Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Cover

24 oktober 2010 - 11:59
Hallo! Ik weet eigenlijk niet of deze post hier helemaal op de goede plek staat, maar zo niet, dan hoor ik het wel :) Nou komt in februari/maart mijn eerste boek uit en is de uitgeverij druk bezig met de cover. Alleen de cover waar ze zelf (ongetwijfeld na hard werk :)) mee kwamen, vond ik absoluut niet mooi! Maar ja, verkoop is enthousiast en mijn twee co-auteurs vinden het niet zo'n probleem. Kan ik hier dan toch een punt van maken bij de uitgeverij? En moet ik dat eigenlijk wel willen, of kan ik me er beter niet te veel van aantrekken? (Het gaat om een non-fictie boek over hoogbegaafdheid)

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2010 - 18:43
Wie is de opdrachtgever en de risicodrager van je boek? De uitgever? Of jij? In het laatste geval heb jij het uiteraard voor het zeggen. In het eerste geval niet, vrees ik. Maar netjes is wel als het in overleg gebeurt. Als het goed is staat er in je contract wie dat beslissen mag.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2010 - 22:16
Covers maken is wel een vak apart, moet ik zeggen. Uitgeverijen proberen ook vaak hun covers qua uitstraling een look te geven die in het fonds past. En ze weten uit ervaring wat pakt en niet. Dus als je er mee kan leven, en je collega's ook ... misschien nog als je heel concreet kan aangeven wat je anders wilt (kleuren, lettertype, achtergrond, afbeelding). En inderdaad, als je als schrijver betaald voor de uitgave dan heb je als schrijver/opdrachtgever de meeste inbreng. Interessant onderwerp trouwens, voor ons gezin, kan je al iets meer vertellen?

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2010 - 16:00
Ten eerste is het is erg belangrijk om goed contact te onderhouden met de grafisch ontwerper of illustrator gedurende het ontwerpproces. Laat hem/haar elk schetsje opsturen. Naar mijn idee doet een professionele ontwerper dat automatisch en probeert continu een balans te vinden tussen de visie van de opdrachtgever (schrijver) en zijn eigen creatieve inbreng. Maar vaak krijgt de ontwerper in het begin alle vrijheid en bij de presentatie van het definitieve ontwerp de critici over zich heen (hier spreekt een verbitterde illustrator, haha). Ik vind wel dat de schrijver van het verhaal al zijn kritiek genadeloos moet loslaten op het cover ontwerp (illustraties), het is jouw verhaal! Beeld en tekst worden uiteindelijk één product, onderschat de kracht van het beeld niet. In één oogopslag laten mensen je boek liggen of beginnen enthousiast de achterkant te lezen. Ook de sfeer die jij voor ogen had kan helemaal in het niet vallen of juist versterkt worden. Dus als je het ''absoluut niet mooi'' vindt, zou ik een nieuw ontwerp eisen.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2010 - 15:31
Oh, wat lastig lijkt me dit! Zeker omdat er nog twee anderen bij betrokken zijn die het wel oke vinden. Ik zou het wel aansnijden, misschien in eerste instantie met je co-auterus. Jemig, dit is toch ook jouw boek? Maar inderdaad, zorg ervoor dat je precies weet wat je niet mooi vindt zodat je het helder kunt overbrengen. Misschien is er een makkelijke manier iets te wijzigen zodat iedereen tevreden is? Tegelijkertijd denk ik dat uitgevers veel meer kennis hebben over wat werkt en wat niet, net zoals bij titels. Tja, durf je het dan aan hun over te laten? Succes ermee!

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2010 - 23:06
In mijn geval was ik ook niet blij met de eerste opzet van de cover. Heb dat eerlijk verteld en vooral ook wat ik wel goed vond. De ontwerper heeft toen nieuwe voorstellen gedaan en daar rolde al snel een hele mooie cover uit. Eerlijk zeggen wat je denkt kan dus volgens mij geen kwaad als je dat ook kunt onderbouwen.

Hay

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2010 - 23:50
Mijn ervaring (bij mijn eerste jeugdboekje) is dat je vooral niet moet schromen om zo snel mogelijk contact op te nemen met je illustrator. In mijn geval werkte dat perfect. De illustrator heeft eerst mijn verhaal gelezen plus mijn gemailde toelichting over de sfeer die ik graag in de illustraties terug zou zien. Ik moet zeggen dat hij dat helemaal perfect heeft aangevoeld. Er kwam precies uit wat mij voor ogen stond, óók bij de cover. Bij meer dan een auteur wordt dat natuurlijk allemaal wat ingewikkelder. Misschien dat het helpt om in een vroeg stadium met de andere auteurs te overleggen over wat je van die cover verwacht en wie daar met de illustrator over gaat 'stoeien'. Volgens mij zijn er ook wel auteurs die dat minder boeit en de keuze voor een cover net zo graag aan anderen overlaten.

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
28 oktober 2010 - 0:46
Hmm. Het is ook wel lastig omdat ik niet direct contact heb met de ontwerper maar dit via mijn contactpersoon bij de uitgeverij zelf loopt. Het is ook geen boek in eigen beheer en op zich een prima uitgeverij, zeker op het gebied van non-fictie (Terra). @ Ceridwen Ehm. Het wordt een boek waarin naast de ouders ook het hoogbegaafde kind zélf aan het woord komt, om zo in column-achtige stijl zowel herkenning kan opleveren voor 'lotgenoten' (én nuttige informatie) als tot meer begrip kan leiden bij mensen die niets met hoogbegaafdheid te maken hebben (wat ik zelf vooral hoop :)). Maar dat moeten we allemaal nog maar zien. Misschien dat ik toch voorzichtig eens ga aankaarten dat ik niet zo te spreken ben over de kleur :)

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 oktober 2010 - 0:21
Op die manier loopt het contact naar mijn ervaring in het algemeen Ell. Terra is een prima uitgeverij, en als jij duidelijk kan aangeven dat je de kleur niet mooi vindt dan is daar vast wel een mouw aan te passen. Ik neem me te herinneren dat vrij recent Trenke haar uitgever vroeg om een ander lettertype en andere kleuren, en dat was geen probleem. Dus nee het is niet raar, ja, vragen kan altijd en ja, het lukt vaak ook. Met die kanttekening dat ze meer ervaring hebben dan jij, maar dat wil nog niet zeggen dat jij geen mening daarover kan of mag hebben. Het is een interessant boek. Ik hoop dat je inderdaad de mensen bereikt die er nog geen ervaring mee hebben. Succes!

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 oktober 2010 - 14:23
Ik denk dat je zeker aan kunt geven bij de contactpersoon van je uitgeverij dat je niet zo blij bent met het omslag. Probeer concreet te zijn, maar luister ook goed naar de redenen waarom de uitgeverij voor dit omslag heeft gekozen. Zij hebben tenslotte meer ervaring met omslagen dan jij. De uitgever heeft waarschijnlijk het laatste woord, maar ze kiezen natuurlijk het liefst iets waar jij ook tevreden mee kunt zijn.