Start » Forum » Het uitgeefproces » Uitgeven » Hoe zit het met filmrechten en literair agenten?

Hoe zit het met filmrechten en literair agenten?

9 reacties [Laatste bericht]
Deja
Laatst aanwezig: 31 weken 1 dag geleden
Sinds: 14 Dec 2017
Berichten: 2

Hoe zit het met filmrechten en literair agenten?

Hi! smile

Ik heb zojuist mijn tweede boek afgerond en wil hem gaan rondsturen. Omdat uitgeverijen er zo lang over doen, heb ik verschillende keren het advies gekregen een literair agent in te schakelen. (Een agent die op no cure no pay basis werkt) en kwam uit bij Sebes. Nu zie ik staan dat hun commissie is: 17,5 bij een nederlands debuut, 15% op de daarop volgende boeken, en 30% van de filmrechten.

Dat betekent dus dat zij ten alle tijden 15% ontvangen op elk boek dat ik nog zal schrijven. Ok, daar kan ik best mee leven. Maar aangezien ik mijn boek ook als een film voor me zie en denk dat het écht is kan worden op dat gebied, vraag ik me af wat een uitgeverij dan vraagt voor filmrechten?

Mij gaat het er om dat ik zelf wel iets van de rechten overhoud. Als ik 30% overhoud, zou ik nog kunnen denken: Prima, want er is tenminste iets met dit verhaal gedaan. Maar iets in me zegt dat ik misschien zelf dadelijk helemaal geen filmrechten in handen heb?

Jullie een idee? Of ervaring hiermee?

Reacties

Hay
Laatst aanwezig: 2 dagen 13 uren geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Ik denk dat het verstandig is om je voor de volle 100% op het schrijven te richten. Als het je lukt om een professionele (reguliere) uitgever te vinden, ben je al een reuzenstap verder. Dan heeft het pas zin om aan geld en percentages te gaan denken. In een eerder stadium is dat verspilde tijd en energie.

Diana Silver
Laatst aanwezig: 1 uur 10 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4936

Je hebt gelijk dat de kans om door de slushpile van een uitgeverij te komen erg klein is. Maar de kans om via Sebes binnen te komen en de successen te behalen waar je van droomt, is ook klein. Een andere manier die zou kunnen werken, is wat meer bekendheid voor jezelf genereren - daar heb je niet per se een agent voor nodig. Successen behalen met korte verhalen; publiek voor je werk vinden door middel van een blog of column; je netwerk afgaan op zoek naar contacten die van betekenis kunnen zijn; meedoen aan (serieuze) schrijfwedstrijden - dat zijn ook manieren om je kansen te vergroten.

Ik zal niet beweren dat Sebes geen zinnige en mogelijk doorslaggevende dienst aanbiedt. Ik ga wel beweren dat Sebes een goed inkomen weet te slaan aan de kansarmoede van beginnende schrijvers.

Citaat:

Ik heb zojuist mijn tweede boek afgerond

- is geweldig. Gefeliciteerd! Na twee boeken heb je wel zo ongeveer door wat een goed verhaal maakt en wat niet. Maar zelfs met alle ervaring die je nu hebt, is er altijd nog meer te leren. Dat is de andere manier om je kansen te vergroten: blijf schrijven. Krijg je met dit boek niet een voet tussen de deur, dan heeft je volgende boek toch weer een wat grotere kans, zolang je maar altijd bezig blijft met beter worden in schrijven.

Waar waren we gebleven?

krommenaas
Laatst aanwezig: 3 dagen 16 uren geleden
Sinds: 9 Dec 2014
Berichten: 293

Heb je het advies om een agent in te schakelen soms gekregen van Engelstalige schrijvers? Op de Engelstalige markt is het bijna ondoenbaar om zonder agent te werken, maar op de Nederlandstalige markt zijn agenten maar een randverschijnsel.

Dat gezegd zijnde, ik kan me echt geen wurgcontract voorstellen waarbij "15% op de daarop volgende boeken" ook zou gelden voor boeken die je schrijft nadat je het contract met je agent verbreekt, zoals je lijkt aan te nemen. Het gaat enkel om de boeken die je publiceert terwijl je met die agent verbonden bent.

Wat een uitgever vraagt voor filmrechten: ik zou het niet weten, maar het zou me verbazen als daar een conventioneel percentage voor bestaat. De kans op verfilming is zó klein dat je wellicht in elk contract kan laten zetten dat de filmrechten 100% bij de auteur blijven rusten; uitgevers zijn daar niet mee bezig en áls een boek verfilmd wordt betekent dat voor hen sowieso al meer verkoop.

Ik meen me overigens te herinneren dat een andere agent (de enige andere agent van betekenis in ons taalgebied) maar liefst 70% van de filmrechten vroeg, maar ik kan het niet meer vinden. Daar zou ik ook op afknappen, hoe klein de kans ook is dat het ooit uitmaakt.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 7 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907

Je stelt twee vragen in één topic (dat werkt doorgaans niet efficiënt, omdat de antwoorden door elkaar kunnen gaan lopen).

Wat je rechten betreft: alles hangt af van het contract dat je samen met een uitgeverij tekent. Lees goed wat daarin staat t.a.v. je filmrechten. Ben je het er niet mee eens, dan zou je kunnen onderhandelen over hoe en wat je wel wilt.

