Lid sinds

1 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Overstappen naar een grotere uitgeverij?

Dag mede-Schrijvenonlineforumbezoekers, Ik heb een roman geschreven, ik heb een uitgever gevonden, de roman is goedgekeurd door NBD Biblion en hij ligt in verschillende bibliotheken. Ik ben op de (nationale) radio geweest en in de (regionale) krant... Toch blijft het aantal verkochte exemplaren achter. Ik zit nog niet eens aan de 100 en ik ben al driekwart jaar verder. De roman gaat over Syriëgangers en Islamitische Staat, de eerste Nederlandse roman in zijn soort. Ik geef er zo af en toe lezingen over ter ondersteuning van het boek in bibliotheken en binnenkort ook op de universiteit en daar krijg ik altijd positieve reacties op. De Syrische burgeroorlog en terrorisme zijn mijns inziens boeiende en actuele onderwerpen waar veel mensen over willen lezen, zeker omdat er nog geen romans over zijn. De uitgeverij in kwestie is Boekscout en ik weet dat zij maximaal een paar duizend exemplaren verkopen van een boek. Omdat ik denk dat er echt een grotere markt mogelijk moet zijn dan <100 exemplaren met een roman over dit onderwerp (mensen die het lezen zijn bovendien vaak enthousiast), zit ik te twijfelen of ik moet overstappen naar een grotere uitgeverij. Boekscout doet namelijk weinig aan de promotie voor het boek en misschien zullen bibliotheken de roman minder snel in hun collectie opnemen omdat het van deze uitgeverij afkomstig is. Is het slim om over te stappen en zo ja, welke uitgeverij is dan een logische vervolgstap? Een grote uitgeverij proberen of juist een meer gespecialiseerde? Ontzettend bedankt voor uw reacties!

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Boekscout is geen reguliere uitgeverij maar een print on demand service. Indien je zelf niet voor de marketing van je boek wil instaan probeer je idd best om een echte uitgeverij te overtuigen om je boek uit te brengen.

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb een roman geschreven, ik heb een uitgever gevonden, de roman is goedgekeurd door NBD Biblion en hij ligt in verschillende bibliotheken.
Jouw roman ligt dus in verschillende bibliotheken. Dat is toch mooi.
Boekscout doet namelijk weinig aan de promotie voor het boek en misschien zullen bibliotheken de roman minder snel in hun collectie opnemen omdat het van deze uitgeverij afkomstig is.
Klinkt tegenstrijdig, want jouw roman ligt in verschillende ...
De uitgeverij in kwestie is Boekscout en ik weet dat zij maximaal een paar duizend exemplaren verkopen van een boek.
Maximaal een paar duizend is toch ook mooi. Weet je ook welke boeken dat maximale hebben gehaald? En valt jouw roman in dat genre?
Omdat ik denk dat er echt een grotere markt mogelijk moet zijn dan <100 exemplaren met een roman over dit onderwerp (mensen die het lezen zijn bovendien vaak enthousiast), zit ik te twijfelen of ik moet overstappen naar een grotere uitgeverij.
Je kan ook geduldig wachten tot je het maximale van een paar duizend hebt verkocht. Wanneer ben je tevreden?
Is het slim om over te stappen en zo ja, welke uitgeverij is dan een logische vervolgstap? Een grote uitgeverij proberen of juist een meer gespecialiseerde? Ontzettend bedankt voor uw reacties!
Het is slim om een beslissing te nemen. Jouw roman is trouwens een enorme mengeling van onderwerpen. Ja, met minimale inspanning ben je simpel te vinden - naam en roman. Als je echt wil proberen - omdat jij denkt dat er een grotere markt moet zijn voor jouw roman - kan je van naam-onbekendheid @EaglesUnited overstappen naar naam-bekendheid. Stuur een exemplaar naar Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen. Ik denk dat die mannen - net als ik trouwens - een jonge schrijver graag een kans geven. Veel succes.

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je denkt dat een reguliere uitgeverij in je boek geïnteresseerd zou kunnen zijn, dan is het slim om die meteen te benaderen en je boek niet eerst bij Boekscout uit te geven.

