Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoe vertel je een verhaal in 3000 woorden?

21 maart 2012 - 16:53
Wanneer mijn eerste schrijfsel afgerond is (een inzending voor een wedstrijd, 7000 woorden), ben ik van plan deel te nemen aan een andere wedstrijd. De limiet is daar echter 3000 woorden. Ik heb al de hoofdlijnen van een verhaal in gedachten, maar 3000 woorden lijkt me zo enorm weinig. Ik heb het gevoel dat ik toch minstens het dubbele zou nodig hebben om eender welk interessant verhaal te vertellen. Iemand ervaring mee? Misschien tips vooraleer ik er aan begin? Gaat het alleen met bepaalde types van verhalen/plots of ligt het vooral aan je schrijfstijl?

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 maart 2012 - 17:05
Hou je plot simpel, en schrap alles wat het verhaal niet vooruit helpt. 3000 woorden is nog een heel pak, in vergelijking met 1500, of 300, of 100, of 6. Belangrijkste is dat je niet probeert een verhaal dat 6000 woorden verdient in 3000 woorden probeert te proppen. Ik mik altijd op ongeveer de helft van de woordlimiet, dus in dit geval zou ik proberen een verhaal van 1500 woorden te vertellen, dan heb je nog speling als het langer uitvalt.

21 maart 2012 - 17:56
Voor een deel kan het aan de schrijfstijl liggen: je moet heel goed letten op het aanelkaarschrijven van woorden waar dat van toepassing is. Noem je hoofdpersoon Jan en niet Jan Karel. Schrap in ieder geval alle stopwoorden. Kijk kritisch naar dialogen: daaruit kan meestal de helft worden geschrapt. Dik overgangen in plaats en tijd in of schrap ze helemaal. Bekijk zinsconstructies kritisch op passende synoniemen. Bijvoorbeeld: was aan het koken > kookte. Scheelt 75% in woordaantal! Denk eens aan een plot met een open einde: hoef je het einde niet op te schrijven, scheelt woorden. Bij mij werkt het het beste als ik het redelijk plan: - van te voren verzinnen wat het verhaal is - bedenken wat de verschillende scènes zijn - elke scène een woordmaximum toewijzen, wat opgeteld het maximum van het verhaal is. Daarmee voorkom je dat je op 2800 woorden bedenkt dat je nog maar 200 woorden voor de laatste drie scènes hebt. Dat kun je vlijtig gaan schrappen, maar meestal komt dat het verhaal niet ten goede. Je kunt korte verhalen lezen. Deze worden namelijk ook gebundeld of in tijdschriften opgenomen. Bijvoorbeeld: - bundel van de Piet Paaltjes Prijs (maximum aantal woorden was meen ik 1500) - bundel van de Fantasy Strijd Brugge (maximum 1500 woorden) De enige wedstrijd die ik ken met 3000 woorden is de Themawedstrijd van Pure Fantasy. In ieder nummer worden de drie winnende verhalen van die wedstrijd gepubliceerd. Soms worden ook verhalen van een vorige Themawedstrijd gepubliceerd.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 maart 2012 - 18:33
- bundel van de Fantasy Strijd Brugge (maximum 1500 woorden).
Ha, het was deze die ik in gedachten had, om een of andere reden dacht ik dat het 3000 woorden waren, maar het zijn er inderdaad 1500. Dat is echt wel weinig :s

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
21 maart 2012 - 20:43
Gevoelens en emoties kun je ook afkorten. In plaats van uitgebreid je negatieve instelling te verwoorden kun je ook gewoon: Fuck you, zeggen. Niet iedereen zal hier mee eens zijn maar, het scheelt toch veel woorden als je de personen in je verhaal heel direct laat reageren. Wij zijn gewend om langzaam en opbouwend een verhaal te omschrijven. Sla dit eens een keer over! Ga voor de kern! De essentie van de gevoelens. Bobcat

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
22 maart 2012 - 16:05
Wanneer mijn eerste schrijfsel afgerond is (een inzending voor een wedstrijd, 7000 woorden), ben ik van plan deel te nemen aan een andere wedstrijd. De limiet is daar echter 3000 woorden. Ik heb al de hoofdlijnen van een verhaal in gedachten, maar 3000 woorden lijkt me zo enorm weinig. Ik heb het gevoel dat ik toch minstens het dubbele zou nodig hebben om eender welk interessant verhaal te vertellen. Iemand ervaring mee? Misschien tips vooraleer ik er aan begin? Gaat het alleen met bepaalde types van verhalen/plots of ligt het vooral aan je schrijfstijl?
Sorry, maar ik volg je niet. Bedoel je dat je nog niet begonnen bent en nu al vraagt hoe het moet? Gewoon doen en als je vast loopt, dan pas vind ik de vraag legitiem.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 maart 2012 - 7:37
Dat lijkt me toch bij uitstek iets om op voorhand over na te denken, hoor. Zoals schli zegt met een planning waarbij je het aantal woorden per scene schat lijkt mij het handigst, dat doe ik eigenlijk standaard voor ik aan een verhaal begin en zo kies ik ook welk verhaal ik voor welke wedstrijd ga schrijven. "Gewoon doen" levert met schrijven zelden meer op dan een experiment, bij mij tenminste. Er zijn geen rare vragen, enkel rare adviezen ;)

