leesteken vraag

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

leesteken vraag

Doe ik het goed als ik onderstaande van dezelfde leestekens voorzie als in een dialoog? Of moet het hier anders. Streng spreek ik mezelf toe: 'Je zit nu al drie maanden in je eentje in de rimboe, met als meest spannende gebeurtenis "de boodschappen". Zeur niet en ga erheen.'

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Als je jezelf toespreekt hoef je denk ik geen ' te gebruiken. In gedachten werkt dit persé zo. Maar het is zeker wel hardop bedoeld?

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als je schrijft 'In gedachten spreek ik mezelf toe:' gebruik je de aanhalingstekens niet. Als je jezelf toespreekt zoals in jouw voorbeeld is dat hardop en is het dus gewoon een gesproken zin zoals in een dialoog.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou het zelf omdraaien: bij de gesproken tekst gebruik je dubbele aanhalingstekens en bij het benadrukken van een woord of een woordgroep (ironie, een speciaal iets enz.) gebruik je enkele aanhalingstekens.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ook kun je de boodschappen cursiveren. Of na het woord gebeurtenis een dubbele punt. En dan na het woord boodschappen een uitroepteken: Streng spreek ik mezelf toe: 'Je zit nu al drie maanden in je eentje in de rimboe, met als meest spannende gebeurtenis: de boodschappen! Zeur niet en ga erheen.' Of de zin veranderen (want het is een beetje meer spreektaal dan schrijftaal): Streng spreek ik mezelf toe: 'Je zit nu al drie maanden in je eentje in de rimboe, met als meest spannende gebeurtenis het halen van de boodschappen. Zeur niet en ga erheen.' Volgens mij mag alles wat jullie zeggen, en dit (bovenstaande) kan ook. Het is een keuze.