Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

De nieuwe uitgeefsensatie - wat is jouw innovatie?

11 april 2014 - 9:55

Schrijvers zijn al lang niet meer gebonden aan pen en papier, maar ook de computer of laptop lijkt zijn tijd gehad te hebben. Andere disciplines en nieuwe technologieën creëren mogelijkheden zodat we verhalen kunnen maken die beter aansluiten bij de hedendaagse samenleving.

Innovatie is dus belangrijk. In ons bericht van vandaag noemen we al augmented reality voor kinderboeken en de Italiaanse kapperszaak, een toepassing die niet zou misstaan bij een luisterboek.

Maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Wat zijn jullie ideeën hierover? Zijn jullie al bezig met een innovatief project dat de hele boekenmarkt op zijn kop gaat zetten, of heb je een schitterend idee dat je wilt delen met andere schrijvers? Laat het hieronder weten of zien, of brand los met visies over de toekomst van de boekenmarkt.

Let op: houd rekening met de regels van dit forum, dus maak geen reclame. Dit topic is enkel bedoeld om elkaar te inspireren met innovatieve ideeën om het boek als medium naar een hoger niveau te tillen.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 april 2014 - 11:06
Andere disciplines en nieuwe technologieën creëren mogelijkheden zodat we verhalen kunnen maken die beter aansluiten bij de hedendaagse samenleving.
Niet beter! Wel anders. En mocht je wel van mening zijn dat het beter is, maak dan een gedachten link naar de groeiende aantallen mensen die illegaal downloaden. De hedendaagse samenleving in Nederland bestaat voornamelijk uit mensen die eisen stellen - willen - pakken - bezitten en vasthouden alsof hun leven daarvan afhangt. Dus je stelling klopt wel omdat de hedendaagse Nederlandse samenleving nog steeds stinkt als een te jonge kaas.
Zijn jullie al bezig met een innovatief project dat de hele boekenmarkt op zijn kop gaat zetten, of heb je een schitterend idee dat je wilt delen met andere schrijvers? Laat het hieronder weten of zien, of brand los met visies over de toekomst van de boekenmarkt.
Ik heb een project. Dat is een combinatie van een dagje uit [ijs - pizza] en minimaal twintig keer per jaar boekenmarkten bezoeken in verschillende steden met twee kinderen. De kinderen loslaten op de boekenhandelaren en hun rotzooi. Ze leren omgaan met mensen - iets te zoeken - de sfeer voelen - onverwachte ontmoetingen - en uitkijken naar die ene persoon met dat ene boek. Tientallen boeken vasthouden - bladeren en weer loslaten. Hun ene aankoop zorgvuldig afwegen. EN afdingen tot de verkoper begint te zweten. EN je omdraaien als de verkoper uit de hoogte doet.
Dit topic is enkel bedoeld om elkaar te inspireren met innovatieve ideeën om het boek als medium naar een hoger niveau te tillen.
Als je wil lezen laat dan al die digitale rommel liggen. Doe iets dat je innerlijke link-vermogen laat exploderen en waar je continu een beroep op kan doen. En dat heeft niets met 4G te maken. In een boek zitten geen batterijen - kabels - of een USB poort. En zeer beslist heb ik geen dingen in mijn oor of op mijn oren. Het is te idioot voor woorden.
[...] innovatieve ideeën om het boek als medium naar een hoger niveau [...]
In een zeer vooraanstaand Russisch medisch SF-achtig obscuur blad las ik een artikel dat er mensen werden gezocht voor een experiment. Het schijnt inmiddels mogelijk te zijn om een oor en een oog te vervangen door een usb poort. Voorwaarde was dat je blond - blauwe ogen - en een ovaal gezicht moet hebben.

