraagteken of uitroepteken kan de komma weggelaten worden, maar het hoeft niet.
- 'huilen om' ipv 'huilen voor'
Helemaal waar! De zin zat me al niet lekker :P Ik ben eerlijk gezegd een beetje in de war nu als het om komma's en aanhalingstekens gaat...