#1-Reizen

6 reacties [Laatste bericht]
Mili
Laatst aanwezig: 6 dagen 22 uren geleden
Sinds: 1 Mrt 2014
Berichten: 3701

#1-Reizen

Zij wist toen nog niet dat zij na enkele weken in een van de boeiendste hoofdsteden ter wereld zou ronddwalen en door de lokalen als Madame Bonbon zou worden aangesproken.

Enigszins geïrriteerd nam zij haar mobiel op en het verzoek was zonder omhaal ´ga je met ons mee naar de Congo?´ Later stond een indrukwekkende rechercheur voor haar deur die vertelde over misdrijven tegen de mensheid. Haar hoofdje duizelde maar zij had nu eenmaal ja gezegd.

En zo begon een korte en koortsachtige voorbereidingsperiode. Kledingkasten van vriendinnen werden doorzocht naar luchtige kleedjes, cocktails aan vaccins werden door haar aderen gejaagd, visa geregeld, vrienden gekalmeerd, nee, zij zou zich niet laten afschieten.

Zij was er en wilde de vliegtuigtrap aflopen maar stopte, abrupt overweldigd door een nooit gekende, nooit geroken bezwangerde lucht. Een lucht die haar door zijn heftigheid bang maakte zoals ook een ongebreidelde massa zwarte mensen. Een chaos naar westerse normen.

Het vliegveld blijkt een grote lekkende doos waar zij in de rij terechtkomt voor getraliede hokjes. Talloze ambtenaren bestuderen haar paspoort en inentingsboekje maar door haar charmeoffensief komt zij lachend door de controles. ‘Mbote mingi papa, mbote mingi maman’, zegt zij hetgeen het goed doet uit de mond van een net aangekomen ‘mundele’. Aangekomen in de hal voor de koffers, is het onbehoorlijk warm waardoor zij razendsnel nat wordt en niet uitgekeken raakt op een absurd schouwspel. Vrouwen in felkleurige wikkelrokken en hoog opgestapelde hoofddoeken schrijden rond. Op de kofferband staat de kofferbaas met oneindig veel papiertjes in zijn hand en haar koffer blijkt te ontbreken. ´Lobi´ of ´lobi kuna´ kan zij hiervoor terugkomen. En als je dan overpeinst dat ´lobi ´ voor morgen en gisteren staat en ´lobi kuna´ voor eergisteren en overmorgen raak je langzaam op het pad naar de essentie van de Afrikaanse ziel.

Auteur van 'Jitzak' en 'Congo_Artikel 15'
www.milivanveegh.nl

Reacties

Marietje
Laatst aanwezig: 1 jaar 42 weken geleden
Sinds: 8 Jan 2014
Berichten: 3968

Ik voel de warmte en de chaos op het vliegveld! thumbsup Originele omschrijvingen [cocktails aan vaccins werden door haar aderen gejaagd],[Een chaos naar westerse normen.], [Het vliegveld blijkt een grote lekkende doos] en [raak je langzaam op het pad naar de essentie van de Afrikaanse ziel.]
Misschien dat [Het vliegveld blijkt een grote lekkende doos] -van mensen- eraan toevoegen de omschrijving completer maakt? Wat bedoel jij precies met een bezwangerde lucht? Een lucht vol verwachtingen?
Het kan heel goed de inleiding van een langer reisverhaal zijn.

Volg mijn manuscript Control op Facebookpagina (https://www.facebook.com/Control-boek-in-wording-1...) onder pseudoniem May Laysen.

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 1 week 4 dagen geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3832

Mooie zinnen en een goed sfeertje zet je trefzeker neer. Jouw reisverhaal is onderhoudend en roept telkens vragen op, zodat ik wil doorlezen. De taaldetails maken het authentiek. De inleiding waarin ze als mevrouw Bonbon wordt geïntroduceerd fascineert.

Mili
Laatst aanwezig: 6 dagen 22 uren geleden
Sinds: 1 Mrt 2014
Berichten: 3701

Marietje en Odile, hartelijk bedankt voor jullie reacties.
Mijn schrijvershartje is ervan opgegloeid.

Mili

Auteur van 'Jitzak' en 'Congo_Artikel 15'
www.milivanveegh.nl

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 1 week 4 dagen geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3832

Blij dat het je bevalt en veel plezier met meedoen. Misschien is dit een aanzet tot een langer verhaal?

Mili
Laatst aanwezig: 6 dagen 22 uren geleden
Sinds: 1 Mrt 2014
Berichten: 3701

Odile, ik kreeg maar 300 woorden van je :-(.
En ja, het verhaal is al veel langer, ergens verstopt in een hoekje van mijn computer.

Vandaag heb ik #2-Lentevondst online gezet.
Zou jij de goedheid willen hebben dit ook te lezen?

Dank je.

Mili

Auteur van 'Jitzak' en 'Congo_Artikel 15'
www.milivanveegh.nl

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 1 week 4 dagen geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3832

Hoi Mili,
Ik wil het graag lezen, maar het is de bedoeling dat Alice en ik om en om beoordelen, zodat we dit nog lang gaan volhouden. Anders wordt het te zwaar... Dus voor deze keer wil ik het wel doen.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Topaanbieding