Lid sinds

18 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 april 2014 - 13:06
Als je het boek als medium naar een hoger niveau wil tillen, en je hebt daar een ander medium voor nodig, gebruik je het boek niet meer als medium. Ik denk dat de grens van het mogelijke ook al snel bereikt is, want wat is er mogelijk naast beeld en geluid en een combinatie daarvan, de film? Of je belandt bij het luisterboek, wat al bestaat, maar dan is het dus ook geen puur boek op papier meer. (Niet dat ik daar iets op tegen heb.) Ook denk ik dat het idee van Penguin, speelgoed, t-shirts enzovoort, heel leuk is, maar dat wordt ook al gedaan (Harry Potter Lego, waarbij ik geen reclame maak hiervoor) en is bovendien alleen weggelegd voor de grote jongens van het vak. Voordat merchandising een rol gaat spelen moet eerst het boek/de boeken succesvol zijn. Dus toch weer dat boek, jakkes. Misschien ben ik tamelijk ouderwets, maar wat ik denk dat het meeste helpt: zorg dat je met je kop in de krant komt, met je snoet op tv, of zoek een leuke partner zoals het bekendste sprookjesbos van Nederland. Ik heb met mijn kop in de krant gestaan en het helpt, maar meer niet. Contact met Penguin heb ik al, dus ik ben benieuwd. Ik kan vrij aardig zingen en paardrijden, misschien zien ze daar iets in. Paardrijles geven voor kinderen die dit als training gebruiken om later drakenrijder te kunnen worden. Is niet sarcastisch bedoeld, echt niet. Ik vraag me vaak af wat ik nog meer kan behalve schrijven en hoe ik dit zou kunnen toepassen. Het Innovatieve Idee heb ik vooralsnog helaas niet gehad.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
11 april 2014 - 13:48
Ik denk: misschien gewoon het hele concept boek vergeten. Als het dan moet. Het boek zal er altijd zijn en blijven, voor wie ervan houdt. Het zal niet verdwijnen. Maar voor nieuwe ideeën: leg het boek rigoureus aan de kant, maar houd het verhaal in de hand. Een verhaal kun je als vanouds vertellen op meerdere manieren, en daar een nieuwe, op technologie gebaseerde, draai aan geven. Een spel als Ganzenbord heeft verhaalaspecten in zich. Toen die aspecten (in de put zitten, nog een kans krijgen, sterven, opnieuw beginnen, zoveel stappen vooruit, zoveel stappen achteruit) eeuwen geleden als bordspel geconcretiseerd werden, was dat denk ik zeer innovatief. Niet eerder werd een (levens)verhaal op die manier ondersteund door beeld en participatie van de spelers. Het spel riep - roept ook vandaag nog - gevoelens en associaties op. Het is een beleving. In liederen worden verhalen verteld. Door de muziek - de toonzetting, mineur of majeur, ritme, herhaling et cetera - krijgt het verhaal, in bezongen variant, een stemming. Stemming = beleving. Hoorspel. Het verhaal van de kapperszaak (https://www.youtube.com/watch?v=IUDTlvagjJA), is eigenlijk geen verhaal, maar ook beleving. Bijna 17miljoen keer beleefd. Een combinatie van die drie: spel, muziek en hoorspel. Geen boek. Wel verhaal. Wel beleving. Ik kan me indenken dat er een techniek ontwikkeld wordt waarbij deze drie elementen zonder 'materie' kunnen, zonder scherm, zonder koptelefoon - alleen enkele toetsen om de illusie in werking te stellen: een driedimensionale weergave van gecreëerde wezens, inclusief geluid (moet je een goede installatie hebben), met wie je kunt beleven wat je beleven wilt. Het programma voorziet in talloze keuzes: een cowboy in je kamer, een nimf in je douche, een vrouw naast je bed, met de vormen en uiterlijkheden zoals jij ze hebt ingetoetst, zodat bijvoorbeeld je grootmoeder je in slaap kan zingen zoals ze jouw moeder in slaap zong. Als je maar een paar foto's hebt, een goede stemfrequentie en de tekst van oude liedjes. Alles virtueel. Dan kan je ook zelf Roodkapje zijn, te midden van bomen en bloemen, en een wolf die komt aangeslopen vanuit de verte. Wat er in feite dan gebeurt, is dat je toestaat dat anderen alle beelden voor je invullen en je zelf niets meer fantaseert. P.S. Dit kun je niet zelf, in je eentje, voor elkaar krijgen. Daar is high-tech voor nodig, en een speciale opleiding. Weet niet of er al zo mee gewerkt / gestudeerd wordt. Kan me voorstellen van wél.

