Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Wat zou je doen?

Wat zouden jullie doen als je op verzoek een aantal proefopdrachten geschreven had voor een groot bedrijf en je had daar flink wat uren inzitten, men zei erg tevreden te zijn en liet je nog eens een tekst schrijven om daarna te melden: we gaan met een andere auteur verder maar we wilen je graag in ons bestand houden, ook om aan anderen je naam door te kunnen spelen? Hoe zouden jullie reageren? Ik zoek naar een redelijke reactie want dit overkwam me en ik ben natuurlijk teleurgesteld, dat is wel duidelijk, denk ik. Daarom zou ik graag jullie overwegingen horen.

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het ligt een beetje aan de omstandigheden en de afspraken vooraf. Het lijkt uit je verhaal een over te komen als een soort sollicitatie (met assesment, schrijf ik dat goed?) en blijkbaar was er nog een andere sollicitant die een betere match met het bedrijf had. Ik zou meer willen weten over de afspraken/ beloftes/ uitspraken die vooraf gedaan zijn, voordat ik er meer over kan zeggen. Ik vind het wel heel jammer voor je, het is een echte domper zoiets! Sterkte!

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
"Men zei erg tevreden te zijn en liet je nog eens een tekst schrijven". Dit vind ik niet echt netjes. Men wist na die eerste proefopdrachten wat je waard was. Dus zou ikzelf na de uiteindelijke afwijzing erg boos zijn. Ze zouden me in ieder geval niet in portefeuille mogen houden.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
He, jammer Marriejeanne. Het is mij / ons regelmatig overkomen, in een ander vakgebied dan wel, maar dat hoeft op zich niets uit te maken. Afhankelijk van mijn contact met het bedrijf vroeg ik ze dan om concrete namen bij andere bedrijven, waar ik zou kunnen solliciteren. Of ik vroeg ze of ze nog meer werk hadden, voor mij of mensen uit ons bestand. Ik zou in jou geval zeker vragen aan wie ze je zouden willen doorspelen, anders wordt het wel heel vrijblijvend. Nu zijn ze je nog wat verschuldigd, zeg maar. Ook zou ik vragen wat de bedoeling is van de proefteksten, die blijven nu bij jou neem ik aan. Je moet helaas heel alert zijn, al tijdens de sollicitatie, vooral als er veel werk in zit. Zo hoorde ik van een bedrijf wat mensen vroeg drie proefstukjes te schrijven bij catalogus-foto's. Alle sollicitanten kregen andere foto's, dus raad je wel wat er gebeurde. En daar kan je verder niets mee. Gratis werken vind ik tot daar aan toe, als ik er dan wat aan overhoudt voor mijn CV.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Kun je niet vragen waaróm die ander er beter uit is gekomen dan jij? Misschien is het te weerleggen.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor het meedenken, lieve mensen. @ Set: er zijn geen afspraken gemaakt, wel opdrachten gegeven. @ Pluisebol: je hebt gelijk. Na de eerste serie teksten had men een goede indruk. Wat je zegt over dat ze jou niet in portefeuille zouden mogen houden, betwijfel ik nog, ofschoon ik daar niet al te hoge verwachtingen van heb. Men gaat toch niet zeggen: 'Ik weet nog een goede auteur, maar we konden er zelf niet zo veel mee.' Toch is een netwerk belangrijk. Een goede vriend (zakenman) gaf me de raad: 'Sluit nooit een weg af.' Dit werk heb ik ook viavia gekregen (nou ja: gekregen...) @ Ceridwen: goede tip. @ Mara: de motivatie is dat anderen 'beter pasten bij wat ze voor ogen hadden.' Maar dat hadden ze inderdaad, zoals Pluisebol zei, al eerder kunnen weten.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Sluit nooit een weg af. Ben ik het mee eens. Maar in dit geval? Je voelt je gebruikt, toch? Volgende keer gebeurt je weer hetzelfde!

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jawel, marriejeanne, maar bel ze gewoon op! Vraag wat er anders had gemoeten. Misschien zijn ze aan de telefoon niet zo 'mondig.' Kun jij het mooi uitleggen. Komt er misschien wel een deal uit. Of is dit te optimistisch?

