Hoe plannen jullie het schrijven in?

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoe plannen jullie het schrijven in?

Dat vroeg ik me zomaar af. Ik doe sinds ongeveer twee jaar schrijfklussen op freelance basis. Als ik tien uur per week aan het schrijven ben, en dat week in week uit, zit ik wel aan mijn maximum. Terwijl ik met andere dingen gemakkelijker hele dagen door kan gaan. Als ik met een schilderij bezig ben, ben ik bijvoorbeeld zo gedreven dat er in die periode niets anders meer bestaat. Dan moet ik mezelf dwingen ook andere dingen te doen. Ik vraag me af hoe het bij andere schrijvers is. Kunnen jullie hele dagen en/of nachten doorschrijven? Wellicht hangt het ook van het onderwerp af. Als iets zwaar op de maag ligt, is het moeilijker daar continu mee bezig te zijn. Ik ga komende week verder schrijven aan mijn manuscript. Ik wil een planning maken, zodat het overzichtelijk blijft (lees: ik me niet in het onderwerp en/of het schrijven verlies). Ik ben er erg benieuwd naar hoe anderen dit doen.

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik plan niet! Soms schrijf ik op een dag als ik tijd heb 4 uur lang, soms maar een half uur. Ligt eraan of ik inspiratie heb!

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik schrijf zodra ik tijd heb. Elk uurtje dat ik niet hoef te werken en alles in huis gedaan heb (tja, het komt nog wel bijna op de laatste plaats) Maar als ik tijd heb kan ik ook hele dagen schrijven. zoals vandaag!! Joepie!!! ben met een boek bezig. Dat duurt zoals bekend eeuwig en dan maakt het voor mij niet uit of ik inspiratie heb. Dan moet er gewoon gewerkt worden.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Na het ontbijt en wat huishoudelijke klussen zet ik me om negen uur achter de computer. Mail en forum bijlezen ongeveer een half uur. Dan aan het werk. Afhankelijk van de goede zin een nieuw stuk of een ouder stuk bewerken. Tot maximaal een uur of twee. Tot vier uur andere zaken waarna ik met de hond de bergen in duik, al wandelende kom ik spontaan achter dingen die er nog bij moeten of komt het volgende stuk tot leven. Als ik zin heb koken, anders niet. De avonden zijn ook voor het schrijven, soms lukt dat niet en dink ik maar wat in het rond op het internet. Dit doe ik minimaal vijf dagen in de week. Alleen in de winter en hoogzomer.

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik schrijf wanneer ik tijd heb en het internet me met rust laat. Dat is ongeveer 1-2 uur per dag, maar soms (op een zaterdag/zondag) kan het 4 uur zijn. Dan zit ik tussendoor te internetten terwijl ik het eigenlijk niet wil, eigenlijk alleen maar door wil gaan met schrijven.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik plan niet wanneer ik ga schrijven. Als ik me voorneem om een bepaalde tijd te gaan schrijven, loopt het altijd mis. Dus als ik tijd heb, dan ga ik pas schrijven. Natuurlijk moet ik op dat moment ook inspiratie hebben ;)

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Tja, plannen en ik zijn twee verschillende dingen. Kun je dat eten? :retard: Ik schrijf wanneer ik er zin in heb en dat is meestal dag in en dag uit. huishouden wordt er tussen gefrommeld, boodschappen en de rest ook. Ik denk dat je inspiratie niet kunt plannen, dat heb je of niet. En ik ben een zeeeer geïnspireerd mens. :)

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik schrijf elke morgen als mijn dochter op school zit. Half 9 ben ik weer thuis, dan gaat de PC aan en dan schrijf ik tot tien minuten voor ik haar weer moet halen. Elke dag. Gaat prima zo. Voel ook nooit de neiging om wat anders te gaan doen op die ochtenden. Ik heb ook 2 vaste avonden in de week waarop ik schrijf. Alleen in het weekend heb ik geen vaste uren. Dan hangt het van zo veel dingen af. Op deze manier haal ik gemiddeld dertig uur per week.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik mis nog het groene jaloezie icoontje. (Dries!) Wat hebben jullie allemaal veel tijd om te schrijven!

