# 197. De bofkont

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 197. De bofkont

Lang heb ik getwijfeld of ik dit schrijfsel wel zal plaatsen. Reden is dat het geen verhaaltje over een tropische werkdag is, maar een beschouwing en ook omdat ik door omstandigheden een tijdje niet actief ben geweest op SOL en nu ineens met een jaloersmakend artikel kom. Maar ja, deze schrijfopdracht is zo verleidelijk. Ik ben namelijk een geweldige bofkont. Terwijl veel harde werkers met zwetende oksels en drijfnatte ruggen moeten zwoegen en puffen in de vaak tropische temperaturen van de laatste tijd, zit ik in een heerlijk koele werkruimte voor mijn computer. Bovendien kan ik tijdens mijn werk, als ik wat moet nadenken, door een raam naar gezellige bedrijvigeheid in de aangrenzende straat kijken. Als klap op de vuurpijl werk ik tegenwoordig nog maar 14 uur per week. Ik ben namelijk al enige tijd AOW-er, maar ik vind het heerlijk dat ik nog gestructureerd met werk bezig ben en toch voldoende vrije tijd overhoud om leuke dingen te doen. Zoals afgelopen week, toen ik de gelegenheid had om ‘s middags een verfrissende duik te nemen in een zwemmeertje. Ik besef dat ik, vergeleken met vele anderen, zeer bevoorrecht ben en dat fulltime werken onder tropische omstandighedem zwaar kan zijn. Vooral in de buitenlucht. Dat is flink lijden. Ik heb met ze te doen. Eigenlijk zouden er bij tropische temperaturen speciale werkroosters moeten worden ingesteld. Bijvoorbeeld van zeven tot elf werken, daarna tot zes uur vrij en van zes tot negen er weer tegenaan. Dat moet toch geregeld kunnen worden? Net zoiets als de siësta in zuidelijke landen. Uiteindelijk is hun sub-tropisch klimaat al enkele jaren naar Noord-Europa verhuisd. En mogelijk wordt het in de toekomst nog warmer. Ik denk dat een moderne baas hiermee rekening moet houden door bij dergelijke weersomstandigheden, maar ook bij zware storm, of streng winterweer de werktijden te laten fluctueren. Het lijkt mij dat alle partijen daar voordeel bij hebben. Werknemers blijven fitter en productiever. Werkgevers binden hun werknemers aan hun bedrijf. Mogelijk zijn er al bedrijven die met wisselende roosters werken, maar het is volgens mij nog lang niet algemeen gangbaar. Een idee? Toch maar plaatsen het stukje.

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Jules, interessante beschouwing. Ik heb er nooit zo over nagedacht, misschien omdat ik altijd in de luxe situatie heb verkeerd mijn brood te verdienen in een airco-kantooromgeving. Dat gaf mij overigens wel een vast ritme met rust en zekerheid; het telkens meebewegen van werktijden met weersomstandigheden zou mij persoonlijk niet zo aanspreken. Lijkt me lastig, ook in combinatie met andere activiteiten die mensen naast werk ontplooien. Maar, dat is een mening als reactie op jouw beschouwing.

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Met belangstelling je beschouwing gelezen. We hebben wel of niet door de opwarming meer hitte en ook meer regen en storm. Het blijft toch onstabiel in Nederland. De stabiele zomers in de zuidelijke landen maken dat iedereen zich daarop kan instellen. Ik ben wel voor fluctuerende werktijden, goed voor de files ook.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank je, Ton, voor je reactie en het meedenken. I.d.d. zal het de nodige impact hebben voor bedrijven en werknemers als ze hiervoor kiezen.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je hebt gelijk, Levina, dat de weersomstandigheden in Nederland nogal wisselend zijn. Maar misschien dat wij in de nabije toekomst hier zelfs een tropisch klimaat krijgen (is niet te hopen). Maar dan zal mijn idee toch mogelijk opgevolgd gaan worden (dat is dan wel weer leuk). Dank je voor het lezen en je leuke reactie, Levina.

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Volgens mij is er net heisa in het nieuws over een kantoor met flexibel werken. Klachten van de werknemers over de inrichting van het kantoor met slechts 3000 bureaus voor 6000 man personeel. Als je aankomt moet je elke keer een plek zoeken, dat irriteert. En het geroezemoes van grotere groepen collega's in de zogenaamde kantoortuinen, de maitjes en appjes, onrust dus. Maar wel een gezonde beschouwing, dit stukje dat je gelukkig toch maar plaatste. De toekomst is dichtbij.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Heb ik ook gelezen, Peter. Een of ander ministerie, waar een totaal verkeerd gebouw is ontworpen met veel te weinig bureaus. Maar ja, de overheid, hè? Dit is niet mijn idee van flexibel werken. Dank je voor het lezen en je leuke reactie.