Lid sinds

16 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

grootste boekenbeurs in Frankfurt

17 oktober 2008 - 9:43
Hallo, allemaal. Vanaf gisteren is de grootste boekenbeurs ter wereld in Frankfurt weer van start gegaan. Tot en met zondag komt de halve uitgeef wereld daar bij elkaar om te kopen en te verkopen. Is iemand hier (of bij de kinderboekenbeurs in Bologna) wel eens geweest. Ben erg nieuwsgierig naar ervaringen en/of verhalen. Het schijnt een grote opsteker voor je toekomst als schrijver te kunnen zijn. Groetjes, http://www.buchmesse.de/en/ p.s. Dries, ik weet niet of ik hem in het juiste topic gezet heb. Als blijkt van niet, dan weet je vast waar hij wel thuis hoort.

Lid sinds

16 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
17 oktober 2008 - 10:25
Ik ben er nooit geweest Favake. Ik weet wel van iemand die Italiaans studeerde en naar de kinderboekenbeurs in Bologna ging. Ze werd zo razend enthousiast dat ze zich toen omgeschoold heeft en kinderboeken uit het Italiaans is gaan vertalen. Maar niet schrijven dus...

Lid sinds

16 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
17 oktober 2008 - 10:53
Hai Eliesje, Heb ook van verschillende kanten te horen gekregen dat het echt ontzettend leuk is. Heb hier ooit eens iets over gelezen in een verdwaald topic. Volgens mij ging het toen om iemand die illustreerde en elk jaar op eigen houtje met haar werk naar die beurs in Bologna ging. Volgens mij zouden veel meer (serieuze) schrijvers er hun voordeel mee kunnen doen, door daar rond te struinen. Evt. zelfs met een vertaald fragment van hun Manuscript/boek. Wat is toch de reden dat dat bijna niet gedaan wordt in NL. Volgens mij kan dat nooit alleen maar aan de kosten liggen.

17 oktober 2008 - 10:58
[ ... ] Het schijnt een grote opsteker voor je toekomst als schrijver te kunnen zijn. [ ... ]
Hoe bedoel je dit, Esmeralda? Misschien schiet mijn kennis te kort, maar ik heb het idee dat daar uitgevers staan met hun boeken en die aan elkaar proberen te verkopen. Ik geloof niet dat het de bedoeling is dat auteurs in spe hun (al dan niet affe, maar in elk geval onuitgegeven) manuscripten aan de man proberen te brengen, wat niet wil zeggen dat je dat niet kunt proberen, natuurlijk, maar als je een goed manuscript hebt, kom je via de post ook wel bij uitgeverijen binnen. Daarvoor hoef je niet naar Frankfurt. Maar ik ben ook heel benieuwd naar ervaringen van mensen hierover.

Lid sinds

16 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
17 oktober 2008 - 11:30
Hai MJ, Zover ik heb begrepen is de beurs in Frankfurt idd gericht op het kopen en verkopen van manuscripten met potentie. Ook wordt elk jaar een land in de picture gezet (dit jaar is dat Turkije), waarvan een X aantal schrijvers extra in de aandacht gezet worden van o.a. de Duitse markt. Gaat echt om een behoorlijk aantal schrijvers. Als ik het goed onthouden heb dit jaar rond de 200 (maar hang me er niet aan op). Ben gericht op info. uit geweest en heb de conclusie getrokken, dat dit echt de moeite waard kan zijn. Een aantal jaar geleden was Nederland, samen met Vlaanderen die eer gegund en het heeft deze schrijvers op internationaal gebied geen windeieren gelegd. Of het slim is om daar heen te gaan met een onaf MS??? Ik vraag me wel af waarom mensen die iets in POD (met Isbn-nummer) uitgegeven hebben en in hun MS geloven daar niet heen gaan. Een deel van je promotie zul je toch altijd zelf moeten doen. Als laatste lijkt het me ook een leuke en leerzame ervaring, maar dat is uiteraard alleen mijn mening. Bovenstaande gaat dus over Frankfurt. Die kinderboekenbeurs in Bologna, daar ben ik nog niet uitgebreid achter aan geweest. Volgens mij gaat het daar weer wat anders.