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Tja, als je geen baan hebt en geen kinderen. En je woont (zoals ik) in een dorpje van driehonderd mensen waar je verder niets mee hebt ergens in de bergen... :smirk: Dan is dat niet zo moeilijk toch? Omdat ik een rustig leeg hoofd nodig heb om te kunnen schrijven vind ik het juist zo knap dat vele anderen met drukke banen, gillende kinderen en soms veeleisende partners nog wat op papier krijgen. Van mij kunnen die allemaal een medaille krijgen.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik schrijf in principe elke avond. Als ik thuis ben begint de schrijfavond om een uur of acht en duurt tot 2 uur 's nachts (of 3 of 4). Moet ik weg dan begint de schrijfavond om 11 uur of 12. Tot een uur of 4 's nachts. Elke dag, ook in het weekend. 's Ochtends lig ik... ja je raadt het al, 's middags fiets of wandel ik met de honden en bedenk dan meteen hoe en wat er verder geschreven moet worden. Verder lummel ik de rest van de dag op fora, met de mail, herschrijf ik dingen, redigeer ik een verhaal, schrijf een gedicht, lees de teksten van mijn schrijfgroep, dat soort gerommel. Soms, heel soms doe ik eens wat aan mijn huishouden. Ik werk nu meer uren dan toen ik nog werkte, denk ik weleens.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat een uren worden er gemaakt, en wat een gedrevenheid. Zou ik dan wel een Echte zijn, vraag ik me nu af :o . Met schilderen heb ik dus wél dat ik elk uurtje wil meepikken, maar wanneer ik schrijf kan ik na een aantal uur leeg zijn. Misschien komt het ook doordat ik vrij zware onderwerpen kies. Ik schrijf snel, dat dan weer wel (dat rijmt).

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zie het schrijven een beetje zoals Sidney Pollack het maken van een film. Hij zei eens: 'Het is niet leuk een film te maken. Het leuke is een film af te hebben.' Zo kijk ik tegen het schrijven aan. Vooral als het onderwerp zoals Bo zegt, zwaar op de maag ligt. Dat had ik bij mijn 2e.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Mario, dus er zijn er toch meer die dat zo beleven. Ik weet ook niet of ik het schrijfproces op zich zo leuk vind. Toch sta ik te popelen om aan mijn tweede manuscript te gaan, omdat het over iets gaat wat ik heel graag wil vertellen. En inderdaad, iets af hebben is leuk. Soms schrijf ik wel voor de lol. Ik had laatst een kort verhaal geschreven voor een vriendin die in een dip zat. Het was op haar humor afgestemd. Ik had er plezier in om het te doen, en had er nóg meer plezier van om te horen dat ze buikpijn had gekregen van het lachen. Als ik op die manier met schrijven bezig ben, heb ik er enorm veel plezier in. Maar een manuscript afronden, of verhalen in opdracht schrijven, dat is gewoon werken en daar moet ik me wel eens toe zetten.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuk topic! Sinds onze jongste naar school is (kerstvakantie) heb ik officieel meer tijd om te schrijven. Maar vanaf de eerste week liggen griep en buikgriep dwars. Heb dus nu al vier weken vrijwel dagelijks een kind over de vloer overdag. En daar gaat het schrijven weer... Vandaag ben ik net begonnen met bedenken hoe ik het zal gaan aanpakken. Want ja, heus: iedereen is gezond en wel naar school en ik ben helemaal alleen thuis. In de weekenden is het maar net hoe het valt. De laptop is stukgegaan, dus schrijven gebeurt op de comp in de woonkamer. Dat is niet altijd even handig met de jeugd om me heen, ook al is mijn man dan hun aanspreekpunt. Prentenboek aanpassen lukt nog wel, maar grotere schrijfsels niet. Eufdrie: ik ga jouw ritme eens proberen op te pakken. Vier dagen in de week dan wel, want jongste is op vrijdag nog vrij.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik mis nog het groene jaloezie icoontje. (Dries!) Wat hebben jullie allemaal veel tijd om te schrijven!
Ik máák tijd om te schrijven. Ik kan ook lekker elke morgen uitgebreid tot een uur of elf de krant gaan lezen, en elke avond naast m'n lieftallige echtgenoot op de bank gaan zitten en TV kijken. Ik denk dat het inderdaad scheelt of je plezier beleeft aan het schrijfproces. Ik beschouw het schrijven als een geweldig avontuur, dus mij kost het niet veel moeite om me ertoe te zetten te gaan schrijven. (Sterker nog: meestal kan ik niet wachten om weer aan de slag te gaan. :) ) Door me aan mijn vaste uren te houden, hoef ik me niet druk te maken om inspiratie. Al schrijvende kom ik op gang.

