Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Illegaal downloaden van verhalen

4 September 2013 - 10:48
Interessant opiniestuk van schrijver Bas Steman in Trouw over illegaal downloaden. http://www.trouw.nl/tr/nl/4468/Schrijf/article/de… Op zich niets nieuws wat hij vertelt, maar wel helder verwoord. De opgetrokken wenkbrauwen krijg ik dan ook niet door zijn betoog, maar des te meer door de reacties van lezers. Een groot deel van de lezers die reageren vinden het blijkbaar volstrekt normaal om gratis toegang tot verhalen (lees: gedane arbeid) te hebben. Schrijvers moeten zich niet aanstellen, zijn eigenlijk vooral bezig met een hobby en als je niet wilt dat je verhaal 'gejat' wordt door de consument (is een dief die een TV steelt uit een winkel trouwens ook een consument?), dan moet je het maar niet publiceren. Als ik dat vertaal naar een supermarkt, waar mensen arbeid leveren om mensen van voedselproducten te voorzien, moet de supermarkt, als ze niet wil dat hun producten gestolen worden, de producten maar niet in de schappen zetten? Uit lege schappen kan inderdaad niets gestolen worden. Of hebben die reageerders gewoon gelijk en leven (wij) schrijvers in het verleden? Is het schrijven van verhalen vanaf nu een gratis dienst? Niets dan een publiekelijk toegankelijke hobby en heeft iedereen 'recht' op je schrijfsels? Wat dat betreft ben ik gewoon ouderwets. Iedereen heeft recht op gratis verhalen/films/vermaak als iedereen ook recht heeft op gratis koelkasten/auto's/brood/water/energie/vakantie etc. Het Cubaannse systeem, zeg maar. Tot die tijd, gelijke monniken, gelijke kappen.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2013 - 11:01
Natuurlijk is het schandalig dat mensen denken dat ze recht hebben op illegaal downloaden. Toch is de vergelijking die je maakt met fysieke diefstal niet helemaal terecht. Het probleem met digitale dingen is dat je het niet helemaal kunt vergelijken met materiële diefstal. Het is nu eenmaal zo dat als je een TV steelt uit de winkel, iemand anders die TV mist. Een illegaal gedownload boek is een kopie en daardoor is er niet één boek minder beschikbaar. Het argument is dan (terecht) dat het downloaden van een boek gederfde inkomsten betekent voor de schrijver. Dat is absoluut waar, maar het is ook niet zo dat iedere illegale download een gemiste verkoop betekent. Een vriend van mij wees mij er op dat mijn boek Bagage in een torrent (illegaal te downloaden verzameling) zat met Nederlandse boeken. Ik keek op de site en zag dat er honderden mensen waren die het bestand deelden. Er zullen nu letterlijk duizenden exemplaren van mijn boek rondzwerven op harde schijven, enkel en alleen omdat het onderdeel is van die illegale zwerm. Nu zullen er best mensen bij zijn die het boek misschien anders gekocht hadden, maar ik geloof niet dat ik hierdoor duizenden euro's ben misgelopen. Hooguit een paar honderd, wat voor mij trouwens ook een boel geld is. Hoe dan ook is het natuurlijk zot dat mensen denken dat een elektronisch boek minder waarde heeft dan het papieren exemplaar. Maar dat is een andere discussie.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
4 September 2013 - 11:33
Dellamo, ik verander even de titel van je topic, omdat het nu overkomt alsof je het wilt hebben over schrijvers versus lezers, maar je onderwerp gaat over illegaal downloaden van verhalen.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2013 - 11:46
