Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Boek uitgeven als hobby

Hallo allemaal Ik heb misschien een beetje een domme vraag, maar ik wil het gewoon echt weten, so here it goes. Ik ben bezig met het schrijven van een boekenserie en heb inmiddels de eerste twee delen af. Eerst was het alleen voor mezelf, omdat ik het leuk vind om te doen, maar sommige mensen die het hebben gelezen zeggen dat het echt wel een goed boek is en dat ze het leuk zouden vinden als er ook een 'echt' boek van komt. Nu wil ik dus eigenlijk mijn boeken gaan uitgeven in eigen beheer, gewoon zodat een paar mensen die geïnteresseerd zijn het boek kunnen kopen, zoals mijn vrienden en familie en gewoon iedereen die de boeken graag zou willen lezen. Ik ben niet van plan om het groots aan te pakken en ik wil er ook niet mijn beroep van maken of zoiets. Het is gewoon als hobby. Maar nu lees ik dus allemaal verhalen over dat je als schrijver ingeschreven moet staan bij de KvK. Is dat zo? Want dat lijkt mij allemaal een beetje onnodig gedoe voor wat ik wil. Ik wil gewoon dat een paar mensen die dat willen mijn boek kunnen kopen en lezen. Verder niet. Ik wil geen ISBN en dat soort dingen erom heen. Ik wil het gewoon een beetje klein houden. Zijn er meer mensen hier die zoiets hebben gedaan? En zijn er misschien mensen die nog tips voor mij hebben? :) Alvast heel erg bedankt!

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Lalayne, Welkom hier op dit forum. Leuk dat je zoveel leuke reacties hebt gekregen op de eerste twee delen, maar wat ik niet snap is dat je deze vragen stelt, terwijl je al twee boeken hebt uitgegeven. Die zijn kennelijk niet in 'eigen beheer' uitgegeven, maar ze zijn toch niet zomaar uit de lucht komen vallen? Er is over het uitgeven in eigen beheer op dit forum heel veel geschreven, daarom is mijn belangrijkste tip aan jou om even goed met de zoekmachine aan de slag te gaan, want dan krijg je vast al veel informatie boven tafel. Succes ermee

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Gebruik de zoekfunctie van deze site eens. Er zijn heel wat topics over in eigen beheer, pod uitgevers of uitgeven. Alleen dit onderdeel van de site, eigen beheer en pod is al ellenlang.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee, Zjaan, je begrijpt me verkeerd. Ik heb de boeken nog niet uitgegeven. Ik heb ze laten lezen aan een paar vrienden van me. Van hen heb ik die reacties gekregen. Ik heb al geprobeerd hier iets over te vinden middels de zoekfunctie, maar ik heb nog niet precies gevonden wat ik zocht.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Aha, dat verklaart het. Probeer eens in het subforum Eigen beheer en POD, daar moeten toch relevante topics in staan, zou je zo denken. Over de KvK is ook al eerder uitgebreid gesproken, staat misschien in geld- en juridische zaken? Lijkt me overigens voor jouw situatie helemaal niet nodig.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als ik, voor mezelf en misschien voor een paar mensen in mijn omgeving, een manuscript gedrukt zou willen zien, zou ik naar Pumbo of Boekenbent gaan.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Welnee, je hoeft helemaal geen ISBN, en zeker niet naar de KvK. Die wil jou pas zien als je zo'n 10.000 per jaar verdient aan je boeken of zo. En je hebt ook niks met belastingaangifte te doen, want bij die paar boeken die jij verkoopt, overtreffen je kosten de opbrengsten ruimschoots. Als je alleen al de afschrijving van je computer rekent. Kies een POD-bedrijf uit dat je aanstaat, kijk daar goed wat de voorwaarden zijn en hoppa, laat je boek drukken voor familie en vrienden. Je kunt ook nog zelf een pdf maken eventueel en het rechtstreeks naar de (plaatselijke) drukker sturen en er 20 laten printen. Zelf laat ik dat soort 'interne' dingen bij Pumbo doen http://www.pumbo.nl/ en daar kun je er zelfs ook nog voor zorgen dat het niet op de openbare verkoopwebsite komt als je dat niet wilt. Je kunt ook gewoon 1 exemplaar bestellen.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat jij wilt kan prima zonder kvk Lalyane. Printdrukken is een luxe vorm van kopieeren en je bent duidelijk helemaal niet van plan om er een bedrijf van te maken. Ik vergelijk het wel eens met mijn moeder die graag kaarten maakt en er een keer per jaar een tiental verkoopt, gewoon, omdat ze anders niet weet wat ze er allemaal mee moet en omdat andere mensen ze ook leuk vinden. Niemand zal vinden dat mijn moeder met die kaarten een bedrijf is. Sterker nog, al verkocht ze er iedere week tien, dan nog zou de kvk zeggen dat inschrijving niet nodig is. Als je naar iets als http://www.pumbo.nl/ gaat, dan kun je daar je werk naar toesturen en dan printdrukken zij er een boek van. Je kan ook diensten als centraal boekenhuis en promotie afnemen, maar als je dat niet wilt, dan neem je het niet.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Oké, bedankt! Pumbo.nl lijkt me inderdaad goed daarvoor. Ik dacht al dat het zo zat, maar dit is de eerste keer dat ik dit doe en ik wil altijd graag alles even checken, haha. Bedankt! :D

