Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Je schrijfdoelen voor 2012?

2011 zit er alweer bijna op. Een mooie tijd om op het oude jaar terug te kijken, en plannen te maken voor het nieuwe. Hoe ging het afgelopen jaar op schrijfgebied? Waar ben je tevreden over en wat wil je anders aanpakken? Wat zou je volgend jaar graag willen doen? EDIT: een zeer uitgebreide terugblik over 2011 doen, kan hier. Als je je jaardoel(en) wil opbreken in kleine stukjes en jezelf wil blijven motiveren, kan dat het komende jaar gewoon weer in de maandelijkse schrijfdoelentopics. Iedereen een heel mooi 2012 vol creativiteit en inspiratie toegewenst!

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Afgelopen jaar was aardig productief. :) Ik denk dat mijn schrijfstijl aardig verbeterd is, door cursussen, veel lezen en vooral ook veel schrijven natuurlijk. 2012 is het jaar dat ik de eerste versie van mijn roman af moet krijgen, bij voorkeur in de eerste helft van het jaar. En dan eindelijk herschrijven en zien of het als geheel klopt... Iedereen alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar! Voor de verandering vier ik oud en nieuw weer eens in Nederland. Kom maar op met die oliebollen!

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@AndreaClimbing, je gaat goed :) In 2012 hoop ik een verhaal, na het herschrijven, voor de tweede keer op te sturen, een ander verhaal te herschrijven (inclusief proefleesronde) en een nieuw verhaal te schrijven. En aangezien ik al aardig ver ben met het herschrijven van die twee verhalen, ga ik misschien nog een verhaal herschrijven :) En als ik dan echt niks meer te doen heb liggen er verderop dit jaar nog twee verhalen :D

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik denk dat ik over het algemeen tevreden mag zijn over mijn schrijfproductie en -vooruitgang in 2011, ook al heb ik een aantal doelen niet gehaald. Ik wilde eindelijk een verhalenbundel naar een uitgever kunnen sturen, dat is eigenlijk al een paar jaar mijn doel, maar omdat ik blijf groeien als schrijver, blijf ik ook eerder goedgekeurde verhalen afschrijven en anderen perfectioneren. Het speelt ook wel dat ik van alle kanten hoor dat de kans om als debutant een verhalenbundel uitgegeven te krijgen miniem is, dus dat ik dan toch eerder focus op langer werk, of op het gepubliceerd krijgen van individuele kortverhalen. Maar ik heb nu wel een redelijke collectie, met acht volledig afgeronde verhalen, vier waar nog een klein beetje herschrijfwerk aan is, en één waar nog veel werk aan is maar dat ik er toch ook bij vind horen, en nog een handvol "reserve"-verhalen. Misschien dat het er in 2012 alsnog van komt. Ik wilde ook de tweede en derde herschrijfronde van mijn manuscript waarvan ik in 2010 de eerste versie van schreef afronden, maar ik ben nu nog maar halverwege de derde herschrijfronde en er is zeker nog een grondige vierde herschrijfronde nodig. Dus het gaat trager dan gehoopt, maar zo lang het vooruit gaat, is dat ook geen bezwaar. Er zijn in 2011 twee kortverhalen van mij gepubliceerd, Vuurhoedster in Pure Fantasy magazine, en Een man voor de naiaden in Fantastisch Strijdtoneel II. Dat aantal is mijn gemiddelde sinds 2006, en ik hoop dat in 2012 voort te kunnen zetten. Voor 2012 heb ik twee prioriteiten. Ten eerste wil ik iedere maand een verhaal insturen voor een wedstrijd of tijdschrift. Voor enkele van die wedstrijden kan ik verhalen die ik reeds in 2011 geschreven heb, herschrijven. Ten tweede wil ik de derde herschrijfronde, en als het kan ook de vierde, voor mijn manuscript afronden. Aangezien ik in mei een kindje krijg, wil ik zeker daarvoor klaar zijn met de derde ronde. Ik mik er in mijn planning op om ook met de vierde ronde voor die tijd halverwege te raken, maar het heeft ook geen zin om zoiets te overhaasten, dus ik zie wel hoe dat loopt. En dan zijn er nog andere projecten waar ik me graag mee bezig zou houden, maar dat mag pas van mezelf als ik op schema sta voor de twee bovenstaande, of als ik daarmee helemaal vast zou zitten. Verdergaan met de eerder genoemde verhalenbundel; misschien wat extra verhalen voor de grote genrewedstrijden bovenop het "verhaal per maand"; de verhalen die ik gepland heb maar niet meer geschreven voor NaNoWriMo dit jaar; een nieuw manuscript beginnen voor NaNoWriMo (november heb ik alvast leeg gelaten in de planning).

