Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

De NTI cursus, wie doet of deed hem?

23 oktober 2007 - 12:03
Okee, ik hoor jullie denken: daar gaan we weer, nummertje zoveel... Goed, ik heb de sprong gewaagd en zojuist de cursus dan aangevraagd. De positieve geluiden in dit forum waren zo overtuigend dat ik voor de gemiddelde kosten van een workshop wel de gok wilde wagen. Ik had nog getwijfeld om een workshop te gaan doen, maar omdat die in limburg zo goed als niet bestaan (ik vond er 1, en die was al bezig :( ), en die in vergelijking niet echt goedkoop zijn, dan toch maar eerst een thuis cursus. Tot zover het gebruikelijke gebral over mezelf, nu de vraag. Wie zijn er op dit moment bezig met die cursus, of hebben hem net gedaan, of willen hem gaan doen? Gewoon om een idee te hebben wie er allemaal medestudenten of ex-nti studenten zijn. Ik heb zelf voorlopig gekozen voor de 12 maanden variant. Ik heb het lesmateriaal nog niet gezien, dus ik kan nog niks zeggen over een inschatting of dat te kort of te lang zal zijn. Wat was/is jullie ervaring? Is het goed te doen naast je dagelijkse dingetjes?Ben je een gedisciplineerd student, of heb je toch een degelijke stok achter de deur nodig om je aan de gang te houden? Waar heeft de cursus jou het meest mee geholpen? enzovoorts.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 oktober 2007 - 12:25
Hoi Brijner, De NTI-cursus is prima. Heb 'm zelf ongeveer 5 jaar geleden gedaan en er echt erg veel aan gehad. Je leert echt stukje voor stukje schrijfprocessen van een andere hoek te bekijken. Vooral hoe aanhalingstekens, punt, komma en dergelijke gebruikt moeten worden. Er was alleen een probleempje. Degene die mijn schrijfwerk nakeek was niet mijn type. Ik kreeg dus wel goede cijfers, (erg aardig van hem.) Maar over mijn zelf verzonnen stukjes nooit een leuke reactie. Dus, als je het idee krijgt datdegene die jouw werk beoordeelt je niet ligt, dan kun je beter een andere aanvragen. succes, Petra.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 oktober 2007 - 13:36
Als het om leestekens gaat kan ik het boek 'Schrijfwijzer Compact' van Jan Renkema aanbevelen. Een hele goede cursus van iemand die 50 wereld bestsellers op zijn naam heeft staan is 'On Writing' van Stephen King. Je moet uiteraard de Engelse taal beheersen, want de Nederlandse uitgave is niet meer leverbaar. Ik zeg het er iedere keer bij: Je hoeft geen fan van het genre of de auteur te zijn (ben ik zeker niet) om er iets aan te hebben.

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 oktober 2007 - 14:18
Die van King heb ik hier, in het engels, hoewel ik hem in het nederlands ook al in de winkel heb zien liggen. Ik vond hem niet slecht, maar heel persoonlijk. Zijn belangrijkste tip leek "lees vooral heel veel, en zorg dat je overal waar je bent altijd een boek bij de hand hebt". Goede tip, want van andere schrijvers leer je toch het meest. Maar er zijn ZO veel boeken over schrijven.. de laatste twee die ik heb gelezen zijn "how to write a damn good novel" van james n frey (deel I en II). Momenteel werk ik me door The weekend novelist writes a mystery van Robert J. Ray en Jack Remick heen. allemaal goede boeken, maar geen cursus materiaal in de zin dat het je aan het schrijven zet. Hoewel de laatste wel meer een werkboek is, mis je daar weer de feedback. Eigenlijk ben ik een heel onzeker mannetje die af en toe in de juiste richting moet worden geduwd, en dat doet zo'n boek dan weer niet.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 oktober 2007 - 17:14
Brijner, ook ik heb deze cursus voltooid binnen 1 jaar. Met nog 2 lessen te gaan, had ik mijn 1ste schrijfwedstrijd al gewonnen.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2007 - 0:13
@Brijner, Heb voor de lol eens 'No Plot? No Problem!' van Chris Baty besteld. Ben eens benieuwd wat deze meneer te vertellen heeft.

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2007 - 0:41
hmz.. misschien een idee een soort review topic te starten ergens? Boeken over schrijven die men heeft besteld en wat men er van vond. Ik heb er best wel wat liggen hier, en met mij velen, maar niet iedereen heeft dezelfde boeken en ik denk dat we elkaar zo de nodige miskopen kunnen besparen en ook kunnen helpen aan de betere boeken. Een ideetje misschien? Ow.. In het geval zo'n topic al bestaat, is een linkje ook voldoende :D

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
5 november 2007 - 2:38
Brijner schreef:
hmz.. misschien een idee een soort review topic te starten ergens? Boeken over schrijven die men heeft besteld en wat men er van vond. Ik heb er best wel wat liggen hier, en met mij velen, maar niet iedereen heeft dezelfde boeken en ik denk dat we elkaar zo de nodige miskopen kunnen besparen en ook kunnen helpen aan de betere boeken. Een ideetje misschien?
Dit lijkt mij een uitstekend idee! Ik ben met regelmaat nogal teleurgesteld over de boeken óver schrijven. Vooral als ik ze aangeschaft heb, is de frustratie soms behoorlijk groot., Maar ook als ik ze anderszins onder ogen krijg... :( Zo kunnen we elkaar voor teleurstellingen behoeden of juist supergoede tips geven! :) Ariadne

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 december 2007 - 14:44
Is er inmiddels al zo'n topic ergens gestart? Ik zie m namelijk niet, maar lijkt me wel handig! :)

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 december 2007 - 20:36
Ik zag m toevallig daarstraks op ZZ staan ja ;) Heel handig !! Heb al een paar boeken genoteerd die ik wil aanschaffen :D

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2007 - 18:07
Ik heb het boek voor de schrijver aangeschaft en er staan ongeveer tien bladzijdes in met nuttige tips. De rest is allemaal eigengepijp van "zogenaamde" medewerkers. Ja, de lijst van uitgevers achteraan komt wel handig over, maar er is er geen een die afweek van de standaard retourbrief, "past niet in ons fonds." Ik vind het eerder een boek om even te lenen in de bibliotheek (heel snel terugbrengen!) als zelf aan te schaffen. (Zondegeld!) Weet iemand wel een goed deskundig boek?

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 januari 2008 - 23:57
Ik volg de NTI-cursus jeugdverhalen schrijven, maar ik ben er niet zo over te spreken. Bij elk hoofdstuk (15 in totaal) zitten vier opdrachten. Hiervan mag je er maar één insturen ter beoordeling. Dat vind ik vrij weinig. (Hoewel, "What do you want for nothing", het is een goedkoper cursus.) Verder vind ik dat de schrijfopdrachten vaak totaal niet aansluiten bij het betreffende hoofdstuk. Voorbeeld: Na drie hoofdstukken over resp. "schrijven voor baby's en peuters" / "de geschiedenis van het jeugdboek van de middeleeuwen tot 1700" / "schrijven voor kleuters", is een opdracht "Beschrijf de handelingen voor een pantomime [...] voor 10 jarigen." Dat sluit voor geen meter aan. Ik ken pantomime nog wel uit mijn PABO-tijd, maar niet iedereen zal hier ervaring mee hebben. Dit lijkt mij huiswerk na een hoofdstuk over jeugdtheater. Hoewel ik mijn docent een compliment moet geven voor haar snelle reacties, vin ik het inhoudelijk wat minder. Van de puntentelling snap ik geen snars. "Je verhaal past niet bij de doelgroep", maar vervolgens wel een 8 geven. Dat vind ik jammer. Het geeft mij het gevoel dat de docent lui is; als ik hoge punten geef, hoe ik minder tips en adviezen te geven. Ik maak deze cursus wel af, maar ik geloof dat ik een volgende keer tot voor professionelere workshops zal gaan.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 januari 2008 - 7:31
Ik ben bezig met de cursus 'Korte verhalen en Romans' bij de NTI, kan alleen maar zeggen dat het heel interessant is en leuk om te doen. Kan het iedereen aanraden. Wat ik ook prettig vind is dat alle huiswerk per email gaat. Supergemakkelijk dus. Jaike.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 januari 2008 - 20:19
Kippiemet die cursus heb ik ook gevolgd. Er staat veel informatie in de cursus over bepaalde typen boeken enzo. Veel basisinformatie. (die ik overigens op de PABO ook gehad had, een paar jaar daarvoor). Maar er wordt weinig verteld over verhaalopbouw, interpunctie, plot enzo. Zou hem niet iemand aanraden.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 januari 2008 - 23:49
Dus de nti cursus korte verhalen & romans is een stuk beter dan jeugdverhalen schrijven?

