Start » Forum » Themaforums » Wekelijkse schrijfopdracht » # 11 gebruik van omgeving

# 11 gebruik van omgeving

10 reacties [Laatste bericht]
Hilde Cornelis
Laatst aanwezig: 13 weken 1 dag geleden
Sinds: 19 Dec 2011
Berichten: 1390

# 11 gebruik van omgeving

Hij hield ervan om te wandelen op zijn vrije zondagnamiddag en had een vaste route uitgestippeld. Halverwege zijn wandeling lag herberg ‘De Woestijn’. Mijn vader legde er gewoontegetrouw aan. Bij koud weer ging hij binnen zitten in de gelagzaal, die ook de woonkamer was. Maar in de zomer kon hij lekker buiten zitten onder de hangbegonia’s. Meer tijd dan voor het opdrinken van zijn pint had hij niet nodig, daarna zette mijn vader zijn tocht verder.
Die zondag was anders. Vader nam plaats aan een gammel ijzeren opklaptafeltje met dito stoelen en bestelde als altijd een kriekenbier toen zijn aandacht werd getrokken door een repetitief mechanisch geluid. Hij dronk zijn pint leeg en liep naar de open staldeur van het bijgebouw waar het geluid vandaan kwam. In een cirkel van dik gestrooid hooi, afgeboord met strobalen, zag hij de herbergier als een dolleman, met één arm in de lucht, wild schokkend, draaiend en van voor naar achter wippend op een stier, of tenminste wat voor een stier moest doorgaan. Met zijn rechterhand hield de man de teugel beet. Het schouwspel duurde enkele minuten. Toen hield hij het beest niet meer en werd hij in het hooi geworpen.

schrijven, een uit de hand lopende onderneming

Reacties

Bibi Koen
Laatst aanwezig: 5 dagen 11 uren geleden
Sinds: 14 Mrt 2014
Berichten: 149

De HP is een man van halverwege de dertig. Een vriendelijk man, gelukkig getrouwd en een lieve vader voor zijn drie zoontjes. Op een regenachtige zondagmiddag, als de kinderen zich vervelen, vertelt hij hen een grappig verhaal over zijn vader. Hij doet zijn best om het verhaal spannend te maken, zijn kinderen hangen aan zijn lippen. Hij wacht met de ontknoping tot het laatste moment. Natuurlijk moeten na dit stukje de kinderen heel hard lachen om het beeld van de herbergier die op een mechanische stier zit.

Mili
Laatst aanwezig: 9 uren 26 min geleden
Sinds: 1 Mrt 2014
Berichten: 3666

Hilde, je beschrijving van de herbergier op wel of niet een stier vind ik behoorlijk suggestief.

In deze opdracht gaat het er om een omgeving te beschrijven (als ik Henny goed heb begrepen) waarin je HP circuleert.

Dat is je vader duidelijk en ik vermoed dat hij uit een landelijke omgeving komt zoals jij. Zie [In een cirkel van dik gestrooid hooi, afgeboord met strobalen]; dat schrijft een stedeling niet snel.

Ik denk ook, zoals Bibi, dat hij dit vermakelijke schouwspel aan anderen vertelt.

Auteur van 'Jitzak' - 'Congo_Artikel 15' - 'Histoires de Femmes' (kortverhalen)
www.milivanveegh.nl

Johanna B.
Laatst aanwezig: 19 uren 6 min geleden
Sinds: 19 Mrt 2014
Berichten: 2064

Volgens mij denkt HP een prettige middag voor de boeg te hebben. Beetje wandelen, lekker biertje drinken en daarna lekker terug naar huis. Jammer genoeg ziet hij iets wat niet voor zijn ogen is bestemd. Is het wel een beest? Of gaat de herbergier een mens te lijf? Of een ander mysterieus wezen?

frubbie
Laatst aanwezig: 5 jaren 21 weken geleden
Sinds: 26 Mrt 2014
Berichten: 76

vader is de HP, een gewoontedier van een jaar of 35. dit is voor hem een sterk (uit de duim gezogen?) verhaal wat hij steeds opnieuw vertelt, zodat zijn vaste uitjes niet te saai lijken

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 17 uren 16 min geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3859

Ik probeer me te concentreren op de omgeving, zoals de oefening vraagt en probeer dus niet te letten op de actie. Dan vind ik de omgeving neutraal beschreven, vanuit iemand die gewoontes heeft en meedraait in de maatschappij. Daardoor is het beeld van de herbergier op de stier onverwachts en anders dan de hp, verteller van het verhaal. Dat die dag hij aan een andere tafel ging zitten lijkt het signaal dat er iets stond te veranderen.

Marietje
Laatst aanwezig: 2 jaren 2 weken geleden
Sinds: 8 Jan 2014
Berichten: 3968

De HP beschrijft zijn vader, een rustige, oudere man die de saaie zondag doorkomt met een wekelijkse wandeling. Op maandag mag hij weer aan het werk en zijn de dagen gevuld. De vader houdt van de natuur en van routine. De herberg is een doorsnee kroeg. De vader houdt niet van praatjes of tijdverspilling en drinkt in zijn eentje het bier op. Daarom is hij nieuwsgierig naar het voor hem onbekende geluid en gaat op onderzoek uit. Wat hij dan ziet overtreft al zijn verwachtingen.

Volg mijn manuscript Control op Facebookpagina (https://www.facebook.com/Control-boek-in-wording-1...) onder pseudoniem May Laysen.

Yrret
Laatst aanwezig: 1 uur 41 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6075

Het is een zandweg van Bois du Fays naar het centrum van Saint Hubert. De herberg is van 1965. Het was een boerderij; gebouwd in 1854.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

maddbrug
Laatst aanwezig: 1 jaar 40 weken geleden
Sinds: 20 Dec 2011
Berichten: 2747

Ergens op een oude boerderij, in het zuiden Limburg oefent de herbergier voor de wedstrijd stier zitten, rodeo of zoiets, heeft het hooi neergelegd om de val te breken. Of, de man van AH reclame is zijn nieuwe reclamespot aan het voorbereiden, betreft de angusburger, in een stijlvolle omgeving waar de vaste stamgasten voor een authentiek decor zorgen.

Schrijfcoach He...
Laatst aanwezig: 4 jaren 42 weken geleden
Sinds: 23 Dec 2013
Berichten: 633

Een man die geniet van de mooie dingen van het leven, kleine dingen, misschien in de ogen van anderen, voor hem is het genoeg. Hij is een levensgenieter en een gewoontedier. Maar hij is ook nieuwsgierig. Hij gaat op onderzoek uit.

www.hoeschrijfjeeenboek.nl

Verhalen veranderen de wereld, goede verhalen veranderen haar ten goede

Schrijfcoach He...
Laatst aanwezig: 4 jaren 42 weken geleden
Sinds: 23 Dec 2013
Berichten: 633

Hallo Hilde
ik verwacht niet veel reacties meer, kun je je geheim verklappen? en vertellen of je iets van deze opdracht geleerd hebt

www.hoeschrijfjeeenboek.nl

Verhalen veranderen de wereld, goede verhalen veranderen haar ten goede

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!