Lid sinds

18 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 april 2014 - 14:18
Aan iets dergelijks zat ik ook al te denken; een hologram van de HP of draak verschijnt zodra je het boek openslaat. Maar zoals jij al zei, daar is high-tech voor nodig. Bovendien zou dit het boek waarschijnlijk (voorlopig nog) onbetaalbaar maken.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
11 april 2014 - 14:47
Ik denk niet dat het dan nog een boek is, meer een instrumentarium. Met verhaal. Geluid en beeld. Alles. In 3-D. En met een tactiele suggestie. Alleen smaak en geur ontbreken dan nog; wie weet, kan daar ook iets op gevonden worden. Er is dan een wereld voor je gecreëerd waaruit je keuzes kunt maken: vandaag wil ik dit beleven, morgen dat. Alsof het in het echt niet ook al zo is ... (een beetje). Dus eigenlijk is het niet nodig, maar het zal wel geld opleveren, want reclame wordt subtiel geïntegreerd - tijdens een wandeling door de jungle komt er ineens een hand uit de struiken met Tijgernootjes!

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 april 2014 - 15:13
Goed idee, maar het bestaat al. :) Tenminste iets wat erop lijkt. Een "boek" van JK Rolling werkt als een soort hologram. Ik weet niet of het in Nederland te koop is. Mijn X-box kinect werkt met sonar. Dus de door mij gekozen avatar doet precies wat ik doe. Ik loop, dans, spring, vecht en joga in een virtuele wereld. Gewoon in mijn eigen woonkamer. Maar ik denk dat jullie gelijk hebben. Ik denk dat er in de toekomst meer overlap zal zijn met de gamewereld. Een wereld waar trouwens meer geld in omgaat dan de filmindustrie. Een wereld die voor veel mensen nog een ver van mijn bed show is. Even off-topic. De game-industrie kampte met hetzelfde probleem als de muziek/film en boekindustrie: het aantal illegale downloads. Zij hebben dat opgelost door mensen voor bedrag X een licentie te geven, voor periode X. (Alles valt te hacken, dus is het een beetje zinloos om daar heel veel moeite en geld tegen aan te gooien.) Ik begrijp niet waarom men hier geen voorbeeld aan neemt. @ Theresa. Ja, er is een opleiding voor het maken van games. In Amsterdam meen ik. Verder kun je hier aan de kunstacademie cursussen volgen. Tegenwoordig worden er veel spellen als volgt gemaakt: Iemand schrijft het verhaal. (Dus aan een ieder die dit leuk vindt) De rest: ruimteschepen, planeten, voertuigen, kleding, etc. Mag iedereen maken. Diegene met het mooiste en beste ontwerp wint. Als alles staat komt het online en kan je middels een licentie spelen. Easy money dus.Dat moet meneer Sebes aanspreken. Kookboeken, pfff. Zo 2013! Nu weer on topic voordat ik als nerd door de mand val. Het schrijven van rollenspelen is ook big business en ik verwacht op dit vlak ook een groei. Die boeken zijn trouwens prachtig. Ik wacht op de dag dat iemand een wereld creëert die meer/ andere mensen zal aanspreken. Zelf wel wat projectjes lopen. Ben benieuwd hoe het uit zal pakken. En naar de initiatieven van anderen. :)