Lid sinds

1 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste @Yrret, Ik vind het enigszins vreemd dat ik me voor mijn ambitie moet verantwoorden op een forum met meer mensen die ernaar streven een boek te schrijven dat zo veel mogelijk gelezen wordt. Als je een eigen zaak hebt, wil je toch ook dat het zo goed mogelijk loopt? Hetzelfde geldt voor een roman. Ik weet dat het goed bedoeld is en het is inderdaad allemaal heel mooi, maar misschien is er meer mogelijk. Alles wat tot op heden gelukt is, heb ik zelf voor elkaar gekregen. Een reguliere uitgeverij zou het misschien allemaal wat makkelijker maken, want ik heb nog minder dan 80 exemplaren verkocht en ik ben al even bezig. Ik denk ook dat ik daar nu makkelijker binnenkom dan toen. Om beter in te kunnen schatten welke keuze ik moet maken, zou ik graag willen weten welke uitgeverijen het meest geschikt zijn voor een roman als deze, want zelf heb ik daar niet voldoende inzicht in. Welke uitgeverijen geven dit genre uit en waar heb ik de meeste kans om binnen te komen? Daarna kan ik altijd nog kijken wat ik doe. Alvast bedankt voor uw reacties!

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik kan je alleen maar aanraden om eens een grotere boekhandel binnen te stappen en daar op zoek te gaan naar boeken die in jouw straatje passen en die qua onderwerp lijken op jouw boek. Noteer daarvan de uitgeverij en googel die thuis eventueel om te zien wat ze nog meer uitgeven. Dat is leuk werk en bijzonder informatief. Natuurlijk heb je de meeste kans bij uitgeverijen die hetzelfde genre uitgeven, wat je zelf al aangeeft. Hoe groot die kans is, hangt niet alleen van de kwaliteit af, maar ook van de vraag hoeveel ze er van denken te kunnen verkopen. Een uitgeverij is immers ook een bedrijf. Met non-fictie (mits goed geschreven natuurlijk) heb je volgens mij wel wat meer kans dan met een roman. Van elke duizend romanmanuscripten die in een jaar ongevraagd bij reguliere uitgeverijen worden aangeboden, schijnt er gemiddeld slechts één uitgegeven te worden...

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste @Yrret, Ik vind het enigszins vreemd dat ik me voor mijn ambitie moet verantwoorden op een forum met meer mensen die ernaar streven een boek te schrijven dat zo veel mogelijk gelezen wordt. Als je een eigen zaak hebt, wil je toch ook dat het zo goed mogelijk loopt? Hetzelfde geldt voor een roman. Ik weet dat het goed bedoeld is en het is inderdaad allemaal heel mooi, maar misschien is er meer mogelijk.
Niemand hoeft zich te verantwoorden - van/voor mij - en zeer beslist niet, als het over de ambitie van een roman gaat. Als jij wil dat je roman/zaak goed loopt zal je krijgen - wat je er aan moeite instopt - soms.
Alles wat tot op heden gelukt is, heb ik zelf voor elkaar gekregen. Een reguliere uitgeverij zou het misschien allemaal wat makkelijker maken, want ik heb nog minder dan 80 exemplaren verkocht en ik ben al even bezig. Ik denk ook dat ik daar nu makkelijker binnenkom dan toen.
De kunst voor jou [en 100.000 anderen die een fantastisch manuscript/roman hebben] is je te onderscheiden van die 100.000 anderen. Makkelijk binnenkomen bij een reguliere uitgeverij is moeilijker - weten reeds 99.000 anderen - dan jij hoopt/denkt. Duidelijk - mijn bewondering heb je al om wat je al bereikt hebt.
Om beter in te kunnen schatten welke keuze ik moet maken, zou ik graag willen weten welke uitgeverijen het meest geschikt zijn voor een roman als deze, want zelf heb ik daar niet voldoende inzicht in.
Voor zover ik dat kan beoordelen is jou roman een genre op zich. Ik schreef al - jouw roman gaat over heel erg veel. Zoveel dat ik [wie wel?] niet kan zeggen welke uitgever zoiets wil. De tip van @Hay is duidelijk en simpel. Het kan nog een fractie simpeler. Ga gewoon Googlen op trefwoorden waaraan jouw roman voldoet. Welke boeken zijn er dan. Ik heb er 5 gevonden. Die worden uitgegeven door twee uitgevers. Dat lijkt mij een begin. Ik twijfel er niet aan dat jij dat al hebt gedaan. Dus daarom mijn tip - zoek het bij andere BN.
Welke uitgeverijen geven dit genre uit en waar heb ik de meeste kans om binnen te komen? Daarna kan ik altijd nog kijken wat ik doe. Alvast bedankt voor uw reacties!
Alle uitgevers willen - hebben de ambitie - geld te verdienen. Als jouw roman goed is willen alle uitgevers jouw roman. Wat vandaag actueel is - op basis van een beslissing die misschien wel 6 maanden geleden is genomen - kan morgen rommel zijn en daarom acht ik het toch verstandig dat jij, maar ook een ieder ander die zijn/haar roman wil vermarkten, zich toch een fractie gaat verdiepen in hoe je eerst jezelf zou willen profileren. Investeer bijvoorbeeld in een oplage van 1000 of als je heel ambitieus bent, 10.000 exemplaren - huur een stand op de Deventer Boekenmarkt - en verkoop jouw boek zelf. Ik weet dat er sponsenverkopers zijn - die de ambitie hadden een vette Mercedes te kopen zonder lening - die er een Porsche bij hebben gekocht. Ambitie is slechts een woord. De betekenis is voor een ieder anders.

