Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Fan-fiction

Fan-fiction. Het schrijven van verhalen gebaseerd op bestaande personages, verhaallijnen en werelden. Wat vinden jullie daarvan? Schrijf je zelf ook wel eens een fanfic, en gebaseerd op welke franchise is dat dan? Tv of boeken? Films? Toneelstukken? Vind je dat ook fanfics gepubliceerd mogen worden als ze goed zijn, of is dat inbreuk op het auteursrecht? Gewoon een discussie ;)

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Faction klinkt alsof het half waar en half fictie is. Nee dus. Fan-fiction is fictie geschreven door fans van een bepaalde serie, film of boekenreeks. Er bestaat bijvoorbeeld een Harry Potter and the Deathly Hallows op internet, 640 pagina's, verzonnen door iemand anders dan Rowling, omdat hij/zij een eigen idee had over hoe het zou aflopen en dergelijke. Vaak gaan fanfics over relaties tussen bepaalde personen die er in het origineel niet uitkomen.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja hoor, ik beken (dat deed ik al eerder in een post) ik heb fan-fiction geschreven. Herinnert iemand zich nog Highlander, niet de film, maar de tv-serie? Een Schotse Highlander die in 1592 geboren was en die na een veldslag niet stierf, maar weer tot leven kwam. In de film heette de personage Connor, in de tv-serie ging het verhaal verder met zijn neef (of iets verder in de familielijn) Duncan MacLeod. Vind je dat ook fanfics gepubliceerd mogen worden als ze goed zijn, of is dat inbreuk op het auteursrecht? fanfics worden enkel op Internet gepubliceerd, met de nodige bellen en toeters dat de originele personages niet afkomstig zijn uit het brein van de schrijver, maar dat die toebehoren aan het productiehuis. Maar je wilt niet weten, in het geval van Highlander, hoeveel romantic writers zich danig door Duncan MacLeod lieten inspireren. Vooraan in het rijtje van hevig geïnspireerde schrijvers staat Karen Marie Moning, zij kan met haar boeken een dik belegde boterham verdienen. Inmiddels heeft zij een hele serie van "Highlander" boeken geschreven. Duncan komt er niet in voor, maar het is wel duidelijk dat hij het voorbeeld was. Nu vraag ik me af hoe dicht dit bij plagiaat komt? Methos (een personage uit HL) zei dat "imitation is the sincerest form of flattery". Misschien hebben de producers dit ook gedacht en hebben Ms Moning haar ding laten doen. Ik vind fanfics schrijven een vorm van aanscherpen van je talent. Of je nu oefeningen maakt uit een workshop, of dat je verder schrijft aan een aflevering die je hebt gezien, je schrijft, je maakt vorderingen. Ook ben ik begonnen aan cross-over fan-fiction tussen Highlander en Star Trek. :) Ik heb er ook veel uit geleerd. Show, don't tell. En ik weet nu wat slash fan fiction is. ;) Trust me, sommige dingen wil je niet weten. Komen er nog fanfic schrijvers uit de kast?? :)

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb fanfic geschreven, inderdaad als schrijfoefening. Ik gebruikte bestaande scenes en beschreef die uit een andere gezichtshoek. Een scene heb ik vanuit drie personages geschreven, dat vind ik mijn beste werk tot nu toe ;) Ik hoefde me niet druk te maken om het plot, dat was al op tv, alleen maar om het verdiepen van personages. Oh ja, bovenstaande is Bassie en Adriaan fanfic :$ Verder heb ik nog eens de proloog van Belle en het Beest uitgeschreven (dat was een samenvatting van een minuut met nogal wat onlogische aannames, ik vind het altijd wel een uitdaging om dat soort dingen een logische reden te geven in een verhaal). Ik heb een tijdje vrij veel slash gelezen, maar op een gegeven moment gaat het toch vervelen. De meeste pairings waren te veel pubermeisjes-romance. Er zit te veel bagger tussen om echt iets goeds te vinden, vind ik, ik lees het niet meer, maar ik heb wel een paar juweeltjes onder ogen gekregen. Niet alle producenten zijn blij met fanfic trouwens, Anne Mccaffrey (of haar zoon nu geloof ik) hebben wel rechtszaken aangespannen daartegen. En ook Aad van Toor was niet zo blij met mijn verhalen :') Wat betreft het echte publiceren, ik weet het niet. Aan de ene kant is het teren op andermans succes, aan de andere kant is het soms echt een prachtig verhaal dat best een groter publiek mag kennen dan de liefhebbers... lastig hoor.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In de HL fanfic is de held de mega-über-joepiehijkrijgtallesvoorelkaar HELD. Na drie verhalen gaat dat wel vervelen. Maar ik heb ook pareltjes gelezen, of hele grappige, of ontroerend. Wonderer, Bassie en Adriaan slash? dat moet ik effe aan de binnenkant van mijn ogen bekijken... :D

