Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

# 107 Pleidooi voor adequate verslaglegging - Valentijn van der Heupwende

'Je lag er snel uit.' Ik neem aan dat u het Tom eergisteren heeft horen zeggen. Mocht u niet naar de live-uitzending hebben gekeken; 'Jaren training, alles opofferen, en dan dit. Hoe voelt dat?' luidde zijn vervolgvraag. Ik had graag antwoord gegeven, maar op dat moment; kort na het drama, stond ik met mijn mond vol tanden. Nou ja, dat is niet helemaal waar. Ik miste er zes; voortanden. Als de cameraman iets attenter was geweest, had u, de kijker, ze op het asfalt kunnen zien liggen. Ik hield mijn kaken stijf op elkaar vanwege het esthetische, en niet, zoals ik nu in menig ochtendblad lees, omdat ik als gedoodverfde favoriet de teleurstelling niet kon verwerken. Strakke, zij het bebloede, lippen verkoos ik boven het beantwoorden van zijn vraag en daarmee het tonen van een gapend gat. Bovendien twijfelde ik op dat moment of ik nog wel op de juiste wijze kon articuleren. Daar esthetiek en precisie in mijn sport - waarvan ik mij nog steeds als boegbeeld beschouw - hoog in het vaandel staan, deed ik er het zwijgen toe. De kritiek, hoon en aantijgingen van de media neem ik voor lief. Met opgeheven, maar gehavend hoofd. Wel wil ik hier een lans breken voor het aanstellen van sportverslaggevers en commentatoren met meer invoelingsvermogen; voor verslaggevers die zelf hun wortels hebben in de tak van sport die zij verslaan. Het stoort mij buitengemeen dat bij het voetbal wel wordt gevraagd naar de mening van gelauwerde voormalig internationals, dat gewezen judoka's de verrichtingen van hun navolgers kundig belichten, maar - om maar een voorbeeld te noemen - de verrichtingen van boogschutters het moeten doen met een beschouwing van een gewezen waterpolocoach. Dat lijkt mij niet juist. Waar devotie, investering in tijd en het veronachtzamen van een maatschappelijke carrière in steeds meer sporten bon ton - en vereist - zijn, mag ook meer verwacht worden van de verslaggeving over de diverse disciplines. Ik ben dan ook de overtuiging toegedaan dat indien Tom zelf ooit het snelwandelen zou hebben beoefend, zijn commentaar en vraagstelling meer in overeenstemming zouden zijn geweest met de geest van mijn sport. In dat geval zou hij begrepen hebben dat een snelwandelaar geconcentreerd is op zijn verfijnde tred, en niet op de weg die hij bewandelt, laat staan op een verdwaalde Braziliaanse bananenschil - vlak na de start - die de organisatie over het hoofd heeft gezien.

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik kan me voorstellen, Angus, dat je die verslaggever en alle journalisten wel wat kunt aandoen na zo'n dubbele pech. Je verwacht toch niet dat je bij snelwandelen je tanden kunt verliezen. Heel leuk. :nod:

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is uitermate zuur, Jules. Ik kan je namens Valentijn meedelen dat het verwerkingsproces nog enige tijd zal vergen. Toch heeft hij zijn toegewijde blik nu alweer gericht op het EK in Liechtenstein. Namens Valentijn, dank voor je begripvolle reactie. Groet, Angus mede namens Angus Sportmarketing Postbus 675 Twello Angus Sportmarketing is gespecialiseerd in het begeleiden van snelwandelaars en kleiduivenschutters. Voorts is Angus Sportmarketing een fel pleitbezorger van het opnemen van het knikkeren en vliegeren als Olympische discipline. In de winter ondersteunt Angus Sportmarketing de nationale top van de Koninklijke Vereniging der Wakvissers en het Verbond van Sneeuwbalgooiers.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Sterk stuk, Angus. Inhoud, stijl, woordgebruik - van mij krijg je een vette like :thumbsup:, bij gebrek aan medailles tussen de smileys :).

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank je, Willemina. Iedere :thumbsup: is welkom in deze barre tijden. Na het echec van Valentijn pakten zich heden wederom donkere wolken samen boven Angus Sportmarketing. Martin van den Blaffer, medaillekandidaat bij het gemengd dubbel kleiduivenschieten, is gediskwalificeerd. Afgeleid door Olga, rondborstig lid van het Russisch tweetal waartegen hij samen met Anita Hagel in het strijdperk trad, heeft hij een jurylid neergeschoten. De protesten tegen de uitsluiting waren kansloos. Jammer.

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Goed stukje, Angus, je stelt het een en ander aan de kaak, hè? Het wordt tijd dat we met z'n allen gaan inzien dat sporten leuk en gezond is, maar dat de media en alle zich-willen-verrijkende-ten-koste-van alles-types de boel verpesten, zowel voor de sporters als voor het publiek. Ik ben blij hier op SOL mensen te ontmoeten waarvan ook de oogjes geopend zijn! :thumbsup:

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank je, Blavatski. Ik zal het doorgeven aan Valentijn. Ook aan Martin van den Blaffer. Die heeft de oogjes normaliter wijd open, maar had - zoals aangegeven - wat problemen met zijn focus. Gelet op de weelderige vormen van Olga begrijpelijk, maar niet professioneel. Jammer.

Lid sinds

50 jaar 5 maanden

Rol

  • Anoniem
Hallo Angus, Die bananenschil heeft veel op zijn geweten, gelukkig vergeten en niet met opzet op het wegdek gedrapeerd. Naast het ventileren van zijn leed, weet Valentijn en passant mooi de scheve verslaglegging aan de tand te voelen. Misschien kunnen ze een gewezen boogschietercoach het waterpolo laten verslaan, dat brengt het weer in balans. Schrijfcoach Corrie PS Pfft… met 399 woorden net binnen de limiet…

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank voor je reactie, Corrie. Uiteraard namens Valentijn. Die wees mij er wel op, precies als snelwandelaars zijn, dat er wel boogschutters zijn, maar geen boogschieters. Boogschieters zouden namelijk hun boog wegschieten :nod: aldus Valentijn. Verder meldde hij me nog, en hij wreef daarbij even over zijn gekwetste aangezicht, dat je waarschijnlijk bedoelt dat de scheve verslaglegging aan de kaak wordt gesteld.

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Angus, ik ben het helemaal eens met die verslaggeving door onbevoegden. Zij kennen de juiste terminologie vaak niet en bazelen na wat anderen uit hun duim gezogen hebben. Foute boel. Zo hoorde ik laatst een ‘deskundige’ oreren over hoogstokwerpen en ringzwaaien. Nou vraag ik je… Een vermakelijk en als vanouds goed geschreven verhaal, dat helemaal is toegesneden op de laatste zin, waar een verklaring wordt gegeven voor het ontbreken van zijn zes voortanden. Die Valentijn moet een flinke, maar ook vreemde smak gemaakt hebben om zijn gebit zo te verminken. Als hij vooruitstaande tanden heeft en plat op zijn bek ging, is dat goed te verklaren. -en vereist- zijn >> -en vereist- is