Lid sinds

1 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De Syrische burgeroorlog is voor mij een droomonderwerp. Ik kan me onderscheiden met het geven van lezingen in bibliotheken en op universiteiten op zo'n jonge leeftijd. Dat is ook hoe ik mezelf wil profileren en tot nu toe zijn de reacties op mijn lezingen erg positief. Ik ben in ieder geval verder geholpen met de tips die ik heb ontvangen, waarvoor dank. Ik zal kijken of ik een bezoekje aan de autodealer kan brengen, maar als ik niet met de nieuwste C-klasse thuiskom, is er ook geen man overboord.

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De Syrische burgeroorlog is voor mij een droomonderwerp. Ik kan me onderscheiden met het geven van lezingen in bibliotheken en op universiteiten op zo'n jonge leeftijd. Dat is ook hoe ik mezelf wil profileren en tot nu toe zijn de reacties op mijn lezingen erg positief.
Ja, en dat bewonder ik ook echt. Maar het ging/gaat je om de verkoop van jouw roman. Neem je ook je boek mee naar die lezingen - voor de verkoop met jouw handtekening?
Ik zal kijken of ik een bezoekje aan de autodealer kan brengen, maar als ik niet met de nieuwste C-klasse thuiskom, is er ook geen man overboord.
Correct, ik kwam [eens] en kom [nu] thuis met een Toyota Prius dankzij praatjes over KI.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Ik heb een roman geschreven, ik heb een uitgever gevonden, de roman is goedgekeurd door NBD Biblion en hij ligt in verschillende bibliotheken. (...) Is het slim om over te stappen en zo ja, welke uitgeverij is dan een logische vervolgstap? Een grote uitgeverij proberen of juist een meer gespecialiseerde?
Probeer de vragen eens vanuit een uitgeverij te beantwoorden: Zou er een zijn die een reeds uitgegeven boek wil, kan en mag uitbrengen? Wij weten niet hoe het contract eruitziet dat je hebt ondertekend, maar hoe zit het met het publicatierecht? Niemand kan zomaar een boek waarop rechten rusten, overnemen. Wanneer een boek al in de biebs te vinden/lenen is, waarom zou een uitgeverij het boek voor de tweede keer daar willen onderbrengen? What is in for him? Overstappen kan je nooit eenzijdig doen.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het grote probleem is dat je voor een POD hebt gekozen, zoals anderen hier ook al aangeven. Het feit dat je boek een prikkelend thema heeft, hielp je om flink wat PR te genereren. Maar waar een POD in faalt is dat ze niet actief boekhandels benaderen en bevoorraden. Je blijft afhankelijk van mensen die je op de radio horen en dan de moeite nemen je boek te bestellen (al dan niet via hun plaatselijke boekwinkel). Je loopt dus nooit 'toevallig in handen' tijdens het winkelen. Je vraag over overstappen naar een echte uitgeverij lijkt me alleen te beantwoorden door zo'n uitgeverij. Ik raad je daarom aan om uitgevers met je verhaal te benaderen en uit te leggen wat er is gebeurd. Vraag hen of ze interesse hebben. Ik vrees alleen dat dat niet het geval zal zijn. Het feit dat je nu al je PR momenten hebt gehad, betekent dat het dubbel moeilijk is voor een uitgever om je nogmaals onder de aandacht te brengen. Ook zal het geen aanbeveling van je MS zijn dat het na al die PR slecht heeft verkocht. Maar het beste wat je doen kan is open kaart spelen en zelf op onderzoek gaan naar de mogelijkheden. Vraag het uitgevers. Zoek naar een ingang om te overleggen over mogelijkheden. Als uitgevers daar geen interesse in hebben houdt het helaas wel even op. Dan is je enige alternatief dat je zelf actief naar boekhandels gaat en probeert hen te overtuigen om je boek op voorraad te nemen. Helaas weinig kans, omdat boekhandels dat eigenlijk nooit doen met POD uitgaven. De ervaring leert immers dat die bijna niks verkopen, alleen aan vrienden en familie van de auteur.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Stuur een boek naar de kranten. Boekscout verkoopt een paar duizend exemplaren per boek? Ken je namen? Je moet wel geduld hebben als je een manuscript naar een reguliere uitgever stuurt. Soms duurt het heel lang voordat je een reactie krijgt.