Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Cover

Ik weet niet waar ik dit anders moest plaatsen, maar als het fout is verplaats het gerust. Dus waar het eigenlijk echt over gaat. Ik ben al een tijdje bezig met een ontwerper om mijn cover van mijn boek te laten maken. Er zijn nu twee voorbeeldjes ongeveer af, maar wij tweeën twijfelen erover. Daarom zou ik graag jullie mening willen omdat de cover de mensen moet aanspreken en overtuigen om het te kopen. Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwen en is dus een historische roman. Ik heb hieronder de link geplaatst dus, wat vinden jullie ervan? Kan het goed dienen als cover? Past het bij het thema? Je kunt op beide covers klikken als je ze wil vergroten. 1:http://img31.imageshack.us/img31/5050/daadenverraadcover.th.jpg 2:http://img689.imageshack.us/img689/9575/daadenverraadcover1.th.jpg Als er tips zijn, zijn die ook altijd welkom. Alvast bedankt, Kevin

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat ziet er wel uit als een cover :) Afhankelijk van waar je boek over gaat zou ik kiezen voor: 1 - een duister mysterie, of duistere praktijken 2 - iets wat zich meer in het daglicht kan afspelen

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als ik zou mogen kiezen, dan kies ik voor 2. want ik vind deze wat sprekender van kleur. En omdat ik deze beter vind passen bij de tijd waarin het zich afspeelt.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ga er vanuit dat je in eigen beheer of met POD gaat uitgeven? Als dat zo is, dan moet je een afbeelding hebben die heel erg goed zichtbaar is als "thumbnail" omdat je dan voornamelijk van Internet zult moeten verkopen (of persoonlijk, maar dan gaat het om de presentatie van jezelf). Daar is je huidige ontwerp niet voor geschikt. Als ik dit door mijn oogharen bekijk ("vluchtig een website scan") dan zie ik weinig contrast: de titel is al niet te lezen en dat ding in het midden zou net zou goed een kaars kunnen zijn. Het is een zwaard, bij nader inzien. Maar dat zegt ook maar weinig, er zijn talloze boeken met een zwaard op de kaft, en het lijkt met dat model zwaard meer op fantasy. Het gefrunnik rond de pareerstang blijkt bij nauwkeurige bestudering de naam van de schrijver te zijn (in de grote versie nauwelijks leesbaar). Ik dacht dat er als titel stond: Dood en verraad. Maar het is Daad en niet Dood. Dat is zelfs in de grote versie niet duidelijk. Suggesties: doe meer met contrasterende/complementerende kleuren, zorg voor een beter lettertype (minder frommelig) voor de titel, en zet je eigen naam er veel groter op. Werk met een goede vlakverdeling: je afbeelding is niet goed in evenwicht, de linkerkant is veel te zwaar. De achtergrond is te druk, waardoor de belangrijke dingen van de voorgrond (titel, naam auteur, afbeelding) niet alleen naar de achtergrond worden gedrongen, maar ook nog eens vervagen. En overweeg een andere ontwerper als dit niet duidelijk is voor de persoon die je nu hebt gevraagd. Ik vraag me echt af of die gekwalificeerd is voor het maken van een kaft. Misschien kun je ook een iets minder saaie cover maken: iets met een afbeelding die mensen echt aanspreekt. Kijk eens bij de historische romans op bol.com of zo om een indruk te krijgen van wat volgens professionals verkoopt. Zelf krijg ik overigens (a dirty mind is a joy forever) de indruk dat het om een verkapte erotische roman gaat: het woord "daad", een zwaard, het bont, het (liefdes)"verraad" en de discrete bruine omslag. Ik heb verder het idee dat de verhoudingen niet kloppen voor een doorsneeboek: het lijkt me iets te hoog in verhouding tot de breedte. Maar dat kan er ook aan liggen dat de afbeelding niet in evenwicht is.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou voor de onderste kiezen, die heeft een sprekendere kleur. Ook ik las 'Dood en verraad'. Kies een ander lettertype, iets dat duidelijker en dikker/steviger is, en geef de letters ook een andere kleur, die niet in de achtergrond verdwijnt. Daar zul je even mee moeten experimenteren.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Mijn eerste advies zou zijn: plaats titel en naam auteur los van de afbeelding, dus niet er doorheen. In dit geval bijvoorbeeld: Het plaatje van het zwaard kleiner maken en iets laten verzinken Daad en verraad goed leesbaar boven het zwaard <- eventueel in apart blok, eventueel in blok met kleurovergang, eventueel in sierletter, maar blokletter is duidelijker Kevin de Wilde onder het zwaard <- eveneens eventueel in apart blok, eventueel in kleurovergang, en het best in duidelijke blokletter En waarom bijvoorbeeld het zwaard niet diagonaal geplaatst (in de positie waarin het gebruikt wordt)? Dan van links onder naar rechtsboven (handvat linksonder), niet andersom. Je creëert zo ruimte voor titel en naam auteur. Opmaak is een vak apart, Kevin. Als er geen professional aan te pas komt / kan komen, kijk dan op zijn minst heel veel de kunst af bij andere covers.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als ik heel eerlijk ben vind ik de covers veel te saai. Juist als je in eigen beheer uitgeeft moet je cover knallen. Zoals al aangegeven werd, zoek boeken uit jouw genre en kijk wat de coverdesigner daar met de kaft gedaan heeft.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Eens met Schlimazlnik; De titel is in beide versies slecht te lezen en het beeld roept de associatie met fantasy op. Het probleem van de titel lijkt me niet moeilijk op te lossen; de associatie met fantasy los je met kleine aanpassingen denk ik minder snel op. Ik zou best concretere suggesties willen doen, maar daarvoor weet ik te weinig van het verhaal.

