Start » Forum » Het uitgeefproces » Uitgeven » Ik schrijf een boek en wil het uitgeven, wat zijn goede uitgevers?

Ik schrijf een boek en wil het uitgeven, wat zijn goede uitgevers?

15 reacties [Laatste bericht]
nini1199
Laatst aanwezig: 4 jaren 25 weken geleden
Sinds: 3 Jun 2013
Berichten: 24

Ik schrijf een boek en wil het uitgeven, wat zijn goede uitgevers?

Ik ben 13 jaar en ben bezig om een boek te schrijven.
Volgens mijn ouders en vriendinnen ben ik erg goed.
Ik wil het graag uitgeven, weet iemand een uitgever die niet zo moeilijk doet over leeftijd???

Reacties

mezelf
Laatst aanwezig: 29 weken 1 dag geleden
Sinds: 10 Okt 2009
Berichten: 101

Daar zijn hier al enkele topics over, dus je zou de zoekfunctie kunnen gebruiken wink
Wat ik uit die topics wel onthouden heb, is dat je eerst je boek moet afwerken alvorens je aan uitgeven denkt. En dat je niet enkel "goed, rekening houdende met je leeftijd" moet zijn, maar dat je echt "goed" moet zijn. Daar is doorgaans net iets meer tijd voor nodig, wat je echter niet weerhoudt om nu toch al door te schrijven en iets af te werken.

Ik ben helemaal niet jaloers,
want ik verdrink mijn geld
terwijl jij erin verdrinkt.

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 48 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

En dat vrienden en familie doorgaans niet erg kritisch zijn...

Scribendi salutem!

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Samenvatting van eerdere antwoorden:
- Geen uitgever doet moeilijk als het echt een goed boek is. De kans dat je een echt goed boek hebt geschreven is echter nihil (minder dan 1%).
- BoekScout Yo! is een POD-uitgever die zich speciaal op jonge schrijvers richt.
- Denk goed na of je echt op de 13e wilt debuteren, of dat je nog wilt groeien en als volwassene met een echt goed boek de markt wilt veroveren.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 40 weken 15 uren geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732
nini1199 schreef:

Volgens mijn ouders en vriendinnen ben ik erg goed.

Hoi, Nini. Ik ben 843 dus ik matig mij aan op grond van mijn senioriteit een mening te hebben over dit onderwerp. Je kunt dit als "gezeik van een oude man" afdoen, maar toch wil ik je iets vertellen; misschien heb je er iets aan.

Als iemand iets zegt dan heeft ie daar belang bij. Je ouders ken ik niet, maar ik kan me voorstellen dat ze graag hun kinderen positief stimuleren. Geweldig! Zo hoort het ook! Maar of het waarde heeft in de harde wereld van de commercie, is maar de vraag. Je vriendinnen evenzeer, en hier kan het fenomeen een rol spelen dat ze jouw schrijfsels spiegelen aan die van hen zelf. Dus als die van hen bedroevend zijn, kan die van jou iets minder bedroevend zijn en daarom in hun ogen super lijken. Goed en beter zijn doodsvijanden. Ik praat natuurlijk volledig in het ongerijmde (ik ken je werk niet), maar fictieschrijven is niet zo heel gemakkelijk.
Wat Schlim zegt, klopt wel aardig. Post hier eens wat en leer van de feedback die je krijgt. Er zijn hier mensen die heel aardig zijn en veel geduld hebben met beginnende schrijvers om ze verder te helpen. geef zelf ook commentaar op verhalen hier. Er zijn verhalen die beogen zich te richten op jouw leeftijdsgroep. Lijkt me dat je dan iets kunt terugdoen.

Ik wens je veel succes. Talenten zie ik graag en help ik graag verder, dus daag me uit!

Groetjes,
Leonardo Pisano
geb. 1170 but alive and kicking

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 39 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004

Dag Nini. Misschien kan je eens een stukje op proeflezen plaatsen. Dan krijg je andere bemerkingen dan die van je familie en vrienden. Daar kan je weer uit leren dan.
Als je de zoekfunctie rechts gebruikt, kan je heel wat vinden omtrent uitgeverijen.

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerst/winterverhaal Frede en de Kerstman, het paas/lenteverhaal Ebba, de eerste paashaas, het zomerverhaal Soraia, kind van de zee en het halloween/herfstverhaal Jacks Lantaarn via www.leenlefebre.be.

Roomijs
Laatst aanwezig: 1 jaar 31 weken geleden
Sinds: 6 Mei 2012
Berichten: 26

Misschien kun je eerst aan schrijfwedstrijden mee doen. Ik ben 14 en ik doe dat zelf ook best veel. Het is leuk om je te meten met anderen en je kunt er mooie resultaten mee bereiken. (publicatie bijv.) Ik heb zelf al meerdere schrijfwedstrijden gewonnen. Succes met schrijven !

nini1199
Laatst aanwezig: 4 jaren 25 weken geleden
Sinds: 3 Jun 2013
Berichten: 24
wolfke schreef:

Dag Nini. Misschien kan je eens een stukje op proeflezen plaatsen. Dan krijg je andere bemerkingen dan die van je familie en vrienden. Daar kan je weer uit leren dan.
Als je de zoekfunctie rechts gebruikt, kan je heel wat vinden omtrent uitgeverijen.

