Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#116 Roots

… ‘Lang, lang geleden,’ Granny voelde hoe ze gedragen werd. Ze kreeg hulp om haar taak te voltooien, ‘werd ons dorp overvallen door mensen van ons eigen volk … samen met de blanken. Ouderen en zieken werden verkracht en vermoord. Onze mannen - degene die zich verzetten - werd voor de ogen van hun vrouwen en kinderen de keel doorgesneden. Bijeengedreven als vee, met de voeten aan elkaar vastgeketend, hebben we ver, ver gelopen … naar het grote, grote water. Toen we eindelijk bij de schepen aankwamen waren er velen onderweg overleden aan ondervoeding en ziektes…’ Granny pauzeerde en liet de beelden van toen passeren. Ze besefte weer eens dat tijd er niet toe deed. Het zou gisteren gebeurd kunnen zijn, zo helder en duidelijk zag ze het voor zich en merkte hoe het verleden bezit nam van de hut, schaduwen dansten op de lemen muren. ‘Jij, Lotte … was in die tijd mijn oudste dochter. De dochter die ook de gave had en ik gaf jou al les vanaf het moment dat je kon praten. Jouw naam was, Ngozi. Jij had al een zwaar leven achter de rug, mijn kind … wij allemaal trouwens,’ ging ze verder. ‘Er was een periode van honger en veel ziektes geweest. En je was verzwakt van verdriet. Op de schepen des doods, zo werden ze genoemd, verloor jij je ongeboren baby en ben je in mijn armen gestorven.’ Een traan rolde over Granny’s wang bij die herinnering …

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mooi verteld. Ik mis een heel klein beetje context. Waar wordt Granny naartoe gedragen en wat is haar taak? Aan het eind is het mij niet helemaal duidelijk wie de 'jij' is, Lotte of Ngozi? Of zijn Lotte en Ngozi dezelfde persoon? Praat Granny tegen de overledenen? Tegen de schaduwen? Is ze zelf misschien al overleden? Vragen vragen. Maar een intrigerende tekst.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Meta, een tekst over slavenhandel. Er zijn te veel vragen die Ostinato al grotendeels oproept om je tekst voor de volle honderd procent te kunnen waarderen.

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@droompiloot, het is inderdaad een spirituele familiegeschiedenis. Dat heb je goed gezien. @Ostinato, ik snap dat het wat rommelig overkomt. Het is een deel van een groter geheel. Granny is niet overleden, maar praat tegen Lotte die in een ander leven Ngozi was. Leuk dat je het een intrigerende tekst vindt. @Mili, het gaat inderdaad over slavenhandel. Ik ben blij dat je het deels waardeert ... 99 procent? 8) Hartelijk dank voor jullie reactie :)

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Prachtige tekst. Mooi tijdsbeeld. Mis iets meer uitleg. Dat kan best, in zo'n korte tekst. Misschien de omgeving nog meer omschrijven (ik vond 'lemen muren' al een mooie duiding) en de onderstaande zin: Onze mannen - degene die zich verzetten - werden voor de ogen van hun vrouwen en kinderen de keel doorgesneden. werd... de keel doorgesneden nog een tip; hoe zou het zijn als je het in de tegenwoordige tijd zou schrijven? gr. J.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Meta, De tekst boeit me al vind ook ik het enigszins verwarrend. Ik zou wel meer willen lezen, meer willen weten (dus kom maar op met dat grotere geheel) :thumbsup: