Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Lezen jullie veel?

Tot mijn extreme verbazing kom ik soms mensen tegen (niet per se hier) die wel willen schrijven, maar zelf nauwelijks lezen. Waar wil je het dan van leren, vraag ik me dan af. Mijns inziens is (veel) lezen een van de beste manieren om te leren schrijven. Na verloop van tijd ga je patronen herkennen, je raakt geïnspireerd, je woordenschat breidt zich uit, je leert hoe anderen dat probleem oplossen waar je zelf al zo'n tijd mee worstelt. Lezen jullie veel? Hebben jullie het gevoel dat je daar baat bij hebt, of lees je enkel voor je plezier en staat het los van het schrijven?

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat is veel? Ik lees gemiddeld drie romans en een dichtbundel per week. Natuurlijk heb ik daar baat bij, maar het gaat bij mij ten koste van het leesplezier. Ik analyseer te veel, dat leidt soms tot een ander soort genieten, dat wel, maar het is minder puur dan voor de tijd dat ik zelf schreef.

Lid sinds

13 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
ik ben een echte boekenwurm alleen heb ik wel gebrek aan tijd. Momenteel lees ik het handboek voor schrijvers en het boek van renate dorrestein ook over schrijven. Verder houd ik van heel veel lezen, al heb ik daar dus niet altijd tijd voor. Voor school lees ik wel veel, maar dat zijn studieboeken. Als ik even tijd heb, houd ik wel van een boek. Kluun, prachtig! Carry slee, Virginia Andrews, karel Glastra van Loon, Vonne van der Meer, Dorrestein.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Niet meer. Ik doe veel te lang over een boek en redt er maar een paar per maand, waar ik eerder op Godjes tempo zat. Ergens wel jammer, maar goed, zo gaat dat nu eenmaal. Ik ben wel altijd in een boek bezig.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb dit jaar bijgehouden welke boeken ik heb gelezen, niet heel veel, iets meer dan een per maand... Al zijn het ook niet de dunste! Maar ik hoor vaak mensen: die willen fotograaf worden terwijl ze nooit een camera hebben bezeten, die willen acteren terwijl ze nooit naar theater gaan en ja, schrijver willen worden terwijl ze nog nooit iets hebben opgeschreven. Sommige vakken stralen een soort alure uit, die willen mensen bezitten terwijl het gewoon hard werken is.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hangt ervan af. Ik probeer elke twee dagen een boek uit te hebben. Soms lukt dat in een aantal uur, soms wat langer. Momenteel lees ik in 3 boeken tegelijk (en daarbij dan eentje dat'k op twee dagen lees), maar dat gaat altijd trager.

Lid sinds

13 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik lees momenteel niet vreselijk veel, maar dat gaat wel weer komen. Als kind was ik altijd een boekenwurm. De kinderboeken van de bibliotheek had ik uit voordat ik 'oud genoeg' was voor de volwassenenliteratuur, maar ik begon er toen toch maar aan. Voor mijn verjaardag en Sinterklaas kreeg ik altijd boeken, die ik dan binnen een paar uren uit had. Tegenwoordig kom ik niet veel verder dan boeken van Jill Mansell enzo, maar als we het over een poosje weer minder druk hebben ga ik zeker meer lezen. Ik lees voor mijn plezier, maar merk inderdaad dat nu ik weer meer bezig ben met schrijven, ik ook meer op stijl, bewoording, metaforen enzovoort ga letten.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik lees gemiddeld een boek per week, als ik veel trein reis meer. Maar ik kijk ook graag films, waar ten slotte ook een hoop inspiratie te halen is voor verhaalstructuur en opbouw van dialogen. Hoe dan ook doe ik het voor mijn plezier, zowel schrijven als lezen, ik houd geen quota bij of zo. Het gaat er volgens mij niet om hoeveel je leest, maar hóé je het leest. Liefst lees ik eerst voor mijn plezier, en als ik dan later aan het schrijven ben denk ik, hoe kreeg die en die schrijver dat plezier voor elkaar?

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik lees niet gek snel. De meeste boeken met zo'n twintig bladzijden per uur. Wanneer je dus een beetje een boek hebt ben je toch wel twintig tot vijftig uur aan het lezen. Dat is een volledige werkweek. Als ik dan ook nog andere dingen wil doen duurt het wel een week of twee voordat ik een boek uit heb. Vaak neem ik daarna ook nog een weekje rust, om weer aan het huishouden enzo toe te komen en het schrijven natuurlijk. Drie romans in de week ga ik zeker niet halen.

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Lezen komt nu een beetje in de verdrukking.. helaas! Maar als ik kan dan lees ik me helemaal suf (kijkt naar hele grote boekenkast in de woonkamer) Ik ga ook bijna nooit zonder boek de deur uit.... stel je hebt even 10 minuten over als je zit te wachten! En ja, ik leer er wel van. Ik lees soms boeken en dan denk ik: "oeps! zo moet het dus niet..." (en ook wel boeken die me op goede ideeën brengen hoor!)

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Sinds ik schrijf lees ik lang niet meer zoveel als voor ik schreef. Schrijven is nu een beetje in de plaats geklomen van lezen. Opzich wel jammer maar ik kan ook zo genieten van dat schrijven, van de personages en de gebeurtenissen... eigenlijk nog beter dan van een boek dat ik niet zelf schreef. Maar wat ik lees zijn vooral van de leescirkel en Donald Duck pockets (heb 190 verschillende, nog 18 en dan heb ik alle 208!). En of deze thread ergens anders al was? Volgens mij wel, het komt me wel bekend voor... maar ik weet het niet meer.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Fré schreef:
Als ik me niet vergis, las ik deze draad al eens ergens anders met net dezelfde formulering. Kan dat?
Dat zou zomaar kunnen. Ik heb 't niet gecheckt, om eerlijk te zijn. Maar omdat er nu zoveel nieuwen op het forum zijn is 't misschien wel leuk om het nogmaals te peilen. En om er nog een vraag aan toe te voegen: ben je anders gaan lezen sinds je zelf schrijft?

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ga een keer per week naar de bibliotheek om een stapel kinderboeken te halen. Door veel te lezen, ben ik zeker weten beter gaan schrijven.

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Eufdrie En om er nog een vraag aan toe te voegen: ben je anders gaan lezen sinds je zelf schrijft? Ja dus. Ik lees echt slechte boeken vaak gewoon uit. Want dan weet ik dus wat ik niet moet doen.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En om er nog een vraag aan toe te voegen: ben je anders gaan lezen sinds je zelf schrijft?
Ja, nu let ik veel meer op de stijl. En boeken met echt een k*tstijl lees ik ook niet uit, wil ik niet eens lezen. Gelukkig heb ik het Nederlands examen al gehad :)

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Tegenwoordig lees ik niet meer zoveel. De oorzaak: ik wil schrijven. Bovendien 'lees' ik op een Daisy-speler, dus ik luister. Ik moet zeggen dat ik dit prettig vind, maar het gaat vreselijk langzaam. Als ik de leessnelheid sneller zet, wordt het dusdanig afgeraffeld dat ik het niet meer versta. Soms duurt één boek elf of twaalf uur. Dit heb ik dan in een week wel uit. Soms ook niet. Bij luisterboeken heb ik veel meer tijd om te analyseren hoe de zinsconstructies zijn. Het werkt positief. Vroeger verslond ik veel en dikke boeken, maar lette ik niet op stijl. Nu verslind ik ze niet meer maar let er wel op, dus ik vind het een verbetering.

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Turks fruit door Wolkers zelve ingelezen, is nu verkrijgbaar. Lijkt me wel grappig om te horen.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik lees de laatste tijd vrij weinig, simpelweg geen tijd voor. Sinds ik de aardkinderen ben gaan lezen van Jean M. Auel ben ik trouwens wel al veel beter gaan schrijven. Veel meer al de sfeer en de omgeving beschrijven dan ik vroeger deed :) Als ik weer veel tijd heb kan ik weer meer gaan lezen, ik leer zeker veel van boeken lezen. Slechter zul je er sowieso niet van worden ;) (lijkt me..)

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een wijs man zei: "Als je geen tijd hebt om te lezen, heb je geen tijd om te schrijven." Ik ben wel anders gaan lezen, ja. Maar ook niet teveel, want dat beknot het leesplezier. Ik heb ook gemerkt dat ik de linkerpagina sneller lees dan de rechter. Waarom dat is, weet ik (nog) niet. Ik hou ook erg van de radioboeken die DeBuren.eu uitbrengen. Luisterboeken, daarentegen, meestal niet omdat ze door iemand anders zijn ingelezen en van die stem krijg ik meestal maagkrampen.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb veel moeite met lezen, eerlijk gezegd. Het trekt me volledig uit mijn eigen verhalen. Voor mij gaan schrijven en lezen domweg niet samen. De wijze man ten spijt.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ben het eens met Ondine. Ik lees wel, maar weinig romans enz. Er zijn uitzonderingen, maar ik lees meer informatieve boeken.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ben altijd wel met iets bezig, maar ik lees zelf erg traag. Nu ben ik met Robert Jordan bezig, maar het schiet nu niet echt op.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik lees voor ik ga slapen elke dag een pagina of 15 a 20. Het schiet echt op, maar het ontspant wel lekker, gemiddeld doe ik een week of 2 a 3 over een boek, hangt er een beetje vanaf hoe dik het is. Ik ben niet zo'n snelle lezer als mensen hier in het forum die een boek in een dag of een paar uur uit lezen (Hoe KRIJG je het voor elkaar? ik zou knallende koppijn hebben.) Mijn favoriete taal om in te lezen is het engels, en ik lees voornamelijk auteurs uit dat taalgebied. ik leer er dus niet zo heel veel van als schrijver in het nederlands. Erger nog, veel van mijn zinsconstructies moet ik later even 'ontanglicaniseren'. Ach wie weet, misschien kan ik later mijn eigen vertalingen in het engels wel maken, als niet practiserend leraar engels is dat zoweiso niet geheel ondenkbaar ;) Tijdens mijn opleiding heb ik ooit The lord of the rings in een week uitgelezen, en dat vond ik toen een hele prestatie. Daarna heb ik zes weken lang geen boek meer aangeraakt om af te kicken. Nu lees ik alleen nog maar als ontspanning en ik weiger me te laten verleiden om een boek te lezen waar ik niks in zie, omdat het nou eenmaal zo'n goed boek zou moeten zijn (afth's het schervengericht bijvoorbeeld). Er zijn nou eenmaal meer boeken geschreven dan een mens in zijn leven ooit kan lezen (iets dat Boudewijn Buch ooit eens op tv zei, maar die heeft het vast ook wel weer van iemand gejat denk ik) en dan kan je maar beter de boeken lezen die je wel leuk vind. schrijvers die ik graag lees zijn Michael Crighton, Irvine Welsh, Chuck Palahniuk, Richard Laymon, Stephen King, Clive Barker, Jeffrey Deaver, Ian Rankin, Joseph Finder, Anne Rice, Dean Koontz, Brett Easton Ellis en zo kan ik de pagina tot onder aan vol tikken :D

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zitten een aantal leuke schrijvers tussen, Brijner. Ik lees (uiteraard) ook informatieve of non-fictie boeken. Die lezen (vanzelfsprekend) wat trager. Zo heb ik onlangs nog erg genoten van "The God Delusion". Theaterstukken lees ik ook tamelijk vaak, die lezen erg snel.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Sinds ik serieus ben gaan schrijven ben ik een stuk meer gaan lezen. Ik ben wel een langzame lezer, een boek per maand ongeveer. Maar als ik nu lees kijk ik ook kritischer naar een boek, om er van te willen leren.

Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik lees te weinig, een boek in de week, veel engels, indeed Brijner. Momenteel veel non-fictie als research voor mijn nieuwe verhaal. en verder herlees ik veel omdat ik nou ook weer niet zo rijk ben dat ik voortdurend Amazon en Bol kan spekken. Marjet

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een boek in de week vind ik niet weinig. Ik denk ook niet dat het er om gaat of je snel of langzaam leest, maar meer aan het aantal uren dat je wekelijks/maandelijks aan lezen besteedt. Ik lees normaal erg snel, maar nu ik in het schrijfproces zit, lees ik bewust heel langzaam, kleine porties tegelijk en goed kauwen, zeg maar. Ik ken mensen die ooit eens een boek van wel tweehonderd pagina's hebben gelezen, en die naar aanleiding daarvan besloten ook schrijver te worden. Bij zulke mensen heb ik werkelijk mijn vraagtekens, en ben het dan ook helemaal met de post van Janneman eens.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat verschilt per boek. Het klinkt misschien gek maar als ik een "schrijfboek" of een "zelfhulpboek" lees dan heb ik die (soms) in een paar dagen uit, maar wanneer het gaat om romans hoe simpel ook, dan ben ik daar (meestal) wel een paar weken mee bezig. En wat ik ervan leer? Ik denk dat ik de beheersing van mijn taalvaardigheid te danken heb aan het lezen van boeken.