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Fan-fictie is een methode om onverklaarbare plotwendingen te verklaren. Op zich heb ik niets tegen slash, hoewel het meestal m/m is in HL fanfics, maar het plot is zo mager. it is a nookie in search of a plot... Wonderer, ik heb een stukje gelezen. Waarom is Aad van Toor niet blij met jouw verhalen?

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Omdat het ZIJN karakters zjn en daar moet iedereen met zijn fikken afblijven ;) Mijn medefans vonden ze wel goed, over het algemeen. Ik kreeg een paar keer het compliment "ik kijk nu met andere ogen naar [voeg betreffende serie in]", dat was wel leuk om te horen. M/M slash maakt mijn helemaaaaal niet uit, maar inderdaad, je kan net zo goed gewoon porno lezen, veel verschil zit er niet in, behalve dat veel fanfic nog veel verder gezocht is dan erotische verhalen ;)

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Er zijn twee redenen om fanfiction te schrijven, oftewel heb je te weinig fantasie en gebruik je personages die je al kent, ofwel heb je te veel fantasie. ;) Ik kan mij wel iets van Adriaans redenen begrijpen; Bassie en Adriaan is uit zijn brein ontsproten en waarschijnlijk ziet hij het als zijn kindje. Dat er een ander mee gaat lopen en er iets anders van maakt, misschien wel iets beter, is moeilijk te erkennen. Alsof je je dochter meegeeft met een Hell's Angel voor een avondje uit. ;) Maar hij kan het ook als een compliment zien; dat iemand er genoeg inspiratie in ziet om er nog verhalen mee te schrijven. Goed, jarenlang in zo'n glimmend, strak blauw pak lopen kan natuurlijk vreemde gevolgen hebben. Je weet het maar nooit...

Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Als er geen geld mee gemoeid was, zouden veel mensen er niet over piepen. Anderzijds: als anderen met mijn ideeën aan de haal gaan en ze (zogenaamd) 'verbeteren', vind ik dat ook nogal respectloos. Zoals een goede kokkin eens tegen me zei: 'Ik geef mijn recepten nooit prijs want dan eet ik voor de rest van mijn leven een verbeterde versie.' Of: ja inderdaad, nectarines zijn lekker, maar waarom nemen we geen genoegen met de perzik en de pruim? Laat ieder zijn eigen schepping (en jij de jouwe). Of: wees zo moedig en ga in overleg met de originele auteur om samen te gaan werken. ;)

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Marriejeanne, ik, schrijven naar de writer's group van Highlander, omdat ik een plot hole wel op een aardige manier weet op te lossen? Bovendien, toen ik HL in de gaten kreeg zaten de afleveringen er al op en was er geen writer's group meer om een spontane sollicitatie naar op te sturen. They would have died laughing... Je kunt het als een compliment beschouwen dat mensen time and effort in jouw creatie willen steken. It's a two way street.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben ooit begonnen aan een Harry Potter-fanfic met de huiselfen in de hoofdrollen. Hij is nooit af gekomen, maar afgezien daarvan was het wel een van mijn langste verhalen tot nu toe :P Ik was er volgens mij mee begonnen vanuit het idee 'laat ik ook eens een fanfic schrijven, iedereen doet het'. Het moeilijkste vond ik de stukken waar bestaande (hoofd)personages in voorkwamen omdat ik die niet goed durfde uit te diepen. Ze zouden altijd anders worden dan in het origineel. Dobby en Winky had ik behoorlijk veranderd, maar dat hoorde bij de verhaallijn ;) Nu denk ik er wel eens over om een Discworld-fanfic te beginnen. Gewoon, omdat ik fan ben. Maar dat zal dan eerder een kort verhaal zijn, puur om de reden dat ik het zonde vind om een lang verhaal te schrijven dat ik niet kan uitgeven. Oh, en dat het me tot nu toe nog nooit gelukt is om een lang verhaal af te krijgen. Ik denk dat ik fanfictie leuk zou vinden, als ik ooit beroemd ben :D Zou er op zijn hoogst hard om lachen als ze slash gaan schrijven over mijn personages. Niemand kent mijn personages beter dan ik. Laat de fans lekker lol maken ;)

