Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 115 - Heden niet jarig

Heden niet jarig – Toon Tellegen OP EEN DAG VROEG DE WIMPERSPITSMUIS aan de wichelaar of zij geen witwaspilletje kon krijgen. ‘Mijn hart is waanzinnig vies,’ zei zij. De wichelaar spuugde op een pilletje en wreef het op. ‘Hier,’ zei hij. Die middag zette de wimperspitsmuis haar wimpers in de wonderolie voor de grote witwasdag. Een witte dag, zonder zwarte randjes. Zij stuurde iedereen die zij ooit kende een brief met de mededeling dat zij de volgende dag haar zwarte ziel ging wassen. Of zij kwamen en cadeaus wilden meebrengen. De volgende dag kwam er werkelijk niemand naar haar toe. ‘Tja,’ zei de wimperspitsmuis en nam het pilletje niet met water maar met wijn in. Zij was toen niet jarig en spoog het pilletje in een boog het raam uit. Onder het raam liep toevallig de extasymuis. ‘Hola,’ zei hij en zag sterretjes. Hij voelde zich als jarig bij deze ware schat en versneed het nu wasgroene pilletje in waaiertjes. Achter zich hoorde hij de wimperspitsmuis wenen. De extasymuis liep naar de grote stad en voorzag grove winsten.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De extasymuis. Hoe heerlijk heb je dat verzonnen. Een mooie vertelling waar je de manier van vertellen van Toon leent en de inhoud des Mili's is. Ik wil het nog eens lezen en nog eens. Het is een triest verhaal om blij van te worden.

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En ik las gisterenavond nog gedichten van Toon Tellegen... Dan kan het niet anders dan dat de wimperspitsmuis jouw aandacht krijgt. :) En hoe, het is precies zoals Madd hierboven schrijft; de stijl pas je wonderbaarlijk aan maar de inhoud blijft zo uitgesproken van jou. 'Mijn hart is waanzinnig vies.' Zoiets verzin jij alleen. En een wichelaar die op een witwaspilletje spuugt om het op te wrijven, of een wimperspitsmuis die haar wimpers in de wonderolie zet. Dat is toch kostelijk? Ik kan iedere zin wel citeren. Oké, nog even dan het nu wasgroene pilletje dat in waaiertjes wordt versneden door een extasymuis. Ondanks het wenen van de wimperspitsmuis kan ik er geen genoeg van krijgen. Briljante Mili!

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
"Mijn hart is waanzinnig vies" is een erg mooie zin. Onlangs hoorde ik iemand een gedicht van Tellegen voordragen, over Olifanten. Was erg gevat en vol met humor, net als jouw versie. Leuk om te lezen.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Madd, @Elyse en @Anton, Het is nog niet lang geleden dat ik voor het eerst Toon Tellegen las. Ik heb me kostelijk geamuseerd. Wat me eerst kinderlijk/kinderachtig toe leek, is prachtig door eenvoud en verpakte wijsheid. Ik vond het heel leuk in zijn stijl te blijven en mijn gekkigheid erin te verwerken. En ook had ik zin om met de letter w te spelen. Heerlijk dat mijn wimperspitsmuis jullie beviel.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Kostelijk, Mili. Ik heb het een paar keer gelezen en het is precies zoals Maddbrug schrijft. Bijzonder leuk om jouw verhaal in een andere stijl te lezen. Triest natuurlijk, dat je de witwaswereld en versneden pilletjes kent, maar wat een humor. :)

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Willemina, ik schrijf niet alleen larmoyante verhalen en de witwas- annex pilletjeswereld doet me weinig. :) Veel leuker is dat jij de humor waardeerde.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Wat heerlijk gefantaseerd. Ik wil best witwassen, maar heb geen zwart om het te doen. Wel heb ik al heel wat muizen gezien, helaas geen extasymuis. Misschien komt hij nog langs, net als bij jou. Genoten.

Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik las de eerste zin en vervolgens waande ik me in een bizar verhaal geschreven door Toon Tellegen. Het is een verhaal om te bewaren en te lezen en herlezen. Ook ik vind dit meesterlijk origineel.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Tja, wanhoop niet, ze zijn echt overal, de extasymuizen. Ook in het hoge noorden. :nod: @Dana, leuk, jij ging ook met W spelen. @Odile, het was een heerlijke opdracht, ik had er plezier in. Hartelijk dank voor de reacties.

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Mili, vanaf het moment dat ik jouw verhaal heb gelezen, loopt er een snuifkever door mijn hoofd. (En die heeft iets met een pillendraaier).

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mili, prachtig! Ik ben een fan van de (schijnbare) eenvoud van Toon Tellegen. Jouw verhaal is helemaal in stijl en van een verrassende originaliteit.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@gs, je bedoelt een undercoverdrugshond met dubieuze relaties in het milieu? :lol: Pas op voor je hoofd, er moeten nog vele mooie verhalen uitkomen. @Nel, ik ben nu ook een Toon-fan en vind het fijn te lezen dat ik in mijn Toon-missie geslaagd ben. Merci.

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Mili. Toon Tellegen is een meester op de vierkante milimeter en dat heb je heel goed neergezet. Maar hij is ook een meester van eenvoud. Je verhaaltje komt heel dichtbij Toon, maar bij de extasymuis wordt het (wat mij betreft) net iets te bedacht en te complex.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@mw.Marie, blijf vooral om mijn teksten lachen. :) Lieve @Ostinato, zou je van me willen aannemen dat mijn extasymuis net zo ondoordacht én spontaan is als zij bij tijd en wijle door mijn huis rennen? Legio verhaaltjes heb ik aan mijn muizen gewijd. En vergeet niet, er is een opbouw in het verhaal. Het begint met een pil en eindigt met een pil. Dank voor jullie reacties.