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Moet ik een kleine samenvatting plaatsen? Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwen tijdens de honderdjarige oorlog, in Foix in Zuid-Frankrijk. Op een dag is Charles Dupoint, de zoon van de heer van Foix het beu om telkens te moeten vluchten voor de Engelsen. Hij besluit om naar de Franse koning te gaan en te onderhandelen: Hij zou in dienst treden in ruil voor bescherming. Maar hij bedacht zich eerst z’n vader te gaan. Toen hij op weg was, werd hij weer achtervolgd door de Engelsen. Eens bij de burcht van zijn vader aangekomen bleek dat ze volledig verwoest was.Hij ontmoette nog 2 bekenden van vroeger en ze werden gevangen genomen, maar dan weer ontsnapt. Toen ze alle drie bij Ludwig aankwamen, werd er hen verteld dat ze wraak gingen nemen op de Engelsen en dat er een einde moest gemaakt worden aan de lange teisteringen van de vijand. Ludwig zond onmiddellijk berichten naar hun bondgenoten: Mirepoix en Languedoc. De volgende dag heeft de veldslag dan plaats.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou persoonlijk voor een getekende cover kiezen voor zo'n verhaal. Ook een zwaard, maar getekend. En de titel is toch dood en verraad of niet?

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind de lettertypes onduidelijk (al gezegd) en de kleuren te flets (ook al gezegd). Verder vind ik een zwaard als afbeelding zo'n beetje het grootste cliché dat je maar kunt bedenken, op een draak na. Waarom kies je niet voor een beeld dat specifiek aansluit bij de inhoud? Zuid-Frankrijk tijdens de honderdjarige oorlog in Foix, zeg je. Daar moet toch beeldmateriaal van te vinden zijn? Een portret, een beeld van een belangrijke lokatie, een karakteristiek voorwerp uit die tijd dat geen zwaard is..? En dit is het eerste plaatje wat ik via Google boven water krijg. Als dat kasteel een grote rol speelt, zou ik dat gebruiken... http://www.valorme.com/images/foix_2.jpg

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Harryhols idee vind ik erg goed. Een afbeelding van een (deel van een) kunstwerk uit die tijd, of een oude foto van een locatie die ook in jouw verhaal voorkomt, is origineel en vertelt de lezer meteen dat het om een historische roman gaat. Is er geen foto of afbeelding van de ruïne van de burcht, of van een kerk/stadsmuur in Foix? Of een portret van een de Dupoints? Of een schildering die de honderdjarige oorlog afbeeldt waar je een scène van kunt uitvergroten? Alleen weer even opletten dat het lettertype bij de afbeelding past en goed leesbaar is, maar dat heb je vast al begrepen.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb snel-snel een voorbeeld gemaakt van wat je zou kunnen doen: Als je er op klikt zie je het groter. http://vanip.home.xs4all.nl/DEV_thumb.png - veel contrast - duidelijk verschil tussen dood en daad - titel is ook te lezen als de afbeelding heel klein is - krachtige, veelzeggende afbeeldingen (of het zwaard moet blijven, weet ik niet. Het kasteel is het kasteel van Foix, van internet geplukt) - het is nog niet in evenwicht, het zwaard zit de titel in de weg. EDIT: drie zielen, een gedachte. Ik was al aan het tekenen de anderen het idee neerzetten.