@Harryhol: dat argument van "het is een e-book en verdorie net zo duur als een gewoon boek, schandalig!" hoor ik vaak. Heel vaak. Argument: er wordt geen boom voor een e-book gekapt, er zijn geen drukkosten, het hoeft niet opgeslagen en vervoerd te worden. Dat je ook bij een e-book nog aan zoiets als bladspiegel, opmaak, tekstcorrectie etc etc moet denken, dáár wordt driftig overheen gekeken. De methode om te voorkomen dat je boek/verhaal gedownload wordt; niet als e-book beschikbaar stellen. Helaas loop je dan ook een groot lezerspubliek mis, want er zijn een hoop mensen die de voorkeur geven aan hun e-reader. Dus dat is eigenlijk geen oplossing. Wat nu met e-books gebeurt, is feitelijk dezelfde discussie als we kennen van cd's en dvd's. Is het zo dat die massaal gedownload worden? Ja, natuurlijk! Via de pirate bay? Ja, natuurlijk! De meeste downloaders hebben nu eenmaal een hekel aan Tim Kuik en typen dat dan ook graag in in hun browser. (En dan heb ik het nog niet over alle andere downloadsites.) Wat heel veel mensen doen, niet alle downloaders, maar wel veel, is een cd downloaden, luisteren en als die cd bevalt; kopen. De echte liefhebbers kopen het origineel. Dat geldt ook voor de boeken. Als je iets écht goeds schrijft, wordt het ook origineel gekocht. Niet door álle downloaders (je hebt er genoeg bij die het geld er niet aan uit willen geven) maar die zouden het dan ook niet hebben gekocht als downloaden geen optie was.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2013 - 12:21
De methode om te voorkomen dat je boek/verhaal gedownload wordt; niet als e-book beschikbaar stellen. Helaas loop je dan ook een groot lezerspubliek mis, want er zijn een hoop mensen die de voorkeur geven aan hun e-reader. Dus dat is eigenlijk geen oplossing.
Was het maar zo eenvoudig. Boeken worden op grote schaal gescand en als illegale epub, mobi of pdf verspreid. Er zijn meer onofficiele ebooks dan officiele. Ik was bij een bijeenkomst van mijn uitgever over ebooks, waar de spreker liet zien dat je als schrijver twee keuzes hebt: 1) Je brengt je boek niet uit als ebook en dan loop je alle ebook inkomsten mis 2) Je brengt je boek als ebook uit en je loopt een deel van de book inkomsten mis

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2013 - 12:13
Downloaden is altijd legaal. Wat er gebeurt is dat mensen boeken downloaden zonder ervoor te betalen, terwijl die boeken als betaal-boeken op de markt zijn. Mij stond de toon van de auteur van het stuk, Bas Steman, eerlijk gezegd net zo min aan als die van die reageerders eronder. Met als triest dieptepunt dat schrijven een hobby is en dus moet je er maar niet vanuit gaan dat je er iets aan kunt verdienen, ga toch voor een uurloon werken, man! Bas is verontwaardigd en boos en verdrietig en denkt echt dat die boeken die nu onbetaald in een apparaat zitten, hem lezerspubliek hebben gekost. Ik betwijfel dat. Sterker nog: ik vrees dat dit stuk hem lezers gaat kosten. Gebleken is, dat mensen die hun e-lezer of platscherm vullen met boeken waar ze niet voor betalen, over het algemeen die boeken niet lezen. Is dat gemist inkomen voor een auteur? Ik denk het niet. Dat de mensen die reageren dat zo heftig doen, komt volgens mij omdat ze best weten dat het niet deugt iets te hebben waar je niet voor hebt betaald. Daarbij begon Bas met schelden ;-) En het goedpraten van deze praktijk met allerlei smoesjes, variërend van te duur tot een proeflezing, moet vooral heel hard worden gedaan, zodat de stem van ons eigen geweten wordt overschreeuwd. Nee, het is niet prettig als je boeken op een downloadsite terechtkomen. Het liefst wil je voor ieder boek dat wordt gedownload, worden betaald. Mij lijkt het dat je echter beter kunt zoeken naar oplossingen (bijvoorbeeld in prijs; beter 100 verhalen verkopen voor 0,99 dan 2 voor 5,99, of in abonnementen oid) dan mopperen op de mensen die het doen. Die weten namelijk zelf ook heel goed dat het niet deugt.