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik maak 's morgens als iedereen de deur uit is een wandeling met de hond ( prachtige gelegenheid om in je hoofd alvast een begin te maken) en om negen uur zit ik achter de computer. Ik schrijf tot 12 uur. 's middags doe ik de noodzakelijke huishoudelijke en andere dingen en als er tijd overblijft schrijf ik 's middags nog een paar uur en als ik 's avonds alleen ben vaak ook nog, dat is wisselend. Maar die ochtenduren pak ik elke dag. het wil alleen vandaag niet zo lukken om aan de slag te komen. Slecht geslapen, een beetje ziek en moe van de allerlaatste voorstelling die ik heb gespeeld.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mijn discipline bestaat eruit dat 's morgens om 09.00 uur de computer aangaat en ik kijk wat er te beleven valt in mijn mailbox. Vervolgens een rondje forum (één forum!) en dan aan de slag. Met werk van anderen of eigen werk. Dat rondje herhaalt zich tot het voor die dag goed is. Dan is het een uur of elf 's avonds. Ik heb altijd wel ergens een idee. Dat wil niet zeggen dat ik het altijd LEUK vind of gemakkelijk. Maar ik worstel me er wel doorheen, want ik heb ontdekt dat het opgeven van een worsteling minder oplevert dan het resultaat ervan.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@ Eufdrie: Je kan niet altijd tijd maken. Er moet gewerkt worden, huur moet betaald, eten gekookt en firma opgebouwd. Administratie moet in het weekend gedaan worden, spoedopdrachten komen. Ik kan niet tegen een nieuwe klant zeggen: sorry, ik ben nu even aan het schrijven. Ik vind schrijven soms leuk (als het lekker loopt) soms niet (als het niet loopt). Ik vind het net werk. Wel leuk werk, ik heb een enorme drang om te schrijven. Maar het is net werk. Ik zie dan ook niet zo goed in wat het met inspiratie te maken heeft.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik schrijf als mijn kinderen niet in de huiskamer zijn. Op maandag en vrijdag zijn ze naar de crèche, en 's avonds slapen ze. Soms heb ik even tijd als mijn zoon 's middags slaapt en mijn dochter naar school is. Als de jongste geen flesje wil en niet huilt. :) Tijd en zin moet ik inderdaad maken. De eerste pagina's van het ms waar ik nu aan werk had ik relatief snel geschreven. Toen had ik mezelf voorgenomen elke dag in ieder geval een pagina te schrijven. Toen kon ik niet verder, vanwege het verhaal. Vervolgens waren er persoonlijke omstandigheden, waardoor ik te onrustig was om te schrijven. En nu ben ik halve dagen chagrijnig, omdat ik me er maar niet toe zet om te gaan zitten schrijven. Ik merk dat ik nu iets heb van: 'Wordt mijn boek wel dik genoeg?' Als ik kijk hoe ver ik in het verhaal ben en wat ik nog in gedachten heb, wordt het een flinterdun boekje, en dat lijkt me niet genoeg. Dus loop ik me daar druk over te maken, in plaats van dat ik gewoon ga schrijven en me pas later druk maak om de hoeveelheid woorden. Maar binnenkort ga ik overleggen over de mogelijkheden mijn verhaal voor te lezen op een basisschool. Dan zal ik verder moeten schrijven (ervan uitgaande dat ze het verhaal verder willen horen :) )en hebben de kinderen misschien ook nog wel een leuk idee voor iets spannends om in het boek te stoppen. :)

