Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Laag Voorschot !

Hey, Met wat voor voorschot zou je als schrijver vandaag de dag blij mogen zijn ? Mijn uitgever wil het voorschot niet in één keer uitbetalen, maar in drie stappen. Vind ik raar klinken..en hij geeft niet meer dan 9 duizend. Redelijk voor een debuut of laag? 1e Oplage 6.000.. Daarnaast een hoop gezeur natuurlijk om het naar zijn wens aan te passen. Is dat normaal in Uitgevers land en Schrijvers kringen ? Vriendelijke groeten Litteken-gezicht

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Fuck hem. Ik zou gewoon met mijn vuist op tafel slaan en 25.000 euro + een oplage van minstens 30000 eisen. Wie denkt die uitgever wel dat hij is?

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het is gebonden aan: 1: tekenen contract 1/3 deel 2: inleveren definitieve versie 3: verschijningsdatum. Vind zelf dat die derde in ieder geval mag wegvallen en dat het in twee keer gebeurt. Maar na al dat gemopper vind ik het toch niet helemaal bevredigend het bedrag, aan de reactie van de andere twee te zien lijkt dit wel een redelijk bedrag, maarja voelt niet helemaal goed. Wat zegt de oplage? Is daaraan af te lezen wat de verwachtingen zijn, goed of slecht? Of zegt het niet meer dan dat de uitgever een gok wilde nemen?

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
9.000 voorschot, daar mag je je handjes mee dichtknijpen. Ik verbaas me ook over die drie stappen, maar dan meer over de eerste dan over de laatste ;) Als je bij het tekenen niet al gelijk een definitieve versie hebt (zoals te zien is door stap 2), vind ik het persoonlijk erg netjes. 'Alstublieft, bij dezen heeft u al ver vantevoren 3.000 eurootjes.' Vervolgens bij de definitieve versie nog eens en dan op de datum van verschijnen weer. En pas vanaf dat laatste moment gaat de uitgever langzaam aan de hele investering terugverdienen (het voorschot en alle kosten om het boek te kunnen maken). Uitgevers nemen liever geen hele grote gokken, dus ik denk dat een eerste oplage van 6.000 zeer positief is, hoe positief hangt weer van het genre af ;)

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor de uitleg, Ja dat er geen definitieve versie is betekent niet dat er niet veel is geschreven. Ik dacht klaar te zijn met schrijven, boek in de catalogus van de uitgever, maar ondertussen bleef hij doorgaan, en tijdens het redigeren van de tekst zijn ze blijkbaar van mening geworden dat vooral het begin nog sterker kan. Dus zit ik nu opeens weer aan de herschrijf-tafel, met 50blz die herschreven worden, de andere 170 bladzijden hebben weinig aanpassingen nodig. Ik denk dat ik er maar een beetje mee moet leren leven, telkens nieuwe aanwijzingen door te krijgen, nieuwe instructies..

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Alsje. Ze willen er natuurlijk hun eigen stempel opdrukken ;) En ze willen het zo goed mogelijk hebben en als auteur heb je toch blinde vlekken bij je eigen werk. Succes met de herschrijf. Gaat vast goedkomen. Enne... Goed gedaan, zo'n voorschot. Bij het contract wat, dan verder met de herschrijf, dan bij de definitieve versie, dan proefdrukken e.d. doorploegen, dan het uitkomen en dan zo goed promoten en doen dat er een tweede druk komt ;) Het voordeel van dat voorschot is dat het - als het goed is - niet terugvorderbaar is door de uitgeverij. Heb je dus achteraf gezien eigenlijk recht op 7.000 royalties, dan nog mag je gewoon die hele 9.000 houden ;) Dus je hebt 't echt goed geregeld.