4 September 2013 - 12:28
De grote fout in de discussie is dat een e-book niet per definitie gedownload hoeft te worden. Er zijn andere methoden om een e-book te verkopen dan via internet en downloaden. Net zoals je muziek op een CD kunt kopen: het is wel e-muziek, want digitaal, maar het is niet per definitie nodig om het te downloaden. Een ander argument dat vaak over het hoofd wordt gezien is de belasting. De btw op e-books is 21%, die op papieren boeken 6% (want een e-book is geen cultuurgoed volgens de belastingdienst). Daarom zullen ze zo als 15% duurder zijn... als ze in de basis dezelfde verkoopprijs hadden. Verder is het raar (niet alleen bij boeken) dat je voor hetzelfde ding twee keer moet betalen als je een andere drager wilt. Heb je de blue-ray DVD, krijg je er niet gratis of voor een klein bedrag de VHS-band en/of de gewone DVD-uitgave bij, of de mogelijkheid de film in stream te kijken. Bij een papieren boek krijg je niet gratis of voor weinig het e-book erbij, noch het luisterboek of de brailleversie. Alhoewel ik nog geen illegaal aangeboden boeken heb gedownload, zou ik het minder erg vinden als ik van een boek, waarvoor ik al heb betaald, de digitale versie te downloaden van een illegale aanbieder (als mijn boek af is, wil ik dus een uitgever die de moeglijkheid van een gratis e-book bij een papieren boek aanbied, of andersom, of in een heel andere vorm). Een boek wordt tegenwoordig zelden meer dan eens gelezen. Hooguit een handvol lievelingsboeken van een lezer. De rest is wegwerplectuur. Dat belandt in papieren vorm in het tweedehands-circuit (waar de schrijver ook geen extra geld voor krijgt als de tweede lezer het koopt). De kans dat een verhaal dat "goed" is, alsnog gekocht wordt is nihil, omdat de lezer het verhaal dan al kent. Beter is het gratis voorpublicaties (deel van het boek) ter beschikking te stellen, en goede informatie te geven. Dus geen nietszeggende boektrailers waar tegenwoordig zoveel aandacht voor is. Er is overigens te veel aandacht voor het downloaden, wat feitelijk niet illegaal is (nog niet). Het punt is dat degene die de boeken uploaden illegaal bezig zijn. Zij bieden aan en verspreiden, vermenigvuldigen (vermenigvuldigen, omdat bij een download er een kopie wordt gemaakt, het origineel blijft beschikbaar). Dat mag niet zonder toestemming van de schrijver. Eigenlijk spelen ze illegaal voor uitgever, zonder dat de schrijver daarvoor royalties krijgt. De uploader verdient in veel gevallen aan advertenties op de site. Het gaat pas interessant worden als eReaders veel goedkoper worden en nog een stuk lichter. Dat je bij de boekhandel een eReader koopt waarop bepaalde boeken al staan, zonder dat je de inhoud kunt veranderen. Ook interessant is het licentie-systeem dat men wil invoeren: je huurt je boek voor een bepaalde periode en zet het in een stream. "Fysiek" heb je dan niets meer op je eReader, dat is alleen een draadloze verbinding met de plaats waar het boek is opgeslagen. Kortom, we zijn er nog lang niet. In de tussentijd zal het publiek toch wat beter opgevoed moeten worden. Dat kunst waarde heeft, en dat je er dus voor moet betalen, tenzij de maker anders beslist. Maar voordat een lezer een schrijver gaat waarderen, is het misschien nodig om de schrijvers hun waardigheid terug te geven. Door weer beter te schiften, want tegenwoordig kan iedereen schrijver zijn en zijn bagger uitgeven. Geen wonder dat de lezers daardoor sceptisch worden en neerkijken op makers.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2013 - 12:42
Dat de mensen die reageren dat zo heftig doen, komt volgens mij omdat ze best weten dat het niet deugt iets te hebben waar je niet voor hebt betaald. Daarbij begon Bas met schelden ;-) En het goedpraten van deze praktijk met allerlei smoesjes, variërend van te duur tot een proeflezing, moet vooral heel hard worden gedaan, zodat de stem van ons eigen geweten wordt overschreeuwd.