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik schrijf eigenlijk bijna altijd. Beetje fantaseren en uitproberen... Ik vind het gewoon heerlijk. Af en toe onder de saaie les (ik heb een auditief goed geheugen, dus ik neem de les wél goed op) zit ik gewoon m'n ideetjes op allerlei papiertjes uit te werken. Meestal schrijf ik de hele dag ideeën op, die ik 's avonds uitwerk.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@ Eufdrie: Je kan niet altijd tijd maken. Er moet gewerkt worden, huur moet betaald, eten gekookt en firma opgebouwd. Administratie moet in het weekend gedaan worden, spoedopdrachten komen. Ik kan niet tegen een nieuwe klant zeggen: sorry, ik ben nu even aan het schrijven.
Nee, hier ben ik het toch niet mee eens. Natuurlijk moeten al die dingen wel gedaan worden, maar als je de tijd die overblijft heel strikt tot schrijftijd benoemt, kun je ook geen smoezen meer verzinnen om tijdens je schrijfuren wat anders te gaan doen. Het is maar net waar je je prioriteiten legt. Iemand die onder schrijftijd een beroep op mij wil doen, moet wel een heel goede reden hebben waarom dat niet 's middags kan. Ik vraag van die ander toch ook niet of-ie een snipperdag neemt om met mij wat af te spreken?

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als schrijven je hobby is moet je, net als alle ander mensen met een hobby je vríje tijd gebruiken om die hobby te beoefenen. Als je serieus wilt schrijven moet je tijd claimen en afspraken maken binnen het gezin ( als je die hebt). Van dan tot dan ben ik aan het werk en mag ik niet gestoord worden. KInderen gaan naar school, partners naar hun werk of ze hebben eigen bezigheden. Benut die tijd, dat doe ik ook. Die was, die afwas, die boodschappen, de stofzuiger, het komt allemaal ná het schrijven. De ochtend is mijn werktijd. Beschouw het als werk, dan zullen anderen het ook sneller beschouwen als werk. En zoals bij elk werk is het niet altijd even leuk, heb je niet altijd zin, niet altijd dezelfde drive of inspiratie. Maar dat hoeft ook niet. Als ik het even niet in de vingers heb besteed ik aandacht aan correctiewerk of in research waarna ik meestal wel weer verder kan. De ene dag schrijf je drie regels, de andere dag 4 pagina's. Schrijven is geen haastklus en je bent zelf de baas. Heerlijk vak eigenlijk :nod:

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Helemaal mee eens. 's Avonds na het eten en het blokje met de hond ga ik achter mijn computer zitten, af en toe onderbroken door vaste tv programma's, en ik zie wel wat er gebeurd. De ene dag zit ik alleen maar op fora en een verhaal te herlezen, de volgende dag schrijf ik er zo vijf pagina's bij. Juist de ontspanning tijdens het schrijven is denk ik belangrijk voor je verhaal, als je gestrest zit en onrustig bent, zul je sneller van de hak op ed tak springen en een onlogisch verhaal vormen.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Allemaal goed en wel. Zodra je jezelf een doel stelt en productie wil maken kan je het niet meer van externe factoren laten afhangen. Dan moet je zorgen dat je hoofd in de goede mode staat. Je gedraagt je dan net als zo'n topsporter die staat te concentreren voor een sprong. Drie maal door je haar voelen, dan bidden, even in je kruis krabben en weet ik veel. Als dat punt van focus er maar komt. Bij schrijvers is het misschien wandelen, even op het forum rondhangen enz. Inspiratie ed doen er dan volgens mij steeds minder toe. Als die focus er maar is.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik schrijf dagelijks van 12.00 tot 16.00 uur, en tussen 19.30 en 21.00 uur voer ik in wat ik geschreven heb. Soms schrijf ik langer, maar dit is het minimum. 's Ochtends ontbijt ik eerst heel uitgebreid, loop dan een uur of langer met de honden in het park (des te rustiger zijn ze wanneer ik begin met schrijven), check dan mijn mail en dat soort dingen, en dan begin ik. Tussendoor stop ik alleen maar even om te lunchen, en dan ga ik weer verder. Om 16.00 stop ik, om het park weer in te duiken met de roedel (weer ongeveer een uur), en daarna aan het avondeten te beginnen (ik vind koken heerlijk, dus neem er ruim de tijd voor). Dan wat andere dingen (zoals geliefde), dan invoeren, en dan weer wat andere dingen (zoals bijv weer geliefde). Werkt goed!! Toen ik nog op kantoor werkte (lijkt gelukkig heeeel lang geleden!!) schreef ik o.a. in de lunchpauzes!!!! Zoek ergens een rustige plek, neem pen en schrift mee en ga los!!!!

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je met pen en papier schrijft is het wel makkelijker om tussendoor te schrijven, denk ik. Niet dat het nu nog nodig is, maar toch. Daarom wil ik een kleine lichte laptop :D Ik plan niks, ik zie wel.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat klinkt allemaal leuk en aardig over prioriteiten enzo. Maar mijn prioriteit is brood op de plank hebben en de huur kunnen betalen. Nu en de komende paar maanden. Noem me gek, maar zo steek ik in elkaar. Als (beginnend) ondernemer is mijn vrije tijd vaak tot nul beperkt. (behalve deze week) Soms heb ik ineens tijd, soms niet. Tenzij ik niet meer douche en niet meer slaap, maar dan kan ik ook snel mijn mijn werk vergeten als ik niet meer slaap. Schrijven heeft na brood op de plank mijn eerste prioriteit, ik doe er alles voor. Maar zoals gezegd: als je 80 uur in de week werkt, zijn er weinig andere prioriteiten meer te stellen.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dan heb je er altijd nog 88 over om andere dingen te doen :p Versta me niet verkeerd, ik moet het schrijven ook combineren met twee andere levens. Maar bij mij heeft het schrijven de hoogste prioriteit. Dat is waar ik op de lange duur mijn leven omheen wil inrichten, mijn 'eigen bedrijf' als je het zo zou willen noemen. Mijn ervaring is dat je maar op één ding je aandacht kunt focussen. Ben je met meerdere dingen tegelijk bezig of weet je voor jezelf niet uit te maken wat je nou belangrijker vindt, dan komt er van alles niet het maximale terecht.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Schrijven heeft na brood op de plank mijn eerste prioriteit, ik doe er alles voor. Maar zoals gezegd: als je 80 uur in de week werkt, zijn er weinig andere prioriteiten meer te stellen.
Je hebt mijn bewondering als dan nog iets zinnigs op papier krijgt. Zet je zaak op de rails en gebruik geld om vrije tijd te kopen in de vorm van personeel. Ik wens je nog veel personeel. :)

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@ De Ellis: Hahaha. Ik heb er wel eens over gedacht, dat dat fijn zou zijn. Punt is dat het goed loopt en ik veel werk heb, omdat hier in de wijde omgeving geen/nauwelijks anderen zijn die goed Engels kunnen en Nederlands al helemaal niet. Ik ben in mijn hoofd wel heel veel met schrijven bezig en als ik dan een wat rustiger week heb, gaat al mijn tijd naar het schrijven. Ooit gaat ook dat lukken!