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En ik nog denken dat het veel beter kon. Je leest weleens over Kluun en zijn 80.000ex voor een eerste druk. En dan zit er vast een flink bedrag aan gekoppeld. Maarjah, een Kluun zal ik nooit worden. Zou wel een Roman willen proberen, het is mijn eerste werk nu, Non-fictie is het. Zelf vind ik romans veel mooier en leuker om te lezen haha, maar daarom mijn waardering voor hun die het kunnen. Ik heb mijn verhaal op papier gezet, een apart verhaal dat wel, soms bijna roman-achtig geschreven, maar helaas kan ik geen Romans schrijven, gewoon beetje geluk gehad misschien dat ik de wereld een verhaaltje te vertellen heb..;)

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Vergeleken met wat ik eerder op deze site heb gelezen, is € 9.000 en 6.000 boeken een prachtig resultaat voor een debuut :)

Lid sinds

13 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Je boft juist enorm. De meeste mensen krijgen niet eens een oplage van 6.000 bij hun debuut, en al helemaal geen voorschot van 9.000 euro (vaak krijgen ze geeneens een voorschot). Verder kun je, zoals je zelf al zegt, jezelf niet vergelijken met Kluun, want op dit moment heb je helemaal geen naamsbekendheid (neem ik aan, tenzij je al een bekende Nederlander bent). Het is trouwens heel normaal dat je moet herschrijven, dat moeten de meeste schrijvers. Er kunnen idd dingen in zitten die beter kunnen, en die je zelf over het hoofd hebt gezien. Kan vervelend zijn, maar het kan je werk als schrijver ook beter maken en aan die ervaring kun je voor je volgende boek ook weer veel hebben. Ik zie het altijd als een gratis leerschool. Hoeveel procent royalties krijg je trouwens, als ik vragen mag? De opmerking van je-roen begrijp ik trouwens niet, tenzij het een grapje is...

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De opmerking van je-roen begrijp ik trouwens niet, tenzij het een grapje is...
Sarcasme nav de vorige posts van scarface :)

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Administratie
 • Beheerder
Waar gaat je boek eigenlijk over Scarface? Een autobiografisch relaas? Heb je iets bijzonders meegemaakt waardoor uitgevers zo geïnteresseerd zijn?

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Wat zegt de oplage? Is daaraan af te lezen wat de verwachtingen zijn, goed of slecht? Of zegt het niet meer dan dat de uitgever een gok wilde nemen?
Geen uitgever weet wat een boek zal gaan doen, maar een gok is te sterk uitgedrukt. Aan 6.000 exemplaren van een debuut kun je aflezen dat de verwachtingen goed zijn. Als ze slecht waren, gaf een uitgever het boek niet eens uit. Als je de stappen van het betalen van het voorschot zwart op wit hebt staan, zie ik het probleem niet. Jouw voorschot / inkomen is gegarandeerd nog voor je boek in de winkel ligt. En ik neem aan dat er ook wel iets gezegd zal zijn over een tweede druk (qua royalties). Maar als die tweede druk er niet komt, omdat de 6.000 krap aan / niet verkocht zijn, loop jij toch geen cent mis.

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mensen staren zich blind op dat Kluun gebeuren. Maar sommige "schrijvers" hebben gewoon geluk. Juiste verhaallijn wat aanslaat bij het grote publiek, juiste publiciteit op de juiste plaats en tijd. Als al die debutanten zich blind gaan staren, krijgen we straks een verfilming van het boek: Er komt een debutant bij de oogarts ;)

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je bent nog aan de herschrijf en hebt al 9000 euro binnen? :confused:
Laten wij maar gewoon blijven klagen over het weer.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Ik kan me helemaal niet voorstellen dat een onbekende schrijver überhaupt een voorschot krijgt.

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik kan me helemaal niet voorstellen dat een onbekende schrijver überhaupt een voorschot krijgt.
Het gaat niet zo denderend in uitgeversland, dan vindt ik dit voorschot wel heel erg veel...en zeker voor een onbekende schrijver....net wat je zegt.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je €9.000 en 6.000 boeken slecht betaald vindt voor een debutant, kan ik je in ieder geval afraden om kinderboeken te gaan schrijven!