Dit. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2013 - 13:20
Ik weet het niet, schlimazlnik, maar ik heb hier toch écht bluray-discs liggen waar de dvd gratis bij zat. Dus het wordt wel degelijk gedaan. Misschien nog niet veel, maar toch. Gratis beschikbaar stellen van enkele bladzijden vind ik ook een goed idee. Ik wil een boek kunnen doorkijken voordat ik het koop. Meestal kijk ik in de boekhandel echter ook naar een paar pagina's uit het midden, niet alleen naar de 1e tien, maar goed - zéker bij ebooks vind ik wel dat er onderhand maar eens wat meer inkijkexemplaren moeten komen. Belachelijk dat je dat vaak niet hebt. Boektrailers heb ik nooit begrepen. Ik kijk er ook niet naar. Het huidige licentiesysteem van de ereader zit aan je pc gekoppeld. Als ik mijn ereader met een andere inlog aan de pc koppel, kan ik daarna bepaalde boeken niet meer openen (omdat die dus onder een andere naam zijn gekocht). Een boek huren zou ik NOOIT doen. Daar heb ik een bieb voor, voor tijdelijke boeken. Op de ereader zie ik dat absoluut niet zitten. Als ik een boek voor mezelf wil hebben, wil ik het kunnen lezen wanneer ik wil, niet dat ik het ineens niet meer kan lezen omdat de tijd is verstreken. Mijn ereader weegt amper iets. Zéker minder dan een boek. Minder dan een tablet ook. Echt giga duur was-ie ook niet.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2013 - 13:46
Amazon doet het perfect. Je kunt een substantieel deel van elk aangeboden ebook gratis downloaden op je Kindle. Zonder risico kan ik in de meest ideale omstandigheden een boek uitproberen. Dit is de toekomst.

4 September 2013 - 14:15
Ach ja, dat is dat andere nadeel: er is nog geen standaard voor e-books. Heb je eindelijk de legale Kindle-versie, kan je het boek niet lezen op de eReader van je moeder, die je toevallig te leen hebt omdat je Kindle kaduuk is. Dat je eReader onafhankelijk is van een PC zou ook de toekomst moeten zijn. Ik zat overigens te denken aan een prijs onder de 10 euro voor een eReader. Dat je dan bijvoorbeeld alle tinten grijs + bonusmateriaal koopt voor 30 euro, inclusief de reader. En als je het uit hebt, geef je de reader met de boeken weg voor het goede doel/aan de tweedehandsboekenwinker/aan een vriend. Fysiek dus, een geen kopie van het tekstbestand.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2013 - 14:51
Ik geloofde het al niet toen men een paar jaar geleden zei dat e-books heel goed beveiligd waren. Dat zei men vroeger ook van digitale muziek. De muziekindustrie is aan het veranderen en waarschijnlijk zal de e-book industrie dat ook moeten doen. Als je als schrijver geen winst uit je e-book kunt halen, moeten we het misschien anders aanpakken. Eerst een sponsor vinden voor je boek, en dan in je verhaal de hoofdpersoon laten wassen met een bekend wasmiddel, een bekende snack laten eten (misschien wel drie maal) of een reclamepraatje laten houden voor een huishoudelijk apparaat dat zo fantastisch is dat iedere lezer het wil kopen... Of dat een verhaal ten goede komt, weet ik niet, maar als boeken worden gezien als 'hobbyproductjes' die gratis uitwisselbaar zijn, vrees ik dat veel schrijvers afhaken en een andere, gemakkelijkere 'hobby' gaan zoeken. Of geen e-books meer uitbrengen (wat een fiasco wordt voor al die e-bookfabrikanten die zo blij waren met de 'zeer goed' beveiligde e-books...). Ik kreeg ook al een aanbod van iemand dat ik zo 100 boeken van hem gratis mocht downloaden (nee, geen boeken die die persoon zelf had geschreven ;) ).

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2013 - 15:08
Ik geloofde het al niet toen men een paar jaar geleden zei dat e-books heel goed beveiligd waren. Dat zei men vroeger ook van digitale muziek. De muziekindustrie is aan het veranderen en waarschijnlijk zal de e-book industrie dat ook moeten doen. Als je als schrijver geen winst uit je e-book kunt halen, moeten we het misschien anders aanpakken. Eerst een sponsor vinden voor je boek, en dan in je verhaal de hoofdpersoon laten wassen met een bekend wasmiddel, een bekende snack laten eten (misschien wel drie maal) of een reclamepraatje laten houden voor een huishoudelijk apparaat dat zo fantastisch is dat iedere lezer het wil kopen... Of dat een verhaal ten goede komt, weet ik niet, maar als boeken worden gezien als 'hobbyproductjes' die gratis uitwisselbaar zijn, vrees ik dat veel schrijvers afhaken en een andere, gemakkelijkere 'hobby' gaan zoeken. Of geen e-books meer uitbrengen (wat een fiasco wordt voor al die e-bookfabrikanten die zo blij waren met de 'zeer goed' beveiligde e-books...). Ik kreeg ook al een aanbod van iemand dat ik zo 100 boeken van hem gratis mocht downloaden (nee, geen boeken die die persoon zelf had geschreven ;) ).
