Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

manuscript ingestuurd, en nu....?

Enige tijd geleden heb ik een manuscript ingestuurd. Binnen een week had ik een ontvangstbevestiging op de deurmat. Hierin werd mij verzekerd dat het beoordeeld zou gaan worden. Wie heeft ervaringen met uitgeverijen in de zin van: hoelang duurt het voordat een manuscript is beoordeeld?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Beste Naiche,

Jouw vraag is niet altijd gemakkelijk te beantwoorden. Er zijn heel wat uitgeverijen die bij het ontvangen van het manuscript a.h.v. de begeleidende brief al min of meer bepaald hebben, dat ze niet met jou in zee willen gaan. Ze wachten vaak expres met het terugsturen van het manuscript. Hier gaat dan doorgaans een maand overheen. Volgens het Handboek voor schrijvers volgt er na hooguit 2 tot 3 maanden een reactie. Ervaring leert echter dat er genoeg uitgeverijen bij zijn die schaamteloos pas na een half jaar of soms nog later reageren.
Wat voor jou van belang is, is het volgende:
Soms geeft de uitgever op zijn internetsite aan binnen hoeveel tijd dat ze reageren. Ga dan ook nooit voor het verstrijken van deze termijn naar deze uitgever bellen. Wacht eerst totdat de termijn officieel verstreken is.
Anders wordt het alleen maar als storend ervaren.
Vermeldt de uitgever zelf niet hoe lang dat het zichzelf de tijd geeft, dan kun je je het beste houden aan ongeveer 3 maanden. Zijn deze maanden zonder enige reactie verstreken, dan zou ik zelf contact opnemen.
Wat in feite wel voor alle uitgeverijen geldt, is dat ze nooit absurd laat zijn met het toesturen van de ontvangstbevestiging. Deze zul je altijd keurig binnen 1 tot 2 weken ontvangen.
Verder kan ik je nog wat tips meegeven m.b.t. de begeleidende brief:
Vertel nooit over de reacties van bekenden en familieleden. Dit zal de uitgever letterlijk worst wezen. Ze lachen je gewoonweg uit en wijzen het werk dan met brede glimlach af zonder een letter gelezen te hebben.
Mocht je een bepaalde wedstrijd gewonnen hebben of is je werk door een gerenomeerd persoon / bureau lovend beoordeeld dan kun je dit uiteraard wel in de brief zetten.
Kort samengevat:
Of je het leuk vindt of niet. Je zult een engelengeduld moeten hebben. Ga er absoluut niet van uit dat de uitgever dezelfde week nog enthousiast naar je toe belt. De schrijverswereld is mooi zodra je doordringt. De weg er naar toe is echter keihard.

Veel succes verder gewenst !

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Dank je voor je reactie. Ik verwacht eerlijk gezegd niet zoveel, behalve dat ik wel een reactie verwacht, negatief of positief. Mijn begeleidende brief was vrij summier en ik vond het al heel netjes dat ik uberhaupt zo snel een ontvangstbevestiging kreeg. Ik wacht af en zal laten weten of ik iets hoor van de uitgever.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
En? :wink:

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Enorm bedankt voor je informatie Cobra, :nod: ik zit in hetzelfde schuitje als Naiche, Alleen heb ik nooit een ontvangstbevestiging ontvangen en zijn de drie maanden al voorbij. :\\ Het is uitgeverij De Fontijn, oeps Fontein. heeft iemand daar al ervaring mee? :paranoid: Sterkte met nagelbijten en afwachten Naiche. Ik duim hier voor je. :thumbsup:

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Fontein stuurt eigenlijk altijd een briefkaartje als ontvangstbevestiging. Misschien hebben ze het idd niet gehad dit keer. Je kan ze rustig bellen, ze worden niet boos.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Zjors toch. Ceridwen heeft het over bellen en jij begint over spellen, dat hoef je dan toch niet te kunnen? :P

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Pehamo, ik denk dat Naiche al bericht heeft gehad. Maar of het een goed bericht is geweest, dat weet ik niet.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
wat heerlijk Zjors, geen potloodventerend poedeltje meer maar een gezellig kippie. Wat een verademing. Dank Mara, en Naiche, weet je al meer? Ik zal de Fontein eens bellen. Zodra ik beter ben, nu snipverkouden.