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 januari 2008 - 13:59
Als ik de verhalen hier zo lees wel. De cursus kinderboeken schrijven geeft heel veel basisinformatie over soorten teksten, maar weinig over tekst en plotopbouw. Lize

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 januari 2008 - 20:08
Ok, mooi :) Ik denk dat als eerst die van schrijven online academie ga doen, binnenkort denk ik! (als mn 1e salaris binnen is ofzo ;))

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2009 - 9:32
De cursus voor het schrijven van korte verhalen en romans ken ik niet. Voor de cursus jeugdverhalen schrijven heb ik me ingeschreven voor een proefmaand, want misschien is de cursus wel verbeterd. Ik ben bereid om het nog een kans te geven. Bij het NTI heb ik de volgende cursussen gedaan: * Foutloos Nederlands schrijven en spreken, ik heb hier veel van geleerd, als is het alleen het gebruik maken van een goede taalvaardigheid. Maar foutloos schrijven? Dat niet. * Persoonlijke Groei, dit is misschien geen taalcursus of een over het schrijven, maar het is zeker aan te raden. Ik heb veel geleerd over de Maslow-theorie en dergelijke. *Praktsiche psychologie; veel te moeilijk. Ik heb (gelukkig) de antwoorden erbij gehad, zodat ik het snel kon afronden. *Engels voor gevorderden; Jammer dat het niveau niet zo hoog is. Ipv zo'n cursus kan je ook een goed boek kopen. is mijn mening (maar HAVO was dan ook mijn basisniveau). Evengoed een leuke cursus om te doen.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 februari 2009 - 19:19
Volgens mij is het wel normaal bij het NTI dat je hoge cijfers krijgt, voor de opdrachten die je gemaakt hebt. Voor de cursus Nederlands (foutloos schrijven en spreken), persoonlijke groei en praktische psychologie kreeg ik steeds hoge cijfers. Voor mijn cursus Engels(voor gevorderden) had ik ook een of 2 keer een onvoldoende gehad, voor de rest allemaal hoge cijfers. Tot voor kort dacht ik dat het kwam omdat mijn niveau zo hoog was (bovengemiddeld in ieder geval). Maar dat is dus niet zo. Inmiddels heb ik wel geleerd dat je niet naar alleen naar de cijfers moet kijken, maar vooral op het commentaar dat je krijgt. Ik heb kortgeleden een lespakket van de cursus "jeugdverhalen schrijven" ontvangen voor een (proef)maand, maar dit was niet wat ik zocht in een cursus (teveel vage informatie waar ik niet veel mee kan en opdrachten die niet aansluiten bij de behandelde stof) , dus probeer ik nu het pakket retour te zenden (ik hoop dat dat lukt) Als ik klaar ben met de workshop "korte verhalen schrijven" bij de Online Academie en als mijn plannen overeen komen met het eindadvies dat ik krijg, dan lijkt me het ook een goed idee om de cursus "korte verhalen en romans schrijven" bij het NTI te volgen. Ik lees daar zoveel positieve reacties over. Alleen bij de Online Academie mag je net zo lang over je studie doen als je zelf wilt en bij de NTI is dat op z'n langst om en nabij 15 maanden volgens de site. Of mag je ook langer doen over de cursus "korte verhalen en romans schrijven" (en hoe lang is dat dan)?