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben het eens met Marrie Jeanne. Ik zou het helemaal niet leuk vinden als iemand met mijn personages aan de haal wil. Bedenk zelf wat, wil je. Kán je? Ik geloof ook dat het verboden is om het te publiceren, JK Rowling staat het bijvoorbeeld onder geen geval toe (zegt ze in een interview). En dat recht heeft ze, ook juridisch. Als schrijfoefening, puur voor jezelf, vind ik het weer wat anders. Wat Wonderer beschrijft kan best helpen. Alleen zou ik dat zelf niet doen, teveel investering in iets wat nooit eigen kan worden. Het voelt een beetje als een foto overtrekken, in kleuren en dan zeggen, 'Kijk, zelf getekend'. Dat wil ik niet. Jommeke, waar komt al dat engels ineens vandaan? Is fanfic alleen in het engels? (ik weet er weinig van).

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als je dan een vergelijking wil maken, is het een foto natekenen en zelf de achtergrond erbij verzinnen. Het is echt niet makkelijk om de bestaande karakters trouw te blijven. Ik vind/vond het leuk om te doen, het was bruikbaar, ik kreeg leuke reacties... who cares? Wat vind je dan van al die speculatieboeken over wat er in HP7 gaat gebeuren, analyses van de karakters enzo? Dat teert net zo hard op wat Rowling verzonnen heeft, het is alleen geen fictie...

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als je dan een vergelijking wil maken, is het een foto natekenen en zelf de achtergrond erbij verzinnen. Ik vind het eerder: de achtergrond of globale lijnen overnemen en de voorgrond zelf doen. Je verzint tenslotte zelf de gebeurtenissen/invalshoek/wat dan ook, terwijl de wereld hetzelfde blijft. En Ceridwen, waarschijnlijk komen al die Engelse termen omdat het in Amerika begonnen is of zoiets... Fanfiction wordt over het algemeen trouwens gewoon vertaald als fanfictie, maar dan weer afgekort tot fanfic en dan zie je het verschil niet meer ;)

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ging uit van een persoon op een foto. Die neem je toch meestal over? Ik dacht dat het vaker over bestaande karakters ging die dan in een nieuwe setting werden geplaatst, in plaats van de wereld met nieuwe karakters. Maar het kan natuurlijk allebei, bedenk k me nu... Ik heb ooit een verhaal geschreven dat zich afspeelde in de wereld van Tais Teng. Daar had ik toestemming voor, overigens. Ik gebruikte ook zijn stijl van schrijven, maar niet zijn karakters. Ik kreeg een mailtje van zijn uitgever of ik het wel zelf geschreven had. Dat was wel een compliment :D Maar goed, dat zag ik niet als fanfic eigenlijk, omdat de karakters enzo van mij waren... Hij had het zelf ook wel eens gedaan voor wedstrijden (dat verhaal was voor de PHP), met Jack Vance. Blijkbaar is het in die kringen normaler?

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Quote marriejeanne: Of: ja inderdaad, nectarines zijn lekker, maar waarom nemen we geen genoegen met de perzik en de pruim? Omdat de nectarine gewoonweg veel lekkerder is. Omdat cd's veel handiger zijn dan cassettebandjes. Omdat ... Ik denk, dat fanfic idd een heel goede oefening is. Maar zoals marriejeanne zegt: niet authentiek, niet origineel. Daarom denk ik ook, dat je de nectarine niet met schrijven kunt vergelijken. (geen appels met peren vergelijken, hè ;)

Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Laten we de vergelijking doortrekken dat nectarines lekkerder zijn dan pruimen en perziken. Dan zou je kunnen stellen dat afgeleid schrijven (d.i. het voortborduren op iemands literaire creatie) 'lekkerder' werk zou opleveren. Nu kunnen de pruim en de perzik geen rechten doen gelden maar de auteur van zijn literaire creatie wel. Hij zou er (lijkt mij) verstandig aan doen om te zeggen: 'Oké, leuk dat jullie de door mij bedachte personen, plaatsen en situaties zo inspirerend vinden. Ga je gang. Schrijf! Maar bij elke publicatie komt mij rechtens een bepaald (nader te bepalen) bedrag toe.' Zoals een boer een kalf van een goede fokstier verkoopt: dat is iets waard. De stellling is dan: als schrijven een ambacht is als elk ander, moet je er over kunnen onderhandelen.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Om in schrijfvorm te blijven heb ik tijdens de Lord of the Rings-hype van een paar jaar geleden heel wat verhalen geschreven die zich in Midden-Aarde afspelen. Een aantal ervan heb ik op een fantasywebsite geplaatst, simpelweg om mijn medeforummers daar te plezieren.:) Ik moet zeggen dat het wel een goede manier is om schrijfervaring op te doen op momenten dat je weinig inspiratie hebt. Het is natuurlijk heel gemakkelijk om een uitgekauwd personage een nieuw avontuur te laten beleven. Hoef je je ook niet meer druk te maken om verleden en omstandigheden en zo :P Eufdrie

Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Als schrijfoefening zie ik er ook niets verkeerds in. En anders is het broodroof.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ceridwen: Jommeke, waar komt al dat engels ineens vandaan? Is fanfic alleen in het engels? (ik weet er weinig van). Waar komt al dat alles vandaan? Ik zit harstikke vast in mijn huidig verhaal (inmiddels ben ik weer uit de knoop geraakt door delen te herschrijven) en ik kreeg de schrijfkriebels toen het over fanfiction ging. Dus had ik mijn HL/ST fanfic opgediept en weer beginnen schrijven. Tja, dàt is in het Engels... dus zat het Engels erg dichtbij toen ik die post schreef. ;) Ik ben het er niet mee eens dat fanfictie makkelijker te schrijven is dan een origineel verhaal. Met fanfiction heb je met zoveel zaken rekening te houden. Daarom is er zoveel rotzooi onder de fanfic; ze blijven niet trouw aan de originele personages. Om even bij Highlander te blijven, er zijn fanfictie verhalen waar Methos (een 5000 jarige onsterfelijke) een heuse babbelkous is, terwijl hij dat in de serie juist niet is. Daar kan hij met een welgemikte "hmpf!" de scène in de juiste richting zetten. Marriejeanne: Nu kunnen de pruim en de perzik geen rechten doen gelden maar de auteur van zijn literaire creatie wel. Hij zou er (lijkt mij) verstandig aan doen om te zeggen: 'Oké, leuk dat jullie de door mij bedachte personen, plaatsen en situaties zo inspirerend vinden. Ga je gang. Schrijf! Maar bij elke publicatie komt mij rechtens een bepaald (nader te bepalen) bedrag toe.' Zoals een boer een kalf van een goede fokstier verkoopt: dat is iets waard. De stellling is dan: als schrijven een ambacht is als elk ander, moet je er over kunnen onderhandelen. Dit zou nog een manier zijn om tot publicatie te komen en een rechtzaak wegens plagiaat te vermijden. Marriejeanne: Als schrijfoefening zie ik er ook niets verkeerds in. En anders is het broodroof. Broodroof, broodroof.... Als je er nu eens vanuit gaat dat een fanfic is geschreven omdat men fan is van een bepaalde serie, niet omdat ze zich als schrijver willen profileren. Als er veel fanfic over een bepaalde serie is, is dat een compliment; echt waar. Men heeft niet de intentie om de serie over te nemen en het te herschrijven. Sommige fanfic schrijvers zijn nadien met een origineel verhaal gekomen en sommige zijn inmiddels gepubliceerde schrijvers. Vanuit de HL hoek zijn dat er maar een paar.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben daarmee begonnen, toen ik twaalf was... Fanfiction. Kennen jullie de serie Hamelen? En verder vrijwel alle vroegere tv-kinderseries? Goede oefeningen hoor! Je kunt meteen checken of alle karaktertrekken kloppen met het origineel ernaast.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja... Ik heb fanfictions geschreven en sommige staan nog open[daar schrijf ik nog aan verder] Ze gaan vooral over bands. Maar de bandleden zijn dat niet bekend etc. [dat is altijd zo standaard] Ik vind niet dat zoiets gepubliceerd moet worden. Het spreekt maar een hele kleine groep lezers aan, en is toch een soort van inbreuk op het auteursrecht:-)[dan bedoel ik niet band-fictions enzo, maar gebasseerd op boeken:-)]