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb ontzettend vaak gezegd 'ik weet nog een goede AS 400 man, maar we hebben we er zelf geen klus voor.' Dat vond niemand raar, integendeel, ze waren blij dat ze niet zelf hoefden te zoeken. En we verdienden prima aan het vindersloon. Vanaf de andere kant, werver ipv sollicitant, ziet het er toch heel anders uit. Mensen die zo om de week eens belden om te vragen of er al werk was bijvoorbeeld, die vond ik niet opdringerig, maar gemotiveerd.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Uiteraard gewoon een factuur sturen voor het geleverde werk. Ze hebben je zelfs nog een extra opdracht laten schrijven. En dat doorspelen naar anderen lijkt me gewoon een doekje voor het bloeden. Iemand heeft vast gezegd: dat kunnen we nu niet meer maken om haar af te wijzen, niet nadat we haar nog eens iets hebben laten schrijven. Zegt de ander: dan stellen we haar tevree met de boodschap dat we haar naam doorgeven aan anderen. Ja, amehoela. Ik heb een keer zo'n opdracht geschreven en ze hebben er toen eerlijk bijgezegd dat ze zeven mensen lieten schrijven. Een ander is gekozen en de rest heeft gewoon geld gekregen voor geleverde diensten terwijl die teksten niet zijn uitgegeven. Inderdaad ongeveer de helft van wat je krijgt als het wel wordt uitgegeven. Ze krijgen alleen maar meer respect voor je als je laat zien dat je het als een professionel benadert.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mooi. Ik ben blij dat jullie dat zeggen. De factuur had ik al klaar. Maar dat van de helft was ik nog niet opgekomen. Zo doe ik het. Vanmiddag.

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Laat je horen hoe het verder gaat? Ik ben eigenlijk best benieuwd naar de reactie van het bedrijf en ook naar jouw keuze om wel of niet als 'naam' doorgegeven te worden aan andere bedrijven.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Na allerlei adviezen her en der vergaard te hebben, heb ik geschreven dat ik het jammer vond omdat ze een week eerder juist heel positief hadden gereageerd (maar dat was iemand die daarna op vakantie ging waarna iemand anders het besluit nam omdat er haast bij de klus was). Dat ze natuurlijk mijn naam mochten doorgeven . Dat is ook mijn doel: benaderd worden om teksten te schrijven en het kan alleen maar positief zijn. Als er een reactie komt van een ander bedrijf of een andere afdeling van datzelfde bedrijf, zie ik wel wat ik ermee doe. En dat ze de factuur voor de verrichte werkzaamheden in de bijlage vinden. Ik houd jullie op de hoogte.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik denk dat diegene (die positief gereageerd heeft) jou wel degelijk de opdracht had willen geven. Maar zijn of haar vakantie kwam ertussen...

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zucht. Waarom meteen dat wantrouwen in al die reacties? Dat is weer zo typisch Nederlands. Ze vinden je stijl gewoon goed, maar minder goed bij hun bedrijf passen en ze houden je in hun bestand om je naam door te geven als de gelegenheid zich voordoet. Dat is mooi. Gefeliciteerd met je resultaat.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zie geen wantrouwen in de reacties, rudolf. En dat resultaat zie ik ook nog niet zo. Misschien komt het. Zou mooi zijn.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
We zijn nu een paar weken verder en tot mijn grote verbazing én vreugde zie ik op mijn bankafschrift dat 'men' het bedrag dat ik in rekening heb gebracht, gewoon heeft overgemaakt. Dank jullie allemaal voor de reacties.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Prima. Rondje voor ons, toch marriejeanne? Doe mij maar een wijntje vanavond. :)

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Marriejeanne, Als lid van de journalistenvakbond NVJ kan ik niet anders zeggen: het is niet alleen correct van 'men' dat je factuur voldaan is, het is gewoon volgens de regels. Mondelinge afspraken over opdrachten zijn namelijk rechtsgeldig. Heb je een opdracht aanvaard en uitgevoerd, dan behoor je betaald te krijgen. De opdrachtgever kan hooguit zeggen dat hij niet tevreden is met het resultaat, maar dan moet hij je daarna wel de kans geven een nieuwe versie van het stuk te schrijven. Fijn dat je factuur gewoon voldaan is - dat scheelt een hele hoop narigheid. En wie weet vloeien hier op een later moment toch opdrachten uit voort. Maar mocht je echt met dit werk verder willen, dan kan ik je een lidmaatschap van de NVJ van harte aanbevelen. De juridische dienst van de bond staat zijn leden gratis met raad en daad bij bij dit soort kwesties. Secret Garden

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@ Secret Garden Geldt dit soort opdrachten dan ook als journalistiek werk? Ik heb wel een freelancegids, maar die is inmiddels hopeloos verouderd. Ik vraag me af of we ons hier op het forum van onze (rechts)positie bewust zijn. @ Zjors: Dat wijntje houd je tegoed! Tegenwoordig - nu ja, sinds gisteravond - ben ik aan de honingpálinka.... en er komen spontaan teksten voor hossende meezingers naar boven dobberen. Komt doordat de pálinka je naar de benen zakt en niet naar het hoofd stijgt. Ander topic!