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
22 maart 2012 - 9:06
Ik heb al de hoofdlijnen van een verhaal in gedachten
Schrijf die eens uit. Voor een verhaal van 1500 woorden is één hoofdlijn eerst voldoende. Maar zet eerst het doel uit. Stel, hoofdlijn is: aap breekt los uit Artis. Doel: hij raakt bevriend met Doortje (is daar een hoger doel aan verbonden, bijvoorbeeld de relatie mens tussen mens en dier, dan is dat je thema en dat houd je apart; je vertelt het niet concreet aan de lezer, maar je laat hem er via je verhaal over nadenken) Hoe: je vult je verhaallijn in met enkele concrete gegevens over tijd, plaats en handeling (die je al bedacht hebt voor je het verhaal ging schrijven; in feite heb je ze ook al genoteerd in je verhaalschema), één of twee gegevens zijn voor een verhaal van 1.500 woorden voldoende. En dan uitschrijven. Probeer eens? En nog iets: bedenk waarom je inschrijft op een wedstrijd kortverhaal. Is dat omdat je denkt dat je er snel mee klaar bent, of wil je er eeen specialiteit van maken? In het eerste geval vergis je je (waarschijnlijk), en in het tweede zou je een cursus kunnen volgen waarin je leert hoe dit soort problemen (woordenaantal) weggenomen wordt. Maar misschien heb je er een andere reden / andere redenen voor? Toch goed om eens bij stil te staan. Schrijven is verdiepen, ook in het kleine.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 maart 2012 - 14:39
Maar misschien heb je er een andere reden / andere redenen voor? Toch goed om eens bij stil te staan.
Lang verhaal. Ik zie het vooral als een oefening, een eerste stap op weg naar fictie schrijven. Ik wil me er zeker niet in specialiseren (wat niet betekent dat ik er licht over ga, in tegendeel). Tijdens mijn studies kreeg ik vaak de opmerking dat mijn schrijfstijl uitzonderlijk vlot was. Het ging dan natuurlijk over wetenschappelijke teksten, iets heel anders dan proza. Tegelijk heb ik er de laatste jaren wel vaak stiekem van gedroomd schrijver te worden. Wat mij vooral tegenhield was een verpletterende onzekerheid: kan ik het wel? En zelfs als ik op één of andere manier iets leesbaars neerpen, hoe groot is dan de kans dat iemand dat nog gaat willen uitgeven ook? Er is al zo'n groot overaanbod. Het deelnemen aan schrijfwedstrijden is voor mij een soort terreinverkenning. Ik zie het als een oefening, dus ik hou wel van de concrete omkadering. En dat je werk dan nog eens beoordeeld wordt door een jury is al helemaal mooi meegenomen. Ik vind het heel motiverend dat er hoe dan ook een publiek zal zijn, zelfs al is het maar het vermoeide jurylid dat zijn neus ophaalt bij alweer een middelmatig verhaal. Ik heb nu één verhaal afgewerkt, en heb daarvan al heel wat bijgeleerd. Veel over techniek, maar ook over mezelf, bijvoorbeeld dat ik schrijven echt leuk vind. Dat wist ik niet op voorhand, maar zelfs iets vijf keer herschrijven en dan nog obsessief bezig zijn met details vind ik gewoon leuk. Maar ik wil mezelf ook geen rad voor ogen draaien. Als blijkt dat mijn schrijfsels bij niemand in de smaak vallen en zelfs nooit eens een shortlist of een eervolle vermelding halen, betekent dat waarschijnlijk ook dat ik mijn ambities best bijstel. Heel onromantisch van mij, maar ik heb het er gewoon niet voor over jaren bezig te zijn met mijn ultieme roman en dan met mijn neus tegen de muur te lopen. En ik heb hoe dan ook wat oefening nodig eer ik aan een groter project begin.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 maart 2012 - 11:37
Dat lijkt me een goede instelling, maar besef wel dat de FSB misschien niet de ideale wedstrijd is voor een beginner. Ten eerste omdat je al wat ervaring nodig hebt om zo'n kort verhaal te kunnen schrijven, het is veel moeilijker dan een verhaal van pakweg 4000 woorden. En ten tweede omdat je geen juryrapport krijgt, dus als je de top niet haalt, weet je nog niet waar dat aan ligt en krijg je ook geen handvaten om jezelf te verbeteren. Als je in het genre wil schrijven, kun je dan beter beginnen met Fantastels (woordlimiet 12.000 , erg goede juryrapporten), de Paul Harland Prijs (woordlimiet 10.000), de Unleash Award (woordlimiet 6.000) of de themawedstrijden van PF (woordlimiet 3.000 woorden , juryrapport niet gegarandeerd, maar ik zit dit jaar zelf in de jury en zal toch altijd proberen op zijn minst een paar zinnetjes commentaar te geven, het voordeel van deze wedstrijd is ook dat hij gratis is en rechtstreeks kan leiden tot publicatie, ook als je net niet wint, nadeel is dat deze woordlimiet voor beginners ook al een serieuze uitdaging kan vormen). Als je wil zien wat voor verhalen binnen die 1.500 woorden van de FSB passen, kan ik je de bundels van de vorige edities (Fantastisch Strijdtoneel I en II dus) van harte aanbevelen, en dat zeg ik zeker niet enkel omwille van mijn eigen verhalen.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 maart 2012 - 14:10
Heel nuttige informatie, bedankt voor de tips! Het verhaal dat ik in gedachten had, verdient hoe dan ook meer dan 1500 woorden, dus voor fsb zal ik iets anders bedenken. Misschien dat ik met mijn oorspronkelijke idee nog wel terecht kan bij een van de wedstrijden die je voorstelt:)