Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

De Rekenkamer. Wat kost een boek?

Lijkt me leuk. Morgen op NPO 3, 20.25 u. De rekenkamer: Wat kost een boek?

Lid sinds

6 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Goed programma. Volgens mij hoopt mijn man nog steeds dat ik ooit stinkend rijk wordt met mijn schrijverij, maar als ik dit zo zie is dat totaal niet realistisch.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Toch blijf ik die 40% boekhandelskorting heel hoog vinden.

Lid sinds

6 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Maar de boekhandels hebben misschien ook wel de meeste kosten van het geheel. Zij moeten een hele winkel runnen he. (dus huur van het pand, gas/water/licht, personeel)

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Die onkosten die je nu beschrijft maken ze allemaal. Een drukkerij heeft ook werknemers en verbruikt heel wat meer stroom dan een boekhandel.

Lid sinds

6 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja maar in een drukkerij gebeurt ook veel meer dan in een boekhandel. Die papierfabriek draait ook op vanalles en toch kost dat papier maar 30 cent.

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ok... Maar waar komt nu die 40% vandaan? Wat ik nu uit de documentaire haal is de bijdrage aan het CB de enige overhead die de boekhandel maakt, die de andere groepen niet maken. Ik weet niet hoe hoog die bijdrage is, maar ik kan me niet voorstellen dat dit de boosdoener is.

Lid sinds

6 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
En de vervoerskosten van de vrachtwagens. Maar ik denk dat de verhouding tussen vaste lasten en omzet bij een boekhandel veel schever is dan die van een drukkerij bijv.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Volgens mij maakt een gemiddelde drukkerij per uur veel meer eindproducten dan dat een gemiddelde boekhandel eindproducten verkoopt. Een boekhandel moet dus om dezelfde kosten eruit te halen per eindproduct meer verdienen.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik denk dat een boekhandel in verhouding meer overhead maakt. Een drukkerij bijvoorbeeld draait non-stop op volle toeren. Een boekhandel verkoopt soms uren niets, maar moet wel draaiende blijven. Personeel in een drukkerij is ook non-stop bezig met het afleveren van een product dat geld oplevert, een medewerker in een boekhandel kan soms best veel tijd stoppen in een klant die uiteindelijk toch niets koopt. Met andere woorden, kosten die een drukkerij maakt gaan allemaal direct naar een product, terwijl kosten die een boekhandel maakt niet altijd omzet betekend.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Fijn dat twee mensen nog even in andere woorden veel duidelijker zeggen wat ik eruit probeerde te stamelen :P
graag gedaan :)

