Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Winnaar schrijfwedstrijd 'Een nieuwswaardig sprookje'

Merci, schone slaper, door Sophia Drenth

Het is onvermijdelijk. Binnenkort loop ik tegen de lamp. In mijn afgetrapte Fiat Panda scheur ik van dorp naar dorp. Raalte, Wijhe, Diepenveen: plekken waar je nog niet dood gevonden wil worden. Buddy, mijn autootje, trekt dit leven van chocoladerover niet veel langer. Kuchend hotst en botst het oude beestje over de landweggetjes. Kom op, nog maar een paar kilometer! Ik moet nú een chocofix hebben. Niet voor mezelf, maar voor hem, mijn snurkende schone slaper.
Verdomme, mijn capriolen waren van de week opnieuw in het nieuws. De media heeft me tot de Merci-dame gebombardeerd. En bedankt. Waarom verspillen ze in godsnaam zendtijd aan een chocoladedief?

Ga toch terroristen vangen. 
Ze denken dat ik pas een paar maanden actief ben, maar ze moesten eens weten. In het begin jatte ik maar een reep per keer. Ondertussen heb ik zoveel chocolade verstouwd, dat ik uit mijn autostoel puil. De gordel snijdt in mijn vetrollen en past nauwelijks om me heen. Mijn borsten zijn gigantisch. Ik heb voortdurend rugpijn en een permanent klam decolleté. Toen ik hem twee jaar geleden in het vervallen huis vond, mocht ik best gezien worden. Inmiddels ben ik een uit de hand gelopen scheepsramp, een vetvlek zo groot als de Bermudadriehoek.

Zelf eten kan hij niet, dus vreet ik voor hem tot ik er onpasselijk van word. Hij ligt daar maar te vegeteren, terwijl ik al het werk doe. De lummel. Hoeveel chocoladekussen ik hem ook geef, hij wordt niet wakker tegen de belofte van de goede fee in. Een zucht ontsnapt me. Kijk nou naar dat wasbordje en die messcherpe jukbeenderen. Die blonde lokken die altijd doen waar ze zelf zin in hebben, welke kant ik ze ook uit borstel. Elke vrouw zou daar haar ziel en zaligheid voor geven.

Ik zweer je dat ik gisteren zijn wimperhaartjes zag trillen toen ik hem kuste. Vanavond, wanneer ik hem met mijn chocolade overgoten lippen liefkoos, zal hij zijn ogen openen.  Morgen zal hij naar me glimlachen en dan zullen we voor altijd samenzijn. Hij en ik. Ze kunnen me wat. Ik ben niet bang voor Jan met de pet. Ik zal mijn Libelle-sprookjeshuwelijk hebben.

Met klotsende oksels werk ik me uit de auto. Eerst mijn ene been, dan de andere, als twee machtige, uit reuzel gehouwen boomstronken die eindigen in felblauwe ballerina’s. Buddy slaakt een zucht van verlichting, wanneer de laatste vetkwab zich uit hem bevrijdt.
Een vastbesloten frons vindt mijn gezicht. Ik waggel op mijn doel af.  Om me te kunnen grijpen, moeten ze me eerst op heterdaad betrappen en dat is ze vooralsnog niet gelukt.

De stralen van de ondergaande zon rekken mijn schaduw uit tot die van een gracieuze prinses. Eén moment lang zie ik mezelf zoals hij me ziet: ik ben onweerstaanbaar. De schuifdeuren van de supermarkt zoeven open en de verkoeling stroomt me tegemoet.
Alles voor liefde.

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind het een slecht verhaal. Wanneer ik dit in een boek zou lezen, dan sla ik het boek al na de eerste bladzijde dicht. Klotsende oksels. Dit kan gewoon niet meer. De schrijver zet zichzelf - als ik-persoon - wel heel negatief neer en blijft dit doen, alle 500 woorden lang. Je krijgt gewoon een hekel aan die moddervette ik-figuur, want buiten dat ze er maar over door blijft gaan, zet ze zich zielig neer en blijft maar op haar dik zijn hameren tot vervelens toe. Verder: wie is die vegeterende persoon? Voorts mis ik archetypes en ook het gegeven van goed overwint kwaad, een moraal als in een echt sprookje. Alle fundamentele elementen die een verhaal tot sprookje maken ontbreken. Ook mist het hele verhaal aan originaliteit want heel veel is gewoon overgenomen uit het nieuwsbericht, dus niet bepaald creatief. Ik had een andere winnaar verwacht, iemand met een echt origineel en sterk verhaal en die met een echt sprookje, modern of klassiek, komt.

