Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ervaringen Brave New Books

Hoi, Iemand ervaring met Brave New Books? Ik lees dat je zowel met als zonder ISBN-nummer een e-book en/of gewoon boek kan aanmaken. Zonder ISBN wordt het enkel via bol.com verkocht en met ISBN ook via het Centraal Boekhuis. Nu ja ... zo begrijp ik het toch van website. Ze verzekeren dat na 5 dagen je je boek ziet in de webshop. Ik ben ondertussen 8 dagen verder (werkdagen), maar nog niks te zien. Dus daarom dat ik toch maar eens op zoek ga naar ervaringen hiermee. Mijn bedoeling was: elke novelle via e-book aanbieden, zonder ISBN-nummer (aangezien je bij BNB 12,75 euro betaalt per nummer) en dan als ik er 2 of 3 heb, ze te bundelen en met ISBN-nummer te koop aan te bieden. Maar aangezien het nu al vanaf het begin niet zo vlotjes verloopt, ben ik toch aan het twijfelen om niet via de gewone kanalen te proberen. Maar waar kan ik dan het best een uitgeverij vinden die e-books uitgeeft? Alvast bedankt voor jullie tips en info! Groetjes, Els

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Els, Het lijkt er toch op dat een ISBN nodig is om op Bol verkocht te worden en dat is ook mijn herinnering van het geheel. Andres was je ebook al lang op Bol te zien geweest. Als ik jou was zou ik een mailtje sturen naar de support van bravenewbooks en vragen hoe het nu precies zit. Ze antwoorden altijd vlot. Zelf zou ik nog even volhouden en uitzoeken hoe het zit. Vooral omdat je je ebooks voor de zomer al beschikbaar wilt hebben en dat gaat je niet lukken met een reguliere uitgeverij. Zelf boeken uitgeven is een marathon en geen sprint en het loont om je ergens voor langere tijd in vast te bijten. Wat vooral belangrijk is voor een self-pubber is nieuwe boeken schrijven. Nieuwe boeken zijn een belangrijke marketing tool, aangezien een nieuw boek ook weer verkopen opleverd voor het oudere boek.. Ook is het nu eenmaal zo dat als je wat geld wil verdienen met self-pubben, je een beetje moet investeren. 12,75 euro is dan nog niet eens zoveel. Als je nog andere manieren van distributie wilt vinden dan kun je ook altijd via Smashwords je ebooks uitgeven. Dan mogen ook Nederlandse boeken zijn. Zij distribueren o.a. naar Kobo en Apple. Ook op Amazon mag je sinds eind vorig jaar Nederlandse ebooks publiceren. Dit gaat via KDP. Smashwords en KDP zijn beide helemaal gratis, maar hebben een kleiner lezersbereik in Nederland. Toch is het altijd goed je ebook op zoveel mogelijk sites aan te bieden. Veel succes! Maria

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor de info! Ik heb ondertussen mailtje gestuurd en wacht rustig af. Het is inderdaad geen sprint. Bij mijn andere verhalen gaat er ook meer tijd over gaan. Dit verhaal had ik al lange tijd af en moest dus enkel gepubliceerd worden, gelukkig.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Oh ja ... moest het zo zijn dat zonder ISBN-nummer hij niet verkocht wordt op bol.com, dan snap ik niet wat het nut is om te publiceren zonder. Ze doen het op hun website echt zo lijken dat het perfect mogelijk is, maar dat het dan enkel op bol.com verkocht wordt en niet kan gebruikt wordt voor distributie naar gewone boekenwinkels. Ik heb nog 1 novelle, die ik wel zeker tegen de zomer wil uitbrengen. Maar voordeel van een novelle is dan dat het veel korter is dan een gewone roman, en daardoor toch wel iets sneller klaar is. En dan bedoel ik echt puur het schrijven en herschrijven. Het zijn 36 pagina's ongeveer (A4) Maar moest het niet lukken ... geen probleem. Liever iets langer wachten en een kwalitatief boek afleveren, dan snel snel iets laten maken en pulp hebben. Daar ben ik me ondertussen van bewust.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zoals ik het begreep is er ergens (waar weet ik niet) een website van bravenewbooks, waar de ebooks worden verkocht zonder ISBN. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat ze daar veel verkopen, aangezien het niet te vinden is... Ben benieuwd wat hun uitleg is. Geduld is inderdaad belangrijk. :) Ik ben al anderhalf jaar met een nieuwe serie bezig en heb nog steeds geen woord daadwerkelijk op papier gezet.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
He, da's raar! Ik had gister in de zoekbalk gezocht haar topics hierover en deze kwam er niet op! Bedankt voor de link @fritztheknife: Ik ben bezig met een kinderboekenserie. Heb al maanden ideetjes, maar er staat er ook nog maar eentje op papier :) Idem met mijn novelles. Die moeten eerst weken tot maanden in m'n hoofd sudderen en dan staan ze best snel op papier. Maar ja ... dan doe je er nog maanden over om eentje te schrijven. Plus dan nadien nog een tijdje herschrijven natuurlijk