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Hekate, gefeliciteerd met je kindje :D Je bent veel van plan, zeg. Indrukwekkend. Ik hoop dat het wat wordt voor je :nod:

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het afgelopen jaar is productief gebleken. Helemaal als je weet dat is pas 1,5 jaar geleden begonnen ben met schrijven. Ik heb meegedaan aan de FSB 2011 met een kort verhaal, gewoon om te zien of ik een beetje talent had. Dit viel me alles mee, ik eindigde op plaats 60 van de 237. De planning voor 2012 is simpel. Eind maart wil ik versie één van mijn ms af hebben. Daarna het een maandje met rust laten en in de tijd een verhaal voor de FSB van 2012 schrijven Daar wil ik proberen hoger te eindigen dan ik dit jaar deed. In mei beginnen met het herschrijven van mijn ms, laten proeflezen en eind 2012 klaar zijn, met een ms dat hopelijk geschikt is voor een reguliere uitgever. Dromen c.q. hopen mag toch ;) Succes allemaal en veel plezier met het schrijven in 2012.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Omdat geen uitgever mijn schrijftempo kan bijhouden wil ik in 2012 een extra uitgever vinden, maar de kans dat dat lukt is natuurlijk heel klein. Om dat te bereiken werk ik nu aan een groter verhaal, eventueel meerdere verhalen in één boek. Dat verhaal komt er sowieso, maar aan wie ik het kwijt kan is nog de vraag. Dan wil ik nog mijn eerste manuscript ooit herschrijven. Er was lang geleden (ca. 10 jaar) belangstelling voor, maar moest herschreven worden. Omdat het historische fantasy was heb ik er toentertijd voor gekozen niet te herschrijven, maar iets echt historisch te schrijven. Ik ben niet bijgelovig, maar er is toch wel iets bijzonders gebeurd; tijdens een grote opruimactie vond ik dit eerste manuscript terug in een doos vol met ander schrijfwerk, waarvan ik niet meer wist waar ik het gelaten had. In dezelfde doos zat iets wat daar niets te zoeken had, op zich. Namelijk de enige foto die ik nog heb van een overleden vriend. Iemand die altijd zei dat dat je je dromen moet volgen. Dus ga ik iets met het schrijfwerk doen wat in die doos zat. Dan wil ik nog voor de Vlaamse Filmpjes de Picaverhalen herschrijven, mochten deze Pica-verhalen niets worden. Dat doe ik tussendoor, want die deadline duurt nog wel een tijdje. En zo snel mogelijk hoop ik mijn tweede officiele manuscript te kunnen herschrijven voor de uitgever. Oh ja, en 2012 moet natuurlijk het jaar worden dat ik een website krijg, want dat die er nog niet is, is om in de grond te zakken

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi, In januari of februari hoop ik van de uitgever een reactie op mijn manuscript te krijgen. Ik blijf optimistisch :) maar voor het geval ik een afwijzing krijg, heb ik alvast een goede schrijfcoach gevonden die me wil helpen de boel op te krikken. Voor dit boek heb ik ook al de delen 2, 3 en 4 in mijn hoofd. Mocht deel 1 er komen dan ga ik meteen deel 2 uitschrijven en alvast de sleutelwoorden voor deel 3 en 4 erin verwerken. Veder heb ik onlangs drie (totaal 100.000 woorden) manuscripten hervonden en herlezen, die ik een jaar of zes geleden geschreven heb. Alle drie half af, hele leuke verhalen maar er moet nog een hoop aan gebeuren, heb ook teveel leentjebuur gespeeld tussen elk van die drie. Het is eigenlijk 1 multidimensionaal verhaal met drie verschillende plots maar de HP's huppelen vrolijk tussen de ene en de andere plot heen en weer en soms huppelt een plot ook heen en weer. Die wil ik dus per stuk netjes ordenen, dat alles kost me minstens twee jaar. Is dus meer langetermijnwerk. Dit jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan een schrijfwedstrijd (50 woorden wedstrijd) en ik vind het heel leuk om dat vaker te gaan doen. Het is een prima oefening om de lat voor mezelf steeds hoger te leggen en de kwaliteit te verbeteren, en de uitdaging trekt me ook. Het is een goede stok achter de deur. Daarnaast ben ik bezig met 2 korte verhalen en 1 wat langer verhaal. aanvulling: O ja, en ik heb me aangemeld voor de Schrijf&schrap! schrijversdag 2012 in Breda. http://www.schrijvenonline.org/activiteit/schrijv… Groet, Wirrewapper