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Pumbo is meestal goedkoper in de verzendkosten. Je kunt het wel even opnieuw vergelijken, ze passen de kosten nogal eens aan.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Verschillende wensen vragen om verschillende printdrukkers. Calbona vraagt een minimale afname van dertig boeken. Dat is ruim, als je er gewoon een of enkele wilt, want die andere boeken moet je toch betalen. Oe, en daaronder zie ik nog de kosten van het opmaken; 1,15 per A4 . Er staat niet bij of je de optie hebt dat zelf te doen. Vanaf 100 is de opmaak ook gratis. Wel weer fijn als je er toch al 150 wilde hebben. Er staat ook dat bepaalde diensten gratis zijn waar je bij anderen voor betaalt. Jammer genoeg staat er niet wat voor diensten dat dan zijn, terwijl ik dat wel zou willen weten.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Ik vind de site ook nogal vaag. Ze kunnen best een voorbeeld noemen. B.v. 25 exemplaren A5 kosten 200 euro of zo.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ha Lalayne, Wat misschien ook interessant is: de boekhandels Paagman, Plantage Benissimo en Plantage Vermeer starten binnenkort met het uitgeven van boeken van schrijvers. Gewoon amateurschrijvers uit de regio. Je kan dan ook in de boekhandel komen te liggen met je boek. Op 4 september tijdens Manuscripta in de Westergasfabriek gaan ze live. Als je dan je script meeneemt, krijg je je eerste exemplaar gratis. Zie https://www.mijnbestseller.nl/manuscripta. Wat je ook doet: succes!

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het ziet er goed uit, maar ze zijn wel duur. De boeken die nu op hun site staan zie ik niet op bol. Dat doen ze dus niet. Ook zeggen ze dat je boek in de boekhandel kan komen te liggen. Hoe dan? Doen zij dat voor je? Ik denk het niet. Is ook een onzinnige zin, iedereen kan immers met zijn boek in de boekhandel komen. Technisch gesproken dan.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Me dunkt dat als je echt alleen maar een boek aan vrienden en familie wil overhandigen, je gewoon voor de goedkoopste kunt gaan. Ik zou ook eens informeren bij de plaatselijke copyshop of zij het eventueel goedkoper kunnen doen.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zoals Schlimazlnik al zei, kun je ook terecht bij www.lulu.com. Daar heb ik zelf twee verschillende boeken laten drukken (van de één 46 exemplaren, van de ander 7) en dat is goed bevallen. Wel een beetje mieren met de opmaak van de kaft, maar ben er uiteindelijk tevreden over. Prijsindicatie: Boek 1: Harde kaft, 608 pagina's: € 25,- Boek 2: Paperback, 420 pagina's: € 12,- Beide binnenkant zwartwit, buitenkant in kleur. Op Boek 2 zat overigens ook een ISBN nummer, zonder dat ik dat had aangevraagd, maar ook zonder kosten. Ten tijde van het bestellen van Boek 1, was dat nog een optie waarvoor je een euro of 50/60/70/80 (mijn geheugen laat me een beetje in de steek) moest betalen. Je kunt kiezen of je je boeken alleen voor jezelf wil houden, of ook wilt kunnen laten bestellen door een door jou aangewezen groep (vrienden, familie, etc.), en/of openbaar wil maken. Met Pumba of Boekenbent heb ik geen ervaring. Iemand daar een idee van de prijs?

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Lalayne, je kunt ook boeken op afroep (dus in desnoods hele kleine oplages) laten maken, zonder al te veel kosten en waarbij je niet alles zelf hoeft te doen. Eventueel ook nog via een speciale boekensite, zonder ISBN. Kijk maar eens op de POD-pagina van Schrijven Online, daar staan een paar leuke aanbiedingen. Wel één advies: zorg dat de tekst (vrijwel) foutloos is, zelfs voor auteurs die boeken 'in kleine kring' uitgeven is dat een absolute voorwaarde om (met boekenseries) succesvol te zijn!

