Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Uitgeverij Lemmens

Ik heb sinds kort contact met Uitgeverij Lemmens in Valkenburg (Limburg). Ze willen mijn boek wel uitgeven, maar mogelijk dat ik eerst 250 of 500 euro moet investeren. Dat is helemaal wat moois! Wie heeft er ervaring met deze uitgeverij? Is Lemmens betrouwbaar? En hoe luidt jullie advies?

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ken ze niet, maar als je zelf moet investeren zou ik eens goed naar het contract kijken. Wat doen zij voor het geld, hoe krijg jij je geld terug? Krijg je je geld wel terug? Dat soort dingen. Hoe is de PR, hoeveel boeken hebben ze verkocht van andere schrijvers? Wat wordt de oplage en de winstverwachting? Ik zou liever gaan voor een uitgever waar ik er een voorschot bij krijg in plaats van dat ik zou moeten betalen. Als je met hen in zee wilt gaan ben ik wel bereid je contract te bekijken. Stuur me dan maar een berichtje.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zou niet bij een uitgever gaan waar ik een voorschot moet betalen. Inderdaad om de redenen die Zjors noemt, maar ook omdat zodra je zelf op welke manier dan ook moet participeren in de kosten, je niet meer voor een beurs van het Fonds van de Letteren in aanmerking komt.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Daar kun je een eigen beheeruitgave van doen waar je alle winst zelf van in je zak steekt, bijvoorbeeld.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja ja, om te laten zien dat je zelf achter het product staat, om je te motiveren je boek te verkopen aan vrienden en bekenden, omdat ze zo veel meer schrijvers een kans kunnen bieden, bla bla bla, en als dat alles je niet over de streep trekt 'heel normaal bij een eerste uitgave meneer.' :O In een klein verfrommeld hoekje van de site staat dat Lemmens tegenwoordig ook eigen beheer begeleid. Dit lijkt een soort mengvorm. Het geeft niet als je wat moet betalen, maar wees dan duidelijk zodat mensen een eerlijke keus kunnen maken. Doen ze veel promotie voor dat bedrag (op een site zetten en een persberichtje naar de lokale krant sturen kan je zelf ook), boeken ze een beursbezoek voor je of krijg je redactie, een professionele omslag, et cetera.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ten slotte dit: de redactie die deze berichten over mijn uitgeverij zonder wedervraag plaatst is geen knip voor de neus waard. Zeker niet erg betrouwbaar of professioneel. Wie mij of mijn site citeert vraagt ook beter eerst mijn toestemming. Jodelaar mag een andere uitgever zoeken. Zijn script ontvangt hij retour.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Quote uitgeverijlemmens: Jodelaar mag een andere uitgever zoeken. Zijn script ontvangt hij retour. Dat is wel wat cru. Misschien was het wat naïef van Jodelaar om u hier met naam en toenaam te vermelden want dit is een openbaar forum (en u hebt dit waarschijnlijk gegoogled). Aan de andere kant is dit forum juist bedoeld voor liefhebbers van schrijven om ervaringen uit te wisselen en elkaars mening te vragen en het is ook geen nieuwssite. Een redactie heeft er dus niets mee te maken. Ik hoop dat Jodelaar en de uitgeverij op een of andere manier nog nader tot elkaar komen.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste Rudolf, Dat is niet cru. Het is logisch: Jodelaar heeft bij voorbaat al ieder vertrouwen voor een eventuele samenwerking om zeep geholpen door een ongenuanceerde bewering op het net te plaatsen. Zoals hij het brengt steekt het niet in elkaar en hij heeft het fatsoen en het geduld niet gehad om zich door mij te laten informeren. Door zijn onwetendheid openbaar te maken brengt Jodelaar mijn bedrijf in diskrediet. Een civiele procedure sluit ik dan ook niet uit.