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik hoop voor de zomer mijn project Het Modelgezin af te hebben. Het is dan waarschijnlijk nog niet perfect, maar dat geeft niets. Ik vind het een grappig idee om een slechte, rauwe, ongepolijste tweede versie online te hebben. Herschrijven kan later nog als ik ooit besluit om er iets serieus mee te doen. In april heb ik een ander verhaal afgerond (met als werktitel: Verstoppertje) en zodra ik klaar ben met het Modelgezin, ga ik dat flink herschrijven. Misschien dat ik dan uiteindelijk ook nog tijd heb voor een nieuw project dat al een tijdje door mijn hoofd zwerft.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Goh, doelen voor 2012? dat zijn er niet zoveel. - Schrijftechnisch beter worden. Ik schrijf nu tien maanden en in die tien maanden heb ik enorm veel geleerd over het schrijven en het hele proces er rond. Al die kennis zou veel mogelijk moeten maken. - Wilgenwoud moet af, niet publicatiegewijs, maar voor mezelf. - Zaal 66, MS 2 zou tegen eind augustus 25.000 woorden moeten bevatten. - Publiceren, ook al is het maar één verhaal. - Meedoen met zoveel mogelijk wedstrijden.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb het ergens al eerder gezegd in een draad hier op Sol. Schrijven is gewoon hard werken! Een doelstelling voor een bepaalde datum? Nee! Het verhaal moet goed zijn voor mij. Alles moet vloeien en kloppen. Tijd is voor mij van geen belang. Het uiteindelijk resultaat telt! Bobcat.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Voor mij gaat "hard werken" sowieso met een deadline gepaard, zowel op professioneel als op schrijfvlak. Het enige verschil is dat ik als schrijver geen kwade klanten op mijn dak krijg, maar er alleen mezelf mee heb als ik een deadline niet haal, of hoogstens wachtende proeflezers of workshopdeelnemers.

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het afgelopen jaar liep anders dan dat ik gepland had. Wel veel geschreven. Heb de workshop 'Ontdek je schrijftalent' gedaan/gevolgd. Vervolgens -na het overlijden van mijn vader- een verhaal geschreven. Dit is uit den treuren proefgelezen. Toevoegingen, weer geschrapt enzovoort. Het verhaal klopt nu, is door de eindfase heen en goedgekeurd om onderdeel van een verhalenbundel- geschreven door diverse auteurs- te worden. Ik vind het een eer. Mijn schrijfdoelen voor 2012? Mijn manuscripten digitaal maken. Het typen zal mij helpen om in te te zien waar ik wat mee kan en waar niet.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De verwachting voor 2012? Volgens de Maya's en andere complotterroristen kunnen we dan het einde van de wereld verwachten. Persoonlijk verwacht ik dat ik in 2012 eindelijk eens aan dat science fiction boek begin, maar helaas, de verhaallijn zie ik nog steeds niet helder voor ogen, dus dat zou weleens in het water kunnen vallen. Verder wil ik weer aan één of twee schrijfwedstrijden meedoen en hoop ik dat mijn verhalen voor Fantastels 2011 en de Paul Harland Prijs 2011 door de jury's als subliem en opzienbarend worden beoordeeld :D

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
De belangrijkste stap die ik volgend jaar wil nemen is één van mijn MS opsturen naar een of meer uitgevers. Natuurlijk na eerst proefleescommentaar te hebben verwerkt en de tekst tien keer te hebben doorgenomen. :D Voor de rest: blijven verbeteren, blijven schrijven, meer aan wedstrijden meedoen, meer oefeningen maken, en nieuwe ideeën de ruimte geven.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nieuwe ideeen de ruimte geven! Dat is een goede! Daar schort het nog wel eens aan. Bobcat.