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
11 april 2014 - 15:39
Myssica, bedankt voor de informatie. Even kleine zijsprong, maar misschien toch interessant omdat de vraag naar innovatie om iets meer informatie c.q. verdieping vraagt:
Tegenwoordig worden er veel spellen als volgt gemaakt: Iemand schrijft het verhaal. (Dus aan een ieder die dit leuk vindt) De rest: ruimteschepen, planeten, voertuigen, kleding, etc. Mag iedereen maken. Diegene met het mooiste en beste ontwerp wint. Als alles staat komt het online en kan je middels een licentie spelen.
Gebeurt dat op de kunstacademies? Of zijn er groepen op internet die hiervan initiatoren zijn, en waar mensen op kunnen inschrijven? Omdat je schrijft: mag iedereen maken en beste ontwerp wint. Je mag er ook een nieuw topic voor aanmaken, als je dat wilt met de informatie; ik denk dat het voor schrijvers een interessante ontwikkeling is.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 april 2014 - 17:27
Even zitten zoeken naar een goed voorbeeld. Nog best lastig. Een voorbeeld dat de hele lading dekt kan ik niet vinden. Maar de bekendste is denk ik: Star citizen. https://robertsspaceindustries.com/about-the-game Deze meneer maakt al ettelijke jaren zeer succesvolle games. De financiën heeft hij bij elkaar gesprokkeld met crowdfunding. (Ik geloof het hoogste bedrag ooit.) Tijdens het hele "maakproces" mogen mensen het spel spelen en worden er aanpassingen/ vernieuwingen gedaan. Het gaat hier wel over een select groepje mensen die daar toegang tot hebben. Iedereen kan zich aanmelden maar ze zoeken hardcore gamers en IT-ers. Van dit onderdeel heb ik geen goed voorbeeld kunnen vinden om jullie online een idee te kunnen geven. Is natuurlijk ook allemaal strikt geheim. :) Om de vertaling naar schrijven te maken: In dit geval is er een concept gemaakt. Je eerste schrijfsel. Daarmee ga je de boer op om geld te krijgen en tegelijkertijd nodig je mensen uit / bieden zich aan om je te helpen. Je kiest Jan want die is goed in grammatica. Els is goed in show don't tell, etc. Gezamenlijk kom je dan tot een beter boek. Nu moet je je voorstellen dat je geen één Jan hebt maar dertig en van Els veertig. Nu kun je kiezen voor de voor jou beste oplossing. Bovendien geven deze mensen niet alleen feedback maar programmeren ook zelf. (En nogal fanatiek is de ervaring, dus dat hoef je zelf allemaal niet meer te doen.) Ik hoop dat het een beetje duidelijk is.:) Ik kwam trouwens maar één Nederlands project tegen. De meeste games in Nederland worden door mensen zelf gemaakt of die maken gebruik van hun eigen clubje. Ik denk dat ook daar verandering in gaat komen. Ook een game begint met een idee, een verhaal met een goed plot. De combinatie creatief en goed kunnen programmeren is zeldzaam. Men zal goede schrijvers nodig hebben. Nu schrijf ik zelf LARP's een ander soort game, maar ik weet wel dat men een creatieve geest zeer kan waarderen. Dit lijkt me voor de toekomst een steeds grotere markt voor schrijvers. De vraag is alleen, denk ik, waar ontmoeten de programmeurs/ gamers de schrijvers? Misschien een soort boer zoekt vrouw organiseren? Met cupcakes van meneer Sebes? Je brengt me op ideeën Therese. De uni is een heel goed idee. De IT-ers in mijn omgeving zijn veel te druk met werken. Iemand zin om aan te haken?