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Dus als een schrijver een vraag heeft over de werkwijze van deze uitgeverij, wordt hij direct bedreigd met een civiele procedure? Ik weet genoeg... Jodelaar, het lijkt me volstrekt normaal om je af te vragen of deze werkwijze normaal is. En het lijkt me ook volstrekt normaal om die vraag te stellen aan collega's, die samen immers ervaring hebben met meer uitgeverijen en je daardoor een betrouwbaarder beeld kunnen geven van wat gebruikelijk is. Als ik jou was, zou ik me ook geen enkele zorgen maken om die bedreiging met een civiele procedure. De rechter die iemand een boete oplegt wegens het stellen van zo'n vraag moet nog geboren worden. Beschouw dat hele dreigement maar als een bevestiging van je oorspronkelijke terughoudendheid om met zo'n voorwaarde akkoord te gaan. Wie zou er immers in zee willen gaan met een uitgeverij die bij iedere tegenspraak (in dit geval zelfs alleen een simpele vraag over andermans ervaring!) begint te dreigen met rechtszaken? Meer in het algemeen over het onderwerp: als een uitgeverij er vertrouwen in heeft dat ze een boek succesvol op de markt kan brengen, dan heeft ze zo'n waarborg/investering/sleutelgeld/hoe-ze-het-dan-ook-noemen helemaal niet nodig. Het lijkt me dat je veel beter af bent met een uitgeverij die je eerlijk vertelt of ze denkt dat ze je boek kan verkopen en daar winst mee maken. Of geef je boek in eigen beheer uit, dan weet je ook waar je aan toe bent.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat is niet cru. Het is logisch: Jodelaar heeft bij voorbaat al ieder vertrouwen voor een eventuele samenwerking om zeep geholpen door een ongenuanceerde bewering op het net te plaatsen. Zoals hij het brengt steekt het niet in elkaar en hij heeft het fatsoen en het geduld niet gehad om zich door mij te laten informeren. Door zijn onwetendheid openbaar te maken brengt Jodelaar mijn bedrijf in diskrediet. Een civiele procedure sluit ik dan ook niet uit.
Ik moet toch zeggen dat je je bedrijf zelf in discrediet hebt gebracht met je overtrokken reactie. En dan nog, zo'n waarborg slaat ook nergens op. Bij hoeveel boeken krijgt hij dat geld terug? 10? 100? 1000? Als je uitgeverij er serieus rekening mee houdt dat er zo weinig verkocht gaat worden, en dat niet communiceert, mja. Niet helemaal de normale gang van zaken, dunkt me. Ik weet in ieder geval waar ik mijn manuscripten NIET heen zal sturen.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De laatste jaren zijn er heel wat uitgeverijen bijgekomen die zich vooral op eigen beheer richten. Dié uitgeverijen vragen een bijdrage en daar staat ook duidelijk dat het om eigen beheer gaat. Ik vind het heel normaal dat je aan medeschrijvers vraagt of een uitgeverij betrouwbaar is. In de maatschappij wordt dat ook gedaan door middel van Test Aankoop of Consumentenzaken. Ik vind het schokkend om te lezen dat Jodelaar een persona non grata wordt binnen de uitgeverij omdat hij zich buiten hen om informeert naar hun betrouwbaarheid. Het getuigt van weinig respect om op de site meteen te verkondigen dat Jodelaar aan de kant is gezet. Eerlijk gezegd kan ik geen discrediet vinden in de eerste post van Jodelaar. Maar het gedrag van de uitgeverij zelf, hij zet iedere samenwerking meteen stop en dreigt een civiele procedure te starten schrapt hij zichzelf van een heleboel lijstjes af. Ondermeer van de mijne.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Even los van al het bovenstaande, ik heb zojuist een kijkje genomen op hun site, maar al dat getutoyeer staat me al meteen tegen, zoiets is voor mij überhaupt al een reden om met een bedrijf niet in zee te gaan. (En nee, FBTO maakt bij mij ook geen kans, net als al die andere bedrijven die mij niet kennen en me wel met JIJ aanspreken). Een bedrijf dat mij netjes met u aanspreekt, komt op mij heel anders over. Jijen en jouwen kunnen we na verloop van tijd altijd nog wel, als we elkaar wat beter kennen en vriendschappelijk met elkaar om gaan. (Misschien beter om hierover een nieuw topic te starten btw)