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Afgelopen jaar heel erg veel geleerd, veel geschreven om weer weg te gooien, maar vooral ook gegroeid. Kan niet anders dan tevreden zijn dus. Voor 2012 is er maar 1 doel belangrijk: een MS voor een debuutroman afronden en bij uitgevers neerleggen. Daarnaast een of meerdere korte verhalen publiceren in magazines of op relevante sites. Oja, en een blog starten om daar wat korte doodles op te kunnen zetten. Hele fijne dagen iedereen en op naar het nieuwe jaar.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
.............. Mijn schrijfdoelen voor 2012? Mijn manuscripten digitaal maken. Het typen zal mij helpen om in te te zien waar ik wat mee kan en waar niet.
Misschien een goede tip voor je Mathilde. Als je een goed leesbaar handschrift hebt en in het bezit bent van een scanner? Dan zou je de OCR software van de scanner kunnen gebruiken om je teksten te digitaliseren. Wat meer info over OCR vindt je hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Optical_character_re…

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zo'n scanner gaat natuurlijk niet voor je herschrijven... Als je met de hand schrijft, is dat overtypen net heel handig omdat het een heel grondige eerste herschrijfronde is - fouten zie je gemakkelijker, overbodige stukken ga je natuurlijk niet overtypen, en omissies kun je meteen invullen. Zo'n programma is vast handig voor zakelijke verslagen enzovoort, maar niet voor een literaire schrijver.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zo'n scanner gaat natuurlijk niet voor je herschrijven... Als je met de hand schrijft, is dat overtypen net heel handig omdat het een heel grondige eerste herschrijfronde is - fouten zie je gemakkelijker, overbodige stukken ga je natuurlijk niet overtypen, en omissies kun je meteen invullen. Zo'n programma is vast handig voor zakelijke verslagen enzovoort, maar niet voor een literaire schrijver.
Daar heb je helemaal gelijk in Hekate, was het maar waar dat het herschrijven door een stuk software kon worden gedaan. Ik dacht zelf meer in de richting van als je ms zo goed als klaar is en je hem straks naar een uitgever wilt gaan sturen. Je kunt er dan nog even de spellings- en grammaticacontrole langs laten gaan. Je ziet bijna altijd een aantal kleine foutjes over het hoofd. Een uitgever is, volgens mij, blij als je hem keurig hebt uitgeprint, i.p.v. dat je een met de hand geschreven versie inlevert.

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Richard en Hekate, dank voor het meedenken! Handgeschreven manuscripten wekken, naar mijn weten, weerstand op bij een uitgever. Het is niet meer van deze tijd :-(, dus ... moet ik deze digitale tijd tegemoet treden. Daar kies ik voor, want digitalisering heeft zijn voordelen. Ik begin het stapje voor stapje zelfs boeiend te vinden om die wereld te ontdekken. Hm, off topic, mathilde. Indien ik mijn schrijven zou scannen, dan zitten er nog steeds veel spellingfouten, grammaticale onjuistheden in en rare zinnen die op een Franse volgorde zijn geschreven. Daar ben ik mij van bewust. Er moet nog veel gebeuren. a)eerst digitaliseren. b)typend deel voor deel het geheel kloppend(er) maken. c)laten proeflezen, proeflezen en proeflezen d)echt aan de slag. Over een jaar ga ik met pensioen, ik hoef mij niet te vervelen:). 2012 begin ik er wel al mee.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Op de eerste dag van het nieuwe jaar. :) Dit jaar wil ik proberen een van mijn verhaal helemaal uit te schrijven. Net (alweer) begonnen aan een fantasy verhaal, als ik het allemaal op tijd af krijg wil ik het misschien insturen voor de manuscript wedstrijd in december. Ook wil ik dit jaar proberen meer mee te doen met wedstrijden, wat vorig jaar niet helemaal lukte i.v.m afstuderen.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuk om jullie ambities en doelen te lezen, dat heeft een stimulerend effect op me. Mijn doelen voor 2012: 1. Leren om structureel op vaste momenten te schrijven. 2. De tijd nemen voor lekker veel schrijfwedstrijden. 3. MS afronden en eventueel MS-beoordeling laten doen. 4. MS opsturen naar passende uitgever(s)? 5. Nieuwe ideeën uitwerken.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het afgelopen jaar is helemaal niets geworden op schrijf gebied. Vanaf nu de draad maar weer oppakken en proberen tussen het baan en de studie ook nog eens wat letters op papier te krijgen.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mijn afgelopen jaar is qua schrijven niet geworden wat ik wilde. Heb bijna alle tijd die ik ervoor heb, besteed aan onderzoek en de ontwikkeling van mijn personage's. Ik dacht eerst dat het niet nodig zou zijn, m'n personage's uitwerken, maar ik kwam erachter dat terwijl ik aan het schrijven was, ik na verloop van tijd vast kwam te zitten, en niet een beetje ook. Nu ik eigenlijk alle voorbereidingen gehad heb, kan ik nu echt beginnen met schrijven. Ik hoop mijn verhaal rond de zomer helemaal af te hebben, om daarna in alle rust en tijd deze na te lezen en eventuele fouten te herstellen. Ik hoop voor iedereen dat jullie doelen aan het eind van het jaar bereikt zijn!!!

