Jij bent vast een Belg. Leuk, dat andere taalgebruik. Ik kan daar echt van genieten.
Vraag is natuurlijk wat je er nu verder mee gaat doen. Hoe wil je het onder de aandacht krijgen?
Of het zin heeft kan ik geen zinnig woord over zeggen. Wel moet het beregoed in elkaar steken, je wilt niet dat uitgevers afhaken na het zien van je blog.
Dat was ook meteen de eerste vraag die bij mij opkwam: je hebt die blog, en dan?
Ik denk dat het niet realistisch is om te denken dat uitgeverijen op deze manier vanzelf wel naar je toe komen. Hoe moeten uitgeverijen je blog vinden, hoe gaan ze weten dat je blog bestaat?
Daarnaast ziet je blog er ook niet erg professioneel uit. Je vertelt totaal niet waar je boek verder over gaat, wie je bent, wat je wilt. Je maakt spelfouten en je fragment is niet interessant of goed geschreven. Hard misschien, maar ik ben bang dat dit eerder tegen je gaat werken in je zoektocht naar een uitgever.
Het lijkt me tenslotte ook niet zo handig. Mochten uitgevers je blog al vinden en ze willen er niks mee, dan zullen ze je dat nooit laten weten. Ze gaan je niet berichten: nou meneer, we hebben op uw blog gekeken, maar we gaan uw boek niet uitgeven. Je krijgt dus geen feedback, terwijl je daar nu juist van kan leren.
"Waanzinnig boekproject!" kopt de site met slechts één blogbericht. Wat is dan het waanzinnige? Is het gewoon een boek? Een heel goed boek? Of is het iets heel speciaals? Is het boek al af? Welk genre is het? Wat is je schrijfervaring?
Dat zijn allemaal dingen die uitgeverijen willen weten. Dit gaat je echt niks opleveren op deze manier.
>> verplaatst naar promotie en marketing
Wat wil je er verder mee doen?
Uitgevers vinden dit blog natuurlijk niet zomaar, dan zou je denk ik iets van reclame moeten maken. Of een brief/mail sturen naar uitgeverijen en daar in ook de link naar je blog zetten.
Ik denk niet dat je de aandacht van uitgeverijen gaat trekken met een blog. Hoe moeten zij jou vinden?
En het is je eigen keuze, maar ik weet niet of het slim is om een deel van je manuscript op internet te gooien, zeker op iets groots als Blogspot. Er zijn meer mensen dan alleen uitgeverijen die dat stukje tekst lezen. Je wilt niet meemaken dat iemand besluit dat jouw stukje tekst het perfecte begin is voor zijn/haar verhaal.
Ik vind je blog eerlijk gezegd nogal pretentieus overkomen. Wat houdt het in: ik werk aan een boek? Als je alleen nog maar een titel hebt verzonnen, werk je ook aan een boek. Ik denk: schrijf dat boek eerst maar eens helemaal af. Daarna kun je altijd nog op zoek gaan naar een uitgever. Nu draai je de volgorde om.
Aangezien uitgeverijen over belangstelling niet te klagen hebben, zullen ze zelf niet op zoek gaan. In ieder geval zullen ze Google niet gebruiken om wanhopig een schrijver te zoeken.
Je blog maakt een onprofessionele indruk. Als je een Serieus Schrijver bent, zou je minstens je eigen domein moeten hebben. Je wilt je site immers als visitekaartje gebruiken: doe het dan goed. Investeer erin. Zorg voor een goed design. Je eigen domeinnaam, je eigen webruimte. Zorg dat er iets over jou te vinden is (wie ben je, wat wil je, wat heb je al bereikt: je schrijf-CV) en wat van je werk. Een uitgever is niet nieuwsgierig naar het einde van je verhaal, die wil andere dingen weten. Plaats naast de teaser een kort verhaal zodat duidelijk is dat je een verhaal ook tot een einde kunt schrijven.
Tip: haal de taalfouten eruit. Ik tel er zo al vier. En dat is voordat de verhaalteaser begint.
Advies: lees en bestudeer eerst het boek "Bestseller"" van Paul Sebes: er staan heel veel praktische tips in, die mij ook goed hebben geholpen en geïnsprireerd bij mijn debuut "Noorderdorp". Lees vervolgens andere hulp/tips-boeken en maak een ruwe ontwerplijn voor je boek. Ga schrijven en verbeteren. Zoek onderhand enkele uitgevers in de sfeer van jouw boek.
Maak je eigen website met blog bij bijv. one.com: niet moeilijk (je kunt kiezen uit schablonen) en ook niet duur (minder dan 40 euro per jaar). Hou je website actueel en plaats regelmatig inhoudelijke blogs over lezen en je schrijven /ontwikkelingen.
Je fantasie is gedreven, nu een geschikte vorm en de geschikte aanknopingspunten. Stap als je je manuscript (gedeeltelijk) af hebt naar de door jou geselecteerde uitgever(s) , bijvoorbeeld op de boekenbeurs Manuscripta (Amsterdam, zo. 4 sept. 11-18 uur).
Veel succes!
Tja, het blog is ondertussen verwijderd, maar ik denk dat dit initiatief net zo doeltreffend is als uitgevers een mail sturen met : 'Dit boek kan uw uitgeverij van de ondergang redden' ;)
Jij bent vast een Belg. Leuk,
Lid sinds
18 jaarRol
Dat was ook meteen de eerste
Lid sinds
17 jaar 6 maandenRol
"Waanzinnig boekproject!"
Lid sinds
20 jaarRol
Ik heb begrepen dat uitgevers
Lid sinds
17 jaar 8 maandenRol
Wat wil je er verder mee
Lid sinds
14 jaar 7 maandenRol
Ik denk niet dat je de
Ik vind je blog eerlijk
Lid sinds
16 jaar 3 maandenRol
Aangezien uitgeverijen over
fvg schreef: Wat denken
Lid sinds
19 jaar 10 maandenRol
Advies: lees en bestudeer
Lid sinds
14 jaar 4 maandenRol
Tja, het blog is ondertussen
Lid sinds
12 jaar 9 maandenRol