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Stel je voor dat ieder bedrijf dat hier op de site genoemd wordt, een rechtzaak gaat beginnen. Ik sluit dat - geheel in tegenstelling tot uitgevrij Lemmens - volkomen uit. En nee, dit is geen typefout. Neem het letterlijk: uitgevrij. Het is uit met het gevrij. Dat was een korte verkering, Lemmens.... :D :D :D

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Beheerder
Ten slotte dit: de redactie die deze berichten over mijn uitgeverij zonder wedervraag plaatst is geen knip voor de neus waard.
Voor de duidelijkheid: dit is een discussieforum. De inhoud op deze pagina's bevat geen bijdragen die door de redactie van de site zijn geleverd.
Wie mij of mijn site citeert vraagt ook beter eerst mijn toestemming.
Dat is niet nodig. De Nederlandse wet kent het citaatrecht, waarvan altijd gebruik mag worden gemaakt zolang de lengte van het citaat in verhouding staat tot de brontext.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En weet je wat ze bij Thoeris zeggen over dit forum en dat ik er dus met vanalles van hen opsta? 'leuke site, hè?' Echt met een welgemeende glimlach. Ze kennen het en weten dat het ook gewoon als reclame kan werken. Maar Uitgeverij Lemmens, zo kunnen jullie toch eveneens reageren? Jullie worden genoemd, iedereen gaat googlen naar de uitgeverij en praat erover. Jodelaar mag best een vraag stellen. Daar is dit forum voor en we zijn allemaal professioneel bezig. Op onze eigen manier maar mag dat dan niet?

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Laat het ons weten, Jodelaar, dan lappen we allemaal een euro voor je advocaat. Meer dan een uur kan die er niet aan kwijt zijn, lijkt me ;)

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Lemmens heeft hierbij zijn eigen uitgever in een kwaad daglicht gesteld. Na de vraag van Jodelaar was ik nog niet negatief over Lemmens. Als een uitgever zo overtrokken reageert, dan zit er dus een luchtje aan die uitgever. (Oeps! Heb ik nu ook een advocaat nodig?) Jodelaar: lekker een andere uitgever zoeken!

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb het even door gelezen en vind het een rare gang van zaken. Zoals 10000 al zegt bij het topic van Jodelaar had ik nog geen slecht beeld van Lemmens. Gewoon een simpele vraag naar ervaringen, omdat het 1 en ander onduidelijk is en willen weten of het normaal is dat je zelf iets aan de uitgever moet betalen. Lijkt mij nog niet iets waarmee je de uitgever in een kwaad daglicht zet en om zo'n ophef over te maken. Het is de reactie van de uitgever zelf die me niet aanstaat. Is dat de manier waarmee je met je (potentiele) schrijvers omgaat? 1 ding weet ik wel, tegen de tijd dat mijn manuscript zover is dat het de wijde wereld in mag zal ik zeker Lemmens niet aanschrijven.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik denk dat je daar gelijk in hebt Pluisebol. Net blij dat je een uitgever gevonden hebt, je stelt een simpel vraagje aan je medeschrijvers en ineens heb je heel die uitgever over je heen en wordt je er uitgekickt. Wie schrikt daar nou niet van.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, inderdaad Zjors, ik was nogal overdonderd door de reactie van de heer Lemmens. Ik voelde me opeens een soort misdadiger en was erg benieuwd naar jullie reactie. Inmiddels ben ik van mening dat er veel over te zeggen valt, maar dat de reactie van Lemmens inderdaad erg overtrokken was. Ik ben van jongs af aan gewend dat een uitgever een boek uitgeeft zonder dat de auteur daar iets geldelijks aan bijdraagt. Sterker nog: een auteur krijgt geld!!! Jawel, het is niet te geloven, maar het is zo. Misschien heb ik een wat ouderwetse opvatting, maar dat dondert niet. Ik hecht hier nog zeer aan. Verder wil ik er geen woord meer aan vuil maken. Ik zoek gewoon een andere uitgever die geen geld hoeft te hebben. (intussen heeft Lemmens meer publiciteit gehad dan in alle weken hiervoor, dunkt mij)

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Maar in dit geval lijkt het me niet in zijn voordeel te werken. Succes met je zoektocht naar een uitgever. Wat is het voor een soort boek? Kunnen we je helpen met tips?

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Was het wel Lemmens die reageerde? Er zitten ook veel grapjassen op het internet, hoor.

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik had de indruk dat Uitgeverij Lemmens één personeelslid heeft: de heer Lemmens. Dat blijkt uit zijn site en uit zijn antwoorden. Hij spreekt telkens in de 1e persoon enkelvoud.

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Beheerder
Wij hebben ook een mailtje van hem mogen ontvangen. Er is dus geen reden om aan de identiteit te twijfelen.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Stond vast iets in dat je dit topic onmiddellijk diende te verwijderen anders zou hij stappen ondernemen?