Hahahaha product placement in de literatuur. Ik denk het niet. Het probleem is denk ik ook weer niet zo groot als het hier opeens lijkt. Er worden nog steeds veel meer papieren boeken verkocht. Dat gaat niet zo snel verdwijnen. Ebooks nemen een andere plaats in, in het leesgedrag. Ebooks zijn zoiets als pockets: handzaam en leuk voor op reis. Pockets bestaan naast de gewone uitgaven. Ebooks gaan dezelfde kant op. Het is zorgelijk dat mensen zo makkelijk boeken van het net plukken, maar net zoals de muziekindustrie is gered door iTunes verwacht ik een soortgelijke ommezwaai voor ebooks.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2013 - 19:17
Het probleem is denk ik ook weer niet zo groot als het hier opeens lijkt. Er worden nog steeds veel meer papieren boeken verkocht. Dat gaat niet zo snel verdwijnen.
We hebben in ons land inderdaad veel mensen die het liefst nog gewoon een boek in hun handen hebben. Ik moet echter zeggen dat van bepaalde uitgaven van mij er meer (betaalde) e-boeken dan gedrukte worden verkocht. Hoe zijn jullie ervaringen daarmee? Dus afgezet tegen elkaar?

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2013 - 21:40
Interessant opiniestuk van schrijver Bas Steman in Trouw over illegaal downloaden.
Het is totaal geen interessant opiniestuk. Het is een flinke jankpartij van een schrijver. Wie zo naïef is leeft inderdaad ver voor/ in de middeleeuwen.
Wat dat betreft ben ik gewoon ouderwets.
Mooi. Hak die hand eraf. Die steelt.
Iedereen heeft recht op gratis verhalen/films/vermaak als iedereen ook recht heeft op gratis koelkasten/auto's/brood/water/energie/vakantie etc.
Mooi. Nog meer onzin.
Het Cubaannse systeem, zeg maar.
En dat is? Een kogel door je hersens? Of een auto uit 1956? Deze topic staat net zo vol met onzin als het artikel waar naar verwezen is.
Tot die tijd, gelijke monniken, gelijke kappen.
Alleen als je een monnik bent.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2013 - 23:24
Als je als schrijver geen winst uit je e-book kunt halen, moeten we het misschien anders aanpakken. Eerst een sponsor vinden voor je boek, en dan in je verhaal de hoofdpersoon laten wassen met een bekend wasmiddel, een bekende snack laten eten (misschien wel drie maal) of een reclamepraatje laten houden voor een huishoudelijk apparaat dat zo fantastisch is dat iedere lezer het wil kopen... Of dat een verhaal ten goede komt, weet ik niet, maar als boeken worden gezien als 'hobbyproductjes' die gratis uitwisselbaar zijn, vrees ik dat veel schrijvers afhaken en een andere, gemakkelijkere 'hobby' gaan zoeken. Of geen e-books meer uitbrengen (wat een fiasco wordt voor al die e-bookfabrikanten die zo blij waren met de 'zeer goed' beveiligde e-books...).