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ondertussen heb ik mail van BNB gekregen. Zonder ISBN-nummer wordt je boek nergens gepubliceerd, terwijl dat wel zo op je dashboard te zien is. Je kan die dus enkel gewoon voor jezelf kopen en dan zo doorverkopen. Heb mailtje terug gestuurd dat het niet duidelijk is op de website, en dat die optie dan eigenlijk gewoon overbodig is. Wel op een beleefde manier, want ik wil het echt wel weten. Wel spijtig ... want ik zat er echt op te wachten. En 12,75 euro per e-book en per gewoon boek betalen, dat vind ik wat te veel van het goede. Dus dan toch maar de kans wagen en naar reguliere uitgeverijen sturen :)

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jammer dat je het opgeeft wat betreft BNB, Els. Via Smashwords kun je je ebook wel gratis publiceren, het komt dan alleen niet op Bol. En dan is er nog altijd Amazon. Maria

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Oh maar ik heb nog wel plannen hoor :D maar nu kaap ik hier even het topic haha. Ik ga gewoon ipv novelle per novelle, gewoon bundelen. 3 per keer. En dan wel met ISBN-nummer. Maar novelle per novelle en dan elke keer 2 keer 12,75 euro betalen, vind ik best veel.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En misschien ze wel apart aanbieden bij smashwords :p dat moet ik nog bekijken :) Hoe meer kanalen, hoe beter he. Ik heb nu inderdaad wel die e.pub van BNB Maar mag je eigenlijk op verschillende kanalen hetzelfde boek publiceren? Ik ben nogal een leek op dat gebied.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, dat mag. Je moet er echter wel rekening mee houden dat op je copyright pagina (ook wel 'front matter' genoemd), je de juiste naam van het distributiekanaal zet. Als voorbeeld bij mijn boeken staat er in de front matter: Titel boek Door Maria Uitgegeven door XX (de naam van mijn uitgeverij) via Brave New Books Copyright 2010 Maria En dat is dus voor ieder distributie kanaal anders. D.w.z. alles dat ik via Smashwords uitgeef, staat 'Smashwords editie' in. Via BNB, 'BNB editie' etc. Stel dat je rechtstreeks op Kobo publiceerd (wat kan, maar dat heb ik nog niet geprobeerd), dan komt er Kobo editie te staan. Het lijkt ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk wel mee.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Graag gedaan, Els. Ik heb gemerkt dat in het self-pubben het een goed idee is een eigen uitgevernaam te bedenken. Dat staat professioneler dan iets daadwerkelijk uitgeven onder je schrijversnaam. Ik heb die van mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar dat is omdat ik mijn uitgeverij als een bedrijf zie. Moet iedereen zelf weten, natuurlijk. :)

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dus bij auteur zet jij dan je uitgevernaam? Haha ik ben echt blond op dat gebied :) Of zet je dan als auteur je naam en dan uitgegeven via BNB (bv) door je uitgevernaam Zou wel een goed idee zijn, aangezien ik een naam heb, die hier in in 1 stad al 2 keer voorkomt :) Handig ook wanneer je naar dezelfde dokter gaat ;)

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat laatste. Al zou ik zeggen Uitgegeven door XX (uitgevernaam) via BNB. Je auteursnaam blijft je auteursnaam. Die naam komt op de kaft en ook in het vakje 'schrijver' bij het uploaden van je ebook op bijv BNB. Het zou kunnen dat er bij het uploaden nog een vakje is voor 'uitgeverij'. Daar zet je dan de uitgevernaam.