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
De verhoudingen tussen de diverse bedrijven die samen zorgen voor de totstandkoming van een boek kun je niet zomaar naast elkaar leggen, de uren optellen en daarop de inkomstenverdeling baseren. Een lijstje van 'onder anderen' (de lijst is niet compleet, maar bedoeld om een kleine vergelijking te maken): 1. De schrijfuren die een schrijver maakt, zijn doorgaans niet te vereffenen met een acceptabel uurloon. De kosten gaan volledig voor de baat uit (hij krijgt een voorschot, maar dat is zelden zo hoog als een jaarloon - de minimumtijd om een boek van enige kwaliteit te schrijven - en de royalty's krijgt hij achteraf). 2. Een uitgever zit in een pand, met alle kosten van dien, heeft personeel in dienst, kennis, contacten (beurzen), kantoorinventaris, moet ook de vormgever betalen, de graficus, de illustrator, de bandontwerper, de advertenties, brochures en andere promotiematerialen (ook niet-gedrukte, maar digitaal is niet gratis). 3. Een drukker heeft niet alleen een drukpers staan - een beetje drukpers begint bij een aanschafprijs van een miljoen - , meestal heeft hij er meerdere; ook heeft hij andere machines staan, zoals snij-, vergaar-, hecht- en vouwmachines en allerhande materialen waarmee hij werkt, denk aan inkt en toebehoren (vloeistoffen), met bijbehorende, wettelijk verplicht beveiligde ruimtes en natuurlijk papier in soorten (dat klimatologisch opgeslagen wordt). Idem bedrijfspand, kantoorinventaris, auto('s), heftrucks, noem maar op. Een drukkerij drukt overigens niet non-stop. Dat zou mooi zijn, maar is niet reëel, net zomin als de illustrator en graficus constant opdrachten hebben. 4. Het Centraal Boekhuis heeft gebouw(en), inslag-, opslag- en uitslagkosten (logistiek en administratief), vrachtwagens, kantoorinventaris, personeel. 5. Een boekhandelaar heeft een winkel, het liefst op een goede locatie (daar hangt een prijskaartje aan), personeel, administratiekosten, idem kantoorinventaris. Het is natuurlijk zo dat een drukker - wanneer alles gereed is - sneller boeken drukt dan de winkelier ze verkoopt, maar dat is een heel scheve vergelijking, omdat wanneer de winkelier de boeken niet verkoopt, hij ze vanwege recht van retour terug kan zenden. Dit zijn de 'onder andere kostenposten' van de diverse betrokkenen. Het gaat dan niet om verzekeringen, licht, water, elektra en dergelijke. Die hebben alle bedrijven, het een wat meer dan het ander. Tot slot maken de diverse bedrijven lange termijn prijsafspraken. Wat in de contracten staat, weten wij niet. Alleen daarom al is het moeilijk iets kloppends en definitefs te zeggen over de verschillende kosten en opbrengsten (wat weer iets anders is dan winst). In het programma miste ik overigens - waarschijnlijk om bovenstaande reden - een totaaloverzicht. Af en toe werd een percentage getoond, maar het slotoverzicht bleef uit. Aan de kosten voor een e-book werd volledig voorbijgegaan.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Aan de kosten voor een e-book werd volledig voorbijgegaan.
De vraag was; "Wat kost een boek." Een e-book is geen boek. Wat een e-book kost is wel interessant maar nog niet aan de orde. Mogelijk was dit programma een verborgen opzetje om meer mensen te bewegen een e-book te kopen. Al was het alleen maar om het aantal bomen die we dan laten staan. En het aantal mensen die we laten gaan. Bedankt voor dit complete overzicht. Maar dit programma was vooral leuk omdat er nu emoties te zien waren bij de mensen die betrokken zijn in het kostenplaatje van een boek. En ik zag veel bedenkelijke emoties.

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Weinig nieuws geleerd, behalve dat er voor papier bomen van 100 jaar oud gebruikt worden... :o

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor de verhelderende uitleg, Therese. [quote:]Een veelgestelde vraag door kijkers. Wat kost een boek wil men weten. De Rekenkamer vroeg het de schrijver, de uitgever, de papierfabriek, de drukker, en de boekhandelaar. Vooralsnog lijkt de boekenbranche een kwestie van liefdewerk en oud papier. Hoeveel bomen gaan er eigenlijk in een roman en hoe zit het met het e-book? Met o.a. Ronald Giphart.[/quote] Zoals je ziet stond het wel degelijk in de aankondiging, Yrret Van het zetmeel wist ik ook niet, Koenie. Maar de vraag over het e-book blijft interessant. Gelden daar dezelfde percentages voor, minus die van de drukker en de papierfabrikant? Zo ja, wie krijgt dat gedeelte dan? Als ik bij Bol een ebook bestel, krijgen zij dan ook 40 procent?

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Ik heb het wel geweten, nu niet meer. Dus hier heb je niets aan. Ik weet wel dat ik voor een verkocht e-book van 7,95 euro 1,57 per exemplaar ontvang. De btw voor een e-book is 21%.

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Ik weet wel dat ik voor een verkocht e-book van 7,95 euro 1,57 per exemplaar ontvang.
Dat is dan 18,5 %. Via welk kanaal was dat, Tja?
Als ik bij Bol een ebook bestel, krijgen zij dan ook 40 procent?
Bol rekent au fond niet zoals fysieke boekwinkels; maar een e-book is geen fysiek boek, en de Wet op de vaste boekenprijs geldt niet voor e-books. De kost- en verkoopprijs worden daarom anders berekend.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Bol.com.

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Thundernimf, zou je de url kunnen geven. Ik kan de uitleg namelijk nergens vinden op de site van De rekenkamer.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
OMG, ik heb dat artikel nu voor het eerst gelezen... en ik ben eigenlijk best neidig... Minstens één van de tabellen klopt voor geen meter... btw technisch... daar wordt ik helemaal kriegel van... brr... Hoe geloofwaardig zijn ze dan nog?

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Likaiar, heb je het nou over het BTW-tarief van een e-book? 21% BTW over €7,50 is inderdaad geen €5,40. Volgens mij moet dat €5,93 zijn. Maar ik denk niet dat daar opzet in zit. Of bedoel je iets anders?