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het is er zodanig over dat ik het alleen maar goed kan vinden. En het ritme zit er goed in. Goed tegenover kwaad zie ik hier inderdaad niet terugkomen, wat niet echt sprookjesachtig is. HP zal waarschijnlijk die goede fee niet goed begrepen hebben. Er zal wel een addertje liggen onder het gras. ;)

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zie niet het verband met het nieuwsitem, en vind het bovendien geen sprookje. Het is meer een griezelverhaal. Wanneer je een zo kort verhaal ook nog eens volstopt met krachttermen, mis je talent in mijn persoonlijke opvatting. Zelf wil ik dat niet namelijk. Omdat (in het algemeen) veel sexwoorden, krachttermen, extreem vieze woorden enzovoort eigenlijk altijd duiden op een gebrek aan beter. Ben het ook wel met reactie#1 eens. Verder vind ik de jury twijfelachtig. Vraag me ook af waarom Angela van Leersum in de jury zat. Heel goede schrijfster denk ik, dat wel, maar nog maar kort bezig. Kun je dan al goed beoordelen? Ik heb aan 5 wedstrijden meegedaan en 1 X gewonnen. Je kunt elders op de site lezen, dat je soms enkel op reacties wordt beoordeeld, bijvoorbeeld op twitter of zo. Ik weet niet of dat nu ook zo gegaan is, maar dan zou je dus enkel op dat feit kunnen winnen. Wanneer je zeg maar tig volgers hebt

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb ook meegedaan en vind het winnende verhaal heel erg tegevallen. Ik had inderdaad op iets origineels gehoopt, iets echt bijzonders. Als ik dit zo lees vind ik mijn verhaal zo slecht nog niet..

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@tibozou Niet dat ik in de eerste alinea veel negatiefs merk over HP - wat je schrijft over de volledige 500 woorden vol negativiteit, snap ik dus niet. @Lisette1, Cfr #4 'Omdat (in het algemeen) veel sexwoorden, krachttermen, extreem vieze woorden enzovoort eigenlijk altijd duiden op een gebrek aan beter.' Dan moet je zeker deze niet lezen, winnaar vd wedstrijd 'Brandende Liefde.' http://www.schrijvenonline.org/forum/themaforums/… Bovenstaand is een doetje daar tegenover.

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mooi dat er een winnaar is gekozen. Ik heb ook verschillende studenten uitgedaagd mee te doen aan deze wedstrijd. Ik heb jullie platform nogal hoog zitten dus verwachtte eigenlijk, al was het maar een minimaal jury rapportje of feedback. Het liefst over de eigen tekst, maar anders wel over de top drie of in het uiterste geval de winnaar. Schrijven online leek mij een forum dat bezoekers wil helpen groeien en ik kan me daarom in sommige van bovenstaande opmerkingen wel vinden. Wat bracht de jury ertoe dit als winnaar te betitelen? Wat was de longlist? Wat was goed en minder goed aan de inzendingen? Daar moeten jullie over na hebben gedacht, toch? In de aard van het platform past daar dan heel goed een kleine toelichting bij. Of spreek ik voor mijn beurt en ga ik dat lezen in het nieuwe blad?

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Pietwijs, Ter info: http://www.schrijvenonline.org/nieuws/longlist-sc… http://www.schrijvenonline.org/nieuws/de-winnaars… Krijg sinds enkele maanden het 'Schrijven Magazine' waarin de drie winnaars van 'Brandende liefde' vermeld worden, met hun verhaal en met jury-uitlatingen. Dit zal met bovenstaand verhaal ook gebeuren, maar of de twee volgende winnaars ook zullen vernoemd worden, weet ik niet.

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Slecht nieuws over dit slechte verhaal: het is toch nog in het magazine gekomen. Vriendjespolitiek?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat een nare reacties. Ik vond het een fris geschreven verhaal met behoorlijk wat humor en een grappige hoofdpersoon. Een beetje een moderne heks. Zelf schrijf ik heel anders en ik heb ook ingezonden, maar kom op, je gunt het een ander te winnen anders kun je beter nergens meer aan meedoen. De ene keer wint een wat poëtisch verhaal, de andere keer dit. Zo gaat dat.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik kan me alleen maar bij Odile aansluiten. Wat een botte, gefrustreerde en onwaardige reacties van mensen voor wie de druiven blijkbaar erg zuur waren. Gelukkig las ik ook nog wat normaal commentaar, maar daarmee krijg ik de vieze smaak niet uit mijn mond gespoeld.