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het volledig ge-automatiseerde systeem van Brave New Books werkt qua opmaak van het boek niet slecht; over de kaften ben ik tevreden; helaas niet over de communicatie en service. A. bij mijn eerste boek zag ik op een foto die ook in de krant er goed uitkwam (en óveral elders!) dat ik een rode pieper had; hun reactie: we kunnen die foto voor jou in orde maken voor het gebruikelijke uurtarief Daar ben ik dus niet ingetrapt B. recent twee boeken als proefexemplaar besteld en jawel; bij dezelfde proefdruk toch anders afgesneden na het binden; kantlijn verschilde, dus marges nog ruimer maken C. Vervelend is dat ik met 3 x mailen nog niet gehoord werd; de genen die blijkbaar al hun mails moest beantwoorden had - zoals dat in CallCentra gebeurt een hele lijst, tijdsdruk en leest maar half en op die helft krijg je dan een half antwoord( half maal half is kwart!) Als je ze dan eens bij de les roept is men beledigd. Voor een Mediabedrijf presteren ze kwa communicatie echt beneden de maat. Nu goed er zijn genoeg andere bedrijven voor online-printing (met zelfde systeem werkt ***) en zelfs de traditionele drukkers die in China laten drukken zijn tegenwoordig nog goedkoper ook!

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb een proefexemplaar laten drukken bij BnB. Zag er prima uit. Ik heb zelf de cover aangeleverd, dat kan namelijk ook. Al vond mijn vormgever het wel vreemd dat dit als Jpeg aangeleverd (geupload) moest worden. Als je hulp nodig hebt kun je dat allemaal online vinden, zelfs links waar je Word om kunt zetten in epub. Heb een vraag gesteld: binnen twee dagen antwoord. Netjes toch?

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Png gaat blijkbaar ook. Heb ik geprobeerd en dat werkte goed. Uiteindelijk is mijn boek wel ergens anders uitgegeven :) Maar idd qua hulp krijg je snel reactie of is het te vinden op de site zelf.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb zelf de cover aangeleverd, dat kan namelijk ook. Al vond mijn vormgever het wel vreemd dat dit als Jpeg aangeleverd (geupload) moest worden.
Daar kan ik me iets bij voorstellen. Jouw cover bevatte waarschijnlijk foto en tekst (titel en naam auteur). Een foto bestaat uit pixels oftewel raster. Een tekst uit vectoren. Jouw vormgever heeft tekst en beeld waarschijnlijk samengevoegd in een DTP-programma (bv. Indesign). Normaliter zou de vormgever wanneer hij/zij er klaar mee is, er een pdf van maken. Daardoor wordt het een geheel maar blijven de vectoren, vectoren en de pixels, pixels. Wanneer je er een jpeg of een png (het voordeel boven jpeg hiervan is dat het bestand gecomprimeerd wordt zonder dat er sprake is van waardeverlies) van maakt worden de vectoren, pixels. Daar zul je niets van zien (als het goed is) maar kijk je van dichtbij zullen de randen van de tekst gekarteld zijn. Zie voorbeeld: https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:VectorBitmap… Wat ik me overigens afvraag is waarom op de website van Bol onder de cover van een BNB boek nooit een button staat met daarop 'inkijkexelaar'. Tal van boeken hebben dat wel, ook tal van boeken niet. Bestaat die optie als je bij BNB een boek uit gaat geven?

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
:thumbsdown: Zo met Brave New Books heb ik het helemaal gehad; reageren niet op klachten over upload en zijn beledigd als je ze daar op wijst en vraagt om binnen een dag te reageren op een mail. Had van een boek voor de afwisseling eens 2 proef exemplaren besteld en jawel; het afsnijden is per exemplaar anders. Laat dit bericht svp staan want niemand in Nederland wil nog van censuur beschuldigd worden!