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een paling die in je benen zakt? Lijkt me inderdaad een ander topic. Onbegrijpelijk. Gelukkig hebben we hier een ware schare deskundigen op allerlei gebied (dank secret garden voor je kennis) zodat we iets beter onze piketpaaltjes kunnen slaan. Daarom is zo'n forum ook zo waardevol!

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Nou ja, ik weet natuurlijk niet precies wat Marriejeanne gedaan heeft. Journalist, schrijver, tekstschrijver - in de praktijk zijn de grenzen tussen die categorieën natuurlijk niet altijd even hard. Marriejeanne gebruikte in haar eerste post zelf de termen “teksten schrijven” en “groot bedrijf”, dan ben je toch op z'n minst tekstschrijver. Dus als je al niet bij de NVJ hoort, dan toch in ieder geval bij de Vereniging van Schrijvers en Vertalers. Die hebben ook een FreeLancers Associatie - zie: http://www.schrijversenvertalers.nl/. Al deze organisaties maken zich hard voor de rechten van journalisten/schrijvers.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja dat klopt. Ik kreeg een brief van de Vereniging van Letterkundigen of ik niet lid wilde worden. En dan gaat het zo: die brief met nota van 164 euro ligt in mijn kist, naast de uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje en de uitkeringsspecificatie (voor de orthodontist van mijn pubers) van mijn zorgverzekeraar. En dan denk ik: ja, daar ga ik mee aan de slag. Een andere keer. En mijn uitgever behartigt al mijn belangen. En ik peins verder over nieuwe projecten en verhaallijnen. En ik stoot een bouwvakker voor het hoofd, die net een paal voor zijn kop had. Tot het weer payday wordt en dan kom ik het allemaal wéér tegen. En ik denk hetzelfde stramienetje. Zo'n soort leven heb ik. En dat is allemaal niet helemaal op orde. En dat kan beter. :( Daarom ben ik heel blij met de ondersteunende werking van een forum als dit. Als het eind van het liedje maar goed afloopt.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, eigenlijk hoort het in Wijntijd thuis (ik zal het misschien wel even kopiëren), maar dit zegt Wikipedia van palinka. Ik voeg er nog aan toe dat volgens mijn informatie PRUIMEN ALTIJD DE BASIS ZIJN van elke goede pálinka. En dat ik nu dus aan de HONINGpalinka ben, met dus pruimen als ondergrond. Mézespálinka, om exact te zeggen (Meezesjpaalinkoh). Nu Wiki: Palinka (Hongaars: pálinka is een sterke drank die populair is in Hongarije en Transsylvanië (West-Roemenië). Palinka is een vruchtenbrandewijn, die vooral gestookt wordt uit appels, pruimen, peren of abrikozen of van welke andere vruchten ook. Hongarije telt ruim zeshonderd stokerijen. De meeste industrieel gestookte palinka komt uit de stad Kecskemét. Op het platteland wordt veel zelfgestookte palinka gedronken. Palinka wordt vaak gedronken voor het eten en van oudsher begon men er op het platteland de dag mee. De drank lijkt op de Nederlandse jenever maar is sterker van smaak en heeft een hoger alcoholpercentage. Vrijwel elke boer in Hongarije stookt zijn eigen Palinka en op de kleurrijke markten is een overvloed van verschillende soorten te koop van deze vruchtenbrandewijn. Soorten palinka's (Hongaarse namen): barack pálinka (abrikozen) spreek uit: baratsk cseresznye pálinka (kersen) tsjereznje körte pálinka (peren) keurte alma pálinka (appels) olma szilva pálinka (pruimen) zielva kajszi pálinka (kweeën) kajzie Even een lesje Magyar op de late avond. Of vroege ochtend. Wat je wilt. Ze beginnen de dag ermee, daar, begrijp ik. Maar dan wel om 10.00 uur. In plaats van koffie.