17 oktober 2008 - 13:22
Bedankt voor je info, Esmeralda. :thumbsup: Nog even een paar vraagjes.
[ ... ] 1. Ook wordt elk jaar een land in de picture gezet (dit jaar is dat Turkije), waarvan een X aantal schrijvers extra in de aandacht gezet worden van o.a. de Duitse markt. Gaat echt om een behoorlijk aantal schrijvers. Als ik het goed onthouden heb dit jaar rond de 200 (maar hang me er niet aan op). [ ... ] 2. Ik vraag me wel af waarom mensen die iets in POD (met Isbn-nummer) uitgegeven hebben en in hun MS geloven daar niet heen gaan. Een deel van je promotie zul je toch altijd zelf moeten doen. Als laatste lijkt het me ook een leuke en leerzame ervaring, maar dat is uiteraard alleen mijn mening. [ ... ]
1. Bedoel je 200 Turkse auteurs? 2. Je moet dan wel opboksen tegen allerlei (inter)nationale uitgevers, en het zal ook allemaal wel niet gratis zijn, maar waarom zou je het niet proberen? Leerzaam lijkt het me inderdaad.

Lid sinds

16 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
17 oktober 2008 - 14:29
@Zjaan: :D Het is in ieder geval lekker eten en waarschijnlijk (Mei) warmer dan in NL @MJ, Ja Turkse schrijvers. (zal proberen of ik de link nog kan vinden, was iets van een semi-overheid organisatie). Ik wil persoonlijk niet via POD uitgeven, maar voor diegene die dat wel doen/willen? Natuurlijk zal het niet makkelijk zijn, maar heb het idee dat alleen via de website van de betrokken drukker/uitgever verkopen ook geen echte zoden aan de dijk zet (kan me natuurlijk vergissen!). Het lijkt mij dus zeker een goede marketingzet. Staat nog leuk op je site ook en zorgt misschien weer voor een berichtje in de krant, etc. Je kunt er in ieder geval weer mee verder. Groetjes, :)

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
17 oktober 2008 - 16:38
ik ben er weleens geweest. erg druk, erg gezellig, veel stress. en elke avond feesten die door buitenlandse uitgevers georganiseerd en gefinancierd worden - en waar dan alleen schrijvers, journalisten en redacteuren komen - en waar je het eigenlijk niet al te gezellig moet laten worden, want iedereen moet lezen, lezen, lezen...

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
18 oktober 2008 - 0:36
Ik vind het niet eerlijk: jullie maken het veels te moeilijk: inspirerende schrijfweekenden van DeEllis (in Frankrijk notabene), gezellige SOM-meetings en dan ook nog eens een (kwijl-kwijl) boekenbeurs in Frankfurt. En ik ben er al zo slecht in kiezen :retard:

Lid sinds

16 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
18 oktober 2008 - 12:23
Hai Roos, Het zal je in ieder geval geen ongeluk brengen, ik duim met je mee! Als je van je uitgeefster nog iets hoort over hoe het was, wil je dat dan doorgeven? Ik ben heel benieuwd! Groetjes,

Lid sinds

16 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
18 oktober 2008 - 15:35
Hai Roos, Het zal je in ieder geval geen ongeluk brengen, ik duim met je mee! Als je van je uitgeefster nog iets hoort over hoe het was, wil je dat dan doorgeven? Ik ben heel benieuwd! Groetjes,
Ja Esmeralda ik laat het dan weten hoor thanks!

Lid sinds

18 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
20 oktober 2008 - 12:37
Ik ben vrijdag en zaterdag, op uitnodiging van de uitgever, in Frankfurt geweest. Er is redelijk veel interesse vanuit het buitenland voor de Voetbal-serie. Vanuit Spanje, Zuid Korea en één van de grootste uitgevers van Duitsland. Het is ontzettend massaal. Mijn uitgever stond in de hal waar de kinderboeken uitgevers stonden en niet bij de Nederlandse en Belgische uitgevers. Ik vond het opvallend dat het in die hal erg rustig was. Ook op de stands waren er nauwelijks mensen, terwijl het in de hal van de kinderboeken uitgevers (waar dus geen Nederlandse uitgever te vinden was, ook Kluitman niet) ontzettend druk was. Om een beeld te krijgen. Mijn uitgever had in drie dagen tijd 200 afspraken met buitenlandse uitgevers. Dat zijn steeds gesprekken van een half uur waarin snel en gericht zaken wordt gedaan. Alleen de grote uitgevers krijgen een uur de tijd en daar wordt soms mee geluncht. Wel leuk om een keer te zien, trouwens.

20 oktober 2008 - 12:44
Bedankt voor je verslagje, Rapid. Dat is mooi om te lezen! Maar ik begrijp het niet helemaal: was het nu rustig bij de kinderboekenuitgeversstands? Of bij de Nederlandse en Belgische uitgevers? En hoe kan het dat er geen Nederlandse uitgevers waren in de hal van de kinderboekenuitgevers? Lees ik niet goed?

