Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Het onderverdelen van de tekst van je roman.

Ik ben bezig met het schrijven van een roman en heb daarvoor al verschillende schrijfboeken gelezen, geraadpleegd en doorgeworsteld. Ook heb ik technisch naar romans gekeken uit het genre waarin ik aan het schrijven ben, zelfs alinea's en bladzijden geteld. Maar ik heb nog steeds geen antwoord gevonden op mijn volgende probleem. Ik heb mijn tekst in twee delen geknipt. Bewust. daar heb ik verschillende redenen voor: er zit een grote tijdsprong in het verhaal, het rustmoment is nodig voor de spanningsboog, en de (2) hoofdpersonen kennen elkaar in deel 1 niet. In deel 2 kennen ze elkaar wel. In elk deel komt het verhaal van elke hoofdpersoon om en om, in hoofdstukken aan bod. Elk hoofdstuk verdeel ik weer in scenes, die zo'n 8 tot 10 alinea's kennen. Ik maak een nieuwe scène als er plaats- of tijdwisselingen zijn. Nu verschillen mijn hoofdstukken echter nogal in lengte. Er zijn hoofdstukken bij met 20 scenes, maar ik heb er ook met een stuk of 6. Met mijn onderzoek in andere boeken kwam ik niet veel verder. Er waren verhalen bij met een gelijk aantal scenes in elke hoofdstuk. En zelfs een gelijk aantal alinea's per scene. (knap!). Ik heb ook boeken gevonden waarin het een rommeltje was. Ik heb wel ergens gelezen dat er normen worden gehanteerd voor lengtes van hoofdstukken. Maar welke? Ik ben bang dat als ik alles één lengte moet houden, ik bij korte hoofdstukken er een heleboel onzin bij ga verzinnen die er niet toe doet, om maar aan die lengte te komen. Dat wordt vervelend lezen denk ik. De lange hoofdstukken worden dan weer te bondig om de spanning die ik er nu in heb zitten te behouden. Mijn vraag aan jullie is: kan ik doorgaan met dat verschil van hoofdstuklengtes? Is dat niet onrustig voor een lezer? Moet ik echt duidelijke hoofdstukaanduidingen maken, of laat ik de hoofdstukken gewoon met een regel wit of op een nieuwe bladzijde beginnen. Hebben jullie tips, ik kom er even niet uit. :confused:

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Kan je die hoofdstukken van 20 scènes (is in woorden tellen niet handiger trouwens :) ) niet verdelen? Een enkel kort hoofdstuk ertussen is volgens mij geen probleem hoor :)

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beca...misschien een totaal andere oplossing..Vergeet de hoofdstukken...Schrijf de verschillende tijdperiodes in een ander lettertype..Aan het lettertype herken je de persoon.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou me daar helemaal niet druk om maken. Als je verhaal echt goed is zal een uitgever het wel melden als hij daar problemen mee heeft. Je zult er nooit om afgewezen worden.

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste Beca, In mijn debuut zijn sommige hs. slechts een half A4/tje, sommige hoofdstukken zijn 8 A4. Ze verschillen allemaal in lengte. Ik heb dit boek bewust niet met duidelijke hoofdstukaanduidingen geschreven. De ´hoofdstukken´ beginnen met een decoratieve intitiaal. Daardoor is het niet onrustig voor de lezer. Vaak bepaalt je verhaal hoe je de hoofdstukken in moet delen.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo allemaal, bedankt voor jullie reacties. Die helpen me om een oplossing te zoeken. Voorlopig ga iok op de ingeslagen weg verder, en kijk achteraf wel hoe het geheel er uit ziet. Ik begrijp uit jullie oplossingen dat er geen duidelijke norm is voor hoofdstuklengtes. Nogmaals dank.