Wow, ik zie dit helemaal voor me. Een wegwerp/geef e-reader bij 5 flessen Robijn, in de vorm van een beertje, en een hoofdpersoon met een zachte uitstraling die schoon schip maakt met haar verleden. Ik denk dat je misschien wel een echt business-plan hebt hier. ;)

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 September 2013 - 9:31
De aanname dat schrijvers geen winst halen uit de verkoop van e-boeken, is wat mij betreft onjuist. Ik verdien erop. En in hoeverre het onbetaald lezen (want verhalen worden ook doorgegeven op andere manieren) de verdiensten beïnvloeden, weet ik absoluut niet. Dat geldt immers ook voor het uitlenen van fysieke boeken. Ik kan er niet blind vanuit gaan dat iedereen die een verhaal van mij onbetaald op zijn e-lezer heeft staan, het leest, noch dat hij het gekocht zou hebben als hij geen keus had gehad. Net zo min is meetbaar of het als reclame werkt. Daar kun je als auteur wel op hopen; je weet nooit hoe een lezer kennismaakt met je werk en als ik een fan krijg die alles koopt nadat hij een verhaal gratis heeft gelezen, prijs ik mij gelukkig. Blijft het feit dat ik vind dat ik als auteur vermaak bied. Vermaak waarvoor ik moet worden betaald. Ik deel Dellamo's mening dus absoluut niet dat mijn pennenvruchten gedeeld moeten worden, met uitzondering van die verhalen waarvan ik heb besloten ze gratis aan te bieden.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 September 2013 - 10:56
Blijft het feit dat ik vind dat ik als auteur vermaak bied. Vermaak waarvoor ik moet worden betaald. Ik deel Dellamo's mening dus absoluut niet dat mijn pennenvruchten gedeeld moeten worden, met uitzondering van die verhalen waarvan ik heb besloten ze gratis aan te bieden.
Dat zegt hij helemaal niet. Lees de laatste alinea van de post:
Wat dat betreft ben ik gewoon ouderwets. Iedereen heeft recht op gratis verhalen/films/vermaak als iedereen ook recht heeft op gratis koelkasten/auto's/brood/water/energie/vakantie etc. Het Cubaannse systeem, zeg maar. Tot die tijd, gelijke monniken, gelijke kappen.

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
5 September 2013 - 14:28
Blijft het feit dat ik vind dat ik als auteur vermaak bied. Vermaak waarvoor ik moet worden betaald.
Dat is voor mij de essentie. Boek of E-book, dat is niet waarvoor je als lezer zeg 15 euro betaald. Als het je puur om een boek gaat kun je voor 2 euro bij de Action een blanco exemplaar kopen. Als het je om een digitaal bestand gaat, kun je die vrij makkelijk en gratis zelf maken. Waarvoor je betaald is het verhaal, een beleving, inderdaad het vermaak. M.a.w. een deel van de reageerders op het artikel van Steman vindt schijnbaar dat dit vermaak publiek eigendom is, wanneer het op een digitale informatiedrager staat. Een verhaal dat is geprint op papier en daarmee fysiek vast te pakken is, ergo een boek, dat wordt meegenomen uit de boekwinkel of waar dan ook, zonder toestemming, zullen die reageerders neem ik aan (en mag ik hopen) wel als diefstal bestempelen. Maar hetzelfde product (het verhaal dus) als e-pub heeft die status niet. Dat is vreemd. En wat dat betreft is de aangepaste titel van deze post wel goed gekozen. Het gaat niet om het downloaden van e-books, maar om het downloaden van verhalen. En tegelijkertijd kun je je afvragen of het downloaden legaal is. Downloaden op zich uiteraard niet, maar wanneer persoon X een fysiek boek uit iemands kast rooft, en die vervolgens aanbiedt aan Y, en Y accepteer het gestolen boek, heet dat volgens mij heling. Heling is strafbaar. Als je ervan uitgaat dat niet het boek, maar het verhaal het product van waarde is (zoals ik eerder zei: voor een blanco boek betaal je geen 15 euro) lijkt het me dat het zonder toestemming afnemen van een illegaal geüpload verhaal, eveneens heling is. Nu is dat inderdaad een identieke discussie t.o.v. muziek en films, maar inmiddels is daarover de meerderheid het toch wel eens dat het niet zou moeten kunnen. Blijf ik het gek vinden dat over verhalen die discussie nog steeds woedt. Wat is het verschil tussen en verhaal, een muzieknummer of een film als vermaakproduct? Ik denk geen, en als ik zo de reacties lees zijn de meeste schrijvers het daarmee eens. Maar een deel van de lezers niet. In dat licht denk ik dat niet alleen uitgevers huiverig moeten zijn voor digitale uitgaves, maar ook schrijvers zelf.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 September 2013 - 14:48