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat je nu ziet is reactievervuiling, en bovendien onrechtmatige censuur. Met vervuiling bedoel ik, dat het niet meer om het verhaal gaat, maar over hen, die reageerden Mogen zij niet eerlijk hun mening meer geven? Is dit forum daar opeens niet meer voor? Is het nu opeens bedoeld om diegenen aan te vallen, die hun eerlijke mening geven op het verhaal? Mag dat dan wel? Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Sophia heeft meer aan eerlijke kritiek, dan aan meelopers. Die bovendien opvallend vlug na elkaar reageerden. we zijn toch volwassenen, meen ik? Doe dan niet kinderachtig. Zo is het einde niet in zicht. En aan eerlijke kritiek heb je meer, dan aan coaching, omdat het laatste je creatief denken inkrimpt, zo niet wegneemt. Schrijven is geen sport, maar een gave, waarbij je beter geen coach kunt hebben, met alle respect voor mevrouw hierboven. Die ook weer vrij is in haar keuze. Verder speculeren beiden er over, dat anderen hebben meegedaan aan de wedstrijd. Voor mij geldt dat in elk geval al niet. Het is beter om bij de bron te blijven, namelijk: reacties geven op het verhaal, en niet reacties op reacties op reacties. Of doet u dat ook in uw verhalen? Zo van: "Kees zei tegen vader: ik voel me ziek". Daarop gaf die ten antwoord, omdat Kees tegen hem zei, dat hij zich ziek voelde: "Voel jij je ziek?" Waarop Kees tegen zijn vader zei, omdat die tegen hem had gezegd - et cetera.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wanneer je met insinuaties als 'vriendjespolitiek?' strooit als het over mensen gaat die je helemaal niet kent, heb je verder geen recht van spreken meer, Lisette. Zo diskwalificeer je jezelf. Schaam je.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag allemaal, Ik heb me wat verdiept in Sophia omdat ik simpelweg haar verhaal niet mooi vond. En vast wel nieuwswaardig, maar niet prijswaardig. Uit vorige reacties blijkt er ook nog eens twijfel te bestaan over de jury. Mij vallen daarnaast nog de volgende feiten op: Sophia vond geen erkende uitgever voor haar verhalen. Vreemd dus dat schrijven online haar als winnaar kiest. Ook dat een aantal juryleden nog maar zeer kort voor dit magazine werken. Waarom niet een democratische publieksjury? Sophia interesseert zich voor horror; waarom dan nu een zogenaamd sprookje? Dat kwetsend is voor ongewild gezette vrouwen, mogelijk ook mannen? Waarom reageren sommigen op reacties, die nalieten een lovende recensie voor Sophia te plaatsen? Om in een goed blaadje te komen? Ook niet lovende reacties moeten kunnen, anders is oneerlijkheid al een vaststaand feit. Zonde ook van de ruimte in het papieren magazine, die plaatsing van het verhaal. Een coach belemmert overigens je persoonlijke, belangrijke creativiteit. Niet aan beginnen dus is mijn advies. Ze doen het echt niet om jou te helpen, en je bent er ook niet mee geholpen. Verder nog dit: een vieze smaak in de mond schijnt ook wansmaak te betekenen.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nogal sneu om speciaal voor zo'n moddergooiverhaal een account aan te maken, Marion. Het had van meer goede smaak getuigd als je je op dit forum eerst eens naar behoren had voorgesteld.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het valt in elk geval te prijzen dat je dat verhaal vol rare beschuldigingen en insinuaties aan het adres van juryleden gelijk hebt verwijderd, Marion. En als het een troost voor je is, ik ga hier verder niet meer op reageren.

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind dit een leuk geschreven verhaal. Ik heb aandachtig en met een lach op mijn mond zitten lezen. Ik denk vaak in plaatjes, dus die glimlach werd hier en daar een schaterlach. Wat ik heel jammer vind zijn de absurde reacties die ik hier zie. Wanneer je iets niet leuk of mooi vindt om te lezen....dat kan. Maar als het taalgebruik je niet aanstaat....dikke pech. Niet iedereen schrijft, goddank, hetzelfde en in dezelfde keurige taal. Zoals een kok niet voor honderd man even lekker kan koken, zo kan een schrijver niet voor iedereen prettig schrijven. Niemand verplicht het je te lezen en het van commentaar te voorzien. Ik hoop dat je meer van dit soort dingen schrijft Sophia, ik lees het graag.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Hay, mag ik zeggen, dat u heel irritant bent? Nee; dat zal wel niet. Maar zelf mengt u zich wel in de reacties van de leden. Dat is niet de bedoeling. U doet, wat men in de volksmond noemt: "slijmerig". Meestal doet men dat, om er eigen voordeel uit te willen behalen. Reageert u op het verhaal; niet op de reacties! Uzelf heeft nogal vreemde voorkeuren, waar ik hier ook wat over zou kunnen schrijven. Al denkt u, dat deze niet bekend zijn. Verder doet u zich nogal "dik" voor, terwijl uw CV geen naam mag hebben. Probeert u alstublieft niet, om op deze lage wijze de gunst van meerderen te winnen.