Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 158 In een Cadillac convertible

Ik remde, schakelde in zijn achteruit en reed terug, tot bij de oude moerascipres. De koffer leunde schuin tegen de stam, alsof hij op me wachtte en er op rekende dat ik hem herkende, zoveel jaren later. Toen leunde er een man tegen de boom, met een koffer. Allebei met een huid die getekend leek door een lange reis. Bedekt met stof, opgeworpen door auto's bestuurd door diegenen die niet wensten te stoppen voor een roodhuid. Ik remde, schakelde in zijn achteruit en reed terug, tot bij de moerascipres. Ik vroeg naar zijn bestemming. Hij lachte en wees naar de horizon. Zelfs van een afstand werden zijn woorden gedragen door een vage geur van grazige weiden, de vacht van bizons, koele bergmeren en gelooid leer. Hij stapte uit de schaduw, smeet de koffer op de achterbank alsof die net zo weinig woog als de lichte hazelnootkleurige irissen die me mild monsterden terwijl hij instapte. De weg was in die jaren nog slechter onderhouden dan nu. Toen ik optrok en de Cadillac door een diepe kuil schokte, vertelden twee doffe klikken dat de sloten van de koffer open waren gesprongen. Weer was er die geur. Maar nu veel sterker. Ik zei niets en hij zweeg. En samen reden we honderden kilometers, zonder woorden, zonder kuilen, maar ik zag een nog ongerept land vol geschiedenis en verhalen als in een droom aan me voorbijtrekken. Tot de stank van de stad zich aandiende. De koffer klapte dicht. Ik remde. Hij knikte, stapte uit, pakte zijn koffer en liep het grasland in, zonder zich om te draaien. Vanaf de heuvel naderde een kudde mustangs in een galop met het ritme van een eeuwigdurende hartslag. Samen verdwenen ze in de avondschemering. Ik rij nu, met de koffer wijd open naast me. Al jaren.

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Heerlijk Angus, wat lees ik jou toch graag. Iedere keer weer waan ik me in een filmscene van het genre waar ik zo van hou. Weer van het begin tot het eind geboeid :thumbsup:

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind sommige zinnen zo kernachtig veelzeggend: 'Ik vroeg naar zijn bestemming. Hij lachte en wees naar de horizon.' 'Ik zei niets en hij zweeg.' Echt heel mooi!

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
je doet me denken aan de mijlen die ik maakte, ooit, door wouden, woestijnen en de vlaktes daartussen, en de verweerde hoofden van verkoopsters van handgemaakte sieraden, in stoffige kraampjes langs de weg, maar tegelijkertijd aan de enorme billboards die reusachtige casino's aankondigden, en de trieste uitstraling van de zwaar door obesitas getroffen ooit roodhuiden, een weemoed naar iets wat er misschien nooit echt was, maar eindeloos geromantiseerd is, en die mustangs neigen misschien eigenlijk wel naar kitsch, maar bovenal denk ik: doe mij zo'n koffer.

Lid sinds

8 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Angus van begin tot het einde lees ik deze fimscène en ik zat echt in deze fim. Genieuze tekst! Met heel veel plezier gelezen.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Angus, een prachtig en goed opgebouwd verhaal vol weemoed met parels van zinnnen zoals: "Ik vroeg naar zijn bestemming. Hij lachte en wees naar de horizon." "Zelfs van een afstand werden zijn woorden gedragen door een vage geur van grazige weiden, de vacht van bizons, koele bergmeren en gelooid leer." Je gebruikt alle zintuigen in dit verhaal, vooral de geuren spelen een grote rol. De stank van de stad tegenover de geur van de grazige weide. Opmerking: er op > erop Dank voor deze bijzondere invulling.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ach Angus wat moet ik nu nog zeggen, alles is al aangehaald door mijn voorgangers. Het is weer een geweldig verhaal. Moeiteloos rijd ik als lezer met je mee op de achterbank en ervaar jouw beschrijvingen. mvrgr

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Angus, ook ik voelde me een bijrijder, zo pakkend heb je ook dit verhaal weer geschreven. De geur beroert mijn neusgaten. Hazelnootachtige irissen worden heel visueel. Ik heb genoten, Groet Connie

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Angus, ... wat prachtig. Ik reed ongezien met je mee en dacht: thuis in lijn 3 toch eens beter opletten - misschien zit er wel een verhaal in. Ik was even heel ver weg. Dankjewel.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Alsof ik door the Rocky Mountains weer reed. Oneindige wegen, veel stof. Een scene uit een film, zo lees ik je verhaal, Angus. Mooi.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Annetteke, Die twee zinnen die je aanhaalt hebben best nog wat tijd gekost. Niet dat ik dan de hele tijd achter het toetsenbord zit, maar het verhaal spookte een dag door mijn hoofd terwijl ik met andere dingen bezig was. Ik wide iets schrijven zonder dialoog. Daarvoor had ik die twee zinnen nodig :) Leuk dat je ze eruit pikt. Dank voor je reactie.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Eigenlijk had ik mijlen moeten schrijven in plaats van kilometers, schrijvenmaar. Maar goed. En het leven van de indianen van de grote vlaktes wordt wellicht inderdaad geromantiseerd. Maar als dat zo is, geeft dat ook een verlangen weer naar zo'n leven en iets dat wij missen (of denken te missen). In ieder geval hadden veel stammen een groot respect voor de natuur en wat de schepping te bieden heeft. (Sommige stammen vroegen zelfs om instemming van hun opperwezen bij het verplaatsen van grote stenen.) Zoek maar eens naar de speech van Chief Seattle (helaas nooit letterlijk opgetekend). En de mustangs? Misschien is het kitsch. Maar het ging mij om de eeuwigdurende hartslag. Paarden waren uitgestorven op het Amerikaanse continent, maar sommige stammen hadden wel via overgeleverde verhalen nog mythische verhalen over paarden. Toen ze via de Spaanse veroveraars weer geherintroduceerd werden, waren er stammen die zeiden dat het gras zich de paarden herinnerde. Dat vind ik dan helemaal top en iets raken van eeuwigheid. Dank voor je reactie.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank voor je reactie, Stella. (Stiekem vond ik die zin zelf ook wel mooi :o )

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank voor je reactie, Blavatski. Volgens mij zit jij vol met verhalen, dus heb je wel iets van die koffer weg :)

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank voor je reactie, Nel. Een mooie opdracht :thumbsup: En inderdaad: erop.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Thea Josphine, Plaats genoeg in de Cadillac :nod: Dank voor het meerijden en je reactie.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank voor je reactie, Connie. (Overigens rijd ik maar sporadisch auto ;) )

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Volgens mij zit iedere lijn drie - waar dan ook - vol mooie verhalen, Riny. Inderdaad goed opletten dus :) Dank voor je reactie.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank voor je reactie, maddbrug. Een roadtrip door - een deel van - de VS staat voor de komende jaren op het programma. (Mijn wederhelft heeft er een jaar gewoond en rijdt graag auto. Prima, kan ik lekker kijken naar de verhalen :) )

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Seattles speech reeds vaker tegengekomen, en het respect voor de natuur dat indianen hadden (en sommigen nog altijd proberen te behouden) blijkt uit zoveel bronnen; het is meer dat het bij mij persoonlijk een soort van dubbele weemoed oproept, het gevoel dat er iets moois verloren gegaan is en daaroverheen het besef dat het eigenlijk nooit zo mooi was als ik denk; inderdaad 'geeft dat ook een verlangen weer naar zo'n leven en iets dat wij missen (of denken te missen)' daarom raakt je tekst (mij) ook werkelijk, behalve het fijne filmische ervan