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juni 2009 - 20:22
Afgaand op de positieve verhalen hier, ben ik eens naar de site van het NTI gesurfd. Ik citeer: "Dagelijks, wekelijks, maandelijks worden vele duizenden verschillende kranten en tijdschriften gedrukt. De vloed aan pagina’s moet telkens weer worden gevuld met artikelen en verhalen die de lezers moeten boeien. Onze lessen zijn erop gericht om de kwaliteit van uw pennevruchten zodanig te ontwikkelen, dat uw werk gepubliceerd kan worden. Wat vandaag nog uw hobby is, kan morgen eventueel tot uw beroep uitgroeien." Dan denk ik: "leuk, journalistiek... dat heb ik al gestudeerd." Als ik dan verder lees, blijkt het toch om crestief schrijven te gaan en dat je begeleid wordt door iemand die verstand van zaken heeft. Informatie aangevraagd, algemene studiegids gekregen. Hier stond niet veel nieuws in, maar met name door de positieve verhalen hier, kreeg ik er desalniettemin zin in. Gezien de addertjes die er vaak onder het gras zitten, toch maar even een mailtje gestuurd met wat vragen over de studielengte e.d. Gewoon hele praktische vragen over de voorwaarden, niets inhoudelijks over de cursus zelf. Lijkt me niet zo moeilijk om te beantwoorden, maar het is nu... een week ofzo geleden...? Ik heb zelfs nog geen ontvangstbevestiging gekregen! Wel één of andere totaal irrelevante nieuwsbrief, ik geloof zelfs 2 stuks, waar ik me dezelfde dag meteen weer voor heb afgemeld. Al met al vind ik dit weinig goeds beloven voor de cursus zelf :\\ Inhoudelijk lijkt het me erg leuk en leerzaam, maar als het van de kant van het NTI nú al zo moeizaam gaat... :confused: Heb ik gewoon pech, of hebben jullie soortgelijke ervaringen met het NTI?

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 juni 2009 - 18:17
@ Spelvout, De ervaringen die ik heb met het NTI zijn overwegend positief. Inmiddels heb ik er vijf cursussen gedaan en afgerond. En als ik al problemen had met de gang van zaken was dat vaak na een telefoontje opgelost. Alleen met de cursus jeugdverhalen schrijven heb ik slechte ervaringen, inhoudelijk gezien, maar gelukkig heb ik eerst de kans gekregen om van de cursus te proeven, omdat ik een proefmaand mocht volgen. En dat raad ik jou ook aan, bel de NTI en vraag of je een proefmaand mag doen (of anders een proefles), zodat je er niet meteen aan vastzit als je er niet over te spreken/schrijven bent.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2009 - 9:51
De cursus wordt gegeven door Hans van Mors, dat is degene waar je alleen mee te maken hebt. Hij is een van de mensen achter Bureau Script Noordwijk en BSN heeft de cursus ook geschreven. Ik ben ook met deze cursus bezig en ik ben erg te spreken over de hele gang van zaken. Inhoudelijk vind ik de cursus goed, alle genres komen aan de orde, ik leer er veel van. De commentaren die je krijgt zijn kort maar leggen precies de vinger op de zere plek. Wat ik ook heel prettig vind is de snelheid van nakijken: ik heb het soms binnen een uur na opsturen al terug, als ik 's avonds de opdracht opstuur dan krijg ik het de volgende ochtend al terug, soms 's middags, maar het duurt nooit langer dan een dag.

Set

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2009 - 10:39
Ik kan me herinneren dat Hans ter Mors altijd ZEER snel reageerde. Wanneer je 's avonds je opdracht verstuurde had je het de volgende alweer gecorrigeerd terug. Ik denk dus dat jouw mail bij de NTI zelf is terecht gekomen, en misschien dat daar wat mankeert aan de communicatie, maar ik had over Hans nooit te klagen. Zijn commentaar is (was) overigens wel heel direct, concreet en soms (in mijn ogen) bot. Daar moet je wel tegen kunnen. Ik vind het vooral positief, want je leert er echt wel veel van. Succes!

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 juni 2009 - 7:04
Hoi Set, Ja, het was een mail over de voorwaarden enzo, dus voor de NTI zelf. Inmiddels heb ik wel antwoord gekregen. Over de inhoud hoor ik eigenlijk alleen maar positieve verhalen hier, dus dat zal wel goed zitten ;) Vond alleen de eerste alinea waarmee de cursus werd omschreven een beetje raar, klonk meer als journalistiek dan creatief schrijven. Maar als je verder leest, blijkt dat het wel om creatief schrijven gaat :) Ik denk dat ik deze cursus ga doen, twijfel nog wel een beetje, maar gelukkig hoef ik de knoop niet direct door te hakken :)