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hartelijk dank, voor de reacties, hier ben ik veel mee. Ik had hier ook nog niet zoveel ervaring mee. @schli, ik zou het zwaard nog weg doen en de titel centreren.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@schli, ik zou het zwaard nog weg doen en de titel centreren.
Ga je gang, maar als je het idee wilt gebruiken dan moet je zelf goed zoeken naar een rechtenvrije foto van Foix. Het lettertype is trouwens Academy Engraved LET (maar dan ingekleurd).

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hehehe. Leuk zo knippen en plakken met zijn allen :) Oh en de titel in alleen hoofdletters. Is rustiger.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Oh en de titel in alleen hoofdletters. Is rustiger.
Dat is niet gebruikelijk in het genre van de historische fictie. En als het op hoofdletters lijkt, dan is het vaak kleinkapitaal.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Oh en de titel in alleen hoofdletters. Is rustiger.
Dat is niet gebruikelijk in het genre van de historische fictie. En als het op hoofdletters lijkt, dan is het vaak kleinkapitaal.
Persoonlijk vind ik het toch mooier :)

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind Schlimazlnik's cover ook een hele verbetering. Alleen dat azuurblauw zie ik niet zo zitten. Dat wekt bij mij de associatie met een reisgids over de Franse kastelen langs de Loire. Al kan ik niet echt uitleggen waarom, bij een historische roman zou ik altijd voor gedekte kleuren gaan.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Eens met Hay. Er is geen connectie met beeld en titel. Je kunt dat ondervangen door de titel aan te passen in iets als Daad en verraad in [plaatsnaam] Of het plaatje aanpassen, een ander beeld zoeken dat aansluit op het verhaal. Overigens zie ik bij titels van fantasy genre / sprookjes / historische fictie / non-fictie inderdaad de titel, en ook de auteursnaam, vaak in klein kapitaal. Of je het mooi vindt, is persoonlijk. Misschien geeft het wel meer zeggingskracht.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind Schlimazlnik's cover ook een hele verbetering. Alleen dat azuurblauw zie ik niet zo zitten. Dat wekt bij mij de associatie met een reisgids over de Franse kastelen langs de Loire. Al kan ik niet echt uitleggen waarom, bij een historische roman zou ik altijd voor gedekte kleuren gaan.
Dat heeft volgens mij te maken met de sfeer van het verhaal. Ik ben het met je eens dat dit blauwe te fris en te 'kom, volg de man met de paraplu (en vergeet de chauffeur niet)' is. Dat kasteel is trouwens ook nog low hanging fruit. Is er niet een mooi historisch portret te vinden? Ik denk dat je bij het ontwerp van de kaft vooral rekening moet houden met wat voor verwachtingen je oproept, die overigens niet objectief logisch zijn. Consumenten zijn inmiddels geconditioneerd om bij een afbeelding van een standbeeld aan zware literatuur te denken, bij een landkaart aan fantasy en bij de naam Dan Brown aan shit. Horror kaften zijn donker, thrillers hebben koude kleuren ofwel iets dreigend roods. Fantasy heeft vaak bruine en gele kleuren. Thrillers hebben iemand met een trenchcoat op de voorkant, tenzij het de marketing term 'literaire thriller' draag (er bestaat feitelijk niet zoiets), in welk geval de enige goede afbeelding een standbeeld is, in een trenchcoat. Ik denk dat het echt verstandig is om een heleboel kaften van historische romans te bekijken in de boekwinkel of op eerder genoemde bol.com

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
... tenzij het de marketing term 'literaire thriller' draag (er bestaat feitelijk niet zoiets), in welk geval de enige goede afbeelding een standbeeld is, in een trenchcoat..
:D

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Thrillers hebben iemand met een trenchcoat op de voorkant
Nee hoor, vrijwel zonder uitzondering een (vrijwel) naakte vrouw, op de rug gezien, in een wat penibele pose in een donkere ruimte die met de blanke huid contrasteert (negervrouwen doen we niet aan met thrillers).

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
O, lieverd, dat kan ik niet uitleggen. Dat heeft iemand voor mij gedaan. Net alsof het ijspegels zijn, maar dan anders. Nou, hier heb je wat aan.