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mooiste van 2011: ik ben me weer gaan richten op de vakgebieden die mijn grootste interesse hebben Kernwoorden voor 2012: vertrouwen, vakmanschap & plezier Dit jaar wil ik: - me blijven richten op (jeugd)romans, poëzie en illustratie - 2 jeugdromans (DD & C) afronden - wat jeugdpoëzie schrijven, en veel volwassenenpoëzie (aan basis werken voor bundel) - een illustratieportfolio opbouwen waar ik straks wat mee kan (1 illustratie per maand) Daarnaast eventueel: - meedoen met FSB - meedoen met dichtwedstrijden, zoals Turing

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ga me dit jaar ook eens aan schrijfdoelen wagen. Nou geef ik meteen toe niet zo'n heel goede planner te zijn - mede doordat vaak ineens allerlei nieuwe (meestal school-)projecten zich aandienen - maar het kan geen kwaad het eens te proberen. Misschien wordt ik wel productiever door mezelf deadlines op te leggen, want ik werk sneller en beter onder druk. Het eerste doel wordt dus de doelentopics per maand bijhouden. Ik neem Judy's schema even over. Mooiste van 2011: Inzicht of schrijfels de moeite van het afmaken waard waren Bevestiging door twee jury's dat ik kan schrijven Kernwoorden voor 2012: Plezier in schrijven, doorzettingsvermogen Dit jaar wil ik: Beter leren schrijven en mezelf meten met andere schrijvers door onderstaande - Meer tijd hebben/maken om te schrijven - Veel bijleren over schrijven (o.a. door actief te zijn op SOL en een handvol andere schrijffora) en dit toepassen in mijn werk - Veel leren over o.a. de opbouw van verhalen door boeken uitgebreid te analyseren en te recenseren voor THB - Me vooral richten op kortverhalen (en eventueel columns) - Meedoen aan Write Now! 2012 - Meedoen aan schrijfwedstrijden, hoewel er vooralsnog niet veel interessants aangekondigd is voor 2012 - Aan minstens één fantasyschrijfwedstrijd meedoen (waarschijnlijk FSB) en/of deelnemen aan een themawedstrijd of buiten deze wedstrijden om iets insturen naar PF - Schrijfcursus afmaken (nog één opdracht) - Proeflezen op SOL en buiten dit forum voor een gering aantal mensen die ongeveer op hetzelfde niveau zitten als ik (en ook hier veel van leren) - Een groepje vaste, goede proeflezers zoeken Daarnaast eventueel: - Eindelijk eens (opnieuw) beginnen aan een ms en het ook afmaken, al is het maar als oefening (ontwijfeld voor mij het moeilijkste doel) Wat SOL betreft: - De doelentopics per maand bijhouden - Regelmatig iets proeflezen - Veel online zijn, maar dit me niet van het schrijven af laten houden - Alle berichten op waarde schatten en ze onthouden en toepassen als ik ze waardevol acht - Niet te veel offtopic gaan :o - Blog beter bijhouden