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
11 april 2014 - 17:41
Ja, bedankt voor je uitleg, Myssica. Terwijl ik je post las, werd ik zelf ook enthousiast. Het concept spel + verhaal + beeld spreekt mij erg aan. Alleen ben ik een volstrekte non-ICT'er. Weet niet of dit allemaal nog in het topic past. Dacht dat het wel een innoverende factor had met een link naar creatief schrijven.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 april 2014 - 20:11
Ik denk het wel. Als je wilt innoveren dan moet je toch ook een beetje op de hoogte zijn van alles wat er om je heen gebeurt en gaat gebeuren, lijkt me? Misschien in dit kader ook nog een tip: Je had het, en anderen, over de beleving van een verhaal. De kinect bestaat al heel lang zoals ik beschreef. (Als dit je leuk lijkt, even wachten, de Xbox one komt in de zomer uit. Daarin zijn de box en de kinect geïntegreerd. Kun je niet wachten? Gewoon in Duitsland halen.) Er is echter een nieuw product. Nog niet op de markt voor consumenten maar wel in BETA- versie voor de hardcore- gamers. Dit is hardware waar natuurlijk weer spellen voor gemaakt moeten worden. Een VR- bril, ook weer ontwikkeld met financiering door crowdfunding. De Oculus Rift. http://nl.wikipedia.org/wiki/Oculus_Rift Je hebt op deze manier de optimale 3D ervaring. Zeker als dit in combinatie is met een soort kinect. Dus wat je beschreef, is geen verre toekomst maar zeer dichtbij. ( Echter, kleine kanttekening: Meneer Facebook heeft het hele project opgekocht. Wat geleid heeft tot veel boze gamers. Dus wanneer het echt op de markt komt, weet ik niet. Het streven was de zomer van dit jaar. Maar dat het komt, is zeker.) Met dit soort hardware veranderd natuurlijk onze belevenissen van een verhaal. En daarbij onze mogelijkheden om ze in vormen te gieten. Binnenkort kunnen we genieten van boeken, films, games en een virtuele wereld. Dat opent toch alle mogelijkheden voor ons als schrijvers? De virtuele sky is the limit. Ik zie dit echt als nieuwe werelden. Die hopelijk nog heel lang naast elkaar mogen bestaan. Ook ik geloof niet dat het boek in de vorm die wij kennen zal verdwijnen. Het hele gedoe rond het ebook, zal een echt boek nooit vervangen. Als er iets vervangen gaat worden, is het de e-reader zelf. Wat moet ik in vredesnaam met zo'n apparaat als, met wat aanpassingen, mijn telefoon, tablet, de bril van Microsoft, die ook komt/ is, (voor alle duidelijkheid dit is weer een andere bril waar MS aan werkt) hetzelfde kunnen? Ik denk dat de wereld voor ons ligt, qua mogelijkheden. Het is een kwestie van in de trein stappen en nieuwe werelden ontdekken. Go where no man has gone before. Werelden waar schrijvers trouwens wel moeten gaan samenwerken met andere vakidioten. Dat zal voor de nabije toekomst de grootste uitdaging zijn, denk ik. Hier ga ik nog even op broeden.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
11 april 2014 - 23:26
:thumbsup: O ja, én als innovatie: dat schrijvers gaan samenwerken, dat zou ik ook willen propageren. Tot dusverre was schrijven een individuele zaak, maar waarom niet gezamenlijk een concept uitgedacht (waar Myssica ook aan refereert). Ben benieuwd naar meer innovaties, van anderen, ook.

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
13 april 2014 - 20:30
Rustig aan jullie!! :) Ik ben z´on digibeet, dat het gaat duizelen.Sorry dat ik hierdoor, jullie reacties niet zorgvuldig heb gelezen. Hoe zie je dit bij literatuur en gedichten met een diepere inhoud? Dit gaat naar mijn gevoel totaal niet meer over schrijvers, maar over vermakingsagenten, die een virtueel pretpark verzinnen en inderdaad bestaat dat al. Dit zie ik totaal gescheiden van verhalen vertellen, schrijven. Het moet geen kinderspelletje worden?Je hebt toch al 3 D films? Of heb ik het niet begrepen? Ik zie geen toekomst in produceren, anders vormgeven van iets wat je kan lezen. Boeken zijn gedachtes, woorden, die vorm je met letters.Met die letters vorm je meer dan alleen een visueel beeld voor de lezer. Dit is al wonderlijk genoeg. Een tekst gaat vanzelf met de tijd mee, omdat ze uit het brein komen van een persoon in een tijd. Gedachtes kun je nooit visualiseren. Laten we vooral geen beelden opdringen, een virtueele hersenspoeling, waar geen filosoferen meer mogelijk is, geen individuele interpretatie van een verhaal, visie. Laat schrijven een individuele zaak blijven als het gaat om een beetje wijsheid. Een schrijver werkt al samen met een redacteur, of de uitgevers voor individuele schrijvers moet uitsterven?