Dat heb ik net gedaan,
Dit is het onderwerp:
[oorlog] Het eerste hoofdstuk van mijn oorlogsboek

nini1199
Laatst aanwezig: 4 jaren 25 weken geleden
Sinds: 3 Jun 2013
Berichten: 24

Bedankt voor jullie reactie's

ZENODotus
Laatst aanwezig: 4 dagen 15 uren geleden
Sinds: 21 Jun 2008
Berichten: 305

Ik heb het ook al in eerdere topics gezet... 13 is echt wel heel erg jong om een boek die de moeite is te publiceren... Zoals mezelf ook al zegt een publiceerbaar manuscript moet goed zijn ondanks je leeftijd, niet voor je leeftijd.
Ik snap het wel hoor... Als kind had ik ook zoiets: het kan nooit snel genoeg gebeuren... Alles moet snel, snel, snel! Doet me denken aan de slogan van Veronica: "Je bent jong en je wilt wat!" wink Maar je hebt echt nog zoveel tijd... Schrijven moet ook vooral leuk blijven, zoals iemand anders ook zegt, denk pas aan uitgeven wanneer je manuscript af is. Op die manier blijft het een hobby die later alsnog uit de hand kan lopen.
Zelf ben ik een tegenstander van POD, omdat ze niet overtuigen van je schrijfcapaciteit. En met een boek naar buiten komen, waar je niet zeker van bent dat het de moeite van het lezen waard is, zou ik zelf vreselijk vinden. Ik zou altijd met die onzekerheid te kampen hebben, die ik minder acht als er ettelijke redactieleden werkelijk achter je werk staan. Maar goed, iedereen is uiteraard anders!
Maar beleef vooral plezier aan het schrijven, dat is het belangrijkste, want dat kan niemand je afnemen!

Wat ouders en vrienden betreft, zijn ze niet altijd de beste raadgevers... Enerzijds zijn ze emotioneel met jou betrokken. Anderzijds heb je vaak als ouder een nogal vertekend beeld van je eigen kinderen, want uiteraard ben je trots op hen. En vaak ga je een werk oordelen naar de leeftijd of het niveau van de betrokkene.

Anoniem69
Laatst aanwezig: 3 jaren 5 weken geleden
Sinds: 16 Apr 2013
Berichten: 219

Goede uitgevers zijn uitgevers die veel gelezen auteurs onder contract hebben, denk ik. Zou vooral in bijvoorbeeld de bieb opzoek gaan naar boeken die qua genre en stijl lijken op dat van jou en dan kijken bij welke uitgever het uitgegeven is. Veel succes! smile

lotten
Laatst aanwezig: 28 weken 6 dagen geleden
Sinds: 8 Jan 2013
Berichten: 26

Doe mee met veel schrijfwedstrijden...

Eliesje
Laatst aanwezig: 4 jaren 14 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2008
Berichten: 1202

Beetje offtopic, maar toch wel leuk: Het eerste boek van mijn dochter (22) wordt in januari uitgegeven. Ze schreef het in de allereerste versie toen ze een jaar of 14 was, heeft er jaren aan verder geschreven, herschreven en toen stopte het. Een paar jaar geleden vond ze het terug, herschreef het en vond een uitgever wink

Trenne dich nie von deinen Träumen.
Wenn sie verschwunden sind, wirst du weiter existieren,
aber aufgehört haben zu leben.

Sanne van Zijl
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2013
Berichten: 449

Wat gaaf!
Gefeliciteerd

Dimitri
Laatst aanwezig: 5 jaren 41 weken geleden
Sinds: 15 Jun 2012
Berichten: 37

Wacht nog met het uitgeven van een boek. Ik ben 12 en vorig jaar toen ik 11 was wilde ik ook heel graag een boek uitgeven, maar met die gedachte ben ik gestopt. Ik wil liever wat oefenen en pas als ik ongeveer 20 of ouder ben nadenken over het uitgeven van een boek. Ik raad je aan om dit ook te doen, misschien krijg je er later veel spijt van dat je een boek op deze leeftijd hebt uitgegeven. (tenzij je boek echt heel goed is)
Mocht je toch perse een boek willen uitgeven, probeer het dan gewoon bij een paar uitgeverijen. Als je daar afgewezen wordt en toch nog je boek wilt publiceren, doe het dan bij Boekscout-yo. Aangezien het een POD is kun je daar sowieso wel een boek uitgeven,(tenzij dit in strijd met de wet is) maar het is maar de vraag of je het wel bij een POD wilt doen.

justus269
Laatst aanwezig: 3 jaren 17 weken geleden
Sinds: 2 Feb 2013
Berichten: 480

Ik zou wat stukjes plaatsen op proeflezen want je ouders en familie zijn niet te vertrouwen als het gaat over dingen die volgens hun goed zijn want je ouders zullen altijd zeggen dat het goed is en je vriendinnen denk ik ook.....
Als je verhaal heel goed blijkt te zijn zou ik het wel bij uitgevers proberen. En het is zeker mogelijk om je boek uit gegeven te krijgen bij een echte uitgever die zullen als het echt goed is niet moeilijk doen over leeftijd.

Find something you like to do in life, find someone to love. That's the formule of life.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!