Start » Forum » Het schrijfproces » Stijl en techniek » Tijdsgebruik in zinnen

Tijdsgebruik in zinnen

4 reacties [Laatste bericht]
datenshi
Laatst aanwezig: 5 jaren 40 weken geleden
Sinds: 30 Jun 2012
Berichten: 48

Tijdsgebruik in zinnen

Mij is altijd verteld dat ik in een verhaal consistent taalgebruik moet hebben, geen tegenwoordige en verleden tijd door elkaar. Maar nu vraag ik me af hoe ik dat in dit stukje het beste zou kunnen doen.

Als Jack weer terug is komt Melanie stampvoetend op hem af gelopen. “Jack! Waar was je? We zouden gaan trainen vandaag.”
“Ik was wandelen.”
“Met je vriendinnetje zeker, dus zij is belangrijker voor je dan wij zijn?”
“Wat is er opeens mis met je Mel? En ja, ze is belangrijker dan de meeste hier, maar ik ga niet tussen jou en haar kiezen als je dat bedoelt. Je bent mijn zusje, dus natuurlijk ben je belangrijk voor me, maar soms heeft iemand anders ook wat gezelschap nodig.”
“Laat maar, ik ga wel alleen trainen.” Melanie liep verontwaardigd de trap op richting de trainingszaal.

Dit stuk is nog niet herschreven, dus mijn excuses als het dialoog een beetje slap over komt of niet lekker loopt, maar dat komt allemaal later. Waar ik nu graag wat tips bij wil hebben is de eerste zin. Ik heb het nu in chronologische volgorde, eerst kwam Melanie stampvoetend naar Jack toe, toen kwam het dialoog, toen ging Melanie weg om te trainen. Moet ik die eerste zin dan ook in de verleden tijd zetten?

Zelfs aan de grootste meesterwerken zijn aspecten vele malen opnieuw gemaakt, en regelmatig zei de maker "het is nog steeds niet perfect". Niets is goed bij de eerste poging, en niets zal ooit het perfecte werk zijn waar iedereen interesse in heeft.

Reacties

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 12 uren 47 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5951

* verplaatst naar stijl en techniek *

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Diana Silver
Laatst aanwezig: 17 min 31 sec geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4983

Het wordt me uit dit stukje niet duidelijk in welke tijd de rest van je verhaal geschreven is, en dat is allesbepalend. Dus hoe schrijf je hiervoor en hierna? Afhankelijk van de rest van je verhaal, wordt het ofwel 'Toen Jack weer terug was kwam' of 'Wanneer Jack weer terug is komt'. (Ik schrijf wanneer in plaats van als omdat dat meer conform de regels van schrijftaal is. Als kun je wel in deze betekenis gebruiken, maar dat heeft niet de voorkeur).

Waar waren we gebleven?

datenshi
Laatst aanwezig: 5 jaren 40 weken geleden
Sinds: 30 Jun 2012
Berichten: 48

De rest van het verhaal is in verleden tijd, dus dan zal ik dit ook in verleden tijd zetten. Bedankt!

Zelfs aan de grootste meesterwerken zijn aspecten vele malen opnieuw gemaakt, en regelmatig zei de maker "het is nog steeds niet perfect". Niets is goed bij de eerste poging, en niets zal ooit het perfecte werk zijn waar iedereen interesse in heeft.

anoniem67
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 24 Okt 2012
Berichten: 447

De vraag is elders eerder op dit forum gesteld, maar ik zou 't even niet weten. Soit.
Daarom (wederom) mijn ongevraagd advies: het verhaal in de vt, de dialogen in de tt.
Het dwingt het verhaal consistent en is handzamer om te schrijven. Je weet dan immers wanneer je welke tijd moet gebruiken.
Denk goed na over namen van personen en plaatsen. Meest naturel is geloofwaardig. 'Jack'...? 'Sorry, mate'!

Maar ik zou niet 'later' het verhaal goed opschrijven. Je kan daarmee je intenties kruisen, want dat 'later' zal er ongetwijfeld wel weer een reden zijn om het weer 'later' echt goed, nee, echt beter hoor, echt waar, dan doe ik dat wel... 'later' dus, &c.
Brokje voor brokje, per alinea, per woord, per letter, zo goed mogelijk. Beitelen, schuren, polijsten. Kauwen en doorslikken.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!