We leven in een land waar het downloaden van boeken, films en muziek uit illegale bron niet strafbaar is. Het downloaden van software (apps, games) is dat wel. Het aanbieden van illegale inhoud is wel strafbaar. Wie dus via BitTorrent downloadt, en het 'automatisch delen' uitzet, of boeken via Usenet binnenhaalt, doet juridisch gezien niets verkeerd. Het is de vraag of het illegaal maken van het downloaden iets zou veranderen. Het heeft zelfs geen zin om grote Torrent sites zoals The Pirate Bay voor Nederland af te sluiten. Niet alleen zijn er talloze soortgelijke sites, maar met een klein beetje handigheid kan ieder die dat wil gewoon naar de Pirate Bay toe. Het heeft mijns inziens ook geen zin om te appeleren aan de rechtschapenheid van de illegaal-lezer. Er zullen altijd mensen zijn die zich niets aantrekken van eventuele morele bezwaren. Volgens mij is de enige manier om illegaal downloaden terug te dringen het zoeken naar naar nieuwe business modellen, en het makkelijk maken om legale boeken online te kopen. Hoe populair zou het bijvoorbeeld zijn als je voor, bijvoorbeeld 15 euro per maand net zo veel ebooks mag lezen als je wil? Het spotify model dus, oftewel de Bieb in een nieuw jasje. En ik blijf het roepen: Amazon doet het geweldig met hun ebook winkel. Sinds ik een Paperwhite heb koop ik iedere maand wel een of twee digitale boeken.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 September 2013 - 23:33
Ook het melden dat je boek illegaal is gedownload is een [verkapte] vorm van reclame. De aandacht op jezelf vestigen, geveinsde verontwaardiging, heilig verklaring van je ego. Er is zonder twijfel al een circuit schrijvers die het een sport vinden om de meest illegaal gedownloade schrijver te zijn. Ik weet zeker dat Nederlanders hoog op deze lijst staan. In Nederland. Geeft te denken over de motieven waarom schrijvers schrijven. Geld?! En dat vormt uitermate kromme redeneringen bij schrijvers. Oh... en bij mensen. En waarom denken schrijvers dat hun boek gelezen wordt als iemand het illegaal download? Dat is slechts een aanname. Er is sinds "het nieuwe lezen" een groeiende groep mensen die aan een ander wil laten zien hoeveel digitale boeken ze hebben. Er zijn al mensen die alleen de digitale "stofomslag" sparen/stelen. Typisch Nederlands.

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
5 September 2013 - 23:58
Ja, geld. Natuurlijk geld. Ben ik met je eens Yrret. Schrijvers die zeggen dat ze niet voor het geld schrijven, wantrouw ik. Dat is hetzelfde als van die underground bandjes die 'niet commercieel' willen zijn. Geleuter natuurlijk, want niet commercieel zijn kan maar op twee manieren: je album/ boek tegen kostprijs dan wel niet publiceren. Aan de andere kant is er volgens mij niets mis met geld verdienen met iets dat je graag doet. Zou toch mooi zijn om van het schrijven te kunnen leven? Trouwens, de aanname of een illegaal gedownload boek al dan niet gelezen wordt is volgens mij niet relevant. Een gestolen brood dat niet gegeten wordt, is niet minder strafbaar.

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
5 September 2013 - 23:59
Euh, ik zie nu dat die zin niet klopt, het brood is uiteraard niet strafbaar, de dief wel...oeps. Bij deze, gecorrigeerd.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 September 2013 - 0:34
Aan de andere kant is er volgens mij niets mis met geld verdienen met iets dat je graag doet. Zou toch mooi zijn om van het schrijven te kunnen leven?
Ja.
Trouwens, de aanname of een illegaal gedownload boek al dan niet gelezen wordt is volgens mij niet relevant.
klopt.
Een gestolen brood dat niet gegeten wordt, is niet minder strafbaar. Euh, ik zie nu dat die zin niet klopt, het brood is uiteraard niet strafbaar, de dief wel...oeps. Bij deze, gecorrigeerd.
