Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Verhaal niet goed en hoe verder?

Stel je hebt een auto en die ligt in alle onderdelen uit elkaar op straat maar je weet niet hoe die in elkaar te zetten? Stel - je hebt een verhaal met allemaal interessante losse onderdelen maar als je het in elkaar hebt gezet blijkt het een auto te zijn met vierkante wielen en een stuur dat de verkeerde kant uitdraait. Dat is wat ik nu heb nadat insiders het verhaal bekeken hebben en hebben vastgesteld dat het in de huidige vorm niet deugt. Het is zoiets als een schip dat scheef op de waterlijn ligt. Het gebeurt soms dat een scheepsarchitect de gewichtsdistributie niet goed berekent en dat het schip daardoor niet goed op de waterlijn ligt. Door extra trimballast krijg je het schip wel weer recht. Maar kan dat ook met een verhaal waaraan je gewerkt hebt? Wat zouden jullie in zo'n geval doen? Het geheel opnieuw schrijven of toch proberen de goede fragmenten eruit te halen en het opnieuw aan elkaar zien te krijgen? Waar ik geen rekening mee heb gehouden is dat schrijven, net zoals elk ander vak, een specialisme is. Ik ben namelijk dezelfde stomme idioot van ons forum die komt met de vraag: "Hé ik wil een schip bouwen van 45 meter. Hoe moet ik dat doen!"

Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
:) Dat heb je mooi gezegd, ThePhantom, dat laatste! Om zulke zelfreflectie moet ik wel even lachen! Misschien kun je eens een deel herschrijven? Laten we zeggen: een pagina of vijf, zien hoe je dat bevalt, of het iets is voor jou om het over een andere boeg te gooien? Wat experimenteren met stijl? En dan weer proeflezers zoeken?

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk niet dat er een algemeen antwoord op je vraag te geven is, ThePhantom, omdat het van veel factoren afhangt. Vonden de proeflezers je wieldoppen, ruitenwissers en airbag prachtig? Zagen ze dat het geheel een auto vormde? Waren de wielen echt vierkant, of leek dat zo vanaf de schaduwkant? Konden ze goed door de ramen kijken of waren die vies? Enzovoort. Wat ook heel belangrijk is: wat kan je zelf met de opmerkingen van je proeflezers? Kan je oprecht zeggen dat je het achteraf gezien met ze eens bent, of geloof je in je auto? En wat is je einddoel, een Fiat Panda of een Mercedes? Ik denk dat ik persoonlijk eerst zou kijken wat mijn nieuwe verhaal zou worden. De grove lijn zou ik uitdenken. Pas daarna zou ik kijken of er nog stukken zijn die weer gebruikt kunnen worden. Wat me niet verstandig lijkt is om de goede stukken te pakken en daar weer omheen te schrijven. Maar goed ik heb nauwelijks ervaring met (her)schrijven...

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou het proberen te herschrijven, want van losse onderdelen kun je wel een auto maken. Je kan het in elkaar lijmen en wat dingen aanpassen. Maar wat voor mij ook al is aangegeven, eerst wat proberen, kijken of het werkt en wellicht ook 'de kat uit de boom kijken'. (Ik heb soms nogal last van verkeerde spreekwoorden, maar deze klopt toch wel? :P)

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Trenke, ik denk dat degenen die in mijn ms gekeken gelijk hebben. Ik denk het niet, ik weet het. Daaraan hoef ik niet te twijfelen. Zeker niet aan hun goed gefundeert en overwogen oordeel. Een huis verbouwen is duurder dan een nieuw huis en datzelfde geldt factor 2 voor een schip. Ik ga maar opnieuw beginnen. En Carduelis ik ga ntuurlijk wel onderdelen uit het oude ms gebruiken, maar de verhaallijn zoals die nu is, zal ik niet meer gebruiken. Even voor de goede orde: het gaat hier om "Episoden" - niet om Jeanne d' Arc. Dat zit wel goed in elkaar.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als de motor goed in de auto zit, maar de stoelen op zijn kop staan, haal je de stoelen eruit maar blijf je van de motor af. en een schip bouwen van 45 meter? Gewoon beginnen en koppig doorzetten, dan lukt het wel :D

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Over Jeanne d' Arc...die is prima, het verhaal is goed geschreven. Interessant en spannend. Ik heb ook geen ervaring in herschrijven, dus ik kan je niet zeggen wat je moet doen. Misschien de goede stukken lezen en kijken of je daar een verhaal van kan maken?

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Jullie zijn allemaal schatten van mensen en wat is het dan fijn een forum te hebben dat er ook is als het allemaal niet zo goed gaat. Je hebt te maken met een protagonist, een ijskoude knaap, zonder al te veel emotie en meegevoel. Hij is absoluut geen homo, integendeel zelfs, maar doet geen moeite een relatie met een vrouw (meisje) te bestendigen. Hij ontmoet een meid die hij echt leuk vindt maar het blijkt dat ook zij precies datzelfde ijskoude karakter- fluidum heeft. Met een verborgen ondertoon van promiscuiteit. Ik las de debuut thriller van Scot Trurow, die had een identiek probleem met zijn vrouwelijke hoofdpersoon. Schrijven is geen kwestie van schrappen. Schrijven is het hebben van talent.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Waarom moet je nou weer benadrukken dat hij echt geen homo is, integendeel zelfs. Beetje jammer.

Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Schrijven = herschrijven. (Hoe vaak, hoe vaak!) Talent alleen is ook niet voldoende. Er zijn zoveel verhalen en ideeën onder de mensen, maar ze goed op papier krijgen, is voor een groot deel Techniek. Komen we nu niet in de buurt van het rijtje van Koen?