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb zo het gevoel dat sommige mensen denken dat ze van schrijven rijk worden. Dit is maar voor enkele weggelegd. Van schrijven kan men niet leven, maar van waardering wel. Waarom schrijft men eigenlijk? ik krijg zo langzamerhand het gevoel voor een zakcentje? Alles draait tegenwoordig maar om geld. Als je wat binnen wilt slepen moet men maar een topfunctie bij een bank gaan bekleden en dan een bonus opstrijken. ;)

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jammer zeg, dat er een beetje neerbuigend wordt gedaan door sommige mede-schrijvers. Ik heb er mijn best voor gedaan, en ik hoop dat het toch een beetje mooi is geworden, een mooi verhaal, een goed verhaal. Spannend, intrigerend, ontroerend en meeslepend, ja dat hoop ik. Ik droom ervan dat het een verhaal wordt dat de wereld gaat lezen.. Je hebt gelijk, het zou niet om het geld moeten gaan, net zoals behalve het schrijven wel meer dingen in de wereld niet om geld zouden moeten gaan. Maar ik ben niet rijk geboren, nooit geweest, dromen doe ik daarom graag, ook over geld..ooit op een dag.. Waarom zou het raar zijn om als debuterende schrijver een voorschot te krijgen, het is niet meer dan normaal dat wij schrijvers voor ons harde werken betaald worden, wij nemen risico door aan het verhaal te beginnen, niet wetende of het ooit wel aan zal slaan, als wist ik wel een beetje dat dat niet een probleem zou worden met het verhaaltje dat ik te vertellen heb..Uitgevers mogen ook wel risico's voor ons nemen, vind je niet? De reden voor deze blijkbaar redelijkeoplage is dat de Bruna 800 stuks had besteld hoorde ik vandaag, schijnt redelijk veel te zijn. Maarja, ik ben echt geen bijzondere jongen, het is daarom raar dat dit behoorlijk autobiografisch werk, het verhaal dat ik de wereld vertel binnekort door mensen gelezen wordt..ik vind het spannend, maar ik hou wel van het avontuur, dus wie weet wat me allemaal aan reacties gaat overspoelen.. Ik hou zoals ik al zei meer van Romans, en dus ben ik eerder bewonderaar van jullie werk dan bewonderaar van eigen werk. Achja..soms denk ik misschien net iets teveel na over dingen. Ik ben maar een simpele jongen, een Marokkaanse jongen. Met een verhaal. Groetjes Onbekend en anoniem nog wel

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Tja... Ik ben ook voor de helft geen Nederlandse...ook niet rijk geboren...ook ik ben simpel..... Het heeft niks met neerbuigend te maken. Het heeft met geloofwaardigheid te maken. Ik vind het altijd zeer jammer dat het Marokkaanse er weer bij gehaald moet worden. Als of dat een blauwdruk is. In mijn ogen zijn alle schrijvers gelijk of je nu paars geen groen of oranje bent. In Nederland schrijven we Nederlands, dit kan op twee manieren vertolken slecht of goed. Of je nu Marokkaans bent .Nederlander, Iraanse, Engelse of uit wat voor uithoek dan ook, iedereen moet vechten en knokken voor zijn of haar bestaan. Tenzij je Kader Abdolah heet die een mooi Iraans oud verhaal gewoon in zijn eigen worden nog maar een keer op papier zet en daarmee met veren van een ander staat te pronken. Ook hier gaat het om geloofwaardigheid. En dan ben ik niet neerbuigend over deze schrijver, ook hij heeft zijn talent.

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
We dwalen nu wel af richting een saai integratiedebatie haha, laten we dat maar niet doen. Wat vond je dan ongeloofwaardig ? Is het een veel te hoge voorschot volgens jou? De uitgever geeft normaal als voorschot de helft van de eerste oplage. Om mij enigzins tegemoet te komen deed hij als voorschot de hele eerste oplage. Mijn voorschot voorstel lag namelijk op 15k. Groetjes