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ben nog eens aan het kijken bij Brave New Books ivm prijzen Je kan kiezen tussen exclusief voor bol.com of opname bij het Centraal Boekhuis. Bij ebooks kan je hetzelfde kiezen en heb je de optie Kobo ook nog. Wat zouden jullie verkiezen. Opname in het CB of exclusief voor bol.com ? Ik kom er echt niet uit wat het beste zou zijn. Ik ben bezig met al mijn kortverhalen te bundelen en kom toch al aan een boek van ongeveer 200 pagina's. Daar komen er nog een stuk of 100 bij. Ik wil het tegen kerst aanbieden, als ebook en in papiervorm. Maar ik kom er dus echt niet uit wat het beste is. Opname in het CB lijkt me interessant, omdat ik binnenkort bij de Standaard Boekhandel ga onderhandelen voor mijn ander boek daar te koop aan te bieden, maar bij bol.com denk ik dat je toch sneller meer bereik hebt, omdat er toch vele mensen met de feestdagen daar hun aankopen doen.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het centraal boekenhuis is interessant als je verwacht dat veel mensen bij de boekwinkel om je boek vragen en het besteld wordt. Boekwinkels letten op verzendkosten en leveringsmomenten, voor hen is het handig als ze alles bij dezelfde kunnen bestellen. Bol.com is interessant als je verwacht dat je doelgroep het liefst zelf online bestelt, zonder tussenkomst van de boekwinkel.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
# 24: heb je daar een prijzenlijstje bij, Els, met daarbij de opties? Dus wat krijg je voor het een, wat voor het ander? En dan heb je nog de wet op de vaste boekenprijs, althans in NL. Je moet er rekening mee houden dat bij bol de verzendkosten 'gratis' zijn voor de koper, d.w.z. dat jij als verkoper ze dus in je verkoopprijs moet calculeren, want de post bestelt niet gratis. Kijk even wat de verzendkosten zijn (dat is niet enkel porto, maar ook het materiaal waarin je je boek verzendt). Plus dat de diverse aanbieders een korting willen op jouw verkoopprijs. Hoe hoog is die korting bij de een, en bij de ander? Even goed rekenen, dus, zodat je een goede vaste prijs hebt, waar je zelf niet op toelegt.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank je voor de info Thérèse. Ik ga het even verder berekenen. Qua overschot dat ik eraan over hou komt het ongeveer op hetzelfde. Maar inderdaad de portkosten had ik nog niet berekend.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Na lang rekenen, herberekenen, optellen, aftrekken ... samen met mijn man (ben ik blij dat hij boekhouder is ;) ) heb ik beslist om mijn paperback bij BnB uit te brengen en exclusief op bol.com Mijn ebook zal ik via Smashwords en Amazon uploaden. Blijkbaar distribueert Smashwords ook naar bol.com, als je de stijlgids volgt en zo in de premium catalog komt (waar ik altijd naar streef) Dus dan vind ik het niet nuttig om nog een extra ISBN via BnB te betalen, als het gratis kan via Smashwords.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Els, Ik neem aan dat je Smashwords en Amazon apart hebt gedaan? Je kan op Smashwords ook distibutie naar Amazon aanklikken, maar dat heeft nog nooit gewerkt. En mag ik vragen waar je hebt gehoord dat Smashwords naar Bol distribueert? Voor zover ik weet doet Smashwords dat niet, maar Kobo wel. Het rare is dat als je je ebook via Smashwords naar Kobo distribueerd, Kobo het weer doorzet naar Bol. Is dat wat je hebt gedaan? Zo ja, dan ben ik benieuwd waar je royalties uitbetaald gaan worden, aangezien je ook een BNB account hebt. Bij mij is dat vreemd genoeg toch via mijn Bravenewbooks account en niet via Smashwords. Het zit allemaal een beetje in de soep, dus. Ik zou liever via Smashwords betaald willen worden, want dan krijg ik 60%. Nu via BNB is dat iets van 35-40%. Misschien moet ik eerst mijn account bij BNB opzeggen voor ik betaald ga worden via Smashwords. Ik snap het niet goed meer, en BNB is ondertussen zat van mijn veel te ingewikkelde emailtjes. Maria

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Amazon moet ik nog in orde maken. Hij staat momenteel enkel via Smashwords. Heb tijdens de week veel meer tijd, vandaar ;) ik moet dat komende week eens bekijken. Dat van bol.com heb ik gelezen bij de FAQ. Daar staat dat ze distribueren naar Kobo en daarom ook naar bol.com Of het werkelijk zo is, zal ik nog moeten bekijken. Het boek is nog in verwerking, zowel bij BnB als bij de distributie naar de verdelers van de ebooks. Tegen het einde van de komende week zal het wel in orde moeten zijn. Ondertussen ook beetje gecheckt bij de standaard boekhandel en daar kan je hem al bestellen als paperback en wordt hij 6/10 verwacht. Ben daar dus supertrots op! Volgende week begin ik aan de promotie, want zoals ik hier al vroeger had gelezen, ondervind ik nu zelf. Van vrienden en familie moet je niks verwachten. Zo goed als niemand reageert op gedeelde berichten, niemand die maar eens de moeite doet om me zelfs nog maar te feliciteren! Zonde, maar ik wist dat het er zat aan te komen. Hopelijk brengt promotie iets op. Zal daarbij al jouw gouden regels nog eens bekijken ;) een vriendin van me (één van de weinigen die interesse toont :p ) had gezegd dat ik zeker een boekenpresentatie moest proberen te doen. Maar dat is echt wel een grote drempel