Midden in het verhaal herschrijven?

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Midden in het verhaal herschrijven?

Hallo Allemaal! Ik ben bezig met een nieuw verhaal, nu 12.000 woorden. Ik ben misschien nog niet eens op één derde, dus het gaat lekker. Maar ik heb nu een vraagje: kan je midden in een verhaal het stuk daarvoor herschrijven? En doen jullie dat wel eens? Ik hoop dat jullie me kunnen helpen! Groetjes

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Herschrijven kan altijd. Soms heb ik het gevoel dat ik niets anders doe en ik corrigeer regelmatig een verhaal waar ik nog aan bezig ben. Meestal is het echter wel zo dat ik herschrijf, omdat ik even geen inspiratie heb. Lekker schrijven is natuurlijk altijd veel leuker, groetjes, Johan

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Administratie
 • Beheerder
Het kan, maar ik zou het niet doen. Aan het eind van het verhaal heb je overzicht en weet je beter wat je wilt aanpassen. Als je dat steeds tussendoor doet blijf je bezig.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Meestal maak ik wat aantekeningen, noteer wat er moet veranderen en waar, en schrijf ik daarna gewoon door. Je moet toch nog tig keer door de tekst voor het goed is, dan combineer ik die dingen liever. Inderdaad ook veel beter voor het overzicht. Wat ik wel doe is het stuk van de vorige dag nalopen en min of meer herschrijven, een beetje bijslijpen dus.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dan moet je het zeker nog niet doen! Schrijf eerst je verhaal af, en houd er vooral lol in. Als je jezelf moet dwingen achter de computer te kruipen, houd je een heel boek schrijven niet vol.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Welnee, niet nodig, herschrijven is ook heel leuk. Vergelijk het maar met zilverpoetsen, het is eerst een beetje saai maar als je dan de glans ziet opkomen is het prachtig.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik herschrijf ook niks. Schrijf mijn verhaal af en dan ga ik op mijn gemak hoofdstuk na hoofdstuk doorlezen en schrappen/herschrijven. Soms moet ik om mijn eigen wendingen in een verhaal lachen, weet ik helemaal niet meer dat ik dat geschreven had en dat is geweldig aan het herschrijven! Als ik dat gedaan heb ga ik de spelfouten na. Weer hoofdstuk voor hoofdstuk. Maar tussendoor herschrijven doe ik niet. Dan is het toch nooit goed genoeg voor me.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind het heerlijk om te herschrijven, maar ik doe dat tijdens het doorschrijven, ik zigzag door het verhaal, schrijf alinea 3, herschrijf 1 en 2, schrijf 4, herschrijf 1,2 en 3, schrijf 5, herschrijf 2,3,4 et cetera - zo houd je de sfeer, het ritme, de toon en het woordgebruik over het hele verhaal gelijk. En krijg je meteen een stuk schonere versie als wanneer je eerst tien alinea´s schrijft en vervolgens alles gaat herlezen en aanpassen.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ben het met Dries en Steffie1980 eens, om eerder genoemde redenen. Maar ook: ik herschreef vroeger heel veel, tot ik tevreden was met wat ik had. Helaas schrijf ik lang niet alles af waar ik aan begin. Dan steek je dus veel tijd in iets dat achteraf niet die moeite waard blijkt te zijn. Tegenwoordig schrijf ik dus eerst alles af. De drempel om te herschrijven is veel lager als je verhaal al af is, en ik persoonlijk blijf makkelijker in een 'schrijfritme' als ik me niet op iets anders focus tussendoor. Ik denk wel dat dit voor iedereen anders is. Je moet er gewoon achter komen wat voor jou het beste werkt!

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee, dan komt de schrijfpolitie en dan krijg je een boete :P Ik doe het met de twee boeken waar ik nu mee bezig ben, wel. Bij de ene omdat ik bijna dagelijks feedback krijg en deze in het hoofdstuk als het af is verwerk, en bij het andere omdat ik anders echte eerste versies ga posten in de marathon en dan klopt het niet altijd meer. Maar normaal gesproken schrijf ik eerst het hele verhaal af voor ik aan de herschrijf ga, om de reden die Dries noemde: anders blijf je bezig.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik blijf dus bezig... :music: :music: :music: Vind ik niet erg, hoor. Wel leuk om te zien hoe je toch steeds betere zinnen kunt formuleren.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik blijf dus bezig... :music: :music: :music:
Alsof ik dit zelf heb opgeschreven! Ik blijf dus ook bezig en het is idd nooit goed genoeg. Het lukt me ook echt niet om het links te laten liggen, het moet herschreven worden.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Schrijven is herschrijven. Maar doe het wel in fasen, anders raak je het overzicht kwijt. Het is lastig als je uit een rots een huis moet hakken. Eerst fundering, dan constructie, dan wanden, dan vloeren, dan daken, dan afwerking, dan eventueel de bloembakken aan de vensters. Herschrijven is soms nog leuker dan het schrijven. Je kleurt het alleen maar in, en pas dan zie je hun ware kleuren.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik doe dat wel Iertje, ik ben altijd half bezig met schrijven, en half bezig met herschrijven wat ik al heb. Maar ik heb daar wel een soort schema voor: ik doe dat per hoofdstuk. Ik schrijf in twee weken een hoofdstuk, en daarna schaaf ik er twee weken aan. En daarna komt nog, als alle hoofdstukken klaar zijn, de grote, onverbiddelijke, herschrijfronde ;-) Ik denk dat iedereen dat op zijn eigen manier doet. De een doet het niet omdat het hem 'ophoudt', de ander doet het wel omdat hij op die manier meer voeling houdt met het complete verhaal.

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Kleine verbeteringen doe ik tussendoor (zinnen en alinea's), het grote werk (hele hoofdstukken veranderen/weghalen/invoegen) als de eerste versie af is.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het schrijven zelf vind ik leuker dan het herschrijven, maar goed het hoort er natuurlijk bij. In het begin ga ik in de schrijfstand en knal alles klakkeloos op papier, eh computer. Na elk nieuw hoofdstuk loop ik het globaal even na en haal de echt rare schrijfkronkels eruit. Pas aan het einde ga ik echt aan de herschrijf, daarna afstand nemen en weeeeeeeeeeeeeeer ;) herschrijven.