Lid sinds

18 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
20 oktober 2008 - 12:56
Er was een hal waar o.a. alle Nederlandse en Belgische uitgevers stonden. Querido, Kluitman, Bezige Bij, Bruna etc etc. Daar was het erg rustig en ook op de stands was nauwelijks beweging. Dan was er ook nog een hal waar de kinderboeken uitgevers stonden. Hier stond Clavis, maar verder geen Nederlandse of Belgische uitgevers. En hier was het continue erg druk. Dat komt waarschijnlijk ook omdat hier veel Duitse uitgevers stonden. Zo duidelijk, Marriejeanne?

Lid sinds

19 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
20 oktober 2008 - 13:37
Leuk om verslag te krijgen, Rapid. En erg leuk dat er interesse is voor je boeken in het buitenland!! :thumbsup:

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
20 oktober 2008 - 14:02
Ha Rapid, ja, dat had ik al gelezen in een hele nieuwe folder van Clavis, dat ze daar mee bezig waren. ;) Thoeris ook niet gezien? Of stonden die bij de algemene uitgeverijen (niet speciaal voor kinderboeken)?

Lid sinds

16 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
20 oktober 2008 - 14:10
Rapid, wat leuk om eventjes een beetje in die (boeken)keuken te kunnen kijken! Hoop voor je dat er een super :music: deal voor je inzit/aan gaat komen. Euch, kan ik je verslaggeving :D alvast inplannen voor die kinderboekenbeurs in Mei? groetjes,

Lid sinds

18 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
20 oktober 2008 - 14:25
Zjors, graag gedaan (het verslagje). Het is erg bijzonder om in het Duits een boek te signeren en dan maar te hopen dat ze er iets mee doen. Wel bijzonder hoor. Anderhalf jaar geleden stond ik nog te jubelen omdat ik mijn eigen boek in handen had en nu hebben we het over onderhandele met buitenlandse uitgeverijen, vertalen en oplages van 10.000en stuks. Maar ja, tussen interesse vanuit het buitenland en het afsluiten van de deal schijnt nog een groot gat te zitten. Dus nog maar even geduldig zijn. Mara, Thoeris heb ik niet gezien. Ook niet bij de algemene uitgeverijen. Maar dat ligt waarschijnlijk aan mij. Nog nieuw uit Belgenland? Ach Esmeralda, de boekenkeuken is zo leuk. En de interesse op zich is al strelend genoeg. Heel misschien ga ik in het voorjaar ook naar Bologna. Maar dat hangt weer af van de voortgang van de onderhandelingen. Als er schot in zit, is het misschien nuttig om daar te zijn. Maar als het niet zinvol is, ga ik er niet naar toe.

20 oktober 2008 - 14:30
Er was een hal waar o.a. alle Nederlandse en Belgische uitgevers stonden. Querido, Kluitman, Bezige Bij, Bruna etc etc. Daar was het erg rustig en ook op de stands was nauwelijks beweging. Dan was er ook nog een hal waar de kinderboeken uitgevers stonden. Hier stond Clavis, maar verder geen Nederlandse of Belgische uitgevers. En hier was het continue erg druk. Dat komt waarschijnlijk ook omdat hier veel Duitse uitgevers stonden. Zo duidelijk, Marriejeanne?
Ja, beter. :) Maar misschien ben ik niet goed uitgeslapen. Hoe kan het in de vrede dat er geen Nederlandse kinderboekenuitgevers in de hal stonden, behalve Clavis? Waar waren Leopold, Christofoor, Geronimo Stilton (die is overál!!!), Querido, Nieuw Amsterdam (die nota bene de Gouden Griffel had, dit jaar, plús een Zilveren), The House of Books en noem ze maar op. Waar waren die grootheden???

Lid sinds

16 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
20 oktober 2008 - 14:47
@MJ, volgens mij bedoeld Rapid, dat deze grote uitgevers (Querido, Luitingh, etc.) in een aparte hal voor NL-se en Belgische algemene boeken stonden, dus niet op de 'kinderafdeling ;) ' maar op een NL/B afdeling. groetjes,

Lid sinds

18 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
20 oktober 2008 - 15:56
Zoals Esmeralda het zegt, klopt het. Alle Nederlandse uitgeverijen (ook de grootheden dus) stonden bij elkaar. Clavis gaat daar bewust niet staan omdat ze de Nederlandse uitgeverijen overal tegenkomen en juist contact zoeken met de buitenlandse. Clavis stond nu naar Baumhaus. Een aantal jaren geleden bijna failliet, maar door het jeugdvoetbalboek Die Wilde Fussballkerle (De Wilde Voetbalbende) schatrijk geworden. Die weten nu niet meer wat ze met hun geld moeten doen. Een verschrikkelijk grote stand. Daarnaast stond Random House (eigendom van Bertelsmann (ja, van BOL.com (Bertelsmann On Line)) en laten die nu net geinteresseerd zijn in mijn voetbalserie. Het zou wat zijn.