Wat een literair agent betreft: ook met hem (of haar - er zijn meer agenten dan Sebes) maak je afspraken, die in een contract worden vastgelegd. Je kunt van tevoren natuurlijk al je vragen stellen, zodat je weet waar je aan toe bent.

Tot slot weten we niet waar je eerste boek is uitgebracht en waar je je tweede boek naartoe wilt sturen. Wellicht is het een goed idee om bij het onderdeel Proeflezen op deze site een fragment te plaatsen waar je feedback van de forummers kunt vragen. Het kan zijn dat er nog iets geoptimaliseerd kan worden in je tekst. Heb je eenmaal een manuscript opgestuurd, dan kun je niet meer terug om wijzigingen aan te brengen - tenzij een uitgeverij het accepteert en samen met jou gedetailleerd naar het werk kijkt om het publicabel te maken.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Yrret
Laatst aanwezig: 15 uren 55 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5966
krommenaas schreef:

[...] uitgevers zijn daar niet mee bezig en áls een boek verfilmt wordt betekent dat voor hen sowieso al meer verkoop.

Ik denk dat uitgevers hier wel mee bezig zijn.

Citaat:

2-februari-2013

Ik heb een aantal nieuwe ideeën, maar waar we nu echt al mee bezig zijn is het leggen van contacten in de film- en documentaire wereld.

https://www.boekenbijlage.nl/interview-met-paul-se...

Citaat:

06-10-2017

Volgens Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen zijn die scenario’s een stuk dichterbij gekomen nu de uitgeverij een samenwerkingsverband heeft met William Morris Entertainment.

https://www.overamsteluitgevers.nl/post/Boekblad--'Samenwerking-met-WME-zet-deur-naar-Hollywood-open-voor-Lebowski'-N2478.html

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Yrret
Laatst aanwezig: 15 uren 55 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5966
Deja schreef:

Maar aangezien ik mijn boek ook als een film voor me zie en denk dat het écht is kan worden op dat gebied, vraag ik me af wat een uitgeverij dan vraagt voor filmrechten?

Kijk verder dan alleen de filmrechten en wat een uitgever vraagt.

Neem bijvoorbeeld contact op met Theo Maassen - stuur hem een gratis exemplaar van jouw boek - of ga die film zelf maken.

Citaat:

Hij heeft de filmrechten gekocht van Spoetnik, het boek van de in Tilburg woonachtige Martijn Neggers.

https://www.bd.nl/tilburg/theo-maassen-koopt-filmr...

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Deja
Laatst aanwezig: 31 weken 1 dag geleden
Sinds: 14 Dec 2017
Berichten: 2

Bedankt voor de reacties! Ik denk dat ik dan verder niet teveel vooruit denk en Sebes benader.
Overigens ligt de verdere focus wel echt op het schrijven (iemand van jullie adviseerde dat), maar heb ik wel serieuze plannen met dit boek. Mijn eerste boek was meer oefenen en een eigen stijl ontwikkelen, in dit boek is alles wel goed uitgewerkt.

Iemand van jullie suggereerde net dat het manuscript niet meer veranderd wordt als je het eenmaal naar een uitgeverij hebt gestuurd. Nu heb ik hem zo goed mogelijk ge-edit, maar ik begreep juist dat een uitgeverij ook iemand in dienst heeft die er nog eens doorheen gaat?

Diana Silver
Laatst aanwezig: 1 uur 10 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4936
Citaat:

maar ik begreep juist dat een uitgeverij ook iemand in dienst heeft die er nog eens doorheen gaat?

Absoluut. Maar alleen wanneer de uitgever jouw boek accepteert. Wat je instuurt moet dus goed genoeg zijn om de uitgever over de streep te trekken. Was denk ik het punt dat hierboven gemaakt werd smile

Waar waren we gebleven?

Hay
Laatst aanwezig: 2 dagen 13 uren geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Zeker voor een debutant begint het hele proces pas echt op gang te komen als een uitgever je manuscript in principe accepteert. Dan volgen een aantal redactierondes, eerst inhoudelijk (zit de plot goed en logisch in elkaar, moet er geschrapt worden of juist ergens iets toegevoegd) en daarna op de juiste vorm gericht (is het vlot leesbaar, lopen alle zinnen, klopt de spelling en interpunctie). Pas als auteur en redacteur op alle punten tevreden zijn, wordt er een drukproef gemaakt. Dat geldt zeker niet alleen voor beginnelingen. Ook ervaren auteurs moeten iedere keer opnieuw door die molen. Dat neemt sowieso een aantal maanden in beslag en soms wel een jaar.
Natuurlijk zijn er ook legio uitgevers die je roman ongewijzigd of enkel na een vluchtige spellingcorrectie accepteren, als ze maar wat geld aan je kunnen verdienen. De kans dat je er daarna ook zelf nog iets aan overhoudt, is dan echter verwaarloosbaar klein. Een serieuze uitgever vraagt je niet om zelf te investeren. Als die in je gelooft, neemt hij alle aanloopkosten voor zijn rekening en zorgt hij/zij voor een fatsoenlijk contract.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee