Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Schrijfplan?

21 februari 2017 - 10:18
Werken jullie met een schrijfplan? Hebben jullie van tevoren uitgewerkt wat er gaat gebeuren en wanneer? Schrijven jullie in stukken of van begin tot eind? Ik merk dat ik worstel met structuur aanbrengen. Ik heb de samenvatting / verhaallijn, de personages, het plot en subplot en heel wat losse scenes. Maar er een geheel van maken zie ik nog niet helemaal voor me. Daarom ben ik benieuwd hoe jullie dit doen. Ik weet dat sommige mensen met een schrijfplan werken en vraag me af hoe dit er ongeveer uit ziet.

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 februari 2017 - 12:30
Dreaming, 'Werken jullie met een schrijfplan?' Ik wel. 'Hebben jullie van tevoren uitgewerkt wat er gaat gebeuren en wanneer?' ja dat is de tijdlijn vh verhaal met de sleutelscenes die de compositie vormen. 'Schrijven jullie in stukken of van begin tot eind? in stukken om het evenwicht te bewaren. Een wisselende stemming mag niet van invloed zijn op het schrijven. Grofweg volg ik de stappen 1,3 en 8 zoals hier: http://schrijvenonline.org/nieuws/een-boek-schrij…

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 februari 2017 - 13:03
Werken jullie met een schrijfplan? Hebben jullie van tevoren uitgewerkt wat er gaat gebeuren en wanneer? Schrijven jullie in stukken of van begin tot eind?
Ik ben net aan een nieuw project begonnen en zit nog geheel in de brainstorm fase. Omdat ik fantasy schrijf, behelst die fase vooral ook worldbuilding. Bij mijn vorige project had ik ruw een idee en ben ik gewoon gaan schrijven. Gaandeweg kwamen er allemaal ander ideeën naar boven, die ik allemaal een plek moest geven in mijn verhaal. Ik kreeg hierop vat door een tijdlijn te maken en de scenes die ik al geschreven had een plek te geven op deze lijn. Daar waar ik geen scene had, werd het duidelijk door een lege plek. Dat loste ik op door een nieuwe scene toe te voegen. Nu pak ik het anders aan en draai ik het om. Mijn vorige tactiek hield namelijk ook in dat ik soms te veel scenes had en drastisch moest schrappen. Op dit moment ben ik nog bezig met het plot. Deze begint meer vorm aan te nemen, doordat de personages ook meer vorm krijgen. Op dit moment hebben ze nog niet eens een naam, kun je nagaan. :) Als het plot naar mijn idee is afgerond, ga ik weer een lijn maken en de losse ideeën erin voegen. De manier van werken is dus vrijwel gelijk als mijn eerste keer. Maar nu plan ik meer voordat ik daadwerkelijk scenes schrijf. Als ik die lijn heb uitgewerkt, dan ga ik gewoon chronologisch beginnen met schrijven. Bij hoofdstuk 1, eerste scene :) Naar mijn idee ben jij al goed onderweg. Je kunt het wellicht proberen om op dezelfde manier zoals ik aan de slag te gaan. Dus letterlijk een lijn maken en daar de scenes aan hangen. Als je het plot duidelijk hebt, dan weet je waar je uiteindelijk naar toe wilt. De vraag is alleen om te bedenken hoe je er dan wilt komen, en dat is wat je waarschijnlijk bedoelt met structuur aanbrengen.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 februari 2017 - 16:09
Ik gebruik een schrijfplan. Eerst schrijf ik alle ideeën op rond een thema die ik daarna in een logische volgorde zet. De ideeën staan dan in de volgorde zoals ze in het boek moeten komen. Daarna begin ik pas te schrijven. Door het maken van deze outline zprg ik er voor dat writer's block beperkt blijft. Ik heb namelijk al idee opgeschreven voor een bepaald hoofdstuk. Ik kan je alleen maar aanraden om ook zo'n plan te gebruiken

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 februari 2017 - 14:54
Nee, ik schrijf in de wilde weg. Geen plan. Structuur ontstaat op een gegeven moment vanzelf. Anders ga ik te geforceerd schrijven als ik me moet houden aan mijn eigen opgelegde regeltjes.

Hay

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2017 - 9:31
Er is geen methode die bij iedereen past. Ook wat Wortelsapje zegt, kan voor iemand werken. Zelf begin ik nooit zonder schrijfplan, maar ik houd dat meestal uiterst simpel. Zo gauw ik een goed beeld heb van de beginsituatie en de hoofdpersonages (een of meer) ga ik nadenken over het einde van het verhaal. Dat kan natuurlijk alleen als je weet wat je personages te overwinnen hebben. Dat is het centrale conflict in je verhaal. Staat dat in mijn hoofd allemaal een beetje vast, dan hoef ik het niet eens te noteren, maar kan ik meteen beginnen met schrijven. Bijna alles tussen A (verhaalbegin) en B (ontknoping) is dan nog open. Dat vind ik prima, want daar kan ik dan mijn fantasie in kwijt. Het schrijfproces is voor mijn gevoel verder een soort kettingreactie. Alles kan, zo lang het maar past binnen je conflict en bij je personages en als het naar de beoogde ontknoping leidt.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 maart 2017 - 10:01
@Krommenaas: bedankt voor de tip, ik ga ze binnenkort eens bekijken. @Jan: de sneeuwvlokmethode kwam ik inderdaad ook tegen in mijn zoektocht. Hier ben ik nu mee aan de slag gegaan en ik vind het erg fijn en overzichtelijk werken. Het helpt me ook om wat meer grip te krijgen op mijn verhaal. @Akaatje: dat klinkt als een goed idee, visueel een tijdlijn maken met de belangrijkste gebeurtenissen erop. Dat ga ik uitproberen, dankjewel! @Sara, Yrret en Hay: bedankt voor het delen. @Wortelsapje: knap dat het je zonder structuur lukt om een boek/lang verhaal te schrijven. Hoe krijg je alles op die manier uiteindelijk tot een goed lopend geheel?

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 maart 2017 - 18:22
Voordat ik begin heb ik vaak wel een idee van waar het boek of het hoofdstuk over zal gaan. Daarna begin ik gewoon te schrijven. Naarmate ik verder kom, schrijf ik dingen op. Zodra een hoofdstuk in grote lijnen klaar is, schrijf ik kort op waar dat hoofdstuk over gaat, plus het hoofdstuknummer. Verder doe ik veel spontaan en uit mijn hoofd, wat er wel eens voor zorgt dat ik dingen terug moet zoeken. Dus misschien is zo'n waslijn boven mijn computer zo'n slecht idee nog niet...

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2017 - 10:12
Ik ben visueel aan de slag gegaan, heb verschillende A3-vellen aan elkaar geplakt en ben met tijdlijnen en post-its met scenes erop gaan werken. Ik vind het heerlijk om mijn verhaal zo voor me te zien, er snel een post-it bij te kunnen plakken als er iets in me op komt. Scenes toevoegen, verschuiven, op een of andere manier vind ik dit leuker en fijner dan op de computer, waar ik eigenlijk alles op wilde doen. Ik heb ook vakken gemaakt voor overkoepelende ideeen (proloog, titels) en voor de vorm/structuur van het verhaal. Ik ben er blij mee. ^^

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2017 - 12:55
Ik heb het ook zo gedaan. De tekenrol van dochterlief uitgerold en dan beginnen schrijven, herleggen, ... ik vind dat het prettigst! Succes!

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2017 - 18:01
Ik ga zeer gestructureerd te werk (uit angst dat ik het overzicht verlies en ik straks een boek vol lullen en drumstellen heb). Voor ik ook maar 1 letter op het scherm typte heb ik flink tijd geinvesteerd in het verhaal, een samenvatting uitgeschreven. Daarna kwam de structuur. Ik heb van elk hoofdstuk opgeschreven wat erin moet komen te staan, van begin tot eind. In Word, in een tabel met 3 kolommen. Daarnaast heb ik ook eerst een lijst gemaakt met (de belangrijkste) figuren in mijn vehaal, met hun karakterbeschrijving erbij. (Deze lijst wordt geleidelijk uitgebreid met de bijrollen.) Verder heb ik een word document met een tijdlijn (ook in kolommen) gemaakt, zodat alles blijft kloppen wat chronologie en tijd van het jaar betreft. Pas daarna ben ik begonnen met het schrijven op zich. Voor mij werkt dit waarschijnlijk (waarschijnlijk, want ik ben pas bij hoofdstukje 4) heel goed.