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Boeken op afroep is ook wat we bedoelen hierboven, met pumbo en boekenbent e.a.; print on demand, printen op afroep. Maar wat is toch dat alles wat je zelf moet doen? Bij pumbo, en lulu etc. hoef je helemaal niet zoveel zelf te doen. Tekst uit word (of wat ook) knippen en plakken in het daarvoor bedoelde schermpje, op de uploaden knop drukken, wachten tot de converter er een pdf oid van gemaakt heeft, kaft knippen en klaar. Daarna kun je het even nakijken. Ben je niet helemaal tevreden, pas je de tekst aan en ga je nog een keer naar uploaden. En als je wel tevreden bent ga je naar bestellen, en dan bestel je er zoveel je wilt. Kan je de link nog doorgeven aan je vrienden, of het boek in de boekwinkel zetten, maar ingewikkelder dan dat hoeft het niet te zijn. Met aanbieders die geen converterfunctie op hun website hebben staan moet je even overleggen of je er zelf via openoffice oid een geschikt opgemaakt bestand van moet maken, of dat zij dit voor je doen, en wat dan de extra kosten zijn. Het scheelt je een uurtje of twee prutsen, hoewel dat met wat ervaring ook al een stuk sneller gaat.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
LULU.com (zoals eerder genoemd) is super. Ik heb daar zelf een boekje met eigen columns laten drukken voor wat familie en vrienden. Ziet er net echt uit. En best betaalbaar. Je kan namelijk ook gewoon een exemplaar bestellen, zonder dat je er verplicht 100 moet laten maken. Ideaal voor een hobby project.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@DeEllis, Ze zijn juist niet duur. De verkoopprijzen worden bepaald door de schrijvers zelf, die dus ook hun eigen marge bepalen. Schrijvers kopen zelf tegen de laagst mogelijke prijs, en dat is een uiterst scherpe prijs. Mbt boekhandel: natuurlijk kun je momenteel je boek "te koop" zijn bij boekhandels, maar wat het nieuwe initiatief behelst is dat je als schrijver er automatisch voor kan kiezen dat je boek ook fysiek in de boekhandel komt te liggen. En dat laatste biedt nog niemand aan momenteel. Nog even wachten tot 3 september en dan kan je het zelf bekijken.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het is altijd zo lastig om uit te rekenen wat je nu precies kwijt bent voor 1 boek (of enkele), voor 150 pagina's A5. Je moet ze haast al helemaal invoeren en tot het punt van bestellen komen voor alle kosten duidelijk zijn. Bij mijn bestseller kom ik via de prijslijst op minimaal 8,24, met 2 euro verzendkosten en dan is er nog sprake van een marge voor mijn bestseller van 3 euro, maar of die nu in de 8,24 zit kan ik niet zien, en of de prijs ook voor 1 boek geldt zie ik ook niet. Bij pumbo kom ik voor 1 boek op 14,48, al lijkt de kostprijs afhankelijk van de verkoopprijs. Dat is onhandig, en de verzendkosten kan ik ook niet vinden, maar ik denk dat ik aardig in de buurt kom van de te verwachten kosten. Bij lulu kan ik het nauwlijks uitrekenen, want de helft van de pagina's doen het niet. Uiteindelijk kom ik ergens 3,60 tegen maar daar zal nog wel iets bijkomen, gezien de prijzen van Menace. Hoewel zijn paperback drie keer zo dik is.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Ceridwen: bij Mijnbestseller.nl is die € 8,24 inclusief de marge van Mijnbestseller, er komen dus geen kosten bij. En ja: dit geldt ook voor 1 boek. Nog sterker, Je kan ook publiceren en zelf 0 boeken afnemen en er zijn geen contractuele verplichtingen. Jij bepaalt zelf de verkoopprijs en dus je eigen marge. Daarnaast krijg je gratis je eigen webpagina en zijn er diverse promotiemogelijkheden (webpagina, persbericht, links met Facebook/Hyves/LinkedIn, twittermogelijkheden, boekpresentaties, gepersonaliseerde visitekaartjes, etc).

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Kijk eens, dat is leuk. Geen verborgen kosten, geen verborgen contracten, goede prijs en een overzichtelijke website.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik weet niet in welke mate precies, maar dat geldt voor Lulu ook. Daar vindt je een prijscalculator waarmee je al van tevoren de prijs van je boek kunt uitrekenen. Als je hem vervolgens te koop zet, voor een selecte groep mensen of voor de hele wereld, kun je zelf bepalen hoeveel jij eraan wil verdienen (of verliezen) en dus zelf de prijs bepalen. Daarbij heb je de mogelijkheid je eigen presenatiepagina of iets dergelijks aan te maken, in contact te komen met andere Lulu-ers, enzovoorts. Ik heb er nooit iets mee gedaan, maar er is volgens mij veel mogelijk. Denk dat je gewoon het beste op diverse sites eens rond kunt neuzen.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik weet niet in welke mate precies, maar dat geldt voor Lulu ook. Daar vindt je een prijscalculator waarmee je al van tevoren de prijs van je boek kunt uitrekenen. Als je hem vervolgens te koop zet, voor een selecte groep mensen of voor de hele wereld, kun je zelf bepalen hoeveel jij eraan wil verdienen (of verliezen) en dus zelf de prijs bepalen. Daarbij heb je de mogelijkheid je eigen presenatiepagina of iets dergelijks aan te maken, in contact te komen met andere Lulu-ers, enzovoorts. Ik heb er nooit iets mee gedaan, maar er is volgens mij veel mogelijk. Denk dat je gewoon het beste op diverse sites eens rond kunt neuzen.
Enige grote minpunt van Lulu is dat de levertijden soms erg lang zijn. Weet niet of dat nog steeds zo is, maar tijdens mijn experimenten (paar jaar geleden) duurde het wel een aantal weken voor het boekje op de mat viel.