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Bandfics worden echt veel geschreven, vooral door tienermeisjes in de alternatieve richting -okee, ik dus ook. Kijk op sites als www.mibba.com of www.quizilla.com en je weet niet wat je ziet. Soms schrijven ze letterlijk over incest, in bepaalde bands zitten namelijk familieleden van elkaar, die ze dan sex met elkaar laten hebben. Ik zie niet echt in wat daar opwindend aan is, maar goed.. 99% van alle fanfics zijn niet goed genoeg om uitgegeven te worden en worden dan ook meer als oefening geschreven. Van die weinig fanfictie die wel uitgebracht kan worden kun je natuurlijk ook gewoon de namen veranderen, dan zijn de personages meestal namelijk zo uitgewerkt dat ze ook totaal iemand anders kunnen wezen. Ja, ik maak me schuldig aan fanfictie. Vooral in het Engels, mijn schrijven en mijn Engels verbeteren zo echt heel snel! Ik probeer mijn fanfictie niet op het 'fantasie-niveau' te schrijven, maar mijn personages uit te diepen en interessante plots te gebruiken. Dat is naar mijn mening ook de enige goede fanfictie. Een ander groot voordeel van fanfictie is ook dat je gewoon gratis verhaaltjes kan lezen die soms echt heel goed zijn, met een hoofdpersoon naar jouw voorkeur! Ook met de Harry Potter fics, als je echt totaal gek van Harry Potter bent heb je zo alleen maar meer HP-gedoe en zonder ervoor te betalen! Zolang het op dit amateuristische niveau blijft is er naar mijn mening niks mis met fanfictie, het is een goede oefening en ook gewoon leuk om te lezen.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat een interessante discussie! Ik had zelfs nog nooit gehoord van de term fanfic, er gaat hier op het forum een wereld voor me open :D . Ik kan me goed voorstellen dat het inspirerend kan werken en een zeer goede schrijfoefening kan zijn (sterker nog: ik ga het eens uitproberen :wink: ), maar als je op deze manier schrijft om ook te publiceren (om geld mee te verdienen) vind ik het wel erg makkelijk.

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ken Fanfiction ook al een tijdje en het is inderdaad een goede schrijfoefening. Je kan heerlijk wat experimenteren met flashbacks of ik-perspectief. Ik schrijf momenteel enkel Fanfics over Harry Potter, maar ik wil het binnenkort uitbreiden naar Narnia en Lord Of The Rings. Ik ga ook helemaal akkoord met Dae. Het is gewoon zalig om erover te schrijven als je fan bent. Sommige personages zijn een en al amusement om over te schrijven. Ik heb reeds een Omberverhaal en een Fred en Georgeverhaal geschreven en dat is echt genieten. (Geïnteresseerden kunnen die verhalen vinden bij 'mijn website' :))

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb veel fan-fiction verhalen geschreven, vooral van Harry Potter. Het is leuk om te doen, maar schrijf toch liever gewoon. Ja gewoon, gewoon :).

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als het in besloten kring gehouden word is het ok, maar ik zou die verhalen niet openbaar maken. Ik zou het niet fijn vinden als anderen over mijn personages gingen schrijven. Hebben jullie dat niet?

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Als het in besloten kring gehouden word is het ok, maar ik zou die verhalen niet openbaar maken. Ik zou het niet fijn vinden als anderen over mijn personages gingen schrijven. Hebben jullie dat niet?
Dat is denk ik het hele punt met fanfiction: het blijft leuk zolang je weet waar je de grens moet trekken. Mensen moeten het bij persoonlijk amusement houden, zoals je zegt. Ik zou persoonlijk overigens gemengde gevoelens hebben als mensen over mijn personages gingen schrijven. Trots dat ze mijn personages interessant genoeg vinden, maar het zijn natuurlijk wel een beetje je 'kinderen'. Liever niet dus, ik zie het eigenlijk ook een beetje als het 'kopiëren' van plots. Gewoon leuk als schrijfoefening, zoals al eerder gezegd. :) Saaie discussie zeg, iedereen vind hetzelfde. ;)