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
MichaM - Echt het allerlaatste- helemaal niet - dat ik je ooit zou willen kwetsen! mocht ik dat gedaan hebben dan was ik me er zelf niet van bewust. Marriejeanne: Hemingway had net zoals ik alle voorbeelden bij de hand. Hij was gek op boten, vrouwen en stieren. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. Maar hij had het talent om het zaakje aan elkaar te knopen. Op de werkvloer zeggen ze dan: "Nou jongen, als je het niet kan dan donder je toch op!" Ik ga het nog een keer proberen.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou het hele verhaal opnieuw schrijven. Frisse nieuwe kijk op je eigen verhaal. Ander inzicht proberen.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Begrijp je ook waarom ik het jammer vind? Dat betekent meer voor me dan een verontschuldiging, want ik ging er wel vanuit dat je het niet met opzet deed, ja.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Misschien probeer je het met een storyboard zoals bij een film. Vervolgens kijk je welke fragmenten je al hebt en dan hoef je de andere fragmenten en hoofdstukken er alleen nog te schrijven en tussen te plakken. Zo zou ik het doen.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Schrijverke, het is niet eenvoudig om hier een antwoord op te geven op jouw vragen c.q. veronderstellingen. Vandaag ben ik opnieuw begonnen. Ik heb 1 1/2 bladzijde geproduceerd. Nu stop ik en ga wat anders doen. Morgen weer verder. Het oude boek laat ik maar voor wat het is. Of ik er iets uit zal gebruiken? Misschien. Zeker is dat niet. Ik moet eerst zien waar dit al schrijvende naar toe gaat. In de richting van het oude boek? Daar voel ik niet zoveel voor. We moeten maar even afwachten.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Als je de boel ondersteboven moet halen, kun je beter opnieuw beginnen. Tenminste, da's mijn ervaring. Eerst een maand niet meer naar omkijken en dan met een blanco blad beginnen. Vaak rolt het er dan achter elkaar uit. In een andere volgorde, maar wel met al die onderdelen die jij zo leuk of belangrijk vond.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat Pluisebol zegt vind ik een goede tip The Phantom, leg het een poosje weg en voor je het weet heeft je auto geen vierkante wielen meer maar stervormig en vind iedereen het nog mooi ook. :nod:

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Pak een stift en duid aan welke stukken je leuk vindt en graag wilt houden. Begin dan lekker overnieuw (helemaal overnieuw dus, probeer eens een andere manier om de dingen te zeggen) en wanneer alles goed op gang is, bekijk je wat je wilde houden en bedenkt hoe je die erin kunt passen. Misschien met een volledig nieuwe context. Dat geeft het tegelijk dat aangenaam vertrouwde en iets fris (als je dat kunt zeggen over een stuk tekst):) Zo doe ik het en ik moet zeggen dat ik er (momenteel) erg tevreden over ben. Natuurlijk moet je zelf uitzoeken of deze manier wel de beste voor jou is. Veel succes.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hé ik zie een galopperend paard op het strand. Arabisch Volbloed? Uit de Black Stallion? Forever_nobody, het verhaal schrijf ik opnieuw. Ik moet er gewoon nog even over nadenken.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hé ik zie een galopperend paard op het strand. Arabisch Volbloed? Uit de Black Stallion?
Een paard? Nu je het zegt... ik dacht aan een soort grote vleesetende dinosaurus met zijn kop naar beneden zn gigantische staart omhoog :P

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste jongen, waar zat jij tijdens je biologielessen? Dino's eten geen vlees maar zijn pure planteneters oftewel herbivoren.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dino's eten wel vlees! Nooit gehoord van de T-rex, de dromaeosaurus, de deinonychus, de baryonyx? Allemaal vleeseters :nod: (dit hadden we niet bij biologie, waar ik trouwens prima oplette behalve bij het bottenhoofdstuk, maar zelfstudie :P )

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
baryonyx een vlees eter?? dat is een vis eter. Zo had je planteneters (herbivoren), vleeseters (carnivoren), viseters (pisivoren) en insecteneters (insectivoren). Maar terug naar het onderwerp. Het ligt eraan wat jij met het verhaal wil en kan. Als het zo'n los verhaal is, moet je natuurlijk de stukken die je aan elkaar plakt licht aanpassen. Als dat niet goed gaat en als herschrijven beter werkt, moet je dat gewoon doen. Ikzelf pas beide toe. Het verhaal dat ik nu herschrijf, moet ik helemaal herschrijven, want het origineel had echt geen kwaliteit XD Het vervolg is weer wel goed genoeg om voor een groot deel heel te laten, maar toch moet ik naar alles gaan kijken en alles aanpassen en waarschijnlijk veel schrappen. Ik trok voor 2 boeken, 250-300blz in totaal 3 maanden uit omdat het in het begin zo makkelijk en snel ging. Vergis je niet! Het duurt veel en veel langer en kost veel meer moeite dan je denkt. Ik ben nu al 3 maanden langer bezig dan gepland :P

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Joel: Viseter dan :P ach ja tijdje terug dat ik me daarmee bezig hield dan krijg je dat :)

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zou het niet zo zijn dat als je opnieuw begint, tóch de stukken uit de eerdere versie waar je tevreden over was, vanzelf wel weer een plek krijgen? Dus eigenlijk is het opnieuw beginnen een soort veredelde vorm van herschrijven, zeg maar ;-)

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
`Dan was het de moeite van het onthouden niet waard,´zei mijn moeder, als mijn broer en ik stonden te ´eh eh eh´en´ over wat we nu ook weer wilden zeggen. En dat is ook zo met herschrijven in de vorm van overnieuw beginnen. Alle zijpaden vallen eraf, overblijft wat de moeite waard blijkt.