Mooi voorbeeld.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
6 September 2013 - 9:39
Zelfs het stelen van de poster waarop staat dat het brood in de reclame is, is strafbaar. Maar zou het ook strafbaar zijn wanneer de poster losgeweekt was van de etalageruit, weggewaaid over straat en opgeraapt door een voorbijganger die toevallig posters spaart? En zou het strafbaar zijn om een stapel folders waarin brood tegen een aantrekkelijke prijs wordt aangeboden op te rapen uit de bosjes waarin de folderbezorger ze gemikt heeft, omdat hij geen zin had om ze huis-aan-huis te bezorgen?

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 September 2013 - 9:47
Deze discussie verzandt een beetje in pseudo jurisme. Zoals ik al zei is het downloaden uit illegale bron niet strafbaar. http://www.anti-piracy.nl/wat-mag-niet.php Bovendien gaat de vergelijking met materiële goederen mank, zoals ik al eerder aangaf. We zijn het er hier denk ik over eens dat mensen geen digitale boeken moeten downloaden zonder er voor te betalen. Het ligt echter buiten onze macht om dit te veranderen. Dan blijft dus over het accepteren van de feiten. Wat doen we daar vervolgens mee? Stoppen met schrijven? Niet meer publiceren? Nah. Sommige dingen zijn shitty. De JSF. Geert Wilders. Illegaal verspreiden van boeken. Geenstijl.nl. We zullen er mee moeten leren leven. Oh, en roepen 'Ik wil daar niet mee leven' of 'dat is onzin, Harry' helpt ook niets tegen onbetaald boeken downloaden. Dat het even gezegd is.

6 September 2013 - 10:18
Zoals ik eerder en elders al aangaf: wat je er tegen kunt doen is een woest aantrekkelijk e-Book aanbieden op een andere manier dan "downloaden van internet". Zodat iedereen die echt je boek wil lezen er geld voor over heeft om de hele beleving te kopen. Natuurlijk wordt er dan nog illegaal geupload, maar wie dat download zal een groot deel van de beleving missen. De beleving zit in de manier waarop het wordt aangeboden, de entourage, de verpakking, hoe het gesigneerd kan worden, de manier waarop het als cadeau kan worden ingepakt, het tastbare dat je op de salontafel legt of in de boekenkast zet. Zelfs als het maar een ding is met een code om het boek te downloaden is het al meer dan alleen downloaden.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
6 September 2013 - 10:47
Ja, Harry, maar dit topic is niet alleen bedoeld voor jouw mening. @ schlimazlnik: Jij kiest dus voor show rondom je boek. Gadgets. Spaar digitale zegels - heel fraai vormgegeven door Glasblazer Fluit uit Leerdam die zijn kunsten nu ook digitaal vertoont - en verdien mét de bestelling van een wijnglas hoofdstuk één van het fantastische boek X van de wereldberoemde schrijver Y. Kras uw nummer, ga naar www.downloaduwbestseller.nl, voer het nummer in en lees hoofdstuk twee. Schrijf je in op de site van de Postcodeloterij, bestel een lot - maak kans op een MILJOEN! - en download hoofdstuk drie. Kies een lingeriesetje van Sweet Chérie, en bestel! Nu bij twee kantloze slips de code om hoofdstuk vier te downloaden. Maar. Dan nog voorkom je niets qua kopiëren en verspreiden. De mensen hebben alleen een massa rotzooi meer in huis, waarvan ze al via allerlei andere wegen een stevig fundament hadden gelegd zonder een downloadcode voor een tekst erbij. Ik kan me vergissen. Misschien zie je het anders voor je?

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 September 2013 - 10:55
Ja, Harry, maar dit topic is niet alleen bedoeld voor jouw mening.
Het is echt de hoogste tijd dat je het verschil eens onderzoekt tussen meningen en feiten. De juridische zaken die ik vertel zijn zoals ze zijn. De gevolgen ervan zijn ook zoals ze zijn. En het lijkt me een feit dat wij op dit forum niet in staat zijn om de moraliteit van downloadende lezers te veranderen. Dus wat bedoel je hier nu precies mee? Oh wacht, ik was het vergeten. Het is op dit forum not done om te zeggen dat dingen waar zijn.